Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mariola kiepska

Co sądzicie o zaostrzeniu ustawy antyaborcyjnej?

Polecane posty

Gość wuduwudu
BELLIK ty jednak jestes ograniczona i masz ograniczone myslenie jak ktos juz tu wyzej wspomnial. aczkolwiek nie ty pierwsza i nie ostatnia. zgodze sie jedynie z tym ze kazdy ma prawo do swojego zdania i opinii

Gość tak, tak
z tego co się oriętuję dopiero po 5 misiącu oddają ci zwloki jak poronisz, a przed poprostu utylizują. Więc jak poronisz do 5 miesiąca twoje dziecko ląduje w koszu, to jest takie katolickie! Jak można płód spalić.

tak, tak myślę, że w szpitalu nie robiliby problemów gdybys chciala zabrać zwłoki dziecka. Jak nie dałabym w łapę. Potem do księdza- jakby nie chciał pochować w obrządku katolickim pochowalibyśmy bez obrządku katolickiego i tyle.

Gość Alfred6709065
do dokłądnie!!! - a widzisz - Ty siedziałaś w domu 3 lata a nie Twój mąż/partner - i tak powinno być :) mówcie co chcecie 90% które znam prowadzą dom i to im najlepiej wychodzi, ba! nawet się tym szczycą jakie są "porządnickie" a mężuś nawet odkurzyć nie umie - naiwniaczki tak myślą a prawda jest taka że usługują swoim Panom.

Gość mama zaraz dwojeczki
Fajnie mi sie tu z wami gada, ale zmykam juz do domu (bo ja w pracy jeszcze :p). Inaczej nie zdarze do apteki :o Wpadne tu do was wieczorem i zobacze jak temat dalej sie kreci :)

Bellik- ale rozumiesz,ze cale spoleczesntwo polskie nie jest katolickie? i dlaczego jesli ktos w boga nie wierzy musi sie rowniez podporzadkowac? uwazam po prostu,ze kazdy z nas ma sumienie i sam powinien decydowac o takich sprawach...i jak sie okazuje decyduje,bo podziemie aborcyjne ma sie dobrze.te 3 miesiace to taka umowna granica kiedy obumarcie ciazy moze byc nadal naturalne-ot selekcja zlych zarodkow.Ale to osoba ktora chce popelnic aborcje musi byc w pelni swiadoma czy jest ta roznica dwoch dni,czy nie.Tak czy siak zarodkow do 3 miesiaca (jest to sporo czasu,zeby zdecydowac co zrobic z ciaza) prawo chronic nie powinno.

''tak, tak myślę, że w szpitalu nie robiliby problemów gdybys chciala zabrać zwłoki dziecka. Jak nie dałabym w łapę. Potem do księdza- jakby nie chciał pochować w obrządku katolickim pochowalibyśmy bez obrządku katolickiego i tyle.'' no widzisz, jako taka przykladna katoliczka przeczysz sama sobie. ALe to Twoja sprawa, nie zycze Ci zeby kiedys zycie zweryfikowalo Twoje poglady :-O

Alfred ja myślę, ze w każdej rodzinie inaczej to wygląda ;) Znam parę takich naiwnych kobiet, które dały zapędzić się do garów i sprzątania... U mnie w domu oboje z mężem jesteśmy tak samo ważni, ale on uważa, że skoro przeżylam poród ( nie ważne że to było cc i to 5 lat temu :D) to mi się więcej należy i mnie wyręcza w wielu obowiązkach ;)

