Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anusiadanusia

żywienie optymalne najszybiej leczy otyłosc?

Polecane posty

Mięska zapeklowane. Jutro pieczenie. Sałatki i szarlotkę zostawię na sobotę. Śledziki i farsz do uszek częściowo przygotowany.

Zrobiłam kapustę z grzybami, teraz będę robić nadzienie do tarty i przygotuję ciasto na tartę właśnie. Upiekłam muffinki pierniczkowe i ciasteczka czekoladowe, a także zrobiłam sałatkę śledziową. Jeszcze tylko buraki zetrzeć na barszcz i masa makowa, i na dzisiejszy dzień w sumie wszystko z zaplanowanych czynności mam zrobione. Między czasie dokończyłam książkę, od wczoraj przeczytałam całą (500 stron) :P Pewnie zacznę czytać coś kolejnego wieczorem. Wolę książki, tv nie cierpię, a seriale mało mnie absorbują. Trzymajcie się :) 🌻 PS. Rano zjadłam dwa jajka sadzone, kawałek papryki i dwa placki ziemniaczane. Nie jadłam obiadokolacji, za to wcięłam pół muffinki i pół ciasteczka. Przynajmniej węgle na dziś mam załatwione. Apetyt mam zerowy, pomimo pyszności, jakie mnie otaczają.

Moje żo jak robisz sałatkę śledziową? I podaj tytuł książki. 500 stron w jeden dzień, więc musi być porywająca. Też uwielbiam czytać.

Obiecałam sobie, że te Święta zrobię skromniejsze. I chociaż niespecjalnie dobrze się czuję już wiem, że wyjdzie jak zwykle. Piernik pachnie obłędnie w całym domu.

Podpowiedź dla Koleżanki z cukrzycą. Należałoby do końca przeprowadzić test na mleko i produkty mleczne. Być może ostatnio cukier podniósł się po zjedzeniu żółtego sera ( przy plackach ziemniaczanych ). Przez okres 2 tygodni nie jeść serów , śmietany, kefirów, mleka pod żadną postacią. I badać poziom cukru. Pytanie: jak często Koleżanka stosowała głodówki, raz w tygodniu, czy częściej? Nie rezygnować z leczenia, spróbować zrobić wyliczenia B.T.W na przestrzeni choćby 3 dni i przyjrzeć się czy nie ma jakichś niedociągnięć. Za porady odwdzięczać się nie należy, czynię to w ramach wolontariatu. Wystarczy zwykłe: dziękuję. Podpowiedzi dla Pani Gosi: 1. Czy robiła Pani wyliczenia B.T.W. choćby przez kilka dni, dla upewnienia się, że jest to żywienie odpowiednie na czas zrzucania nadwagi? Warto to zrobić. 2. Może być tak, że trzeba trochę dłużej poczekać na zwiększenie się w organiźmie ilości enzymu, który powoduje przesunięcie tłuszczu z tkanki tłuszczowej do krwi , do spalania. 3. W międzyczasie można wykonać próby testowe sprawdzające, czy nie istnieją pokarmy, których organizm nie toleruje. Przy nietolerancji na jakiś pokarm, odchudzanie jest utrudnione. To się rzadko zdarza. Po wyeliminowaniu z żywienia takiego produktu, odchudzanie się szybko dokonuje. To bywa nietolerancja ukryta. Należałoby poprosić lekarza w przychoni o skierowanie na badania testowe na nietolerancję pokarmową. Nie wiem czy te badania są bezpłatne. Nie martwić się, tylko działać Składam PANIOM NAJLEPSZE ŻYCZENIA ŚWIATECZNE I NOWOROCZNE Wanda

Gosia P Wanda chyba nie widziała załacznika z jadłospisem- poinformowałam jeszcze raz Pania Wande. poczekamy na kolejna odpowiedz. Złożyłam podziekowania za porady i złozyłam życzenia od nas wszystkich

Dzięki Aniu, liczę ostatnio bardzo dokładnie. I wiem, że zdarza mi się niestety białko przekroczyć. Stare nawyki.

moje nadzienie do pierogów też gotowe. choinka ubrana-dziecko mnie strasznie meczyło i mimo iz dzisiaj po pracy jestm bardzo zmeczona to nie miałam wyjscia.

moje nadzienie do pierogów też gotowe. choinka ubrana-dziecko mnie strasznie meczyło i mimo iz dzisiaj po pracy jestm bardzo zmeczona to nie miałam wyjscia.

