Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hawa2000

co najglupszego slyszeliscie o Polsce za granica?

Polecane posty

Gość polka w stanach od lat
poza tym z typem slowianki jako blondynki z dlugimi wlosami i pieknymi ksztaltani spotykamy sie wszedzie. tak jak ludziom rpa kojarzy sie tylko z czarnoskorymi.

Gość plug in plug out
polka w stanach od lat Masz tak ciasne horyzonty,że aż żal czytać. Widać,że jesteś jakimś niewykształconym motłochem w Stanach. Tutaj sobie poczytaj o Słowianach,bo masz zerową wiedzę. http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82owianie

Gość plug in plug out
Skrót,żebyś za dużo nie musiała się wysilać: Do Słowian, obok ponad 140 pomniejszych grup, zalicza się: Słowian zachodnich - Serbołużyczan, Polaków, Czechów, Słowaków Słowian wschodnich - Białorusinów, Rosjan, Ukraińców, Łemków Słowian południowych - Bośniaków, Bułgarów, Chorwatów, Czarnogórców, Macedończyków, Serbów, Słoweńców. Nadal uważasz,że słowiańska uroda to jasne włosy i oczy???

a jak nazwalbys kogos kto obraza innych na necie, nie znajac ich i oceniajac na podstawie jeden opinni? bo ja nazwalabym taka osobe ignorantem i chamem. z dwojga zlego wole byc niewyksztalconym motlochem:) pozdrawiam

Gość plug in plug out
Nie,że wolisz-Ty JESTEŚ. I najgorsze,że przekazujesz to dalej,w miejscu,które powinno szanować polską kulturę,a nie robić jakąś Cepelię w postaci blondwłosych kelnerek.Bo to jest totalna bzdura,że Słowianie są ''jaśni''.

prosze wskaz mi fragment w ktorym napisalam, ze pracuja u mnie blondynki?

Gość do polki w stanach...
nie odpowiadaj chamom, ignoruj ich!!....

odpowiem tylko ostatni raz ok? i juz nie niszcze topiku. tak z ciekawosci pogrzebalam troche i poszukalam bo nigdy nie jest zapozno zeby dowiedziec sie nowych rzeczy. i o to co znalazlam o urodzie slowian "Najstarszy opis wyglądu Słowian pochodzi z „Historii wojen Prokopiusza z VI w., w której to podaje, że Słowianie są wysokiego wzrostu, silnej budowy i mają włosy koloru ciemnoblond. Słowianie oprócz jasnych włosów odznaczają się w większości także jasnymi oczami- od niebieskich poprzez szaroniebieskie i szare do zielonych(...)Słowianie, u których podobnie jak u starożytnych Ariów, najliczniej wśród nich jest reprezentowana populacja odznaczająca się pośredniogłowością, jasnymi włosami i oczami, szeroką lub średnio szeroką i dość krótką twarzą, niewysokimi oczodołami, średnim lub wysokim wzrostem, silną budową ciała(...)Opisane cechy rasowe Słowian wczesnośredniowiecznych występują również u Słowian współczesnych, zamieszkałych na północ od Karpat określanych jako Słowianie północni, a do których należą Polacy, Rosjanie, Białorusini i Ukraińcy. " zrodlo http://tworca.org/slowianie.html

Gość koala3345
nikt nie myśli, że jesteśmy krajem 3 świata, my po prostu nim jesteśmy, jesteśmy 100 lat za murzynami. Przykra prawda.

Gość Oleusiasmutnaaa
kur/.wa rozwaliliscie topik tymi klotniami :O

Gość WASZMOSCIOWA
polka w stanach od lat poza tym z typem slowianki jako blondynki z dlugimi wlosami i pieknymi ksztaltani spotykamy sie wszedzie. tak jak ludziom rpa kojarzy sie tylko z czarnoskorymi.------------NIE TRZEBA KOMENTOWAC:D

Gość cdsiudsuc
moja siostra była na kursie językowym który prowadzili starzy amerykanie z kentucky, i uczyli naszą młodziesz jak się myje zęby :D ale takie pytania to wy macie żelazka, to wy wiecie do czego służy komputer itp, tylko świadczą o zacofaniu i ciasnym umyśle pytającego. i to oni powinni się wstydzić, o ile znają to uczucie

