Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lenka111111

Wracać na studia do Polski czy zostać w Anglii?

Polecane posty

Gość Lenka111111

Niedawno dostalam sie na studia na Psychologie. W wakacje chciałam zarobić trochę pieniędzy na akademik itp.Wyjechalam do UK. Jestem w Anglii już 3 miesiące zarabiam około 5 000 zł na miesiąc pracując jako kelnerka. Bardzo chciałabym zostać psychologiem ale boję sie, że w Polsce będe zarabiać marne grosze albo wogóle nie znajde pracy (nadmiar psychologów). Myślalam o tym żeby zostać tu jeszcze rok i zarobic na czesne na cały okres studiowania (5 lat). Zacząć studia dopiero od następnego roku. Znajomi odradzają mi ten pomysl mówią, ze odwykne od nauki i w końcu wogóle nie wróce na studia. Nie wiem co robić, a mam tylko parę dni na podjęcie decyzji byłyście w podobnej sytuacji?? Pozdrawiam

Gość hgcfkutgfkuygfyi
jak się czujesz na si.łach zacznij studia w uk

Gość kwiatowa Łąka
zostan tam dorób sie troche, odkuj, bo w polsce takiej pracy z takimi zarobkami nigdzie nie znajdziesz nawet jako dyplomoany psycholog poza tym mozesz zaczac sie rozgladac za jakąs szkoła czy kursem tam moze to berdziej ci sie opłaca ja bym tu nie wracała jesli masz taka mozliwośc - ca studia mozesz zawsze zrobic jak wrócisz nawet po 30

Gość niestudentka już
Ja już trochę inne pokolenie jestem, ale wróciłabym, żeby iść na studia. A zawsze możesz jechać na zarobek w czasie wakacji. Jakby Ci się studia nie spodobały, to też możesz je przerwać i wyjechać. Znajomi mają trochę racji z tym, że po roku moze Ci się już nie chcieć wracać.

Jeśli znasz dobrze angielski to jedź na studia w UK. W przeciwnym razie wracaj teraz do Polski i tutaj rozpocznij studia.

Gość paciorkowo
siedz tam, naucz sie języka w polsce nawet z doktoratem będą mieli cie w dupie uwierz mi ja skonczyłam magistra i co dupa siedze w jedenj robocie bo gdzie pójdę to się śmieją że jaka ambitna hihihahaha, pierdziele i tez wyjezdzam do kanady do rodziny tam juz wole sprzątać niż w tym kraju żyć posranym

Gość Lenka111111
Tak naprawde Bradzo tęsknie za Polską za rodziną, znajomymi, bardzo chcialabym studiowac psychologie w Polsce.Od zawsze mnie to bardzo interesowalo. W Anglii trzymają mnie tylko pieniądze. Smutne to :(

Gość Lenka111111
Niestety nie czuje się na silach z językiem angielskim żeby tutaj studiować. :(

Gość bezrobotna 19
boze jak ja ci zazdroszcze...5 tys na miesiac. cięzka ta praca jest? jak ja zdobyłaś? ja sie boje ze nie znajde zadnej pracy jako studentka dzienna...a chciałabym pracowac choć 3 dni w tyg by zarobic na oplacenie pokoju :( ja bym została tam jeszcze rok i potem wrociła na studia do polski

Jeżeli trzymają Cię tam tylko pieniądze, to wracaj. Jeżeli zostaniesz, będziesz bardzo żałować nierozpoczętych wymarzonych studiów i będziesz strasznie tęsknić za bliskimi. Nie warto się tak męczyć.

Gość Lenka111111
Nie musialam jej zdobywać. Szukali 4 kelnerów wiec poszlam zaniosłam CV oczywiście nakłamalam, ze angielski perfect, a tak naprawde to ang. średni. Ale są ze mnie zadowoleni bo wiadomo jakto polka zanim Anglik się po głowie podrapie to ja już 2 razy do kuchni pobiegne więc pokrywa to moje ubytki w języku. Niiedawno dostalam kontrakt na parę lat....ale myśle o powrocie do Polski A co do wyplaty 5 000 zł miesiącznie to chyba normalne w Anglii ja mam najmniejsza stawke 5,92 Pound. Sprzataczka (w prywatnych domach) bierze 10 funtow za godzine ...

