Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

polinkama

Rok 2011-moje maleństwo jest już na świecie:-).

Polecane posty

Gość justyan
cześć Dziewczyny, my też już wstałyśmy, teraz mała przysnęła na chwilkę. Nockę miałyśmy spokojną, pogoda brzydka, może jak przyjdzie nasza godzina na spacer to się przejaśni. Czytam wasze posty i ostatnio główny temat: jedzonko, przeczytam uważniej za 4 miesiące :) my nadal pracujemy nad pożegnaniem butelki. W sumie dziwnie to brzmi. Zazwyczaj mamy ostawiają pierś, a ja butelkę ;)

ja mu je kupiłam. chrupek nie chce, ale te ryżowe, jak mu połamie, to je :) one są bez cukru i soli, więc spoko ;) inni dają już w tym wieku biszkopty i herbatniki, więc myślę, że jak dzidziuś akceptuje, to można dawać :)

Dziewczyny a jakie mięso podajecie maluchom? Inwazja wcześniej pisałaś że kurczaka nie

justyan, ale masz w razie czego alternatywę :) jak widzisz, ja mam z małym problem, bo cyca już nie bardzo, a nawet jak bym chciał mu mm dawać, to nie mam jak, bo butelki do buzi nie weźmie...!

justyan... ja też chciałam odstawić butle 7 miesięcy temu :) Mała parę razy dostała butlę i cyc poszedł w zapomnienie, walczyłam, ale przegrałam... sns, nic nie pomogło, ale bądź dzielna :)

ja daję cielęcinę, kurczaka bym dawała jakbym miała dostęp do takich "czystych" ;p

Gość justyan
dajemy radę, teraz daję małej trochę w butli koło południa i przed snem pełną porcję, raczej nie ma problemu z chwytaniem smoczka, ale bywały chwile kiedy była głodna, denerwowała się i nie chciała ani cyca ani butelki. RUDAMAMA a jaką masz butelkę? smoczek? my używamy tomme tippy, wg mnie jest fajna, bo smoczek ma kształt piersi. czytałam też o kubeczkach do dokarmiania niemowląt (http://allegro.pl/medela-kubek-do-karmienia-niemowlat-kubeczek-0-i1906093180.html ) ale nie wyobrażam sobie jak dziecko z tego pije

Gość justyan
mamy karmiące piersią, używałyście może wielorazowych wkładek laktacyjnych? warto kupić?

Gość justyan
Bernia, trudno doradzać, kwestia gustu, mnie bardziej podobają się TINY LOVE, fajna ta serenada, są bardziej kolorowe i jedna też ma pilot tak jak Fisher Price

justyan, mam kilka butelek, ale tak, jak pisałam wcześniej mały nie toleruje gumy w buzi:( nawet zabawek gumowych do buzi nie weźmie! pije jedynie z kubka kapka z nuka, bo on ma taki chropowaty, pudrowy ustnik- go akceptuje:) ja używałam jednorazowych wkładek, ale to tak przez 3 miesiące. potem laktacja sie całkowicie unormowała i produkowało się tyle mleka ile trzeba, więc wkładek już nie używałam, bo nie miałam potrzeby :)

No własnie wizualnie podobaja mi sie bardziej TINY LOVE tylko sie zastanawiam nad tym projektorem. Co dziecku moze bardziej sie spodobac?

Mój właśnie usnął. Justyan - ja myślałam że Ty masz problem z brakiem mleka ale jeśli pytasz o wkładki to problem w tym że Mała nie chce cyca? Ja wkładek wcale nie używałam więc nie wiem które warto kupywać;-) Jeśli chodzi o wprowadzanie tych dań warzywno-mięsnych to w 7 miesiącu zaczyna się od jednego dania raz dziennie w tym 1-2 razy w tygodniu może być danie warzywno-rybne? A mamy które same gotują przygotowujecie tylko jednorazowe porcje? Codziennie podajecie inne danie?

hej dziewczyny, ale długo mnie tu nie było, tyle do nadrobienia :D staram się podczytywać tylko nie zawsze jest kiedy odpisać, tylke rzeczy na głowie... Bernia - ja miałam Tiny love wyspa marzeń. Super się sprawdziła :) tylko maluch już zaczął wstawać i się wieszać na niej więc trzeba było ściągnąć. Tak na marginesie mam do sprzedania jak coś - stan idealny :P Polinkamama 0 ja co prawda słoiczkowa ale podaje dziecku raz w tygodniu słoiczek z rybą. Mały uwielbia :) Inwazja - te chrupki z hippa są rewelacyjne. Próbowaliśmy też ciasteczek z hippa ale to jeszcze za wcześnie, mały się zakrztusił, trza było ratować - massssssakra ! Dobrze że wtedy był tata w domu bo ja znowu bym pewnie wpadła w panike. A on raz dwa przez kolano, poklepał i mały wszystko zwymiotował. rudamama - dzięki za namiar tej kaszki z hippa bo ja też musiałabym coś jeszcze wprowadzic a nie nie chciałam tych z bobovity. ( bna razie używamy tylko kaszke manną z nestle - dodajemy do owoców mały uwielbia :) )