Choinka u mnie też ubrana. Trochę krzywa jest, ale i tak poprawiła mi nastrój. Jeszcze jakieś łańcuchy na zewnątrz domu i będzie ok.

Dzień dobry :) Ja również na nogach. Wczoraj w ramach jakiegoś powera ;) upiekłam jeszcze tartę, orzechowiec i seromakowiec. Nie ukrywam, że gdyby nie bardzo duża pomoc ze strony córki, nie udałoby mi się zrobić aż tyle w tak krótkim czasie. Dzisiaj został mi do upieczenia sernik otymalny, zrobię też sałatkę z tuńczyka i sałatkę gyros (w werji z serem feta) oraz ugoruję barszcz i obłożę ryby cebulą i cytryną aby skruszały. Jeszcze raz serdecznie dziękuję Pani Wandzie. Sprawdzę działanie mleczy na mnie, ale już po Świętach. Głodówki robiłam raz na tydzień. Gosiu czytałam na czytniku, więc pewnie książka ma gdzieś ze 100 stron mniej w wydaniu papierowym -Labirynt odbić Łukianienki. Normalnie nie przepadam za SF, ale ta książka mnie urzekła. Poza tym potrzebowałam lekkiej lektury, z reguły czytam "ambitniejsze" pozycje. Chciałam odpocząć i udało się :) Sałatkę śledziową robię z filetów w oleju, np. Lisnera. Filety osączam, kroję na kawałeczki, dodaję cebulę czerwoną pokrojoną w piórka, gorszek zielony oraz ogórki konserwowe i paprykę konserwową, wszystko zalewam mieszanką kwaśnej śmietany i majonezu. Śledzie w tej postaci są delikatne, uwielbiam je :) Na razie :) 🖐️

Ja już w domu. biore sie za smazenie nalesników na krokiety ,nastepnie lepienie pierogów. ugotuje jeszcze sernik optymalny i pomysle co jeszcze dzisiaj moge zrobic. Moje żo dużo papryki i ogórków dodajesz do sledzi?

anusia , daj mi przepis na chleb białkowy , gdzieś mi kartkę wcieło , na forum szukałam ale nie znalazła , nie pamiętam proporcji

cleb str 61 http://www.miischa.user.icpnet.pl/Dieta/Kwa%9Cniewski%20Jan%20-%20%AFywienie%20optymalne.pdf sernik gotowany 1o dag migdałów 5dag rodzynej 25dag masła 1kg białego sera zmielonego 20jaj(1kg) torebka budyniu waniliowego(10dag) masło roztopic w garnku,dodac ser,jajka i wymieszac. ustawic garnek na ochronnej płytce na małym ogniu i podgrzewac stale mieszajac. gdy ser zacznie sie gotowac,dodac storebke budyniu i wymieszac. gdy zacznie gestniec dodac rodzynki i migdały i wymieszac.wlac do waskich foremek przepłukanych zimna woda i ostudzic. mozna krajac na kromki i smarowac masłem lub przybrac bita smietana. w 100g b14,3 t 20 w 5,2 ja daje 10 dag rodzynek,dodaje aromat pomaranczowy i troszke skórki pomaranczowej. "z potraw które się zjada powstają wszystkie choroby ludzkie"HERODOT

Chwilka przerwy na kawke. Rozpedziłam sie w kuchni,w sobote zostanie tylko upiec rybe i ciasto orzechowe. barszcz i gzybowa gotowe,sałatka moje żo tez,jarzyna na sałatke ugotowana,nalesniki do krokietów zrobione. do wieczora jeszcze sporo czasu wiec zdaze z sernikiem,kulkami makowymi,pierogami,kapustą z grochem a w sobote bedzie luzik,chyba że jeszcze cos wymysle sobie do roboty w kuchni.;-)

Chwilka przerwy na kawke. Rozpedziłam sie w kuchni,w sobote zostanie tylko upiec rybe i ciasto orzechowe. barszcz i gzybowa gotowe,sałatka moje żo tez,jarzyna na sałatke ugotowana,nalesniki do krokietów zrobione. do wieczora jeszcze sporo czasu wiec zdaze z sernikiem,kulkami makowymi,pierogami,kapustą z grochem a w sobote bedzie luzik,chyba że jeszcze cos wymysle sobie do roboty w kuchni.;-)

