Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alka1993

Moja matka mnie chce okrasc z mojej wlasnosci. Co z tym zrobic???

Polecane posty

Gość Cieszymir
A jak Cię drugi raz zapytają, co zrobisz z tą kasą powiedz: "Wezmę tę kasę. Dziękuję. Kupię sobie domek"

Gość alka1993
A ja np. nigdy nie bylam za granica, bo rodzice mnie zawsze ogrniczali w gory tez nie moglam nigdy pojechac. Oni sa dziwni. Dlatego taka okazja dla mnie do wyjazdu i nie wazne czy to ktorys z afrykanskich krajow czy europejskich to super okazja. Myslalam o Afryce, bo rzeczywiscie chlopak mi naopowiadal i sie rozmarzylam. Tylko ja wiem, ze na zadna podroz tego wydac nei bede mogla. Niestety. Oni sa przewrazliwieni.

Gość alka1993
Co to ma być???? ejj ludzie weźcie nei czytajcie tych wypocin :D ja juz dawnosobie z tad poszlam i widze, ze ktos pod moim nickiem usilnie stara sie z wami dyskutowac. Ale to nie ja. Jakies pieprzenie. ja tam mam swoje zdanie na temat kasy i tej polisy i jakos to zalatwie. A prawko wlasnie robie wiec podszywowi sie nie udalo z tym, ze nei chce go miec bueheh.

nierosądna...- interesuję się. Wiem wciąż bardzo niewiele, ale staram się nadrabiać :). Byłam na razie tylko w Zambii, marzy mi się Ruanda, ale to jak dzieciaki podrosną, na razie poczucie odpowiedzialności za nie mi nie pozwala na podróż :). Alka, wszyscy byliśmy/jesteśmy młodzi, ale czasami trzeba spozycjonować się przed rzeczywistością i myśleć perspektywicznie. Na razie zapewniłabym rodziców, że przeznaczysz pieniądze na lokatę, a część (podaj ile-myślę, że max. 2 tysie) przeznaczysz na wymarzone wakacje, wtedy będą spokojnie. Nie jestem za tym, żeby każdy miał prawo jazdy. jasne, jesli nie czujesz się na siłach- nie rób. Jednak za parę lat (np. jak będziesz chciała zamieszkać z chłopakiem) ta kasa może okazać się bezcenna. Mieszkania nie kupisz, ale starczy na kilka miesięcy wynajmu czy zakup sprzętu do chaty :)

Gość nierozsadna małolata
tabou- fajna z Ciebie babkaa, masz zdrowe podejście do życia :). gratuluję takiej wesołej rodzinki (ze zwierzakami włacznie) ;]

Gość NOWAKÓWNA
wiesz co jak czytam te twoje brednie, to mi się kiszki przewracają. Jak można być taklm głupim samolubem. Sama jestem mamą i założyłam lokaty dla córek ale jak będą takie głupie jak ty to dostaną jak zmądrzeją,

nierosądna małotala-> dzięki :). To bardzo miłe, pozdrowie wszystkich z osobna! Alka, ta prawdziwa i być może ta podszywana- najpierw miej kasę, a potem wydawaj. Postaraj się jednak choć trochę zrozumieć rodziców.

Gość Cieszymir
Nie rozumiem tych lokat...skoro domku sobie za to nie można kupić to po co to komu?

Gość alka1993
Też mi się podobasz Tabou. Rozmawiasz przynajmniej, a nie plujesz jadem:) To na gorze odnosnie mojej osoby oczywiscie podszyw. W sumie zastanowie sie nad tym wszystkim. Nie wiem czy ostatecznie wydalabym te kase cala i w ogole na te konkretna podroz. Moze plany by ulegly zmienie, ale chcialabym miec chociaz mozliwosc czegos zaplanowac. Bardzo wkurzylo mnie to, ze mamie nie spodobal sie moj pomysl to zamiast porozmawiac, zaproponowac cos powiedziala w takim razie kasy nei zobaczysz. Poczulam sie oszukana i moze to za mocne slowa, ale na tamten moment okradziona, bo myslalam ze ta kasa jest pewna. Moja mama tez jest bardzo nerwowa, ale mzoe jutro na spokojnie porozmawiamy.