jak moj facet holender pierwszy raz przyjechal do PL (studiowalam wtedy we Wroclawiu) bus wiozl go przez bielany. Pierwsze co mi powiedzial z czerwonymi z ekscytacji policzkami to "widzialem tu centrum handlowe, zagraniczne marki" :D teraz jak mu to przypominam to sie wypiera,ze nigdy takie slowa nie padly:P Niestety musze dodac od siebie,ze Polska potrafii zaskoczyc zachodnioeuropejczykow.Na moje wesele przyjechala rodzinka z Holandii,przyjechali duzo wczesniej,chcieli najpierw zrobic sobie male wakacje z Krakowie.Zamowili sobie busa do wynajecia,bo to spora grupka i...bus ciagle gasl-bym zepsuty i za cholere nie chcieli im go wymienic-to by w NL nie przeszlo,auta sa bardzo czesto wymieniane,wszystko igla.Najgorsze jednak dopiero mialo przyjsc.Jego rodzice,jako ze stasi ludzi,jechali pociagiem-nieprzyzwyczajeni do polskich warunkow zostawili torebke idac do toalety..i oczywiscie telefon i kasa zniknela! Potem juz tylko gorzej-jego siostra zostala okradziony pokoj hotelowy w krakowie,najgorsze,ze miala piekna,stara bizuterie specjalnie na nasz slub. Wracajac ze slubu nasz sasiad podczas wsiadania do pociagu rowniez "pozbyl" sie w magiczny sposob portfela! Ogolnie sie troche siary najadlam za rodakow,ktorzy 3 razy zdolali okrasc moich gosci :/

W czasach liceum byłam we Włoszech na wymianie uczniowskiej (było to dobre 15 lat temu) i tam dowiedziałam się, ze Polska to jedna z republik radzieckich, włoska rodzina u której mieszkałam była zdziwiona moim wyglądem (blondynka, niebieskie oczy) bo myśleli że wyglądać bedę raczej jak Eskimoska lub Mongołka :), sądzil;i ze mamy tu noce polarne i żyjemy już na gr4anicy obszaru wiecznej marzłoci, myśleli że nie ma u nas lotnisk i kolei, i -do dziś nie wiem czemu- na mój przyjazd zrobili zapas potraw z ryb (chyba skojarzenie z eskomoskimi daniami)- dosłownie wszystko, i choć lubię ryby to po 3 dniach miałam dość- żyłam głównie kawą, no i utuczyłam im kota- aż się rzucał na podawane mu po kryjomu te wszystkie rybne specjały :)

Gość bezdzietna 27 latkaaa
a ja bedac w uk oświadczyłam, ze jade autem do polski to się mnie zapytali " to ile dni się jedzie do afryki ?"

hmm w Niemczech mi sie pytali czy mamy telewizory i jak bylam zaproszona w gosci to powiedzieli ze pokaza mi cos extra co jeszcze nigdy nie jadlam mianowicie biala kielbase...

Gość szszszszszszsszszszszsz
Polak Polaka w Stanach rozpozna :) po wygladzie Amerykanin rowniez rozrozni, jesli w ogoel zna jakichs polakow. I nie chodzi o ubiór ani o blond włosy. Postawcie sobei Amerykanke o blond włosach i niebieskich oczach i blond Polkę o niebieskich oczach, tak samo ubrane- rozpoznaz od razu która jest która. Cieżko mi to wyjaśnic, to chodzi o twarz-jest inna. Więc nie najeżdżajcie na Polke ze Stanów bo wie co mowi

jestem brunetka o piwnych oczach. nie obrazam sie jesli ktos mi powie ze nie wygladam na polke.

Gość ha-ha-ha
ja tez sobie cos przypomnialam. njaglupsze to bylo to: kiedys podczas rozmowy z mlodym miemcem zazartowalam i powiedzialam mu ze w polsce nie ma drog asfaltowych, tylko betonowki i mie ma znakow drogowych i mozna jezdzic bez prawa jazdy, i wiecie co?.......uwierzyl.

Gość Tiramisu.
pierwsi Słowianie mieli ciemne włosy, a to że potem sie zmiksowali to juz inna sprawa. Oczywiscie nadal wiekszosc ludzi twierdzi ze blondyni z niebieskimi oczami to typowi slowianie. Nie. Popatrzcie na inne ktae sa slowianie a nie tylko na Polske. Oczywiscie ze rysy polskie i amerykanskie sa inne. Typowa amerykanka ma dluga (końska ) twarz a polka okraglejsza i czasami tez plaska.