To że ktoś chroni życie od poczęcia to znaczy że ograniczony, głupi etc ? wybiórcza, pseudotolerancja. Istnieje też róznica pomiędzy kurą a człowiekiem, tylko że w tych czasach granica moralności tak się zaciera że pieski i kotki są ważniejsze od człowieka. Nie osądzam kobiet które usuwają ciąze z ww powodów. Nie mi to oceniać. ale fakt - przykro mi z powodu każdego zabitego "płodu" bo dziecko nie jest niczemu winne i powinno mieć prawo do życia. Mam prawo uważać że życie zaczyna się od poczecia i mam prawo uważać że życiu należy się ochrona. Nie jestem przez to - ograniczona, zaściankowa, głupia i mniej inteligentna. A dla wytłumaczenia. Kościół nie przesłal żadnej prośby jest to projekt ustawy obywatelskiej czyli napisany przez lzwykłych ludzi, i pod którym musiała podpisać się pewna ilość osób. Projekt przeszedł do rozpatrzenia ale to dopiero początek długiej drogi której - nie czarujmy się - nie przejdzie. Jedyne co,to PO będzie żonglowało ustawą do czasu wyborów by nie stracić pewnej ilości głosów. Potem projekt odejdzie w zapomnienie. Nie zapomnijcie że prawdopodobnie do sejmu na dniach - także jako projekt ustawy obywatelskiej - wejdzie w rozpatrzenie ustawa o legalności aborcji w każdym przypadku do 3 miesiąca.

''ale rozumiesz,ze cale spoleczesntwo polskie nie jest katolickie? i dlaczego jesli ktos w boga nie wierzy musi sie rowniez podporzadkowac?'' Bo to Polska wlasnie :-O

Jelly Belly dlaczego przeczę sama sobie? Ja nie widze w mojej wypowiedzi nic co by przeczyło, że jestem katoliczką.

tak szczerze ja nikomu nie KAŻE wierzyć w Boga! Wyraziłam swoje zdanie- jestem przeciw aborcji. Ani nie najeżdżam tu na was, że jesteście jakimiś grzesznicami, ani was nie umoralniam :D Wiec nie wiem o co Ci chodzi :D Jestem za zaostrzeniem tej ustawy bo dla mnie człowiek jest od poczęcia- Ty masz inne zdanie cóż... szanuję je ;) aczkolwiek nie popieram i tyle

opsporing verzocht,a w noord holland,bo tam mieszkam jest jeszcze ter plaatse:) no mnie zabija to,ze tu mozna wszystko wziac na rachunek i kiedys tam zaplacic,nawet rzeczy warte po 10 tysiakow euro:P raz bylam w sklepie,pwoiedzialam,ze na rachunek wtedy jeszcze mojego chlopaka i bez problemu mi dali:) wiec jak ktos nieuczciwy,to moze w pizdu pozamawiac na twoje konto

Gość tak, tak
to dziecko jest istotą bożą czy nie? Bo ja wierzę w Boga, ale nie kościół i pseudo księży.

Dla katolika przeciez jedynym dopuszczalnym pochowkiem jest pochowek katolicki, z ksiedzem. Jezeli zycie zaczyna sie od poczecia, to dlaczego odmawia sie tym ludziom pochowku dzieci, ktore moglyby normalnie przezyc w obrzadku katolickim ??? i dlaczegpo dla Ciebie nei bylby to problem ???

Jestem za, przynajmniej w wypadku choroby płodu, a co do pozostałych 2 to sama nie wiem co mam myśleć.

spoko Bellik,ja szanuje twoje podejscie do tematu,przeciez nikt nikogo nie zmusza do aborcji.Po prostu uwazam,ze jesli ktos by mnie zgwalcil i akurat tak by trafilo,ze zaszlabym w ciaze to byloby to ostatnie kurestwo ze strony panstwa,ze musialabym narazac wlasne zdrowie i wykladac 2 tysiaki,zeby pozbyc sie takiej "przekletej" ciazy

Gość dlaczego wiekszosc katolikow
narzuca reszcie spoleczenstwa swoje zasady i przekonania? Bellik dobrze piszesz, kazdy ma prawo do wlasnego zdania, ja szanuje twoje, ale dlaczego ty chcesz miec wplyw na moje? Piszesz, ze ty bys ciazy nigdy nie usunela, bo to dla ciebie juz dziecko od momentu poczecia- ok, masz prawo do tego. A dlaczego inni nie maja prawa tak uwazac? Dlaczego jestes za zaostrzeniem ustawy i chcesz komus wchodzic w zycie z butami, a jednoczesnie piszesz o tym, ze kazdy ma prawo itd. No wychodzi na to, ze nie kazdy, bo jakos zwolennicy aborcji nie zmuszaja przeciwnikow do tego zabiegu, a w przeciwnicy juz zmuszaja. Dlatego nie pisz, ze kazdy ma prawo do wlasnego zdania i pogladow, bo lekko hipokryzja zalatuje