Gość Mirek55
Załosna młoda osoba, tak jak i żałosne czasy. Należy ci się najwyżej kopniak w dupę głupia, rozwydrzona smarkulo.

Gość alka1993
Mirek Ciebie chyba dawno nikt nie kopnal w tyłek

Spełnianie własnych marzeń nie jest niczym głupim! :). Alka, porozmawiaj na spokojnie z mamą. Pomysł z podróżowaniem pewnie był dla niej szokiem, dlatego zareagowała kategorycznym "nie". Fajnie jednak, jeśli miałabyś (obok podróży) jakiś pomysł, który w pełni akceptowaliby rodzice. Będzie im się lepiej spać, jeśli będą mieć pewność, że ich córa wydała pieniądze na swój rozwój :)

Gość Cieszymir
a czy Twoi rodzice, autorko topiku, wyjeżdżają często? Pisałaś, że Ciebie ograniczają. Może to wynikać z troski o Ciebie. Musisz im udowodnić, że jesteś odpowiedzialna. Może zacznij od tego, że pojedziesz ze sprawdzonymi osobami

ale 250 złotych (a liczę w tę pulę także prezenty "rzeczowe", a raczej ich równowartość - tak po prawdzie to czystej kasy dostałem ok.150 zł) to nie 8 tysięcy, widzisz różnicę??? czy aż tak ci sperma kochasia mózg zamuliła :O sorry, ale jak widzę wywody tak głupich małp, które odrzucają taki prezent, bo za mało, bo to bo tamto i jeszcze rodziców na policję chcą podawać to aż mnie trzęsie i to wcale nie z zazdrości (bo kasy mi rodzice wcale nie skąpią). Na policję miałabyś prawo podać rodziców, gdyby cię bili albo dręczyli, a tego nie robią, co więcej - chcą ci dać 8 tysięcy złotych!!! skąd się takie głupie cipy biorą :o

Gość alka1993
Widzisz gdyby twoja wypowiedź nie zawierala tego zdania o spermie to jeszcze bylabym w stanie z Toba rozmawiac. A jestes kolejnym czlowiekiem, ktory ma sie za nie wiadomo kogo. Niby taki inteligentny, a tak ograniczone slownictwo. Gratuluje poziomu wiec lepiej zamilcz niz masz chrzanic takie pierdoly.

I tak nie miałem nic więcej w zamiarze niż tylko wjazd na twoje chore ambicje 🖐️

Gość alka1993
Cieszymir moi rodzcie wyjezdzaja co roku na urlop. Mnie wysylaja nad morze niestety nawet nie mam mozliwosci wybrania miejscowosci. Oni decyduja. Czuje sie jak na sznurku. Co z tego, ze mam wakacje co roku jak czuje sie jakby to byl przymus. Malo tego nie jezdze ze znajomymi a z siostra cioteczna, ktora mi nawet piwa nie pozwala wypic. Ogolnie dlatego mi zalezy zeby sie gdzies wyrwac poza ich pomysly. I nie robic wszystkiego pod ich dyktando. Mam nadzieje, ze jak skoncze te 18 lat dadza mi wiecej swobody. Taki wyjazd jest moim marzeniem, bo zafasynowaly mnie opowiesci chlopaka, a jest to tez w pewnym sensie mozliwosc pokazania rodzicom, ze chce sama o sobie decydowac. Niestety w kwestii tych pieniedzy tez nie moge zdecydowac. Dadza mi dopiero jak trafie w to co oni by chcieli bym kupila. Szczerze to nawet jesli zdecydowalabym sie na ten samochod to pewnie musialabym kupic konkretna marke i kolor nawet pod dyktando mamy. A nie mam ochoty na to. W sumie nie chca dawac tej kasy niech nie daja. Mowicie zebym docenila ich ciezka prace itd ale oni sami mi nie pozwalaja pracowac. Chcialam pojechac na truskawki z kolezanka, bo jechala do Niemiec. Nie - nie moglam.

