Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pannaAnna5

wykrywacz metalu- kto z was ma?

Polecane posty

Prosze was bardzo! Dajcie sobie spokój z chodzenie z wykrywka po lasach! To nie jest zabawa dla laików. No chyba że znacie doświadczonych poszukiwaczy. Ja sama gdyby nie doświadczenie znajomych nie miałabym juz kilku palców. Fanty z II WŚ trzeba umiec szukać!! Czasem żeby znaleźć cos fajnego nie trzeba wcale wykrywacza. Ostatnio znalazłam skrzynke na amunicję leżącą na ziemi. jakiś pseudo odkrywca wyciągnął z ziemi i myśląc że to kawałek jakiegoś żelastwa wyrzucił. A to był całkiem fajny fant

Przy kawie -wiesz..nie sadzilam ze to trzeba umiec kopac-hmm..na pewno chodzilabym z narzeczonym ...a powiedz -to jak sie chodzi to ten sprzet wydaje rozne sygnaly? a propos.myslalam ze to koszt kilku tysiecy a tu mozna kupic nawet za 7 paczek,chyba zaczne mojego meczyc o cos takiego..juz dawo mialam taki pomysl ale balam sie kosztow

przede wszystkim trzeba wiedzieć gdzie kopać, bo pierścionku, zegarki czy monety na plaży w Kołobrzegu to raczej nie jest jakas trudność... Chyba że właśnie o to wam chodzi :) Jeżeli chodzi o fanty z II WŚ czy tez wcześniejsze, to juz niestety...a;bo stety trzeba znac trochę historii. Po pierwsze trzeba wiedzieć gdzie szukać: czyli, gdzie toczyły się walki, jak szły okopy ( w okopach jest dużo fantów, ) czy stanowiska bojowe ( tam jest duzo łusek ale i szkielety bo żołnierz jak zaczął walic serię walił aż mu się skończyła amunicja no i niestety najczęściej później tam kończył swój żywot). Po drugie TYLKO z osobami doświadczonymi w tym temacie. Każdy metal wydaje inny dźwięk i jeżeli nie masz dyskryminasji musisz wiedziec jak odróżnić granat od np. starej łopaty ;). Jak jest dyskryminacja to nastawiasz np. że nie widzi Ci syfów typu kapsle tylko np. srebro. Najwięcej po lasach fantów typu drobnica czyli guziki, monety, jakieś kurice z czapek. Ale jak wiesz gdzie jeszcze nie było ryte bo np. poznałaś Pana Józefa ze wsi obok który "za Niemca" mieszkał w domu pod lasem gdzie toczyły się walki i ów Pan Józef wie gdzie zakopali martwego niemca to juz fanty robią się ciekawe...Moi ludzie ostatnio wykopali ok 15 ciał polskich zołnierzy....Ale oni siedzą w historii jak nikt inny.Pełno jeszcze tego po lasach tylko trzebawiedziec gdzie szukać. Natrafiało się czasem na czaszki czy kości, ale zasada jest taka że tego nie wyciągasz....teraz nie stawia się też krzyży bo pełno jest kretynów którzy rozkopia nawet grób może tam leży jakiś oficer i ma przy sobie super skarby...Przykre. Mamy jeden grób niemca którym się opiekujemy i notorycznie jest rozkopywany.

o dzieki:) mnie nie zalezaloby na fantach z kolobrzegu .....bardziej mnie interesuje historia drugiej wojny swiatowej ...na weekendy w lecie wyjezdzam swoim campingiem do pewnej miejscowosci ktora kiedys byla niemiecka -to jest zapomniane miejsce i bardzo malownicze .widac po uksztaltownou terenu ze byly okopy..za prlu byl to osrodek dla dzieci ....za niemca szla piekna kolejka waskotorowa...wszystkie domy sa poniemieckie a mieszkancow zaledwie pewnie ze 100 osob...chcoalabym pochodzic tam ..bo nudze sie kiedy moj facet lowi ryby ...zreszta on sam tez by pochodzil bo ryb tam malo. http://www.voila.pl/429/uysdz/?1

co to za miejscowość? Może i my tam byliśmy. Ogólnie jestesmy grupa explorerów i jezdzimy po Polsce w poszukiwaniu fajnych miejsc z II WŚ. Byliśmy w wieeelu miejscowościach. Pochodzimy z terenów byłego Wału Pomorskiego

dzwonil moj facet ....no i ..mowie mu o wykrywaczu a on na to-ok moge ci kupic tylko zeby sie zwrocil.....jeszcze pomysle ...sie napalilam..:)