Gość Lenka111111
Praca nie jest ciężka. Ja ja bardzo lubie. Ale oczywiście tu nie jest tak kolorowo miesięcznie zaoszczędzam około 2000-3000 tyś zł bo mieszkanie i wyżywienie są bardzo drogie

Gość kwiatowa Łąka
lenka nie masz jakis kokosów tam na tamte okolice ale w Polsce niestety nie bedziesz mogł liczyć nawet na polowe z tego wiec moze warto zostać przeboleć troche odkuc sie wrócic za rok na studia zawsze to kontakty zostaną i potem bedzie mozna do czegos wrócić pozdrawiam

Gość Lenka111111
Hej bezrobotna skoro studiujesz dziennie to z pracą moze być ciężko :/ Wlaśnie dlatego chcialam studiowac zaocznie, ale może spróbuj jako hostessa?? Podobno stawko są 10 zl za godzine. Poszukaj

Gość kwiatowa Łąka
bezrobotna jako studentka masz duzo mozliwosci bo po sklepach i butikach chca zatrudniasc tylko studentów dla mnie niestety bo w ostateczności i to bym podniosła

Psychologię rób w Anglii - w Polsce same złe rzeczy o tym kierunku słyszałam. I od następnego roku ceny za studia w Anglii wzrastają.

Gość Lenka111111
Byłam pewna, że wiele osób na tym forum powie mi że mam wracac do Polski. A Każdy każe mi zostać. Znowu kompletnie nie wiem co robic :(

Jeżeli chodzi o Twój kierunek w Anglii jest po prostu lepszy. Przede wszystkim jest to przedmiot "science" czyli po prostu naukowy - na zaliczenie na trzecim roku trzeba przeprowadzić własne badania, jest dużo praktyki i biologii. Po prostu wychodzisz z czymś więcej niż czystą wiedzą książkową.

Gość Lenka111111
Ale boje się że nie dam sobie rady z ang. Czesne są drogie czyli nic nie zaoszczędze a przez 5 lat będe musiala mieszkac w Anglii. To są minusy studiowania w UK

Gość kwiatowa Łąka
wszyscy ci odradzają [owrót bo widzą jaka jest sytuacja w \polsce na rynku pracy a studia mozesz zrobic zwsze i wszedzie a papier a Angli tak samo dobre jak i stąd a nawet moze i lepszy a co na to twoi bliscy?? rodzice???

Gość Lenka111111
Nie rozmawialam z nimi ale penwie chcieliby żebym została bo utrzymują moją siostre na studiach i cięzko z kasa. Za to musze porozmawiac z siostrą!!! Bo zgodnie z umową wypożyczyla mieszkanie dla 3 osób dla mnie, mojego chlopaka i jej. Słabo :/ Niestety nie moge sie z nią skontaktować

Gość Lenka111111
Napisze wszystkie za i przeciw na kartce i przeanalizuje to wszystko jeszcze raz.

Gość takie pytanie mam
moim zdaniem teraz jest czas na studia, pozniej czas na prace. tak sie mowi,z e studia mozesz zrobc poznije, ale na 90% nie zrobisz ich jak bedziesz prawie przed 30, bo sie po prostu nie chce.

Gość takie pytanie mam
wyjechac do anglii to mozesz zawsze, a jak mowisz, stawka nie jakas zajebista jak na tamte realia, wiec nie tracisz niewiadomo jakiej psadki.

I bardzo dobrze, ale weź pod uwagę, że ewentualność studiów w Anglii od następnego roku to od 6000 do 9000 funtow za rok.

Gość szukająca........
widze ze zdania sie podzieliły ale powiem ci cos z perspektywy osobyy po studiach z tytułem mgr po stażu i bez pracy przy szukaniu pracy liczy sie wykształecenie ale przede wszystkim staż i doświadczenie w pracy wszedzie nawet na najgłupsze stanowisko chca osobe która ma 2 lata doświadczenia co nie jest łatwe studiujac dziennie inna sprawa jak kestes na zaocznych wtedy mozesz soebie pozwolić na prace ( NAWET W SKLEPIE - STAŻ TO STAŻ I i ważne ze jest) I STUDIOWANIE ja z perspektywy czasu i podobnych możliwości finansowych w czassie studiów powiem tak zostałabym na rok ( w tym czasie podszlifowałambym angielski na perfekt i zrobiła jakiś certyfikact - bardzo przydatna sprawa w CV a potem wróciła zrobiła studia odciązając rodziców

Gość Wyjeżdżam do Holandii
Ktoś pisał wcześniej, że za rok nie będziesz już chciała studiować... jeśli od dawna czekasz na te studia to za rok jeszcze bardziej będzie ci się chciało (tak na moje oko). Przy wyborze weź pod uwagę, czy NA PEWNO wytrzymasz rok w Anglii. Pamiętaj że jest to ROK a nie trzy miesiące. Jeśli dasz radę to wtedy będziesz mogła wszystko bo przez ten rok zmienisz się bardzo - mam tutaj na myśli wzmocnisz się, swój charakter, osobowość.