Gość Cieszymir
co do truskawek - w zasadzie popieram decyzję rodziców natomiast zastanawiające jest to wysyłanie nad morze w konkretne miejsce, przecież nad morzem jest zwyczajnie nudno naprawdę nigdy nie pojechałaś zawiedzać jakieś miasta, muzea, zamki, Wrocław, Kraków, Warszawa?

Gość nie mozesz decydować
z jednego powodu, nie zarabiasz na siebie.Zarób i jedź na teneryfy nawet.Bosh jesli to nie prowo to naprawdę. 30 % dzieci w polsce w ogóle nie wyjeżdza na wakacje.Jest powiedzenie chcesz miec panią zarób na nią. Parafrazująć chcesz byc pania swego życia zarób na to.

Gość fewvrewrv
pojebana małolata. puknij się pustostanie w ten pusty łeb! na życie nie ma ale do afryki pojedzie :O pojebana

Gość Cieszymir
wiecie, pracy i tak nie ma, nie wiem, czy zarabiając zarobi się na podróże, a nawet jeśli, to w ogóle trzeba zarabiać, a tu nie ma gdzie

Gość alka1993
ide spac dobranoc wszystkich wredotom i tym normalnym dziekuje za rozmowe :) papa

to tym bardziej powinna cenic ten chajs.Wywalic w kosmos to każdy potrafi.

wredota to ta co ci nie przyklaskuje , idź alka zaprzyjaźnij sie ze sweet fociami z kafe , będziesz pasować.

Gość alka1993
Jak bys nie zauwazyla rozmawialam z kazdym kto na poziomie sie wypowiadal. Nie wiem jak Ty, ale ja nie ciesze sie jak ktos do mnie pisze cipo, suko, zapachana sperma. Moze Tobie sie to podoba, ale dla mnie tacy ludzie sa po prostu wredni i podli. Ci co nie przyklaskuja, a normalnie odpowiadaja sa w porzadku. Zauwaz, ze tak naprawde nikt mi tu nie przyklaskiwal, a jednak z niektorymi dalo sie na poziomie porozmawiac, a z niektorymi niestety nie.

Gość Huinginj
Powiem ze calkiem fajna z ciebie laska. I nie az tak glupia jak pokazalas Ty I pewnie podszyw na poczatku Fajnie podrozowac ale qrwa afryka? Ja zjezdzilam wiele, Moj facet tez, byl w afryce I porazila go straszna korupcja, ponadto, np Dziecko potrafilo biegac za nim godzine zeby cos kupil W takich warunkach wakacje masz zepsute, Ja tak mialam w indiach, ciagle lazenie za toba A rodzicom szkoda ze przewalisz kase ktora moglabys zainwestowac w siebie j swojA przyszlosc !

