Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Martensik

L4 w ciaży co o tym sądzicie?

Polecane posty

Gość Martensik

Jestem w 5 miesiacu, właśnie wyszedł ode mnie dyrektor z pytaniem czy mogłabym na zwlnienie już iść, bo pracuję przy kompie, mogę tylko przez 6 godzin a on nie ma dla mnie żadnego innego zajecia na te pozostałe dwie godziny. Nie mogę wcześniej wyjść z pracy. A 6 godzin jest bardzo przestrzegane od czasu kiedy któraś dziewczyna poroniła (nie wiem czy przez to czy nie). W sumie to nie chce iść na zwolnienie, bo skisnę w domu to najeważniejsze. Poza tym nie chcę słuchać za uszami jakie to cieżarne są wygodnickie bo zamiast do pracy to siedzą na l4. Czuję się świetnie, ale lekarz za każdym razem proponuje mi zebym już zwolniła. Tylko laski, nie obrzucać się błotem. Pozdr,

Gość jeszcze się pojawią, spokojnie
mój szefo też mi sugerowął zwolnienie, bo juz miał dziewczynę na zastęstwo, której sie u nas staż kończył, a chciał ja zatrzymać w naszej firmie, a etat miał mieć wolny dopiero kiedy wrócę z maciezyńskiego. idź na zwolnienie, co się dzieszesz;) w domu zawsze cośs ię znajdzie

idź na zwolnienie, zajmij się kompletowaniem wyprawki dbaniem o siebie i nie kiś się w domu. to żadna przyjemność pracować gdy czujesz że najchętniej by się ciebie pozbyli. wiem że nie musisz iść na zwolnienie ale atmosfery w pracy nie zmienisz. wiem coś o tym

hej, ja pracowałam w laboratorium i u nas do zwolnienia zmuszają na samym początku ze względu na odczynniki chemiczne. W pierwszej ciąży się zaparłam i pracowałam do 12tc, aż poroniłam, więc w drugiej zgodnie z poleceniem szefostwa poszłam od razu na zwolnienie.

Gość jeśli taka jest
sugetia szefa to ić na zwolnienie. Ja miałam nakaz leżenia i jakoś dałam radę więc jesli będziesz mogła chodzić, to tym bardziej dasz radę.

Gość bfufbvbvbhvb
U nas w firmie też wysłaliśmy kobietę na przymusowe zwolnienie. Raz, że pracowała fizycznie, dwa miała kiedyś raka, trzy jest już sporo po 30. Bo nie daj boże coś jej się stanie i kłopot gotowy. Co ci szkodzi iść, i tak masz 100% płatne a opinię innych miej w dupie. Zazwyczaj tak gadają potem same robią tak samo. Hipokryci :O

Gość Martensik
To raczej nie o etat chodzi, o to sie nie boję. Myślicie, że powinnam pójść? No bo kurdę dobrze się czuję wszytsko ok, ale naprawdę boję się zakisnąć w domu. Chociaż w sumie wizja spania do 9 mnie zacheca. TAk ogólnie to nie chce misie spać w nocy czy wieczorem ale rano nie mogę sie dobudzić;-)

Gość alli mc billl
ić :O

Gość alli mc billl
ić :O jak można tak pisac???

Gość jshdgttgg
jeżeli lekarz sugeruje zwolnienie - tymbardziej oni się napatrzyli na różne przypadki, więc nie ryzykuj ciąża to nie choroba, ale już stan odmienny jesteś juz na takim etapie ciąży, że praca z dnia na dzień będzie uciążliwa na nudę w domu polecam czytanie książek :)

Gość mama zaraz dwojeczki
No wiesz, jak chcesz. Ja w pierwszej ciazy pracowalam do konca 8 miesiaca i teraz rowniez tak samo zamierzam (jestem w 31 tc). Dodam, ze do pracy dojezdzam 50 km w jedna strone (samochodem). Nie wyobrazam sobie siedziec tak bezczynnie w domu...Prace mam siedzaca rowniez przed komputerem. Synek moj dzis koczny 2 latka i jest rewelacyjny :D

Gość gsggs
Rozumiem autorke watku. Co to za wyganianie na zwolnienie . Pozaniej marudza tacy pracodawcy, ze kobiety to tylko na zwolnieniu siedza. I wiem co mowie. Sama pracowalam do konca. Siedzialam przed kompem i tyle. I mialam w sobote termin porodu, a w pitek jeszcze bylam w pracy. A urodzialam tydzien pozniej. Kobieta w ciazy nie ma pracowac 6 godziny tylko ,przed kompem powinna max tyle siedziec. To kochana 45 minut pracujsze 15 minut przerwy zeby kosci rozprostowac i tyle.

Gość mireczkaa
ja Cię doskonale rozumiem- sama pracowałam właściwie do porodu:) Jesli dobrze się czujesz to po co masz iść na L4? Nie wiem jaką masz pracę- jesli przy kompie to przeciez nie siedzisz bite 8godzin. Zawsze możesz wstać, przespacerować, napić herbatki. Ja pracowałam i przy kompie i spotkania z klientami miałam- a czułam się naprawde super więc na żadne L4nie poszłam. Aha, lekarz też mi sugerował L4 bo "wszyscy biorą". Tylko po co?

Gość Wciąz ta sama
W ciąży mozesz siedzieź max 6 h przed minitorem. A nie 8 i do tego 15 min przerwy. Tak wynika z przepisów BHP.

Gość Martensik
Laski nie mogę zrobić tak jak mówicie. Nie znam się na tych przepisach, ale nasza HR-ówka mówiła że 6 godzin to jest max a przez dwie to mogę sobie segregatory nosić. I nie przejdzie taki coś, że wstane od kopma na 15 minut i w sumie wyjdzie dwie godziny, bo pracując loguje się do systemu i czas pracy jest minotorowany co do minuty. Chłopaki z pokoju żartują, że chcieliby mieć tyle energii co ja w ciaży;-P A tak na poważnie to chyba poczekam jeszcze tydzień i faktycznie wezmę zwolnienie. Może pojadę do rodziców na wieś?

Gość Martensik
Dobra jestem po kolejnej rozmowie z dyrektorem i dogadalismy sie tak, ze zwolnienia nie biorę póki co, ale do pracy też nie chodzę tylko pracuję z domu.