Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alka1993

Moja matka mnie chce okrasc z mojej wlasnosci. Co z tym zrobic???

Polecane posty

Gość alka1993
Afryka jest moim marzeniem, bo moj facet byl tam dwa lata temu i bardzo mi sie podobalo to co opowiadal i zdjecia. Wiedzialam, ze mama mnie nie pusci dlatego poczekalismy do mojej 18 i mielismy teraz sie razem wybrac by mi pokazal to wszystko:0 a ja zakochalam sie w Afryce i dlatego bardzo chce tam sie znaleźc

Jezu dziewczyno! Wyjedź ze swojego Wypiździejewa Wielkiego do jakiegoś większego miasta, a najlepiej do stolicy. Tam pełno nygrów, więc Afrykę będziesz miała pod ręką. Może i cię któryś zbrzuchaci... :D

Gość alka1993
głupi jestes

Gość smiac mi sie chce, marzy o
afryce a wy mowicie ze to dziki "kraj", ze jej tych 8 tys. nie starczy, A przeciez do egiptu na last min moze wydac z tysiaka:P

Ale żeś się uczepiła tej Afryki. Gorzej jeśli kojarzy Ci się tylko i wyłącznie z pięknym safari w ekskluzywnym jeepie albo z apartamentami w Hurghadzie :). Afryka jest dzika i niebezpieczna (poczytaj o Ruandzie- szczególnie o kwietniu 94' czy o Zambii). Bez przewodnika/znajomego/miejscowego, możecie sobie pozwolić jedynie na wycieczkę do Kairu w towarzystwie zorganizowanej wycieczki albo leżenie na zamkniętej plaży. Jedźcie sobie gdzieś za 2 koła i też bedzie niezapomnienie, gwarantuję! Jesteś trochę nierozsądna, ale to kwestia wieku. Wydaje Ci się, że 8 tys. to niewiele. Lepiej odłóż część kasy na lokatę lub bardziej ryzykownie na fundusze inwestycyjne, za część pojedź na wakacje... P. S. Jeśli lokata nie jest imiennie na Ciebie (tak jak ktoś wspominał o PZU), nie możesz mieć żadnych roszczeń do tej kasy :)

Gość alka1993
Jedni marzą o Egipcie, inni o Afryce nie ma się tu z czego śmiać

Gość smiac mi sie chce, marzy o
wydaje mi sie ze egipt lezy w afryce...a moze sie myle?;)

Gość alka1993
Tabou nie ja sobie wymyslilam, ze ta kasa jest dla mnie. Mama mi o tej lokacie powiedziala jak mialam 16 lat. Wtedy akurat 18lat konczyla moja siostra i rodzice akurat jej dawali kase wiec mi mama wspomniala, ze i dla mnie jest taka lokata, na ktorej jest juz pewna suma pieniedzy i tak samo jak siostra w dniu 28 urodzin dostane te pieniadze i bede mogla je spozytkowac dla siebie. Gdyby nie slowa mama nie mialabym roszczen do tej kasy, ale mama mnie zapewnila, ze te pieniadze sa dla mnie. Wiec to xhyba normalne, ze licze, ze mama mi je da skoro obiecala. I skoro moje dwie sisotry tez dostaly. Nie jest to moje widzi misie tylko opieram sie na tym co mowila mama. Zreszta jak pisalam juz wczesniej teraz mama zapytala mnie czy mam jakis cel, bo juz niedlugo sa moje urodziny. To powiedzialam o tej podrozy, a matka mi na to, ze jesli chce za to sobie podrozowac to pieniedzy nie zobacze. Dlatego jestem zawiedziona i wkurzona, bo uwazam ze skoro pieniadze mialy byc dla mnie to nie powinna mama sie mieszac na co wydam te pieniadze. I wcale nieu wazam by robienie prawa jazdy bylo w tym momencie najwazniejsza rzecza. Niektorzy marza o prawku, a ja o podrozy. I nawet jesli marzylabym nie o Afryce, a o Egipcie, Bulgarii czy czyms innym za 2 ysiace to i tak mama by powiedziala, ze na podroz mi nie da. Przeciez jej nawet nie powiedzialam, ze tu chodzi o Afryke,. Jak uslyszla slowo podroz to od razu powiedziala w takim razie kasy nie bedzie. Wiec z tego widac, ze nawet by mi nie pozowlila 2 tysiecy wydac na jakas wycieczke.

