Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama nauczycielka

Urlop uzupełniający, czy liczy się już jak powrót do pracy??

Polecane posty

Gość Mama nauczycielka

WItam, Pracuję jako nauczycielka od 5 lat. Spodziewam się dziecka i wiem, ze jeśli na wakacjach wezmę l4 to będę mogła po macierzyńskim wziąć urlop uzupełniający. Jako, że jestem w trakcie stażu, w którym każda nieobecność dłuższa niż miesiąc i inna niż urlop wypoczynkowy liczy się do przedłużenia stażu. Czy w takim razie jeśli będę brać L4 na wakacjach, tak, zeby nie przekraczało miesiąca i następowała przerwa, a później wystąpię o urlop uzupełniający po macierzyńskim to dodatkowo wydłuży mi to staż??, spotkałam się z opinią, że nie i że nieobecność będzie liczona jako krótsza niż pół roku. Jeśli ktoś się na tym zna, bardzo proszę o opinię. Pozdrawiam

Ja byłam w podobnej sytuacji. Już w ciązy wylądowałam w szpitalu z odklejonym łozyskiem- L4, pozniej macierzyński, po macierzyńskim urlop uzupełniajacy- wskutek czego nie było mnie w prcy dłużej niz rok i cały staż(rozpoczęty) mi przepadł i od wrzesnia zaczynam od nowa- wrrr!

Gość Mama nauczycielka
Witaj, Bardzo Ci współczuję, że staż Ci przepadł. Jeśli do tego przyczynił się urlop uzupełniający to sprawdź to, bo w międzyczasie przewertowałam różne portale i wygląda na to, że urlop uzupełniający sam w sobie nie przedłuża stażu. W ogóle uważam, że te zapisy dyskryminują kobiety, bo jakże rzadko zdarza się, żeby mężczyzna był w sytuacji tak długiej nieobecności, jaka w przypadku kobiety i urlopu macierzyńskiego jest oczywistością. Ja staram się bardzo przypilnować tych terminów, bo już dwa lata stażu mam za sobą. Jak na razie jestem w piątym miesiącu i udaje mi się pracować cały czas. Jeśli się uda to mam zamiar pracować do porodu, jednak jeśli to możliwe i bez dodatkowego wydłużania, to chciałabym posiedzieć z maluchami (to będzie moje drugie dziecko) nieco dłużej;) Pozdrawiam Cię i życzę Ci dużo wytrwałości.