Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mati2011

*****************LIPIEC 2012***********************

Polecane posty

Ania ja blenderem miele, ale jak ugotujesz to i miękkie widelcem albo tarką zmielisz na papkę. A jakby się uprzeć to za jakieś 50 zł można kupić blender ręczny i ten polecam, bo my mamy taki dzbanek i na małą ilość muszę potem cały dzbanek myć. A dziś zrobiłam zupkę: 2 ziemniaczki, 1 marchewka, 1/3 natki, kawałek selera i 3 plasterki pora. Jak się ugotowało to do blendera razem pół szklanki wywaru, łyżeczkę masła na to i 2 łyżeczki kaszki mannej ze względu na gluten i zmieliłam i gotowa zupka :) dziś jadł lepiej niż ostatnio. Dodałam więcej wywaru, może dlatego bardziej mu smakowało bo konsystencje miało lepszą. Temperatury już nie ma. Rano miał na granicy. 37,5*C. Za to jak zasnął po śniadaniu to spał 2 godz. Jak nigdy. Któraś pytała czy podaję paracetamon codziennie i czy w czopkach. My mamy w syropie Pedicetamol. Razem z pipetą do odmierzania. Podałam wczoraj wieczorem i dziś 2 dawki, bo podaje się go co 6 godz. Teraz na wieczór zmierzę temperaturę i jak będzie na granicy albo podwyższona to znów dam. Jak nie to już na noc nie dostanie.

Dziękuje marka, że napisałaś jak Ty robisz zupkę, może jutro ja coś zgotuje małemu:) Wiem, że po 6 miesiącach można już dodawać buraczka a potem mięsko, a po 8 miesiącach żółtko jajka. Ja coś czuje szybko zacznę rozszerzanie diety bo mam takiego żarłoka, dziś znów zjadł półtorej słoiczka deserku jabłko+banan, zaraz potem cyc, herbatka i teraz śpi:) pewnie wstanie głodny, ale czytając Wasze problemy z jedzeniem to nie narzekam niech je i rośnie w siłę:)

Ja też nie stosuje się do tych zaleceń żywieniowych tak kropka w kropkę. Do zupki dodaje trochę cebuli (nawet nie wiem od kiedy ją można podawać) bo cebula gotowana też ułatwia wypróżnianie i powiem wam że u nas sie to sprawdza :)

Pochwalę się :) pierwsza dzisiejsza "drzemka" Filipa trwała 2,5godz a druga 1,5godz :) Młody czuje że świeta sie zbliżają i daje mi czas na sprzątanie, no to czas mam ale gdzie chęci.... :/

Szału nie ma po tym Debridacie, ciągle płacz, stękanie i wzdęcia. Jedyne co działa to buczenie inhalatora :/ Wiecie co, tak sobie myślę, że może jednak rozszerzać już jej tą dietę. Może jak zjadła by coś innego, to byłoby inaczej z tym brzuszkiem. Sama już nie wiem, bo już mi ręce opadają przy tym moim dziecku.

Cukinia, może tarte jabłko sprobujesz. U nas jak zaczelam rozszerzac diete to po 2 tyg mloda robi min 3 kupy dziennie. Czasem nawet 6

Cukinia= u mnie też z kupką poprawiło się gdy w menu pojawiły się nowości a nie tylko mleko

cukinia, u nas też były mega problemy z brzuszkiem. kolki, zaparcia, gazy i też stosowalismy debridat i inne np bobotic, esputicon. jak przestaliśmy urzywać czegokolwiek to byla poprawa a tak na prawdę super się wypróżnia od kiedy rozszerzyliśmy dietę a, marka, a może będziesz młodemu podawać np 3x dziennie kaszkę na mleku modyfikowanym z tartym jabłkiem albo gruszką. zawsze to mleko ale jednak dla dziecka inny smak. moja dziś się zajadała ziemniakiem ze szpinakiem z bobovity. podobno jedyny dobry z tej firmy. ja dziś szalałam w kuchni. zrobiłam gruszkę, gruszkę z mango, zupkę z marcgewki, ziemniaczka i pietruszki oraz samą marchewkę :) taka jestem. a się zarzekałam, że nie będę gotować. he he ale maluchowi moje zupki nie smakują niestety. kupiłam dziś jarzynową z gerberka i jutro może wypróbuję.

cukinia, a jakie mleczko podajesz?bo mi umknęło, może ma nietolerancje np. białka mlewka krowiego tak jak mój. po zmianie mleka wszytsko się unormowało z kupkami. też ju ż nei daje rady z tym nocnym wstawaniem co chwilkę, ząbku wyjdź wreszcie:) mam nadzieję, że tej nocy da mi pospać bo jutro mam urodzinki:)

moje dziecko znów ma gorączkę. 38,7*C. Te czopki, które polecacie u nas nie działają za bardzo. Znów dawka pedicolu i jutro rano idziemy do lekarza. Mały zaczyna płakać jak masuje mu dziąsła. Może to zęby. Ale tak wysoka temperatura?Serce mi pęka jak na niego patrzę. Nie płacze tylko tak po ciuchu piszczy. Coś mu ewidentnie dolega. Kropelko kaszka nie przechodzi z niczym. Próbowałam już takie sztuczki. Zdjęcia przerobię, ale chyba dziś nie dam rady, praktycznie ciągle czuwam przy łóżeczku.

marka, oczywiście, że nie dziś. mnie się wcale nie spieszy. może być po świętach albo po nowym roku a ten viburcol nie jest na zbicie temp. tylko na uspokojenie bardziej. u nas na tem najlepiej działały czopki z paracetamolem- eferalgan.

