Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy w ciazy.......

czy w ciazy mozna wyrywac/leczyc/zalozyc aparat ortodontyczny na zeby???

Polecane posty

Gość czy w ciazy.......

Pytam bo czytalam ze w ciąży nie można leczyć czy wyrywać zebow a ja wlasnie doiedzialam sie ze jestem w ciazy i planuję wyleczyć 2 zeby, wyrwać jednego i zalożyć aparat ortodontyczny tylko nie wiem czy można?

Gość też tak miałam....
hmm różne wersje czytałam... najlepiej spytaj sie lekarza... :) wydaje mi sie że założyc aparat można bo nic nie bierzesz, nie wstrzykują... itp;)

Gość czy w ciazy.......
no właśnie ale zanim założę aparat to muszę wyleczyć zęby i dlatego pytam :)

W czasie ciazy nawet jest wskazane leczyc zeby, jest to za darmo na kase chorych,co do aparatu nie ma zadnego problemu.

Gość Jasne można, ale nie jest to
najlepszy moment, bo w ciąży się puchnie i aparat może bardzo cisnąć. Moja szefowa miała i bardzo ją bolała szczęka i w konsekwencji głowa, kiedy zaczęła puchnąć w ciąży, bo aparat to jest ucisk. Załóż lepiej po porodzie.

Gość czy w ciazy.......
o dziękuję za odpowiedź :) Koleżanka mówiła mi że ciąży strasznie zepsuły się jej zęby a wszyscy mówili żeby nie leczyć bo w ciąży nie wolno, dopiero po porodzie położna jej powiedziała że można i dlatego miałam dylemat

jasne że można, a nawet powinno się wyleczyć zęby w ciąży. tylko inne znieczulenie się dostaje i rtg się nie robi a reszta bez zmian.

"za darmo na kase chorych"???? Gdzie? Chyba tylko w przychodniach państwowych?

Gość czy w ciazy.......
no na aparat mogę w sumie poczekać ale myślałam, o tym żeby już założyć kiedy wyleczę zęby, chociaż fakt, naczytałam się że przez kilka dni bardzo boli od założenia aparatu i tu też sie zastanawiam...

W ciąży się psują zęby bo organizm pobiera więcej wapnia (budulca młodego rozwijającego organizmu) i jeśli kobieta zaniedbuje dostarczanie odpowiedniej ilości wapnia w codziennej diecie, jej organizm zaczyna go pobierać z kości. Cała filozofia.

Gość czy w ciazy.......
a jeśli chodzi o to czy za darmo czy nie to i tak chodzę prywatnie bo na nfz była masakra i wolę dac 20zl wiecej niż później cierpieć... Mam super dentystkę tylko się tak zastanawialam czy można leczyć zeby w ciąży czy nie bo opinie są różne

no w przychodniach mających kontrakt z NFZ-em. żaden prywatny stomatolog nie wyleczy zębów za darmo ciężarnej, ani nikomu innemu. takie leczenie przysługuje także tym, które normalnie nie mają ubezpieczenia zdrowotnego. w ciąży zresztą takie ubezpieczenie automatycznie przysługuje.

Gość czy w ciazy.......
Akurat unikam lekarzy z nfz, chodzę prywatnie choć fakt, to kosztuje ale przynajmniej leczą. Nie mówię, że wszyscy na kase chorych są źli ale u mnie niestety trzeba zapłacić, zeby cokolwiek zrobili :o

Gość Julia:)))
ja mam aparat i jestem w ciązy. zęby w ciązy trzeba leczyć koniecznie!!! Nawet ginekolog czesto się pyta czy ma sie zdrowe zeby, bo moze to wplywac na płód.

Gość czy w ciazy.......
dziękuję za odpowiedzi :) przynajmniej tu się dowiedziałam czegoś konkretnego :)

ja mialam leczenie kanalowe ze znieczuleniem i wyrwanie jednego zęba-tez ze znieczuleniem.nie wolno robic zdjęć zęba,ale leczenie jest wskazane.

Pamiętaj tylko że pierwsze tygodnie noszenia aparatu są bardzo bolesne. Moje dziąsła krwawiły, nie mogłam jeść, bolała głowa. Nie wyobrażam sobie przeżywania tego w ciąży. Ja bym jednak poczekała z samym założeniem aparatu do czasu rozwiązania, a póki co wylecz zęby.

Gość czy w ciazy.......
a dlaczego nie można robić zdjęć zebów? miałam właśnie w tym tygodniu iść na zdjęcia... Teraz w sumie już sama nie wiem...

Gość Innnnnaa
leczyc jak najbardziej wyrywac tez meidzy 3 a 6 miesiacem tylko ja tak mialam :)

Gość mamamama26
można leczyć - jeżeli nie stresuje cie kazda wizyta i nie mdli od zapachu denststycznego - ja sobie odpuściłam bo stres był i wpływał by na maluszka - no i nie wytrzymałabym tego zapachu z otwartą buzią.. ale nie miałam wielkiej potrzeby iść - kilka niewielkich ubytków - ciąże przeszłam, nie karmie już - i teraz chodze na spokojnie a zęby po ciązy nic a nic sie niepopsuły bardziej

Gość gość
oczywiscie ze mozna, nie wiem jak jest z aparatem ale to mozesz skonsultowac z ortodonta. odezwij si edo http://ortodontawroclaw.com.pl/ Dr Marzena Stepkowska zna sie na rzecyz wiec na pewno bedzie znala odpowiedzi na te pytania.