Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość justys001

Sprzęt fotograficzny

Polecane posty

1 minutę temu, kontospecjalniedlamary napisał:

nic waznego 😄

Tak jak zawsze. 😄

No to facet miał inny problem... różne problemy mają ludzie. Moj dom jest zdiagnozowany, wiem co mu dolega i nie potrzebne są dalsze rady. : )

Dobrego dnia.

Edytowano przez zielowania

3 minuty temu, kontospecjalniedlamary napisał:

wywal kwiatki

tak wiem ze pewnie tego nie zrobisz 😄

Żeby kwiaty faktycznie wpływały na wilgotność powietrza musiałaby mieć w calym domu dżunglę po sufit, a nie kilka czy tam kilkanaście małych doniczek.

20 minut temu, kontospecjalniedlamary napisał:

wywal kwiatki

tak wiem ze pewnie tego nie zrobisz 😄

Nie od kwiatkòw chyba ma hodowlę boczniaka coś podobnego, wtedy izoluje ściany materiałem budowlanym.

Przy sprawnej wentylacji nawet dużo jest kwiatkòw w doniczkach nic nie dzieje.

Edytowano przez Fifofa

14 minut temu, salix napisał:

Żeby kwiaty faktycznie wpływały na wilgotność powietrza musiałaby mieć w calym domu dżunglę po sufit, a nie kilka czy tam kilkanaście małych doniczek.

Nawet jak będzie miała dżunglę też nie będzie wilgoci roślina do życia potrzebuje fotosyntezy pochłania wilgoć.

Jedynie grzyby nie potrzebują fotosyntezy mogą nawet rosnąć po ciemku. Inaczej nazywa proces nie pamiętam.

Edytowano przez Fifofa

20 minut temu, salix napisał:

nawet krzaki wokol domu powoduje zwiekszenie wilgoci wew. 

Rośliny regulują wilgotność  korzystnie dla człowieka, musiała mieć ich bardzo dużo duże liście 

Roślina zabiera powietrze   powinien być dostęp, Zamknięte pomieszczenie bez wlotu powietrza i byś spala  tych roślin było bardzo bardzo dużo nawet niebezpieczne. Wytwarza tlen ale zależnie od pory dnia 

Tlen wytwarza w dzień w nocy zabiera 

Edytowano przez Fifofa

Jeśli chodzi o tamten obiektyw to wydaje mi się, że mógł się w nim zagnieździć grzyb jak kilka lat temu podczas covidu padł piec i nim można było go wymienić (kwarantanna i różne inne problemy) upłynął miesiąc bez ogrzewania domu... zimno bo listopad (?) Było trochę ekstremalnie : )

Te walizki nie powinny zaszkodzić co nie. : ) uciekam...

Edytowano przez zielowania

4 minuty temu, zielowania napisał:

Jeśli chodzi o tamten obiektyw to wydaje mi się, że mógł się w nim zagnieździć grzyb jak kilka lat temu podczas covidu padł piec i nim można było go wymienić (kwarantanna i różne inne problemy) upłynął miesiąc bez ogrzewania domu... zimno bo listopad (?) Było trochę ekstremalnie : )

Te walizki nie powinny zaszkodzić co nie. : ) uciekam...

Nie powinny hermetycznie zamknięte i izolacja termiczna. Z słońca nagrzewane 90 stopni a do piwnicy 5 stopni  Ròznica temperatury powoduje skraplanie się wody.

Edytowano przez Fifofa

Tak samo jak z zamrażarki wyjmiesz np jakis przedmiot zamrażarka -25 do temperatury pokojowej powiedzmy 23 stopnie, pokryje wodą. Zjawisko parowania szyb w samochodzie też to samo.

Edytowano przez Fifofa

1 minutę temu, Fifofa napisał:

Nie powinny hermetycznie zamknięte i izolacja termiczna. Z słońca nagrzewane 90 stopni a do piwnicy 5 stopni  Ròznica temperatury powoduje skraplanie się wody.

W pokoju je trzymam... co jakiś czas należy przewietrzyć plus te saszetki pochłaniające wilgoć włożyłam do środka i powinno być ok. Mam jeszcze lampę uv-c kupiłam ją jak odkryłam tego grzyba. No i mam przy okazji porządek. 

1 minutę temu, zielowania napisał:

W pokoju je trzymam... co jakiś czas należy przewietrzyć plus te saszetki pochłaniające wilgoć włożyłam do środka i powinno być ok. Mam jeszcze lampę uv-c kupiłam ją jak odkryłam tego grzyba. No i mam przy okazji porządek. 

Powinna walizka mieć izolację cieplną i wnętrze powinno być prawie takie same jak i temperatura wkładana przedmiotu, zamykasz i warunki zewnętrzne nie mają wpływu.

W środku walizki jest preszperan on chroni przed takimi warunkami. 

16 minut temu, Fifofa napisał:

Nawet jak będzie miała dżunglę też nie będzie wilgoci roślina do życia potrzebuje fotosyntezy pochłania wilgoć.

Jedynie grzyby nie potrzebują fotosyntezy mogą nawet rosnąć po ciemku. Inaczej nazywa proces nie pamiętam.

Niektóre rośliny rzeczywiście pochłaniają wilgoc z powietrza ale są też takie które wymagają regularnego zraszania wtedy faktycznie może się pojawić problem wilgoci.

18 minut temu, kontospecjalniedlamary napisał:

nawet krzaki wokol domu powoduje zwiekszenie wilgoci wew. 

Jakie krzaki? 😄No chyba że masz słaba izolacje i codziennie lejesz w te krzaki wodę litrami pod samym domem. To raczej nieodwodniona działka a nie "krzaki".

Kiedy przenosisz sprzęt elektroniczny (np. komputer, wzmacniacz, telewizor, radio, laptop, itp.) z zimnego dworu do ciepłego mieszkania, w środku urządzenia może wykroplić się para wodna. Jeśli od razu podłączysz go do prądu, istnieje ryzyko zwarcia lub uszkodzenia elektroniki.

🔹 Ogólna zasada:

Poczekaj minimum 1–2 godziny, jeśli różnica temperatur nie jest duża (np. +5°C na dworze i +20°C w domu).

Jeśli na dworze jest mróz (np. −5°C lub mniej), lepiej poczekać 4–6 godzin, aż sprzęt się całkowicie ogrzeje i odparuje wilgoć.

Duże urządzenia (TV, wzmacniacze, komputery stacjonarne) mogą potrzebować nawet całej nocy (8–12 godzin), jeśli bardzo zmarzły.

🔹 Wskazówki praktyczne:

Nie rozpakowuj sprzętu od razu z torby/pokrowca – niech się powoli ogrzewa.

Dotknij obudowy – jeśli jest już w temperaturze pokojowej i sucha, to jest bezpieczniej go włączyć.

Widać zaparowane szybki, wyświetlacz albo wilgoć na obudowie? – Poczekaj dłużej.

Mara masz profesjonalna wiedzę do drogiego sprzętu 

11 minut temu, salix napisał:

Niektóre rośliny rzeczywiście pochłaniają wilgoc z powietrza ale są też takie które wymagają regularnego zraszania wtedy faktycznie może się pojawić problem wilgoci.

Jakie krzaki? 😄No chyba że masz słaba izolacje i codziennie lejesz w te krzaki wodę litrami pod samym domem. To raczej nieodwodniona działka a nie "krzaki".

Są tropikalne tylko takie rośliny rosły potrzebny mikroklimat inaczej zwiędną.

Polsce rośliny domowe można poszukać ktòre są odpowiednie dla naszego klimatu.

Edytowano przez Fifofa

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się