Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariola kiepska

Co sądzicie o zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej?

Polecane posty

Gość mariola kiepska

Jak w temacie. Czy naprawdę sądzicie że jeżeli płód powstały w wyniku gwałtu zagraża życiu kobiety, to powinna ona umrzeć, aby wydać na świat niechciane i przy tym niepełnosprawne dziecko? Jest to skrajny przypadek, ale i takie mają miejsce. Czy kobieta powinna tylko rodzić? Tylko do tego ma prawo?

Gość Gosiaczkowo
ja jestem przeciwna. Sama jestem matką i nie usunęłabym ciąży. Uważam jednak, że każda kobieta powinna decydować i postępować ze swoim sumieniem.

przeciez po gwalcie ciaze usuwa sie rutynowo, wiec nie wiem z czym masz problem 🖐️

Gość mariola kiepska
A no z tym, że kościół przesłał do sejmu prośbę, w której aboracja ma być zakazane całkowicie, nawet w przypadku gwałtu, czy zagrożenia życia. Projekt przeszedł do dalszych prac, nie został odrzucony i tego nie rozumiem.

Gość a co cię większość interesuje
Martva nie jesteś na bieżąco :( Właśnie powstała ustawa, aby w ŻADNYM przypadku ciąża nie mogła być usunięta. Dotychczasowa skrajnej prawicy się nie podoba :( Ważniejsze jest życie poczęte od kobiety. Tylka facata życie od poczęcia do naturalnej śmierci jest chronione. Kobiety do momentu ciąży. Potem jest wyłącznie inkubatorem :( W Sejmie nie odrzucono projektu, odesłano do komisji i być może właśnie taka ustawa wejdzie w życie. A kobieta nie ma nic do gadania. Można ją gwałcić a ona ma rodzić, ma rodzić wtedy, kiedy płód zagraża jej życiu, ma rodzić kiedy dziecko będzie gwarantowanym warzywem. A jak juz urodzi, to pies z kulawą nogą nie zainteresuje się co dalej z taką matka i dzieckiem :(

chory kraj, to mnie tylko upewnia w tym, ze kosciol to dno i gowno, chyba oficjanie sie wypisze z tego bagna

no, SLD ma na dniach przedstawić projekt ustawy z alternatywnym podejściem do spraw aborcji i antykoncepcji. ustawy obywatelskie nie są odrzucane na tak wczesnym etapie, ale dalej na pewno ie przejdzie. i dobrze. jeśli komuś religia nie pozwala czegoś robić - niech nie robi. ale niech nie decyduje za innych.

no raczej, ze nie przejdzie. w rzadzie sa tez kobiety. mi wcale nie mamy lepiej niz w krajach arabskich, wszedzie jestesmy gorsza kategoria :)

Gość ala aloo2
no tragedia z ta ustawa!

Gość do bellik
"bellik - ja jestem za ustawą." serio uważasz że kobieta w sytuacji zagrożenia życia nie ma prawa dokonać wyboru? jesli ciąża zagraża jej życiu to ma z pełną swiadomością oczekiwać śmierci?...

Gość sfsdfsdf
Ja się zastanawiam jakim cudem taki twór jak ten projekt wogóle zostal potraktowany poważnie.

Ja jestem przeciwna aborcji z wygody. Ale w przypadkach, gdy życie matki jest zagrożone, gdy ciąża jest z gwałtu i gdy dziecko będzie miało nieuleczalne wady aborcji nie potępię. Sama nie wiem, co zrobiłabym w takiej sytuacji i mam nadzieję, że nigdy nie stanę przed takim dylematem.

Gość 36 tc
W porządku, niechaj będzie ta ustawa, pod warunkiem że kobiecie która urodzi takie dziecko, państwo zapewni pomoc i opiekę. Bo póki co, polityka prorodzinna w Polsce to fikcja. Ródź dzieci w imię Boga i ojczyzny, a potem radź sobie sama:O

Gość dobrze ze nie mieszkam w Polsc
Właśnie z tego powodu cieszę się, że mieszkam w kraju, w którym aborcja jest legalna i powszechnie praktykowana. Tutaj kobietę pytają: rodzi pani, czy usuwa? Nie ma podziemia aborcyjnego, stresu, kłopotów. I wcale nie jest tak, że kobiety traktują aborcję jak antykoncepcję.

[zgłoś do usunięcia] do bellik "bellik - ja jestem za ustawą." serio uważasz że kobieta w sytuacji zagrożenia życia nie ma prawa dokonać wyboru? jesli ciąża zagraża jej życiu to ma z pełną swiadomością oczekiwać śmierci?... tak uważam. W Polsce antykoncepcja nie jest zabroniona... nikt nie każe w ciąże zachodzić. A aborcja jest dla mnie morderstwem i to z zimną krwią. Ponadto ciekawa jestem czy któraś matka nie poświęciłaby życia dla dziecka? Gdybym miała wybór ja albo moje dziecko to wolałabym żeby żyło moje dziecko i tyle.

Gość erhtrshjdgjhdf
no dobra bellik a gwałci Cię stary pijak w ulicznym śmietniku, wkłada Ci brudne obsr-ane genitali ado buzi i waginy a Ty zachodzisz w ciaże... nie możesz usunąć ciąży, tracisz pracę bo nikt nie chce płacić za brak pracownika, rodzisz 12 godzin w mękach - pęka Ci krocze itp, potem okazuje się ze dziecko jest niedorozwinięte a Ty: jesteś zgwałcona, sama, bez pracy i z chorym dizeckiem...