JellyBelly Dla katolika przeciez jedynym dopuszczalnym pochowkiem jest pochowek katolicki, z ksiedzem. Jezeli zycie zaczyna sie od poczecia, to dlaczego odmawia sie tym ludziom pochowku dzieci, ktore moglyby normalnie przezyc w obrzadku katolickim ??? i dlaczegpo dla Ciebie nei bylby to problem ??? Nawet ksiądz nie zakwestionuje tego, że to dziecko jest stworzeniem bożym, jednakże obrządek katolicki jest dla KATOLIKÓW a nie dla stworzeń bożych... a w świetle Kościoła katolickiego jest to różnica. Katolik to ten, który zostal ochrzczony w wierze katolickiej. Są jednak księża, którzy na prośbę rodziców ( katolików) zgadzają się na pochowanie dziecka w obrzędzie katolickim- i chwała im za to.

a swoja droga wydaje mi sie,ze prawo prawem,ale jak sie trafi na normalnego lekarza to usunie ciaze z gwaltu i po sprawie

[zgłoś do usunięcia] tak szczerze spoko Bellik,ja szanuje twoje podejscie do tematu,przeciez nikt nikogo nie zmusza do aborcji.Po prostu uwazam,ze jesli ktos by mnie zgwalcil i akurat tak by trafilo,ze zaszlabym w ciaze to byloby to ostatnie kurestwo ze strony panstwa,ze musialabym narazac wlasne zdrowie i wykladac 2 tysiaki,zeby pozbyc sie takiej "przekletej" ciazy Ale jako kobieta dorosła wiesz, że istnieją tabletki "po" i po gwałcie bez łamania prawa mogłabyś taką zarzyć. Nie popieram tych tabletek ogólnie, ale jak widzisz nie byłabyś zmuszona płacić 2 tyś. za aborcję itd.

''Nawet ksiądz nie zakwestionuje tego, że to dziecko jest stworzeniem bożym, jednakże obrządek katolicki jest dla KATOLIKÓW a nie dla stworzeń bożych... a w świetle Kościoła katolickiego jest to różnica'' Powiem Ci, nie obrazajac nikogo, bo nie mam takiego zamiaru, ze im czesciej czytam takie kwaitki, to tym bardziej upewnam sie w przekonaniu, ze moj dystans do instytucji Kosciola jest jak najbardziej wlasciwy :-O

fakt i zapewne bym tak zrobila,ale zdarzaja sie gwalty zbiorowe,gdzie kobieta jest przetrzymywana przez pare dni...i co wtedy?

Gość dlaczego wiekszosc katolikow
tabletki po nie zawsze zadzialaja niestety, ich skutecznosc nie jest stu procentowa. To taka ciekawostka dla Bellik:P

Jelly Belly może po prostu nigdy się w to nie zagłębiałaś bardziej? Zobacz to jest na takiej zasadzie, że np. ja sobie umrę jako katoliczka a moja rodzina będzie mnie chciała pochować w obrządku muzułmanów albo protestantów- i teraz na jakiej podstawie ichni ksiądz ma mnie pochować w takim obrządku? Tak samo jest z ludźmi nieochrzczonymi- i nie ważne czy ta osoba zmarła będąc w łonie matki czy mając 50 lat- nie była katolikiem. Tu i tak jeszcze nie jest źle, bo naprawdę da się poszukać księdza, który pochowa dziecko w obrządku katolickim ( jak wcześniej napisałam znam taki przypadek)

Gość do bellik
sworzonko boże? o kurde a co to za tworek? może jakiś potworek :D teraz popłynełaś

Bellik, zaglebialam sie, i lod dziecka bylam ''przy'' kosciele, tak tez zostalam wychowana, i moja rodziona przyklada do tego bardzo duza wage. Ale ja nie, i juz nigdy nie bede. Moze wlasnie dlatego, ze tyle wiem.