Gość nareszcie lato
Wiecie co ,może ja jestem z innej planety nie wiem? Jestem matką dorosłych dzieci,niestety nie mogłam żadnemu założyć takiej lokaty jak rodzice autorki.Były czasy że żyliśmy skromnie i moje dzieci nigdy o nic mnie nie prosiły ,bo wiedziały że nie mam kasy.Dziś są dorosłe,córka po skończeniu szkoły poszła do pracy ,najpierw do marketu,potem znalazła lepszą pracę i wynajeła mieszkanie z chłopakiem ,na wszystko sama zapracowała i przykro mi było że mało mogłam jej pomóc .Syn też po wielu zawirowaniach znalazł dobrą pracę ,pracuje ciężko i zaczął doceniać wartość pieniądza.Jednak chciałabym Ci napisać że gdyby moje dzieci miały założoną taką lokatę jak ty i obiecane pieniądze na 18 -ste urodziny to dostały by te pieniądze co do grosza i nawet bym nie zapytała co z nimi zrobią !!!!! Na pewno chciałabym żeby spełniły swoje marzenie tak jak ty nawet gdyby była to podróż do Afryki!!!! Uważam że nie wolno robic tego co twoja matka ,obiecała Ci te pieniądze i może dla niej było by super jakbyś ,no nie wiem co zrobiła z tymi 8 -ma tys ale wg.ich pomysłu. Życie jest krótkie i jeśli moje dziecko miał by uszczęśliwić taki wyjazd o którym marzyło to bym się tylko cieszyła. Możecie mieć inne zdanie ,moje jest takie.Dlaczego a dlatego że moja matka zbierała mi pieniądze na książeczce mieszkaniowej do 18 r. życia później już do 25 roku wpłacałam sama ze swoich dochodów,licząc w tamtych latach że będę miała swoje M,niestety wszyscy wiemy jak potoczyły się losy książeczek mieszkaniowych .Dostałam jedynie premie gwarancyjną 12 tys i mając rodzinę matka kazała mi dać jej na przechowanie te pieniądze ,bo to ona większą część wpłacała a ja chciałam wykorzystać te pieniądze na remont i urządzenie naszego mieszkania ,które mąż dostał po dziadku .Nie było tam wc,łazienki ,co a miałam małe dzieci .Mimo to matka nie dała mi tych pieniędzy,wpłaciła je na lokatę i jak zamienialiśmy już wyremontowane mieszkanie na większe była nam potrzebna gotówka ,więc poszłam do matki po moje pieniądze bo przecież chciałam je wydać na mieszkanie,dała mi równe 12 tys po 6 latach leżenia kasy na lokacie ,którą pożarła inflacja .Czy to było mądre ????????? Dodatkowo wtrącała się wiecznie jakie mieszkanie będzie dla nas najlepsze.Wiecie co oddałam jej te pieniądze za radą męża .Obraziła się śmiertelnie .Dziś mamy dom wybudowany własnymi rękami,urządzony wieloma wyrzeczeniami a jak przyjeżdża moja matka to z zazdrości aż kipi .Szybko wyjeżdża.Dziś też pomagamy dzieciom jak możemy i nie interesuje nas na co idą te pieniądze ,bo widzę że wydają mądrze .Córka chciała pojechać w tym roku do Tunezji ,mimo ze łatwo im nie jest dostali 2 tys i niech jadą .Więc poczytajcie sobie to co napisałam i nie krytykujcie tak zażarcie autorki .Niech wyda te pieniądze na swoje marzenie życia .Warto !!!!!

Gość Huinginj
A teraz przeczytaj co napisalas jeszcze raz, nareszcie lato Ciekawe dlaczego Ty chcialas M, a nie wycieczke do ameryki, co? Czemu chcialas remont a nie poszlas przebalowac? Zaprzeczasz samej sobie Wiesz, ze lepiej zainwestowane pieniadze zaprocentuja, natomiast skladane iles tam lat na ksiazeczce a wydane na jedna wycieczke, to jakby spalone w piecu, no I brak szacunku dla inwestycji rodzicow I prosze cie, tunezje za marne 2 tys porownujesz do 12 tys? I jeszcze mowisz, ze z TRUDem ale dalas ? Daj 15 na wycieczke dzieciom, to pogadamy :o Powiedz jak dlugo przecietny Polak musi zarabiac 12 tysiecy? Autorko- chodzi o dopasowywanie swoich wydatkow do mOzliwosci finsowych I tyle Marzenia o zakatkach swiata bedziesz spelniac jak zaczniesz zarabiac Ciekawe czy latwo przyjdzie ci wydac 12 tysi na wycieczke Zeby tak bylo inwestuj w korepetycje I dostan sie na medycyne

Gość Tipitipiti
słuchaj jeśli to jest polisa na ciebie . To powiem ci że ja też miałam polise. I nic twoja mama zrobić nie może jeśli skończył sie okres polisy to tylko ty możesz wyciągnąć . Ja nie mogłam odebrać swoich pieniędzy (praca) i poprosiłam mame i co .... ? Odeszła z kwitkiem nie mogła odebrać tylko uposażony .