Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Flottka1991

Zauwazyliscie, ze osoby, ktore nie rozumieja matmy, sa bardzo malo inteligentne

Polecane posty

Gość Arthrix85
Im mamy wieksza wiedze tym stawia ona wiecej pytan i tak jest w kazdej dziedzinie

Gość przepraszam że się wtrącam
No, ale wniosek z tego taki, że matematyka jest najpewniejszym o czym możemy mówić - nie ma żadnych zjawisk paranormalnych w matematyce, żadnych cudów, żadnych zaskoczeń. Czyżby to dowodziło, że nasz rozum jest doskonalszy niż zmysły? A jeśli tak, to dlaczego u diabła Bóg porozumiewa się z nami przez te zmysły właśnie?

Oczywiście że - ok, już tłumaczę, chodziło mi tylko o to, że wartość przypisana temu znaczkowi który wygląda tak "2" i nazywasz go "dwa" jest umowna, tak zostało przyjęte i już. Równie dobrze ten sam znaczek można by było przypisać wartości tego co ty znasz jako 5. zasady matematyki dalej by działały, ale wartości byłyby inne, bo matma to głównie zapisy i zasady-pomaga "ogarnąć" ale z bogiem nie ma nic wspólnego.

Gość Oczywiście że
Zasady matematyki nie zostały stworzone lecz opisane/zdokumentowane/.Nikt nie stworzył faktu że 1+1=2.

Gość a kuka racza
to prawda. ja jestem umysłem ścisłym i jestem mega inteligentna. ale często jest tak , że np nie ma kto pomóc uczniom , albo rodzice o nich nie dbają i potem tak wychodzi że nie mają za dużej wiedzy. np mojemu chłopakowi nie pomagali nigdy rodzice i był słaby z matmy ale jak mu pomogłam i wytłumaczyłam to kumał o co chodzi i miał potem najlepszą średnią w klasie. czasami potrzeba żeby ktoś ci poświęcił czas.

Tak, rozumiem, znaczki możemy zmieniać, i do tego nawet nie musimy być bogami - zresztą czy zamiast 2 piszemy II czy 5 czy rysujemy kwiatek nie ma to znaczenia, ale mi chodzi o przeprowadzenie logicznego dowodu - bez takich "chwytów", bez sztuczek iluzjonistycznych - trudna sprawa co?

Gość a kuka racza
bo nad zmysłami nie masz władzy a nad umysłem tak.

Gość Arthrix85
A kto powiedzial ze sie porozumiewa. cud z rozmnozeniem chleba jakby udowadnial ze Bog ma moc nad prawami logiki i nawet moze je zmieniac. Ale w katolickie cuda, to sorry ale nie wierze. a propo: Ide sobie kupic cos na obiad bo jutro nie bede mial okazji . . .

Oczywiscie że... - WARTOŚCI zostały nadane, ktoś musiał powiedzieć, że dwa to dwa, a trzy to trzy, żeby matematyka miała sens. To jest system pozwalający na uporządkowanie naszych wspaniałych żyć. Zwróć uwagę, ze są dwa systemy liczbowe gdzie dane wartości są zapisywane w zupełnie inny sposób. To, ze dana symbol oznacza daną wartość zostało powiedziane przez ludzi, system zapisywania działań również został przez nich wymyślony. Bóg nam nie zesłał znaku równości. O to mi chodzi.

Gość a kuka racza
nie widzę w tym nic trudnego czy interesującego. to jest fakt i co w tym trudnego że jeśli zmienimy pojęcia to dalej będzie to to samo? to chyba nie ty to wynalazłeś tylko szkspir " Czymże jest nazwa? To, co zowiem różą, Pod inną nazwą równie by pachniało"

Pomnożenie chleba pokazało, że Bóg ma władzę nad właściwościami materii, jaką jest chleb i/lub zmysłami ludzi, którzy najedli się irracjonalnie małą ilościć chleba, ale nie nad logiką. Czy da się podzielić 5 kilogramów chleba na 100 kilogramowych kawałków tylko i wyłącznie siłą umysłu i inteligencji, którą Bóg niewątpliwie dysponuje?

Gość Oczywiście że
Do Favilla. Oczywiście że wszelkie symbole/litery/są umowne.To samo dotyczy cyfr.I umówienie się całej populacji społeczeństwa co do używania tych znaków jest /było/kluczem do nawiązania kontaktów.

No tak, ale to jest podstęp, który nie przystoi ani logikowi ani tym bardziej Bogu ;) Trochę jak przecięcie węzła gordyjskiego, albo powiedzenie, że zabiorę Cię z Rzymu, a potem dopiero okaże się, że z karczmy, a nie z miasta. Nie o takie przeprowadzanie dowodów mi chodzi.

I na tym polega urok matmy, ale ten ktoś kto podciągnął to już pod boga lekko przesadził Matma to niesamowity, uniwersalny system, no ale bez przesady, ma też swoje ograniczenia.

Gość Oczywiście że
Nie bardzo widzę ograniczeń matmy ponieważ ciągle staram się analizować rzeczywistośc ,ale równocześnie staram się egzystować spontanicznie.A to się kłóci z analitycznym stylem życia.

Gość gość
Zawsze byłem nogą z matmy. Myliłem wyniki choć doskonale rozumiałem mechanizm działania. Nie jestem geniuszem ale nie uważam się za mało inteligentnego gdyż łatwo dostrzegam zależności, sporo analizuję, tworze różne teorie które potem weryfikuję z rzeczywistością. S a ludzie inteligentni ale ważne jest też to na jakim materiale ta inteligencja pracuje. Czasem są to liczby a czasem Języki obce. Innym razem życie. Wielu jest nieudaczników którzy są typowymi matematycznymi ścisłowcami i jesli natrafią na odpowiednich ludzi, wychodzą na swoje bo są cenni dla społeczeństwa

Gość gość
mam dyskalkulię za to mam talent do języków obcych umiejętności matematyczne nie są jedynym wyznacznikiem inteligencji