Gość alka1993
Tak Egipt jest w Afryce, ale Afryka to ogromny kontynent. Egipt jest akurat bardziej przystepny i popularny i nie o nim marze. Chodzi o podrozowanie po niej calej a nei zatrzymaniu sie w jednym miescu i plazowanie.

Gość alka1993
tak wyzej to wiadomo blad nie 28, a 18 urodzin

Alka, ja wszystko rozumiem :). Rodzice Ci obiecali, więc masz prawo czuć się trochę zawiedziona tym, ze teraz się wykręcają. Myślę, że bardziej chodzi im o to, że przez tyle lat odkładali, żebyś to miało jakieś pozytywne efekty. Btw, prawo jazdy jest rozsądne i to swego rodzaju inwestycja... Teraz Ci niepotrzebne, ale przejrzyj ogłoszenia o pracę, w większości w wymogach znajdziesz prawo jazdy. I znów, Egipt jest w Afryce! Pojedziesz we wrześniu za tysiaka :) Najlepszym wyjściem będzie kompromis. Część kasy na wakacje, część na lokatę, skoro teraz nie masz pomysłu co z nimi zrobić.

Gość xfbgxfhnbxfc
no dziewczyna marzy o afryce bo się nasłuchała od chłopaka jak tam jest fajnie i w ogóle zdjęcia super itd. jak sama wspomniała. Tylko biedna nie zdaje sobie sprawy, że może tam się stać coś czego będzie żałować do końca życia o ile w ogóle to przeżyje.

Gość naczytała sie książek
Biała Masajka itp. Alka kazdy ma prawo do marzeń , ale twoi rodzice mysla perspektywicznie , ileś lat odkładali te pieniądze dla ciebie i sióstr.Powinnas to docenic ,bardziej wydaje mi sie ,że to " marzenie" to wpływa faceta.Btw jemu też fundujesz wyjazd ?

Juz się nie czepiajmy tej Afryki :). Mam nadzieje, że dziewczyna zdaje sobie sprawę, że to nie jest "zwykła" wycieczka i trzeba być przygotowanym na wszystko. Może spróbuj sobie zwizualizować sytuację, w której zarabiasz, przy dobrych wiatrach po szkole, 2000 zł netto i wydajesz 8 tysi na wycieczkę (czyli 4 pensje). Może łatwiej będzie Ci zrozumieć rodziców...

albo to prowo albo autorka to głupia suka. tych pieniędzy nikt ci dać nie musi, ja np. na 18tkę dostałem od rodziców ok. 250 złotych i co? krzywda mi się nie stała, chociaż nie ukrywam, że takim prezentem, jaki ty możesz dostać nie pogardziłbym i choćbym musiał wymyslać najbardziej dziwne cele to nie awanturowałbym się. z drugiej strony kto daje i odbiera...ale przecież matka ci nie powiedziała, że ZABIERZE ci te pieniądze, tylko, że je pozostawi w bezpiecznym miejscu aż zmądrzejesz, na jej miejscu zrobiłbym to samo 🖐️)))

Gość alka1993
no czytalam ksiazke o Masajce, ale akurat nie chodzi mi przeciez o zycie w lepiance z gowna, polowanien a jedzenie i mycie sie w rzece.. Tak pomyslem zarazil mnie chlopak. jemu nic sie nie stalo, nic zlego go nie spotkalo. Tez nie byl tam sam tylko z wujkiem. To nie jest jakis tam moj wybryk wszystko byloby zaplanowane i dograne. Nie wiem czy pojade jak juz to i tak za rok, bo teraz wakacje sie juz skoncza, a my nic nie zdazylismy zaplanowac. A ja mam nauke wiec we wrzesniu nigdzie tez nie pojade. Chlopak sam sobie funduje wszystko:) ale to ja nie moge na nim zerowac dlatego zaoferowalam sie z moimi pieniedzmi nei sadzilam, ze bedzie z tym taki problem

Ale nie bierzesz pod uwagę, że może rodzice się o Ciebie martwią? Skoro stać ich na to, alby posłac Cię na wakację do Egiptu, a tego nie robią to może maja jakiś powód ku temu(nie koniecznie skąpstwo). Chyba oglądsz wiadomości, wiesz co się dzieje teraz na świecie, prawda? Nie boisz się pojechać do Afryki? Może nie zdajesz sonie sprawy z niebezpiezeństw czekajacych tam na Ciebie. To, że twój facet tam był kilka lat temu, nie znaczy, że przetrwacie TAM teraz.