ja używałam wkładek Penaten, są one chyba tylko w aptekach., my wstałyśmy o 6, Nadka zrobiła kupkę i oddałam ją dziadkom a ja jeszcze pospałam z mężem bo dziś wyjątkowo jechał na 10 do pracy. Teraz spi mi na rękach, trochę kaszle więc jadę z nią do lekarza. Dziś mamy też prywatną wizytę na usg bioderek.

Gość justyan
polikama - pracuję nad piersią, która była chora i w niej mam mało mleka, ale ta zdrowa przecieka czasem

RUDAMAMA - My też mamy z nuka butelkę do nauki picia od którego miesiąca podawałaś swojemu niekapek?

Justyan - a długo już walczysz o pokarm w drugiej piersi? Ja po biopsji nie karmiłam lewą piersią ponad 2 tygodnie Małemu wystarczała jedna pierś co prawda denerwował się kiedy już mu tak szybko pokarm nie płynął ale daliśmy radę z drugiej odciągałam ile się dało. Poza mlekiem dostawał jeszcze herbatkę ale niewielkie ilości. Widocznie Twoja ma większy apetyt;-) A mięso bądź rybę gotuje się oddzielnie?

tak, oddzielnie. Moja Mała zjadła 2 łyżeczki jagód z jabłkiem z Gerbera, sukces :D

Gość justyan
Polikama - od zabiegu dziś mija 4 tyg, a intensywnie i regularnie zaczęłam małą przystawiać do chorej piersi jakieś 1,5tyg temu, dzisiaj myślę, żeby nie dawać butli, zobaczymy czy się uda. Do picia nic nie daję, taki przykaz od pediatry, nawet jak była na samym mm, ale wiem, że niektóre mamy dają dzieciom do picia wodę. Jutro mała będzie miała 8 tyg :)

U nas też pediatra nie zalecał nic oprócz mleka z piersi ale lekarzy nie zawsze trzeba słuchać;-) chociaż w Twoim przypadku żeby pobudzić laktację raczej nie należy podawać nic bezmlecznego Inwazja - a co z tym przygotowaniem posiłków gotujesz jednorazowe porcje?

polinkama... zupe gotuje na 2 dni, nie umiem ugotować na jeden raz, bo tak mi wychodzi :) ugotowanej zupy nie mroże, tylko wstawiam do lodówki, a na drugi dzień podgrzewam.

Justyan - a przystawiałaś Małą do piersi wtedy kiedy widzisz że jest już w niej za dużo pokarmu? Może wtedy by się najadła bez mm

Hej dziewczyn, ja dzisiaj jakoś nie mam czasu bo mój smyk nie chce spać a tu jeszcze obiad trzeba zrobić i ogólnie ogarnąć. Co do chuśtawek to my mamy las tropikalny z fisher price, sprawdza się. RUDAMAMA wydaje mi się, że to wystarczająco mleka bo pije ile chce. Może wprowadź jedną butlę modyfikowanego np. na noc?

Jak narazie karmię tylko piersią, planuje maksymalnie do roczku no chyba, że synek sam zrezygnuje bo czytałam że też są takie przypadki.

kooralinka, w ostateczności, gdyby jeszcze mniej cyca ciągnął, to bym pewnie musiała mm wprowadzić, tylko on nie weźmie smoczka do buzi! wróciliśmy z wyprawy po kaszki... i : hipp- http://www.hipp.pl/?id=49, nie ma cukru krystalicznego, ale ma glukozę :( hipp- http://www.hipp.pl/?id=193, nie ma cukru i była ok, ale wzięłam mleczną manną z nestle i mleczno wielozbożową też z nestle, żeby były dwie różne, ale żeby były z jednej firmy na tym samym mleku, żeby nie miał całkiem rozstroju :)

Gość justyan
u nas przestało wiać, było słonko, więc byłyśmy na spacerze, kupiłam Agusi anioła, u nas w rodzinie każdy maluch dostaje anioła, tylko to ja zawsze je kupuję, więc córci kupiłam sama:) polinkama, przystawiam ją na żądanie, na przemian, raz do jednej, raz do drugiej piersi, teraz na spacerze mnie się nazbierało, ona zgłodniała i chyba najadła się z jednej.