Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anna zuzanna

Kurwa,690 zloty za podręczniki dla klasy 3 i 6 szkoly podstawowej!

Polecane posty

Gość w mojej szkole tez zamawia
książki wychowawca -tez słyszałam ze dostają coś tam ...Ale co mnie to obchodzi!!!!Ja sie ciesze ze mam książki taniej i wcale nie jestem z dużego miasta tylko ze wsi !!!:O

Już ktoś wcześniej tam pisał. A jakbyś miała dać za chleb 50 zł ? stać Cię, ale wkurwisz się, że tyle kosztuje. Mówię do tych co gadają o dobrym bycie dla dzieci.

Gość ruda...
ale ja was troche nie rozumiem.... jak bedziecie siedziec cicho to dalej bedziecie wydawac kase na nowe nie namawiam by 'leciec z morda' do nauczyciela , ale w stanowczy sposob porozmawiac

Gość i tak sobie mysle ze mam racje
A nie wiem jak jest u was ale w klasie mojej corki (szkola podstawowa) sa takie rodziny ktorym si9e nawet nie chce zlozyc wniosku o dofinansowanie ktore im sie prawnie nalezy;/ i potem pol miesiaca pani kompletuje z klasa ksiazki bo kowalski nie ma i mama mowila ze bedzie mial ale kiedy to nie wie.O zgrozo nieodpowiedzialnosc niektorych mnie powala. Albo syt pt jestem glodna- pani pyta dzieci kto sie podzieli kanapka i te co maja to sie dziela i ok pochwalam ale nie codziennie, i codziennie te same osoby a pozniej matki tych proszacych stoja pod kioskiem i sie chwala jakie to one sprytne sa ze ich dzieci karmi glupia nowaka ona ma na nowy lakier....rece opadaja:(

Gość ruda...
angazujcie sie w decyzje szkoly macie do tego prawo tylko trzeba sie tym wczesniej zainteresowac

Gość martowana
i tak sobie mysle ze mam racje-piszesz takie durne teksty a aż mi ciebie szkoda to może rozgraniczmy kto gdzie powinien mieć dzieci różne sytuacje życiowe ludziom sie zdarzają czasami ktoś bogaty , mają dzieci a później firma bankrutuje i ni8e mają nic i co ? mają dzieci pozabijać bo podręczniki drogie ? piszesz takie nonsensy że chyba masz 15 lat dziecko i życia nie znasz jak kobieta zarabia 1200 zł to zabronisz jej mieć dzieci ? bo za mało zarabia ? a ona może być bogata za 10 lat a na dzieci będzie juz za póxno co za dzikie rozumowanie prostackie , nie potrafie zrozumieć :O jest kapitalizm _ dzisiaj masz 10 tys miesięcznie za 2 lata 1000 zł miesięcznie , zmienia sie każdy bez wyjątku może stracić pracę, nawet jak ma etat , nie jest powiedziane że to dożywotnio . A jak straci to zapytasz go po co dziecko płodził jak stracił pracę ? zastanów się nad życiem biedna istoto :O

Gość 65w4drtfgyuhy
mnie też wkurwiają te mamuśki co dzieci mają ,zarabiają normalnie ,ale oszczędzają,jak rodzice mają syna to pół biedy,ale dziewczyna potrzebuje: ładnych ciuchów,kosmetyków itp.

Gość AaliyahDanaHaughton
Wy wszystcy czegos nie rozumiecie tu nie chodzi czy sie dziecku nalezy, że mozna odkładac itp oczywiscie decydując sie dzieci wiedziałam co mnie czeka i nie narzekam ze musze na nie wydawac bo mi nie zal pieniedzy, tu chodzi o to w jak chorym kraju zyjemy i ze płacimy za książki kosmiczne ceny a można by było zupełnie inaczej i taniej

Gość AaliyahDanaHaughton
* wszyscy

Gość 65w4drtfgyuhy
ta sobie myśle-nie chodzi ze ich nie stac,ale nałogowo oszczędzają

