Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ona gasnąca

Do miłośników muzyki rosyjskiej:)

Polecane posty

Gość nooooo racja
To jak każda kobieta:)więc to chyba akurat żadna wada:)

Gość kdkfkg
ale wiesz, zawsze mozesz sama go czyms zaskoczyc :P moze tez sie wstydzi ci powiedziec, ze cos by chcial, a moze mysli, ze sie obrazisz

Gość nooooo racja
Masz rację:)ale samej chyba tak głupio....chociaż nie powinno bo razem jesteśmy już kupe lat:)możliwe , że masz rację tak może być , że on się wstydzi powiedzieć:)heh muszę z nim na ten temat porozmawiać

Gość kdkfkg
podziwiam cie, ze mialas tylko jednego partnera, bo ja bylabym ciekawa jak to jest z kims innym :) ale to chyba nie zalezy od narodowosci, bo mam kolezanke rosjanke, ktora tez miala tylko swojego meza. ale czasem tez sie mysli, ze to ten jedyny, a potem jednak sie nie uklada, moze jakbym odrazu poznala swoj ideal powiedzmy, to nie myslalabym jak to jest z innym, ale raczej i tak bylabym ciekawa

Gość kdkfkg
moze kup jakis seksowny stroj, na pewno mu sie spodoba, albo jakis gadzet

Gość nooooo racja
Hehe no tak:)w sumie ja ciekawa nie jestem, od początku z nim mi się wszystko układa i może dlatego:)A Ty biorąc pod uwagę wszytskich partnerów to np myślisz ,że z którymś było lepiej, milej itd. Porównujesz tak oczywiście w głowie ich do siebie?

Gość tatatata
Dokładnie kup jakiś gadźet faceci to lubią;-D a pytanie do Pani , czy rosjanki są raczej łatwowierne, uległe itd?

Gość kdkfkg
no przyznam sie ze porownuje hehe ja nie jestem latwowierna i ulegla, za innych sie nie wypowiadam

Gość kdkfkg
fajnie sie z wami gawedzilo, ale musze juz konczyc... i tak dzis za duzo na kafe siedzialam, ale pomogliscie mi przezyc samotny dzien w domku :) pozdrawiam

Gość nooooo racja
Ja również dziękuję:)miło było choć się nie nudziłam także w domku:)Pozdrawiam

Widzę, że temat się rozwija. i tematy niekoniecznie muzyczne. i dobrze. chtnie sama si czego dowiem. I trochę linków z muzyka przybyło Wszystkiego po kolei posłucham:) Na pewno będą takie, które mi się spodobają. Pociąga mnie ten język, chciałabym się zmotywować i zacząć uczyć:) Bella jeśli tylko masz ochotę, to ślij Mój adres ona_gasnaca@poczta.fm

Gość homilkas
fajny temacik, ja również chętnie się czegoś dowiem nowego. Mi też się podoba ten język, chciała bym się go nauczyć:)ale nawet nie wiem od czego zacząć:(wydaje mi się bardzo trudny..

Gość homilkas
mi też brak motywacji..możemy razem się jakoś motywować jeśli chcesz:))fajnie było by tak czytać po rosyjsku:)

Gość ode mnie dla: ona gasnąca
Biełyj chudożnik bielit chałsty A rieka Niewa utram swodit masty Wa dwarie gudit Dietmara Mokiet budiet dożd ( znaczek zmiękczający) A ja na zlo biez zanta Kak by mnie najti w etam mirie jejo I nie patieriat, szto slożnieje jeszczio Zyzń biez niej prazyt da skańczianii dniej Jesczio slożnieje Refr. Dień, nocz, wsio rawno Cziorna-bielaje kino Priwiet kak diela i apiat razbiezalis Dień, nocz, kak ty tam Możet wsio taki Nie zria pa slogan (nie wymawiamy ł tylko „podniebiennie l) Obryje skazki w dietstwie Czitali nam. Liudi biegut na pieriegonki Biutsa a stieklo Kak wa tmie matylki Gdie ta w probkach spiat na jawu Możet budiet dożd Nam wiel zont nie k czemu Kak by mnie najti w etam mirie jewo I nie patieriat szto slożnieje jeszczio Żyzń by s nim prażyt Da skanczianija dniej Jeszczio slożnieje Refr. Dień, nocz, wsio rawno...

tu przepraszam, zamiast "Mokiet" musi być "możet" Mokiet budiet dożd ( znaczek zmiękczający)

