Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona gasnąca

Do miłośników muzyki rosyjskiej:)

Polecane posty

Gość arkanami
Dziękuję Dziękuję Dziękuje:)ja też chciała bym się nauczyć tak czytać:)normalnie zazdroszczę, to jest chyba awykonalne:(w moim odczuciu:(

Gość arkanami
próbuje sobie to śpiewać ale ciężko:)Dziękuję Ci

Gość ode mnie dla: ona gasnąca
Nawierna eta moj raj Brodit srywaja bukiety Tak ich spasaja at wietra I wrat szto dariat cwiety Refr. 2 razy I charaszo, szto on nie znajet........j.w. A teraz dobranoc, bo mocno już przeholowane. Za parę godzin dzień, postaram się zajrzeć

Gość arkanami
Dziękuję Bardzo :)dobranoc miłych snów

arkanami - śpiewaj razem z wykonawcą, nauczysz się, zobaczysz

Gość arkanami
Dziękuję:)postaram się:)może dzięki temu nauczę się tego pięknego języka:)fajnie by było jeszcze tych literek..:)

Uciekła mi jedna zwrotka: Kanieszna jeslib nie ty Ja nie wstrieczalab rasswiety Twajej chalodnaj planiety W katoraj dieliat masty ("jeslib" razem wzmawia sie sowa "jesli b") (to samo ze "wstrieczala b") (l wymawiaj miękko, podniebiennie) L miękko to znaczy podobnie jak w angielskim wyrazie WELL - ŁEL albo WILL - ŁY(i)L Właśnie L wymawia się tak samo. Jak się tego nauczycie, będzie już duży krok w wymowie. BIELYJE (białe) spróbujcie zmiękczyć L.

Gość arkanami
Jejku dziękuję Ci bardzo:)nauczę się tego na pamieć, dziękuję też za te wskazówki jak to czytać:) a może jeśli znajdziesz chwilkę przetłumaczysz jeszcze tą piosenkę:)dziękuję nawet jak się nie zgodzisz:) Maksim Znajesz li ti Я так привыкла жить одним тобой, одним тобой... Встречать рассвет и слышать как проснешься не со мной... Мне стало так легко дышать в открытое окно... И повторять ей лишь одно: Знаешь ли ты? Вдоль ночных дорог шла босиком не жалея ног Сердце его теперь в твоих руках. Не потеряй его и не сломай Чтоб не нести вдоль ночных дорог пепел любви в руках, cбив ноги в кровь Пульс его теперь в твоих глазах не потеряй его и не сломай. И в январе пуcть бьется серый дождь к нему в окно. Пусть обнимает не меня, но помнит все равно. И пусть случайно мое имя вслух произнесет. И пусть молчит что все же помнит. А за окном сжигает фонари проклятый дождь. Мой нежный мальчик ты прости меня за эту дрожь. И пусть сквозь слезы прошептала тихое прощай. Не забывай Не забывай Знаешь ли ты? Вдоль ночных дорог шла босиком не жалея ног Сердце его теперь в твоих руках. Не потеряй его и не сломай Чтоб не нести вдоль ночных дорог пепел любви в руках, cбив ноги в кровь Пульс его теперь в твоих глазах. не потеряй его и не сломай. Знаешь ли ты? Вдоль ночных дорог шла босиком не жалея ног Сердце его теперь в твоих руках. Не потеряй его и не сломай Чтоб не нести вдоль ночных дорог пепел любви в руках, cбив ноги в кровь Пульс его теперь в твоих глазах не потеряй его...

najpierw mały eksperyment, sróbuję wstawić literkę Tz "umownym" zmiękczeniem takim malutkim apostrofem u góry, może się uda, ułatwiłoby to uzyskiwanie poprawnej wymowy

jeszcze raz na dwa sposoby: t' ,

Gość arkanami
:)))))dobrze:)))))dziękujemy może się tak nauczymy :))))

to pierwsze t', z klawiatury weszło, a to drugie z symboli literowych nie. Jest jednasz szkopuł, jak piszę t' w wyrazie, apostrofik znika, pomyślę nad innym oznakowaniem zmiękczeń. Jeśli chodzi o "podniebienne" L to w każdym wyrazie, w którym będzie występowała ta litera napiszę ją dużą czcionką, ok?