Gość ktoś z niedaleka
kup coś z modelu GARRET ACE 150 - 250 - 350

Gość mistalova
no taka piszczałka za 1500- 2000 to już w pełni profesjonalna, na pewno sprawdzi się w lasach nie wspominając o plażach.

Gość efv
>>>>>BloodyMary czemu akurat ten model? bo jest poniżej 500zł :) cena czyni cuda, a chce dla zabawy na poczatek, a nie zeby zarabiac tym

Gość efv
>>>>>>>>>>>>przy kawie jak chcecie dobry wykrywacz proponuje Gareta. A masz kogos kto z toba będzie chodził na początku na wykopki? Bo wiesz to nie jest taka prosta sprawa. Musisz wiedzieć co będziesz wyciągac. W lasach jest sporo fajnych fantów ale tez sporo takich co ci moga wyrwac głowę z piętami. Ktos kto się zna musi cię nauszyc rozróżniac sygnał. To nie jest tak że idziesz piszczy i zaczynasz kopać. kto ma pytania chętnie odpowiem, trochę siedze w militariach, i mam przyjaciół poszukiwaczy>>>>>>>> bardzo mądre slowa, dzieki a ta opcja z dyskryminacją, co pisalas, to o co w tym chodzi?>

efv- dyskryminacja to nic innego jak odrzucanie smieci-możliwe jest wykrywanie żelaza i monet, a odrzucanie np. aluminiowej folii. :) Tak w skrócie. Znajomy ma Garretta chyba 250 ale to dośc drogi sprzęt. A co do niebezpieczeństw to ostatnio wyciągnął minę przeciwczołgową....Tzn. nie wyciągnął, bo gdyby wyciągnął to chyba by juz mi o tym nie powiedział. Mina została tam gdzie przeleżała 70 lat...Aaaa i zapomniałam o najważniejszym. Poszukiwanie po lesie jest NIELEGALNE!!

na plazy chyba nie ma problemu, ale jak w lesie złapie cię straz lesna to oddajesz wykrywacz i płacisz gruuuba kase!

jak chcesz legalnie to musisz to zgłosić bodajże do jakiegos Urzędu od ochrony zabytków, zapłacić pokazac mapy, zadeklarowac co chcesz szukac i oczywiście pokazać co znalazłęś....oczywiście 99 % odkrywców robi to nielegalnie :D

ale nawet jak jest zgoda to po lasach nie poryjesz...więc kółko się zamyka :/ ot mądre prawo

hmmm..policji za bardzo w spomnianej miejscowosci nie ma..strazy lesniej rozwniez nie widzialam bo stoimy nielegalnie wlasciwie campingiem w tym miejscu -uwag nie mielismy nigdy...widzialam tylko straz rybacka....dobrze ze czasem jestesmy w srodku tygodnia a tam wtedy nie ma nikogo i tutaj widze pole manewru dla siebie-moj facet powiedzial ze mi to kupi tylko gorzej z kopaniem...wlasciwie na poczatku nie musze okopywac sie na 1.5 m ...tak tylko pochodzic i polknac bakcyla

Gość Francislaw
Ja posiadam bounty hunter pioneer i bardzo sobie chwale

Gość mistalova
czy nikiel i lit daje się łatwo wykryć?

Gość gatunkowoidealna
wydaje mi się, że nikiel się wykryje- połowa biżuterii jest niklowa.

Gość raczej niewybuch trafisz
albo złom :D

Gość chce zmienic naziwsko
wypierdalac wszyscy spac ale to juz jebane nieroby