Oj dziękuję naprawdę bardzo bardzo:) Już analizowałam ten tekst wcześniejszy podesłany, teraz ten Twój jeszcze;) Heh. Niedługo na pamięć się tego nauczę. Naprawdę kocham tę piosenkę. Jest ładna:) dziękuję za poświęcony czas. Doceniam naprawdę.:) No na początek trzeba by się liter nauczyća to mnie najbardziej przeraża.. Heh. Jak jakieś szlaczki to wygląda;-) A brzmienie i melodia języka..no pięknie:) Kiedyś nawet zaczęłam te literki się uczyć i rozróżniać jedne od drugich..ale to moment był a potem już nie miałam czasu i tak się rozmyło

Gość homilkas
No własnie mnie także przeraża ten alfabet:(wydaje mi się nie do opanowania, chociaż jeszcze nie próbowałam się go uczyć tak dokładnie. Jak już to 5 pierwszychliterek:)masz rację super brzmi ten język:)

Gość język rosyjski
nie jest trudnym do nauczenia językiem, najciężej nauczyć się prawidłowej wymowy ze względu na zmiękczenia i tzw. "zawodzenie" co mnie się akurat podoba. Jestem w większości samoukiem i uważam, że w naprawdę dobrym stopniu udało mi się ten język opanować. Wymaga jednak jak każdy język cierpliwości i systematyczności. Bardzo dobrą sprawą na początek jest uczenie się tekstów piosenek z prawidłowym ich tłumaczeniem na język polski. A Rosjanie naprawdę mają co pokazać światu jeśli chodzi o ich narodową kulturę. Zarówno w sferze muzyki, malarstwa jak i wielu innych. Odrzucając całą politykę państwa, to jest bardzo sympatyczny naród, ludzie są niezwykle gościnni i szczerzy. A ich stare przepiękne romanse dosłownie powalają melodyjnością i pięknymi tekstami. Ja hołduje tradycyjnym wykonaniom, ale niektóre uwspółcześnione też nie są najgorsze. Tu dwa linki z wykonaiem tej samej piosenki (bradiaga- włóczęga) 1-y w wykonaniu chóru (spójrzcie, jakie piekne dziewczyny) i 2-gi solistki Mariny Kapuro o anielskim głosie http://www.youtube.com/watch?v=nTZH9-aHofw http://www.youtube.com/watch?v=pws_KKyMdR0&feature=related

Gość homilkas
To czyli nie zaczynać od alfabetu?kurcze już się demotywuje , bo tam jakieś zmiękczenia są:(wszyscy mówią , że ten język taki prosty, podobny do poskiego ja jedna chyba uważam inaczej:(

Gość język rosyjski
alfabetu ucz się, by dobrze sobie przyswoić cyrylicę. Ja do dziś nie potrafię bezbłędnie powiedzieć całego ros. alfabetu. Nie przeszkadza mi to ani w dobrym porozumiewaniu się w tym języku ani w korzystaniu ze słownika jeśli zachodzi taka potrzeba. Najwięcej przydała i się rozmowa z żywym człowiekiem, a Rosjan ci u nas nie brakuje. I prośba: gawari miedliennieje pażalsta, patamu szto bystra nie wsio panimaju. I rozmawialiśmy w odpowiednim dla mnie tempie, naprawdę szybko wchodzi do łba. A wiele na zasadzie skojarzeń. Russkij jazyk oczień pachoż na polski jazyk (rosyjski język jest bardzo podobny do polskiego języka). A pisać najlepiej uczyć się też korspondencyjnie, mozna sobie zainstalować program na kompie do pisania po rosyjsku albo kupić rosyjską klawiaturę - to drugie znacznie lepsze. Moja nauka pisania była ręczna długopisem na papierze. I tak w zasadzie powinno się uczyć. Co do wyboru podręczników polecam te, w których są udarienia czylli zaznaczone akcenty nad wyrazami, gdyż akcent w rosyjskim rozkłada się specyficznie, nie tak jak w polskim i potrzebna będzie znajomość gramatyki. Tyle tytułem wstępu

Gość ale w końcu
Dziękuję:)mogłabyś/mógłbyś normalnie uczyć tego języka:)dobrze Ci wychodzi, fajnie by było mieć słowa napisane po rosyjsku ale zaraz obok tak jak się to czyta po polsku, do tego tłumaczenie:)wtedy było by prościej:)skorzystam z Twoich rad,chyba kupię poszperam po stronach z językiem ros. i dodatkowo pouczę się cyrylicy:)