Neli mam pytanko bo ty jako pierwsza zostałaś mamusią, powiedz mi jak Ty przechodzisz na mleko następne na 2 ?? Bo za kilka dni Filipek kończy 6 miesięcy moja za 2 tygodnie i trezba przejść na mleko 2. U nas dodatkowe menu nie przeszło dziś podałam jej zupkę, ale boję się że znowu będzie problem z kupką;/ Marka u nas też pomogła zmiana pozycja karmienia, niestety Daria przeważnie je na leżąco, ja wiem że tak nie wolno karmić, ale ona inaczej nie chce, kładę ją na tapczanie i karmię, na rękach nie chce;/ I idż jutro do lekarza lepiej jutro piątek, a potem weekend święta, a tak będziesz spokojniejsza i może lekarka coś Filipkowi przepisze i będzie lepiej. Dziewczyny i mam jeszcze pytanie w czym będąsiedziały wasze dzieciaczki na wigilię?? Bo moja jeszcze nie siedzi a lekarka ostatnio też mówiła żeby jej nie sadzać więc chyba zostaje leżaczek, bo zawsze jak jemy obiad to siedzi w leżaczku.

izzkaa, kluska będzie w leżaczku. po pierwsze krzesełka nie mamy a ona sama w ogóle nie siedzi więc sprawa prosta. p.s. napisz jeśli możesz kilka przykładowych ćwiczen rozciągających jakie robicie na rehabilitacji :)

helo IZka ja elfika dam do krzesełka, juz ladnie siedzi. I chyba wyniose leżaczek na strych bo mała siedzi w nim tylko rano tak z pół godziny potem już nie chce. DZis dałąm małej rossmanowską kaszkę i ładnie jadła więc sie na nią przerzucę bo jest tańsza ponad dwa zł.

luna, sama siedzi już? ja nie wiem, kluska w ogóle się w pionie nie trzyma. zaraz na boki leci. Luna, ja może coś przegapiłam, ale nie pamiętam Twojej córeczki ze zdjęć. może coś wyślesz na pocztę :)

dziewczyny, jeśli pozwolicie to wyślę hasło lunie. ona pisze z nami dłuuuugo. luna, wyślij na lipiec2012@o2.pl swojego maila i wyślę hasło, jeśli chcesz oczywiście

hasło to ja chciałm juz dawno ale zawsze zapominałąm napisać :) juz wysłalam wiadomosć

DZięki Coś mi wolno sie ładuje więć wyśle na razie tylko jedno. Teraz spadam was ogląac :)

Izka= ja mm podaje sporadycznie ale myśle że podam mu 2miarki początkowego i 1miarkę następnego bo jak mu podaje mm to nie wypija więcej niż 100ml. Luna= ładniutka córeczka :) oczka ma zabójcze A to zdjęcie siedzącego Filipa zrobiłam jak go posadziłam dziś na próbę czy usiedzi i o dziwo trzymał sie tak około minuty :). Ale nie bede go tak sadzała bez oparcia, wogóle zazwyczaj jak siedzi to na kolanach lub oparty o moje nogi jak leże

Luna a dawalad rosmanowskie deserki?? Bo ja sie przymierzam cos kupic bo cena kusi a zawsze to jakas oszczednosc:) maly mi dzis odlecial 19 a ja znowu mam jakas bezsennosc...bez sensu to jest ze ile razy sie poloze szybnciej spac azeby sie wyspac to nie moge zasnac. Ide chyba sciagnac mleko bo mam jakis przyplyw hehe az mnie boli

Luna a dawalad rosmanowskie deserki?? Bo ja sie przymierzam cos kupic bo cena kusi a zawsze to jakas oszczednosc:) maly mi dzis odlecial 19 a ja znowu mam jakas bezsennosc...bez sensu to jest ze ile razy sie poloze szybnciej spac azeby sie wyspac to nie moge zasnac. Ide chyba sciagnac mleko bo mam jakis przyplyw hehe az mnie boli

Kropelko udało mi się znaleźć chwilę, więc na poczcie masz fotomontaże :) Izzkka tak własnie zrobię. Jutro pójdziemy do lekarza, nawet jak temp. spadnie. Niech rzuci okiem, bo Mały naprawdę się męczy. Dopiero niedawno zasnął. Po godzinie męczenia z mlekiem, potem dostał deserek i chyba śpi. Od godz. 15 nie zjadł nic, koło 21 wcisnelismy z mężem w niego trochę mleka i deserku. A piszczy biedak, widać, że coś go boli :(

Hej dziewczyny nie bylo mnie troche no ale... Teraz nadrabiam strony hehe moja mama mi mowila ze na problemy z brzuszkiem jest dobry proszek troisty ja jak bede teraz na swieta w polsce to bede kupowala mojej bo ona mi sie czesto w nocy budzi zeby baczka puscic... marka trzymaj sie dasz rade lekarz cos poradzi, to pewnie ta 3 dniowka albo zabki ehhhh my to sie mamy

Hej! Mroźno dziś u mnie -8 :-) Moja Gośka ma jakieś uczulenie na NAN1. Ostatnio po wypiciu 30 ml zwymiotowała, a wczoraj w ogóle pić go nie chciała i zawsze ma buzię wokół ust czerwoną, podrażnioną. Po świętach będziemy testować Bebilon. Marka jak Twój synek po nocy????