Gość ruda...
wlasnie; jesli mozna taniej i prosciej o po co przeplacac nie wierze, ze te zmiany podrecznikow sa potrzebne co rok ktos powinien to przykrocic bzdura totalna

martowana- kobieto wez sie naucz czytac ze zrozumieniem. Moim zdaniem dzieci nie powinni miec Ci ktorych na to nie stac .Jesli kobieta zarabiajaca 1200zl da rade za to utrzymac dziecko to ok tylko pod waruniekm ze nie bedzie zaraz narzekania jakie to wszystko drogie i kto mi odda ubranka dla synka.Swadoma decyzja, swiadomy wybor chyba jestesmy wszysc y myslacymi ludzmi a nie zwierzetami. Owszem sa rozne sytuacje w zyciu i dzis masz a jutro moze juz byc gorzej ale jesli jestes osoba myslaca zaczniesz dzialac i dazyc do poprawy a ja PISZE NON STOP O LUDZIACH KTORZY WYCHODZA ZALOZENIA ZE CZY STOJA CZY LEZA TO IM SIE NALEZY a numer do MOPS znaja na pamiec obudzeni w srodku nocy bo to wlasnie ioch dzieci sa zaniedbane , pokrzywdzne i zawsze z boku, czesto glodne . Mysle ze cos cie zaboalo w moim poscie i moze jestes jedna z takich osob stad te slowa krytyki w moja strone..nie ma co sie oszukiwac PRAWDA ZAWSZE BOLI.

martowana- nie umiesz sobie czegos wyobrazic wiec polecam powrot do szkoly.Masz wizje czegos i nie dostrzegasz juz innych aspektow sprawy.Biedna istota jestes wlasnie ty...uboga intelektualnie.Zapewne juz nie mozesz sie doczekac kiedy na konto wplynie rodzinne ...tak cie wlasnie odbieram.Narobilas dzieci i teraz lament i placz bo podreczniki z roku na rok coraz drozsze.

Gość ale pieprzycie bzdety
moje dziecko musialo kupic ksiazke wesola szkola - nowa, bo w nowej jest płyta, ktora jest zabezpieczona przed kopiowaniem kupilam stara, uzywana za 40zł, a z płyty i tak nie korzystają. trampki 50zł? chyba jakies markowe, to moze. Zalic sie moga Ci, co ich naprawde nie stac, ale jak ktos na trampki daje 50zl, czy na stroj galowy 200zł, to jest porazka i smiech na sali. Moze jeszcze niech dziecko ma kapcie do chodzenia po przedszkolu la coste?

Gość gttrrttrtr
no supeer. a co jesli jestem w takim okresie co mnie stac na dzieci nawet kilka, wiec dycyduje sie na nie, a za 5-10 lat z jakiejś przyczyny stanowczo zarobki sa ucięte, zmienia sie sytaucja finansowa nie z naszej winy, to co wtedy z takimi dziecmi szkolnymi? oddac je? kiedys dobrze nam sie powodzilo, a od 4 lat jest koszmar i to naprawde nie mielismy z mezem na to wplywu :( :( rodzinne finansowe sytuacje zmieniają sie czesto nieprzewidywanie niestety KNigdy nie sądzilam ze taki KRAK na rynku polskim sie porobi, wczesniej bylo dobrze , wiec dlaczego mialam na dzieci sie nie decydowac??

Gość AaliyahDanaHaughton
i tak sobie mysle ze mam racje masz dzieci?? nie sądzę, wiec sie nie wymadrzaj!! Moja dzieci maj wszystko czego zapragną, firmowe ciuchy, buty, zabawki, sprzety co tylko im sie marzy nie zal mi na nie kasy ale żal mi kasy na podreczniki które powinny byc kilak razy tansze :) ale Ty i tak tego nie pojmiesz Miłego popłudnia ;) czas jechac po reszte wyprawki dla dzieci ;)

Gość 65w4drtfgyuhy
i co w tym smiesznego ze kupiłam strój za 200?

Gość martowana
i tak sobie mysle ze mam racje - nie wiem czy ty jesteś dzieckiem czy kobietą ale rozmowa z toba jest niepoważna , razem z mężem mamy zarobek netto 4200 miesięcznie mam mieszkanie 4 pokoje , 2 dzieci i każde ma swój pokój , nie głodują ,nie mam długów jeśli chcesz mnie wyzywać od biednej i niezaradnej to bardzo mi ciebie szkoda że musisz sie tak dowartosciowywać w życiu ,musisz mieć kompleksy żeby tak bardzo pragnąć komuś udowodnić że jest zerem rozmowa z toba jest zbedna co chcesz mi udowodnic ? z mopsu nie korzystam ani zasiłków zatkało kakao ? co jeszcze wymyślisz żeby upokarzać matke z dziećmi ? :O

Gość van glupek
ale pieprzycie bzdety-co zazdrościsz innym ,nie stać cię

Gość Nie trza
Się było pieprzyc kilka lat temu! Nie było by dzieci nie było by pier.dolenia że drogo! Jak chcesz mieć dzieci to licz się kurwa z tego następstwami. A takie właśnie są następstwa! Wkurwia mnie takie coś! Najpierw pierdolicie kilkadziesiąt tysięcy razy na temat kto ma jaki termin na forum(totalna żenada) a potem kurwa ciągle narzekanie! Jest drogo no ale niestety musisz się z tym pogodzić bo taki wybrałas sobie los. ot co!