Gość erhtrshjdgjhdf
wygodnie Ci się mówi "nie-aborcji" bo nie miałaś takich dylematów... Czemu zakazują aborcji a nie ściągają alimentów od super-tatusiów co tylko potrafią zrobić a potem mają w d... dziecko, ale matka nie może nic zrobić bo zaraz jest wyrodna itp.

pamietam,ze jeszcze nie tak dawno w Polsce tez tak bylo.Mam 27 lat i moja mama mowila,ze gdy byla w ciazy lekarz rowniez jej zapytal,czy chce zachowac ciaze,czy usunac..i nagle wielki zonk sie zrobil. Ja uwazam,ze z gwaltu, chore dziecko lub zagrazajace zdrowiu matki nalezy usuwac.

Gość erhtrshjdgjhdf
do tak szczerze - może nie pisz że "należy usuwać" ale neich kobieta ma wybór, jak zwykle faceci decydują czy my mamy do czegoś rpawo : kobiety obudźcie się! Czemu służycie swoim Panom? Zapytajcie faceta czy chce być praczką, sprzątaczką, kucharką domową - 99% zaśmieje sie ze to poniżajace, a baby to robią. My kobiety jesteśmy służącymi tego świata, a teraz jeszcze mamy być inkubatorem, worem na spermę... Księża by chcieli żebyśmy tylko rodziły bachory żeby mieli dużo wiernych w kościele, sami wymyślają takie popierdzielone ustawy, zbierają podpisy a żaden z nich nigdy nie wstawał do dziecka w nocy, nie bawił sie w kupkach, żygach, zarwane noce, ja pierdole won z mojego kraju śmierdzące nieroby .

erhtrshjdgjhdf wygodnie Ci się mówi "nie-aborcji" bo nie miałaś takich dylematów... Ooooo a skąd wiesz? Jesteś pewna, ze mnie tak dobrze znasz? Uważam, ze aborcja powinna być zabroniona W KAŻDYM PRZYPADKU! Chcesz usunąć? Masz podziemie aborcyjne... w Polsce tak świetnie z resztą rozwinięte... Ale dlaczego mordowanie ma być legalne? To jest moje zdanie. Ne zmienię go, bo mam szacunek do dzieci nienarodzonych i to większy niż do ludzi dorosłych ( tzw. pełnoprawnych obywateli) bo ten mały człowieczek jeszcze nic złego nie zrobił w życiu a musi już płacić za błędy swoich rodziców... Jeżeli aborcja miałaby być legalna ( czy zupełnie czy tak jak było do tej pory) to powinna wejść ustawa, że rodzic ma prawo do zabicia własnego dziecka w każdym wieku. Ja osobiście różnicy nie widzę

Gość becia:)))
Jeżeli chcą zakazac aborcji to niech zakażą też in vitro. Belik, opowiem ci sytuacje, która miała miejsce nie dawno w mojej miescinie, 14 latka wracała z koscioła, została zgwałcona przez 3typów. Okazało się że jest w ciązy. Dzieki Bogu mogła usunąć. Masz córkę? Pamiętaj że może to spotkać każdego.

Gość bukaaa
Bellik, czy uważasz, ze jeżeli kobieta została zgwałcona, to jest jej błąd? Kiedyś była tu podobna dyskusja i pisała dziewczyna, która właśnie została zgwałcona. W ciążę nie zaszła, ale pisała, ze gdyby tak się stało i tej ciąży nie mogła usunąć, to wolałaby się zbić. :( I to do mnie bardzo mocno przemówiło. Duzo więcej niż gdybanie osób, które myślą, że świat jest piękny, ludzie dobrzy, a oni wspaniali. A myślą tak tylko dlatego, że przed żadną próbą do tej pory nie zostali postawieni. :o

Tak się składa, że znam bardzo dobrze dziewczynę, która ma dziecko z gwałtu i tak się składa, że właśnie to dziecko wynagrodziło jej cały ból jakiego doznała przez to traumatyczne zdarzenie. Dziecko nigdy nie jest tragedią. A poza tym zawsze to dziecko można oddać do adopcji. Dla mnie nie ma usprawiedliwienia na zabicie własnego dziecka. To jest moje prywatne zdanie i nie każę wam się z nim zgadzać. Piszę tylko to co myślę i czuję.

Gość becia:)))
to powiedz to takiej 14latce, która zaledwie od kilku miesięcy miesiączkuje, gwałt mało jej nie zabił, a wyobrażasz sobie jeszcze takie dziecko podczas porodu? Ja nikogo nie namawiam, na szczęscie nie mieszkam w Polsce i ta ustawa wogóle mnie nie interesuje. Tylko szkoda że kobiety nie mogą decydować o swoim ciele.

Gość nie wiecie co piszecie!!!!!!!!
ja znałam przypadek 15-latki która była zgwałcona i jej rodzice - katole nie zgodzili sie na aborcje - dziewczyna zabiła się 2 tygodnie po porodzie - ani razu nie miała dziecka w rękach... nie musicie mi wierzyc ale tak było, to jest chore!

Gość do bellik
rozumiem, ze przeciw in vitro tez jestes? nie mam nic do twoich pogladow, kazdy ma prawo do tego, ale ciekawi mnie czy jestes konsekwentna w swoim rozumowaniu;)

Gość nie wiecie co piszecie!!!!!!!!
dodam jeszcze że to była moja kuzynka i wiecie co ksiadz potem powiedział do rodzicow? ze to byla kara boska za to ze nie chciala tego dziecka, super nie?