Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anna zuzanna

Kurwa,690 zloty za podręczniki dla klasy 3 i 6 szkoly podstawowej!

Polecane posty

Gość Nie trza
Werwerwe->wiesz? Nie chce być okrutny ale dobra spirala kosztuje mniej więcej tyle ile wydajesz na te podręczniki dla całej trójki. I masz spokój na około 5lat bez. Wiem że polska polityka oświatowa jest popierdolona i że drogo ale właśnie również o tym trzeba myśleć przed plodzeniem potomstwa! Jak mnie nie stać to nie robię i w konsekwencji nie narzekam

Gość ADFGTGHFGB
UPSSS; KATASTROFA; MIESZKAM W DE; KOSZT KSIAZEK DO KLASY TO OKOLO 30 eu na caly rok

Gość anna zuzanna
nie trza - ok,jest troche racji w tym co piszesz ale zauwaz ze ja np nie narzekam ze mnie nie stac na ksiązki ,tylko ubolewam nad tym ze jest takie "bezprawie" w polskim szkolnictwie,ze nauczyciel kuszony jest prezentami od wydawnictw a co za tym idzie rodzice musza placic co roku krocie za podreczniki,bo co roku sa one inne. Popieram to co piszesz,ze nie sztuką jest urodzic X dzieci tylko sztuka jest je wychować.Ja rodzac trzecie i czwarte dziecko wiedzialam na co sie decyduję i zdawalam sobie sprawe jakie obowiazki finansowe mnie czekaja. A tak na marginesie-nie piszcie rodzicom,którzy sa w trudnej sytuacji finansowej tekstow typu-zanim dalas dupy to trzeba bylo pomyslec ,bo to boli.Trzeba byc naprawde bezdusznym czlowiekiem zeby napisac cos takiego matce ale mlodym dzieciakiem,nic tak naprawde nie wiedzacym jeszcze o zyciu. To tyle.Nie ma sensu ciagnac dalej tego tematu 🖐️

Gość werwerwre
BYŁO mnie stac kiedys na dzieci, nawet 10-cioro, nie rozumiesz mojego postu ponizej? wczesniej nie mielismy problemow z brakiem poeniedzy, niestety niespodziewanie zwolnienia, ciecia i teraz jest katastrofa, a wiecej dzieci nie planuje , nie musiz mi spiratlki doradzac bo kiedys moglambym miec 15 dzieci i bylo ok, a akualnie przy 3 jest na minus

Gość qjkjfgfd
jest sens

Gość anna zuzanna
Nie trza Werwerwe->wiesz? Nie chce być okrutny ale dobra spirala kosztuje mniej więcej tyle ile wydajesz na te podręczniki dla całej trójki. O kurwa,nie Ty naprawde jestes durny!I tak pisze osoba ,ojciec,ktory ma dzieci?A co bedzie jak stracisz prace?Poderzniesz dzieciom gardła czy oddasz je do adopcji?Bo idac Twoim tokiem myslenia-ludzie w trudnej sytuacji finansowej nie powinny miec dzieci.A pamietaj ,roznie w zyciu bywa-raz na wozie raz pod wozem :O

Gość Nie trza
Przepraszam trochę przesadziłem:( nie powinienem wyjeżdżać z ta spiralą. Jeżeli straciłbym pracę to rękami i nogami starałbym się by znaleźć drugą. Jestem od 10lat inwalidą ale bardzo zaradnym i odpowiedzialnym. Nie mogę sobie pozwolić na niepowodzenia finansowe i zaniedbać rodzinę. Jeszcze raz przepraszam za te spiralę

Gość anna zuzanna
Nie trza-ok,nieraz czlowieka ponosi i pisze głupoty.

Gość Apropo kasy na radę rodziców
Wkurzacie się, że nauczyciele przypominają wam o wpłacie, ale my za te pieniądze też jesteśmy ścigani przez dyrekcję. U mnie w szkole dyrekcja wyczytuje nazwisko wychowawcy i podaje kwote jaką wpłacili rodzice. Nie interesuje jej zdanie rodziców, oczekuje że wszyscy zapłacą, a jeżeli nie to winą obarcza nas (czytaj jesteśmy nieudacznikami bo nie potrafimy wydebic kasy). I co mamy zrobić?