Gość Nie trza
Albo rybki albo pipki kurwa! Jesteś biedna i czujesz że Cię na dziecko nie stać to go kurwa nie rób(bo zarabiam 1200 i czy nie mogę mieć dziecka!?) a później kurwa narzekać że dziecko nie ma co jeść???? Jak chcesz dziecko to powinno cię być na nie stać! Takie kurwa realia! Przed wypieciem dupy 1000razy się zastanów! Sam nie mam kokosów ale robię wszystko by moje dzieci miały wszystko by zapewnić im godny byt i nie idę narzekać że drogo bo dzieci tego warte!

Gość van glupek
zgadzam się z powyżej

Gość Nie trza
Widzę że nie jestem sam z moimi przekonaniami:)

Gość martowana
nie trza - jesteś bardzo wulgarny , czy w ten sposób również wychowujesz swoje dzieci ? troszczymy sie o koszty bo chcemy dla dzieci jak najlepiej jak ktoś ci powie że masz płacić za szkołe 3 tysięce miesięcznie ? to też będziesz placić bo dzieci są warte i trzeba płacić jak ktoś karze ? zastanów sie co piszesz wulgarny chamski człowieku dziecko nie jest od dawania dupy tylko z miłosci jesli ty masz dzieci z dupy to twoja indywidualna sprawa nie można kupować podręczników co rok nowych państwo powinno udostępnić jakąś strategię szkolnictwa a nie że wydawnictwa zarabiają krocie - wolna amerykanka niech sie opanują trochę szkoła jest za droga , w innych cywilizowanych krajach zachodnich szkoły tyle nie kosztują co w Polsce dlaczego mamy dać się skubać skoro czasy są cięzkie i jest kryzys ? my mamy na państwo robić ? płacimy podatki,państwo z nas żyje i jeszcze kłody pod nogi rzuca uspokój sie człowieku z tymi wyzwiskami , zerwałeś sie z zoo ?

Gość werwerwre
U mnie ksiązki wygladaja tak : Pierwsze dziecko- 325 zl -drugie dziecko 349 -trzecie dziecko 392 zł IDE sie powiesic, wlasnie komornika na plecach prez takie cos bede miala To są ceny bez zadnych wyprawek do szkoly tylko same ksiazki, ,srodkowa corka odkupila tylko 2 ksiazki od roku wyzej, reszta nic nie pasowala , kompletnie nic i na nowo ksiazki z jakiegos wydawnista nowego trzeba bylo zakupic

Gość van glupek
nie,nie jestes

Gość werwerwre
dodam ze kilka lat temu nasza sytuacja materialna byla prawidlowa, niestety masowe zwolnienia, cięcia w pracy zrobiły swoje

Gość anna zuzanna
martowana - jestes jedna z niewileu tutaj,która bardzo mądrze gada.ja sie pod tym podpisuję. A tak nawiasem mówiąc-zalozylam ten temat nie po to zeby utyskiwac jak mi jest cięzko(bo nie jest) ale po to zeby zwrócic uwage na to jak bez sensu przeplacamy za ksiazki,ktore powinny byc rok po roku takie same,zeby brat mogl je przekazac mlodszemu bratu. A dzieci ma kazdy tyle ile chce i guzik Wam do tego!Przestańcie umoralniać innych.Spójrzcie na siebie,czy jestescie tacy idealni.No ale jak to przyslowie mowi-drzazgę w oku innego dostrzezesz ale belki w swoim nie widzisz :O

Gość Nie trza
Potrafię być kulturalny. Po prostu bardzo irytują mnie takie narzekania! Też chciałbym 3dziecko ale wiem że mnie na nie nie stać więc go nie robię by później narzekać że drogo. Dziecko jest warte każdych pieniędzy. Ręce mi się łamią gdy widzę te dzieci w reklamach fundacji"c jak cokolwiek" kto jest temu winien?! Nieodpowiedzialni rodzice co to "pragną" mieć dzieci a one przez nich cierpią! Na tym polega ojcostwo?! Macierzyństwo!? Napękać dzieci bo się chce je mieć? To jest odpowiedzialność?! Sto razy się zastanówcie nad tym na co się decydujecie by później nie było żalow że drogo! Dzieci są warte każdej ceny więc róbcie ich tyle na ile was stać a nie narzekajcie że drogo!