:) Ja na razie odpoczywałam. Dodatków do śledzi (warzyw) daję tyle, aby śledziki były widoczne w sałatce :P Żartuję, na 400 g filetów skroiłam 3 płaty papryki, 6 małych ogóreczków, dwie małę cebule i dodałam pół puszki groszku. Ale tu panuje całkowita dowolność, tzn. można dodać więcej warzyw, dokroić jajko na twardo, dosypać kukurydzy, itp. Robię też sałatkę z tuńczyka: dwie puszki tuńczyka w oleju (daję z olejem) puszka kukurydzy 300 g sera żółtego utartego na drobnych oczkach starta cebula starte jabłko i deep majonezowo-śmietanowy. Również jest pycha. Można dodać do niej ryż, ale to już nie dla nas :) Trochę sknociłam ciasto orzechowe, gdyż wsypałam cukier od razu do orzechów i nie utarłam go na puszystą masę z żółtkami, przez co ciasto wyszło niskie i bardziej w stylu orzechowego brownie, ale nadal jest bardzo smaczne. Zmęczenie jednak wczoraj wieczorem dawało mi ostro popalić. Zbyt mocno przypiekłam też ciasteczka czekoladowe, ale to już nie moja wina, tylko piekarnika. Mam wrażenie, że mocniej grzeje niż pokazuje termostat, w swojej hmmm głupocie? chęci ryzyka? większość wypieków świątecznych jakie wybrałam, robiłam po raz pierwszy, więc trudno mi było ustalić właściwe czasy pieczenia dla mojego piecyka. Muffiny też bym mocno przypiekła, gdyby nie to, że akurat robiłam w tym czasie farsz do tarty i przy okazji zajrzałam w głąb piekarnika. Cóż, człowiek uczy się przez całe życie ;) Pa 🖐️

Aha, odkryłam też w kuchni makutrę mojej babci i wczoraj całą rodzinką, po kolei, ucieraliśmy mak, zamiast go zmielić :P Zabawa była przednia, a seromakowiec wyszedł jak delicje. Robiłam go z tego przepisu. http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/seromakowiec_nowoczesny/przepis.html Trochę zmieniłam propocje (zmniejszyłam cukier) i do sera białego dałam zamiast mleka dwie rozpuszczone czekolady białe. Masę makową zrobiłam wg tego przepisu, użyłam 500 g maku: http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/przepis.html Robiłam podwójną porcję, tzn. wyszły mi dwie tortownice. Polecam, bo naprawdę warto dla takiego smaku. Oczywiście fale mi nie wyszły tak piękne, ale jako typowy umysł ścisły uważam, że takie niuanse i dekorcje są nie dla mnie ;). Na wierzch dałam lukier rumowy (czyli utarłam cukier puder z solidną porcją rumu). 🖐️

Oczywiście pomyliły mi się masy serowe z tego seromakowca i torcika serowo-makowegp. Tu nie ma mleka skondensowanego słodzonego, no ale grunt, że ciasto wyszło :D Czekolada zamiast cukru dała radę! PS. aż się boję sprawdzać inne przepisy, co jeszcze zrobiłam "po swojemu" ;) :D

według mnie tak, efekty widać po dłuższym czasie ale dzięki temu utrzymują się dłużej, a nie tak jak diety, po których szybko się chudnie a potem jest efekt joja.

Moje żo ja dałam wiecej papryki niż ogórków a groszku pół puszki-drugie pół do sałatki jarzynowej(już zrobiłam). no ja nie robie dla tylu gosci co Ty:) Ta sałatka z tunczykiem tez fajna. składniki mam ,jak zajdzie potrzeba dorobienia jedzenia ,to ja zrobie a jak nie to na sylwestra. ja czesto robiłam sałatke z makaronem i sosem czosnkowym(majonez+jogurt+czosnek).dodawało sie szynke,kukurydze ,pomidory,ogórki zielone i dużo czosnku. pyszna.w naszej wersji trzeba minimalnie makaronu. u małej w przedszkolu co rok był piknik rodzinny,zawsze przynosiłam sałatki. ta znikała pierwsza:)

Moje żo ja dałam wiecej papryki niż ogórków a groszku pół puszki-drugie pół do sałatki jarzynowej(już zrobiłam). no ja nie robie dla tylu gosci co Ty:) Ta sałatka z tunczykiem tez fajna. składniki mam ,jak zajdzie potrzeba dorobienia jedzenia ,to ja zrobie a jak nie to na sylwestra. ja czesto robiłam sałatke z makaronem i sosem czosnkowym(majonez+jogurt+czosnek).dodawało sie szynke,kukurydze ,pomidory,ogórki zielone i dużo czosnku. pyszna.w naszej wersji trzeba minimalnie makaronu. u małej w przedszkolu co rok był piknik rodzinny,zawsze przynosiłam sałatki. ta znikała pierwsza:)