Gość Nie trza
Nie wiem jak tam jest gdzie indziej może mieszkam w tyle korzystnych okolicach ale u nas pieniądze składane na rady rodziców komitety i co tam jeszcze są pożytkowane na dobre cele na wycieczki dla dzieci różnego rodzaju atrakcje więc nie żałuję że je daje na te cele

Gość kosmetyczka12345678
ja na ten komitet nie płacę i gówno sie zmienia w szkole

Gość kosmetyczka12345678
*bo gówno się zmienia w szkole

Gość ida 98769876
a zadna nie napisala, ze byla w szkole i zaprotestowala siedza cicho jak myszy pod miotla i biadola rodzice moga miec wplyw na wybor podrecznika, tylko trzeba sie tym zainteresowac ruszyc '4 litery' i przejsc do szkoly, porozmawiac z wychowawca czy nauczycielem

Gość bardzo dobrze
mozna uczyc sie w domu

Gość derogie jazgoczące mamuśki
przykro ale nic nie zrobicie z cenami książek ...drukarnie zgodnie z programem drukują książki wraz z ćwiczeniami i jak sobie wybrażacie ? Ze ćwiczenia będą sprzedawane młodszym dzieciom ?!

Gość Agregator
Rzeczywiście jest ciężko, u mnie w rodzinie mieliśmy te same problemy - 4 dzieci chodząca w tym samym czasie do szkoły, w trakcie ciągle zmiany podręczników, nie raz zdarzało się tak, że przez miesiąc uczyłam się bez książki do angielskiego albo kserowałam :/ Mam nadzieję, że niedługo to zmieni się na lepsze - szkoły mogą przecież wprowadzać system nauki online i materiałów dostępnych prze internet (coś takiego oferuje Wirtualna Szkoła). Trzymam kciuki za ten projekt.

Hej! Widziałyście nowe ceny podręczników??? Kogo na to stac??? Chciałabym, żeby dzieci miały nowe podręczniki, a nie używane... Nigdy nie wiadomo co kto robił z takimi książkami... Ech, drogi biznes na edukacja.

No właśnie, wszystko po to, żeby używane wypadły z obiegu... Wszystko okey, tylko żeby zarobki były wyższe. Jak ktoś ma dwójke, trójkę dzieci w wieku szkolnym to ma przerabane. Politycy płaczą że mamy niż demograficzny, czemu się tu dziwic?

o już biedota ujada! przecież możesz dziecka nie wysylać do szkoły. w podstawowym zakresie li8czyć czytać i pisać sama go nauczysz. biedota się kształcic nie powinna. do pracy winna wczesnie pojść.

Gość watusi
jeszcze w 20 leciu miedzywojennym analfabetyzm by 30%-biedne dizeci wczesnie szly na sluzbe lub do terminu- w 3 swiecie juz 5 latki pracuja - a w europie kaplani i politycy kaza rodzic co roku -debile

W moich czasach szkoły podstawowej czyli wczesne i koniec lat lat 90 podręczniki przechodziły z starszej siostry na młodszego brata, z kuzyna na kuzyna i tak dalej.To mnie teraz szokłaś że 700zł wybuliłaś na same podręczniki ;/

Gość bhamber
I dlatego tyle Polek decyduje sie na dzieci chocby w Wielkiej Brytanii. Jedyne koszta szkolne to mundurek, ew. buty. W ciągu roku u mojego 1 funt na tydzien na przekąskę codzienną. Jedynym dodatkowym kosztem było 13 funtów na wycieczkę. Jesli jakis rodzic chce może za grosze wykupic też obiady dla dziecka. I zanim napiszecie o niższym poziomie to zastanówcie się gdzie pozniej, po szkole będzie łatwiej o pracę. Tutaj dzieci niepotrzebnych rzeczy się nie uczą.

Słyszeliście o rządowym programie cyfrowa szkoła? Niebawem trzeba będzie kupic dziecku komputer i elektroniczne zestawy podręczników. Ciekawe też, kto pokryje koszty okulisty i nowych okularów... Przynajmniej tyle dobrego, że będzie lżej naszym pociechom- obecnie książki ważą dobre kilka kilogramów! Na zachodzie dzieci nie muszą nosic książek ze sobą do domu- jakoś się da inaczej, lepiej.

Gość kuniochi
politycy lewicy i prawicy rozkraczyli sie przed klerem i pozwolili se zrobic gleboki wsad w zad- kler penetruje sluzbe zdrowia, prawo , szkole,

od lat zmieniały się tylko nazwy partii, a ludzie zostawali Ci sami... Jak sobie radzicie z tymi cenami za podręczniki? Jeszcze trochę zakupów przede mną :) Pewnie pójdę w ślady znajomych i kupię taniej, tutaj: https://spodrecznikowani.pl/index.php/?acc=eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 Sama nie wiem, ale jakoś wolę nowe podręczniki kupic, nie mogę się przekonac do tych używanych książek, na których mogą byc różne zarazki, rysunki wewnątrz, etc. A nóż się uda i przejdą z jednej pociechy na drugą - różnicy dużej nie ma między nimi :D

Gość kuniochi
sa pieniadze n akler a na oswiate nie m a-bezplatn aedukacja to mit