Gość plug in plug out
polka w stanach od lat prosze wskaz mi fragment w ktorym napisalam, ze pracuja u mnie blondynki? No,to proszę-tutaj napisałaś: :P ''poza tym z typem slowianki jako blondynki z dlugimi wlosami i pieknymi ksztaltani spotykamy sie wszedzie. tak jak ludziom rpa kojarzy sie tylko z czarnoskorymi. '' Post napisany o 06.55 Widzisz,wszystkie moje słowa napisane o Tobie,tylko się potwierdziły.Nie masz pojęcia o Słowianach jako o grupie etnicznej,powielasz chore stereotypy,że wszystkie Polki wyglądają jak Jagna z Chłopów. To jest totalną bzdurą,w Polsce naturalnych blondynek jest jak na lekarstwo,bo nie powiesz chyba,że włosy potraktowane Perhydrolem są wpisane w polską tradycję? Co do rysów twarzy Słowianek to się zgadzam,że często są inne niż ''prawdziwych'' Amerykanek,ale skoro ''polka w stanach od lat'' zatrudnai tylko na podstawie blond włosów i ''pełnych kształtów'',to powiela stereotypy,bo nieważne,że dziewczyna ma(jak to nazwaliście) twarz jak koń,ważne,że ma jasne włosy. Masakra,dobrze,że już nie mieszkam w Usa,bo właśnie tacy Polacy pokroju ''polki'' tylko nam wstyd przynoszą.Przedstawiają Polskę jako 3 świat,a później sami piszą takie paszkwile na forach,że Amerykanie myslą to czy tamto.Trzeba nie pierdooolić głupot,że u nas bieda i głupota,tylko zachwalać swoją ojczyznę i być zawsze z niej dumnym,to inni tez zaczną nas szanować. Bierzcie przykład z Rosjan,jaki to dumny naród,nie pozwolą słowa złego na siebie powiedzieć.Choć mają niezłą kaszanę i ogólnie trochę nieciekawie gospodarczo.

Ja piernicze ale zes się uczepil ( a) każdy wie jaka to slowianska uroda i koniec nic dodać nic ująć , mam wrażenie ze się czepiasz z zazdrości o ta restauracje lol

czy slowianka czy nie - koniec tego tematu. piszcie dalej anegdotki na temat podany w topiku.

czytajac wasze wypowiedzi, widze ze nie tylko mnie to spotyka. PS. slyszalam ze w USA poziom nauczania jest kiepski.

Gość plug in plug out
Mam zazdrościć restauracji z jakimś pierogami albo bigosem,no błagam!!!! Mam dobry zwód i nie muszę mieszać w garach ze zdechlakami,aby dobrze zarabiać.W USA byłam na studiach. :))

Gość simples.
hawa- słyszec to sobie mogłaś słyszec, to trezba tez przeżyc na własnej skórze :) ja powiedziałabym że w Polsce jest kiepsko z poziomem a :) w takich krajach jak USA I np UK to uczy się tego czego trzeba do danego zawodu (a nie ma się wychowania fizycznego na psychologi he he). to nie chodzi o ilośc materiału do wkuwania a o wiedze jaka zdobedziesz i wykorzystasz w swoim zawodzie w przyszłości.

simples. to jest własnie najgorsze, bo Amerykanie to naprawde bardzo nisko wykształceni ludzie. nie maja pojecia o podstawach geografii, historii itd. ja jestem bardzo dumna z mojej wiedzy podstawowej, ktora nabylam w polskich szkolach. informacje typu kto wynalazl pismo, kto odkrył i udowodnil kształt ziemi i kto zaprojektowal tablice mendelejewa (jak sama nazwa mowi). u nas to wiedza podstawowa, i nie, nie uzywam tego do dzisiejszego zawodu i nie potrzebuje tych informacji na codzien ale jestem z tego dumna, mieszkam za granica 5 lat i zawsze mialam zróżnicowane narodościowo towarzystwo i wyróżniam sie bardzo ta wiedza. bo dla nich pytanie kto sformuowałl zasade grawitacji jest pytaniem z kosmosu. kilku moich znajomych nazwało mnie kilka razy "google" hahah ;) i wcale nie bylam najlepszym kujonem, poprostu nie dalo sie z klasy do klasy przejsc bez takiej PODSTAWOWEJ wiedzy. youtube jest pełne filmikow o głupocie amerykanów, najlepszy jest ten z mapą ;) gdzie para ok. po 50 lat zapytana o francje, wskazałą Australie :/ albo młody chłopak zapytany czy "Star Wars" jest filmem opartym na faktach , odpowiada TAK !! hahaha

simples pytalam sie meza jak wyglada nauczanie w USA. potwierdzil to co napisalas ze, w szkolach ucza tylko tego co potrzeba do wykonywania danego zawodu. wielu amerykanow nigdy nie szlyszeli o polsce, ani o holokauscie w 2 WS. ty uwazasz ze takie szkolnictwo jest lepsze?

Gość simples.
a powiedz mi, do czego im bedzie wiedza o Polsce i jej historii? Ty zapewne nie znasz całej Amerykanskiej historii i wszystkich dat... A nauka tylko tych rzeczy które sa potrzebne nam do zawodu (na studiach) jest jak najbardziej na miejscu, Polska edukacja jest po prostu żenujaca jeśli chodzi o studia ;)