Tobie i wszystkim sympatykom tego gatunku muzyki dedykuję najpiekniejsze wykonanie jakie udało mi sie znaleźć w necie (i chyba najpiękniejsze w ogóle) wykonanie piosenki Suliko - śpiewa Chór Aleksandrowa http://w232.wrzuta.pl/audio/2iwcRSbloh0/chor_aleksandrowa_-_suliko a jeśli tylko będziesz miała kiedykolwiek okazję gorąco polecam kupić bilet na ich koncert, nie pożałujesz, nie tylko śpiewają, ich balet tak wymiata, że wszelkie break dance się chowają

Gość język rosyjski
na ile mi czasu wystarczy - pomogę. Zachęcam do zabawy z rosyjskim, bo w szkole ani na studiach Was nie nauczą - z wyjątkiem studentów filologii

Gość homilkas
Superrrr:)dziękuję w imieniu swoim i innych którzy chetnie pouczyli by się tego języka:)

Gość homilkas
chociaż jakaś motywacja:)a może masz jakieś słowa takie najbardziej przydatne, może byś wkleił/a z tłumaczeniem, albo może jest jakiś wiersz napisany cyrylicą, ale odrazu z wersją jak to się czyta:)fajnie by było poznać takie proste zwroty, najbardziej potrzebne w życiu codziennym:)

Gość arkanami
A czy znalazł by się ktoś miły i napisał jak się czyta tekst tej piosenki ona jest tak piękna chciała bym się jej nauczyć ale tak ciężko nie znając j. rosyjskiego:(była bym wdzięczna Maksim Moj raj:) Наверно это мой рай Искать его отраженье В предметах чёрного цвета И слышать в голосе май Наверно это мой рай В лучах оконного света Так близко кажется небо Когда глаза цвета рай И хорошо что он не знает про такую как я И что в мечтах моих ванильные снежинки зима И под шагами босоногими снежинки и лёд Он больше никогда из мыслей моих не уйдёт И мне не стыдно закричать о том что это любовь Его слова на три минуты так зажгли мою кровь Я продолжаю повторять себе что всё хорошо Но понимаю он мне нужен нужен ещё Наверно это мой рай Бродить срывая букеты Так их спасая от ветра И врать что дарят цветы Конечно если б не ты Я не встречала б рассветы Твоей холодной планеты В которой делят мосты И хорошо что он не знает про такую как я И что в мечтах моих ванильные снежинки зима И под шагами босоногими снежинки и лёд Он больше никогда из мыслей моих не уйдёт И мне не стыдно закричать о том что это любовь Его слова на три минуты так зажгли мою кровь Я продолжаю повторять себе что всё хорошо Но понимаю он мне нужен И хорошо что он не знает про такую как я И что в мечтах моих ванильные снежинки зима И под шагами босоногими снежинки и лёд Он больше никогда из мыслей моих не уйдёт И мне не стыдно закричать о том что это любовь Его слова на три минуты так зажгли мою кровь Я продолжаю повторять себе что всё хорошо Но понимаю он мне нужен нужен ещё

Gość język rosyjski
ukazała sie niedawno super stronka jezyk rosyjski dla Polaków, tylko jak długo się utrzyma. Fajny początek. http://rosyjski.pro/ Do tego w googlach w zwykłym tłumaczu na górnym pasku może każdy odsłuchać jak w oryginale brzmi dany zwrot czy słowo. To wspaniała, najlepsza pomoc jaka może być jeśli chodzi o stronę słuchową

Gość homilkas
Dziękuję Bardzo:)już zabieram się za czytanie:)

no to fonetykujemy: 1-e trzy zwrotki Nawierna eta moj raj Iskat jewo atrażeńje W priedmietach cziornawa cwieta I slyszat w golasie maj Nawierna eta moj raj W lucziach akonnawa cwieta Tak bliska każetsa nieba Kagda glaza cwieta raj I charaszo, szto on nie znajet pro takuju kak ja I szto w miecztach maich wanilnyje snieżynki i liod ( miecztach czytamy jak w miećtach miękko) On bolsze nikagda iz mysliej maich nie ujdiot I mnie nie stydna zakricziat a tom, szto eta liubow Jewo slawa na tri minuty tak zażgli maju krow Ja pradalżaju pawtariat siebie szto wsio charaszo No panimaju on mnie nużen nużen jeszczio (czyt. jeścio)