Gość alka1993
etanol mama nie wie ile chcialabym wydac pieniedzy i gdzie pojechac. Rownie dobrze moglabym powiedziec, ze jade tylko na Slowacje i chce wydac tysiac zlotych. Tez by powiedziala Nie. Bo ona uwaza, ze kasa musi byc na cos konkretnego cos trwalego spozytkowana. I to nie jest normalny prezent. Na 18nastke tez pewnie nei dostalabym wiecej jak 200zl od rodzicow. Nie kazdy rodzic pomyslal o lokacie dla dziecka i to nie jest typowy prezent na 18 jako taki tylko akurat ta lokata w tym czasie sie konczy. A uwazam, ze nikt nie powinien ingerowac w to na co wydam te pieniadze. Tak jak i nitk nie ingerowal na pewno w to na co wydales ty swoje 250zl z prezentu.

A nie jest Ci żal tej kasy? Tyle kasy, mogłabyś kupić za to coś zupełnie innego, może pomnożyc. A do Afryki mogłabyś pojechać jak wszytsko ucichnie i będziesz pewna, że nie obetną Ci tam głowy.

Gość alka1993
Wydaje mi sie, ze bede musiala dla swietego spokoju zrobic prawo jazdy, kupic samochod, ktory pewnei zaraz rozbije. Bo jak ktos nie ma powolania do jazdy autem to nie powinien moim zdaniem robic tego na przymus. A kazdy uwaza ze to prawko i auto to najlepszy pomysl, ale nie dla mnie:(

To oprócz Masajki przeczytaj 'Dzisiaj narysujemy śmierć' Tochmana; 'strategię antylop' czy książki Hatzfelda- tam jest "prawdziwa" Afryka... Chce jednak wierzyć, że rzeczywiście to Twoje marzenie i wiesz czego się tam spodziewać. W takiej sytuacji nie potrzebna Ci już nawet kasa. Możesz załapać się na jakiś wyjazd wolontariatu (np. do Kasisi) i pomagając, poznawać kulturę danego regionu Afryki...

Gość alka1993
Lala nie jest mi zal, bo wolalabym wydac na cos o czym marze, a nie na cos co musze zrobic by usatysfakcjonowac mame. Z prawka wcale bym sie nie cieszyla. Nie o samochodzie marze. Moze jestem dziwna, ale podroz sprawila by mi wiecej radosci. Wiadomo ze nigdy sobie na nia nie pozwole juz szczegolnie jak pojde na studia to 5 lat bedzie wyjete, a potem praca i zycie nie bedzie juz okazji do odbycia takiej podrozy.

To może powiedz, że robisz kurs, ale nurkowania. Może u wybrzeży Afryki? Na to też nie pójdą?

Gość docen starania rodzicow tumoku
Autorka to wredna ci.pa. Jej rodzice latami odkladali pieniadze a ta nawet tego nie doceni. Pewnie, najlepiej powiedziec ze rodzice wyrzeczen nie robili . Otoz malolato, takie odkladanie pieniedzy to jst wyrzeczenie. Ileby nie zarabiali to odmawiali sobie tych pieniedzy po to zeby och dzieci mialy troche latwie w zyciu. dwie corki docenily a trzecia jakas niekumata chce przepuscic wszystko na jeden wyjazd.

Gość alka1993
Tabou moze fakt nie mam zbyt pojecia o zyciu w afryce, ale bylabym jednak turystka nikt nie kazalby mi tak prawdziwie zyc i borykac sie z problemami jak mieszkancy. Moj chlopak przezyl tam nie narzekal powiedzial, ze bylo super nie spotkalo go nic zlego ze strony tubylcow. Ludzie przeciez jezdza w tamte rejony

Gość nierosądna malolata
widzzę, że interesujesz się AAfryką, zwiedziłaś już jakiś kraj?

Gość nierosądna malolata
to było do tabou oczywiscie :)

Gość alka1993
Wiesz Twoje zdanie mnie akurat nie interesuje, bo reprezentujesz taki poziom niski, ze szkoda gadac. Nawet jesli mam moze wedlug Ciebie zle podejscie do tego to nazywanie cipa, suka itd nie jest na miejscu. I takich epitetow nie zamierzam tolerowac. Moge przyjmowac kazde zdanie, ale ludzi ktorzy potrafia kulturalnie rozmawiac wiec z Toba nie zamierzam 🖐️