Gość arkanami
Dobrze;) miło z Twojej strony:)jak się nauczyłaś tak ładnie tego języka??

ciekawość mnie zżera, jak też się wklei, dlatego przesyłam 1-ą zwrotkę, potem wkopiuję cały tekst: Ja tak priwykLa żi adnim taboj, adnim taboj... Wstrieczia rasswiet i sLysza kak prasnieszsa nie sa mnoj... Mnie staLa tak liechko dysza w atkrytaje akno... I pawtariat jej lisz adno:

Gość arkanami
Dziękuję Bardzo:)))))superrrr:)dziękuję

nie przyjęło, wkurzyło mnie to i będę dawać zamiast apostrofu dolną spację, która zawsze będzie sugerować duże zmiekczenie poprzedzającej litery. W przypadku t_ czytamy jak "t" połączone z "ć" takie "ć" nie wymawiane jak nasze "ć" tylko język mocno przyciśnięty do górnych zębów Ja tak priwykLa żit_ adnim taboj, adnim taboj... Wstriecziat_ rasswiet i sLyszat_ kak prasnieszsa nie sa mnoj... Mnie staLa tak liechko dyszat_ w atkrytaje akno... I pawtariat_ jej lisz adno:

Gość arkanami
o mało sobie języka nie złamie hi hi ;)dziękuję CI jesteś superrrrr

pomyślę jeszcze nad tym, jakby zaznaczać prawidłowo akcent, ale to wymaga pokombinowania, ponieważ obce czcionki się tu nie wpisują, ani pogrubienia liter(chodzi o małą "v" nad literą, która sugerowałaby akcent), ani podkreślenia, coś wykombinuję...może... hihi. Jeszcze trochę posiedzę, ale niedługo muszę odejść od komputera, zajęcia czekają, wieczorem postaram się być, a Ty i Wy nie zniechęcajcie się, uczcie, wykorzystujcie każdą wolną chwilę. Tego języka na pewno jesteście się w stanie nauczyć sami

Gość arkanami
rozumiem:)ale to co teraz napisałaś zrozumiałam te t zastępowałam podniebnym ć:)Dziękuję Bardzo, postaram się nie zniechęcić:)ciężkie to się wydaje:(ale postaram się dać radę:)miłego dnia i do usłyszenia . Dziękuję i Pozdrawiam:)

dzięki za pozdrowienia, odwzajemniam, jeszcze posiedzę tu ze 20 minut, dokończę może stronę fonetyczną. Język rosyjski jest bardzo miękki, że nie powiem mięciutki, to jest prawie melodia i tak trzeba się uczyć mówić.

Gość Fieja
przepraszam że wczoraj tak znikłam be słowa, ale:) mój chłopak przyjechał po mnie i musiałam wstać z laptopa:) kdkfkg to Ty jednak nie jesteś w 100% ze wschodu:)

Gość a co jeszcze powiesz
o różnicach pomiędzy Rosją a Polską znaczy pomiędzy rosjanami a polakami?fajnie opisujesz swoje poglądy:)

Ja tak priwykLa żyt_ adnim taboj, adnim taboj... Wstriecziat_ rasswiet i sLyszat_ kak prasnieszsa nie sa mnoj... Mnie staLa tak liechko dyszat_ w atkrytaje akno... I pawtariat_ jej lisz adno: Znajesz li ty? Wdol_ nocz(ć)nych darog Szla basikom nie żalieja nog Sierce jewo tiepier_ w twaich rukach. Nie patieriaj jewo i nie sLamaj Sztob nie niesti wdol_ nacz(ć)nych darog PiepieL liubwi w rukach, zbiw nogi w krow_ Puls jewo tiepier_ w twaich gLazach Nie patieriaj jewo i nie sLamaj. I w janwarie pus_t_ bjetsa sieryj dożd_ k niemu w akno. Pus_t_ abnimajet nie mienia, no pomnit wsio rawno I pus_t_ sLucz(ć)ajna majo imia wsLuch praizniesiot. I pus_t_ maLczit szto wsio że pomnit. A za aknom sżigajet fanari priakliatyj dożd_. I pus_t_ skwoz(ź) sliezy praszeptaLa tichaje prasz_cz_aj (praściaj). Nie zabywaj Nie zabywaj Znajesz li ty.........zwrotkę 2x powt.Tutaj stosuję większe spacje między wyrazami, lepiej widoczne są znaki imitujące zmiękczenia a język rosyjski jest pełen analogii do polskiego i tak wyżej wyraz PiepieL (to L jest podniebienne) znaczy popiół Teraz żegnam się do wieczora, do zobaczenia

Gość Fieja
a co jeszcze powiesz :) mam nadzieję że nie mylisz mnie z kdkfkg

noooo, spacje też nie są posłuszne, ale tak niestety ustawiont jest tutaj program, nic nie poradzę, jakoś przez to przebrniemy

Nie nie:)nie mylę, powiedz coś jeszcze co Ty zauważyłaś, ja tam lubię posłuchać o takich różnicach zauważonych od obcokrajowców:)można się dowiedzieć czegoś nowego, jak postrzegacie nas itd:)

No i krytyki się nie boję:)))

Gość Fieja
ja w przeciwieństwie do kdkfkg jestem w 100% ze wschodu, nie mam korzeni z zachodu, tak jak w Jej przypadku - Mama Polka Mieszkam tu 5 lat.