Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świadkowa mimo woli

Czy mozna nie przyjśc na sprawe rozwodową jako świadek

Polecane posty

Gość świadkowa mimo woli

Witam zbytnio nie orientuje się w sprawach rozxwodowych ,ale chciałam spytać może ktoś z Was wie ,czy można nie przyjść na taką sprawe? Znajomi się rozwodzą i jedno z nich prawdopodobnie podało mnie na świadka.Czy zatem musze się stawić w sądzie? Czy mozna jakoś z tego wybrnąć? Jak to jest czy przed pismem do sądu powinnam dostac jakis inne np. od adwokata w celu dostarczenia mu informacji w temacie moich zeznań, tak żeby było wiadomo co wiem i co powiem w sądzie.Nie wiem zupełnie jak to wygląda na jakiej podstawie sędzia bedzie mnie przepytywał-na podstawie pisma od adwokata i zada mni konkretne pytania ,czy zupełnie nic nei bedzie wiedział i spyta co chce powiedziec w danej sprawie?

Gość kołowrotek Filipinki
nie ma takiej możliwości sąd może ukarac cie grzywną albo doprowadzic przymusowo odmówic zeznań mo.zesz tylko jesli jestes spokrewniona ze stroną

Gość świadkowa mimo woli
no a przed tym nie powinnam miec jakiegos spotkania z jego adwokatem? Na jakiej podstawie wzywa sie kogos na swiadka?

Gość grtegtrges
a czy nie jest tak ze nie trzeba byc spokrewnionym? mozna byc po prostu osoba bliska emocjonalnie wiec nie jest sie obiektywnym

Gość świadkowa mimo woli
Chodzi o to że nie zostałam nawet poinformowana ze bede swiadkiem, jestem zła.Nie uśmiecha się mi miec później przez to problemy od drugiej ze stron.Jak z tego wybrnąc?

Gość grtegtrges
stawic sie musisz. musialabys dopytac na forum prawnikow, jakby wygladala sprawa odmowy zeznan.

Gość matka ateistka
Stawić się musisz! Odmówić zeznać może tylko osoba spokrewniona lub spowinowacona ze stronami ale też nie w każdym przypadku. Musisz również mówić prawdę, składanie fałszywych zeznań jest karalne(do 3 lat pozbawienia wolności).

Gość świadkowa mimo woli
A co jeśli nieodbiore awizo?

Gość grtegtrges
3 krotna proba dostarczenia uznawana jest za skuteczna, wiec nieodebranie awizo ci tylka nie uratuje

Gość świadkowa mimo woli
kurcze... Moze ktoś ma pomysł jak zeznawac zeby sie nie narazić na nieprzyjemności? Jest sznsa na to zeby mnie skreślili z listy swiadków jesli uprosze podajacego mnie na swiadka zeby mnie skreslic?

Gość grtegtrges
idz i zeznawaj co wiesz. skad w tobie taka niechec?

Gość świadkowa mimo woli
bo jedna ze stron jest moim znajomym i akurat ta strona była nie fair w małżenśtwie.Ja nie chce miec późneij problemów..

Gość moim zdaniem35
a dlaczego tak boisz sie zeznawac? przeciez jak powiesz prawde to niczego nie musisz sie bac!!jesli ktos zle postepowal to prawde musza poznac.jesli jestes swiadkiem to raczej musisz zeznawac.

Gość chętny na randkę
bo jedna ze stron jest moim znajomym i akurat ta strona była nie fair w małżenśtwie.Ja nie chce miec późneij problemów.. No i będziesz kłamać? A pewnie pozwała cię ta druga strona, co? :D

Gość świadkowa mimo woli
na każde pytanie powiem że nic nie pamiętam :P

Gość rrrrrrrrrrrrrrrbt
jak powiesz prawde to niczego nie musisz sie bac ta strona co byla nie fair nie powinna od ciebie wymagac klamstw i zatajenia

Gość moim zdaniem35
mozesz i tak mowic jak chcesz,ale gorzej jak zostanie ci klamstwo udowodnione!musisz sie liczyc z konsekwencją.jezeli to jest sprawa o rozwod,to co bylo nie fair w zachowaniu malzonkow ze nie chcesz zeznawac?

Gość moim zdaniem35
piszesz "bo jedna ze stron jest moim znajomym i akurat ta strona była nie fair w małżenśtwie" boisz sie pewnie co znajomy powie? jak jest dobrym znajomym to zrozumie. ja tam bym powiedzial to co wiedzial.

Gość uga buga22
500 pln mandatu i doprowadzenie. jedyny ratunek to pokrewienstwo z ktoras osoba. mowisz ze niechcesz zeszkodzic czlonkowi rodziny i tyle.

Gość facet38
a kiedy masz isc zeznawac?npisz dokladnie o co chodzi w tym wszystkim,moze cos da sie cos zrobic,potrzeba wiecej szczegolow:)

Gość hmmmm?
?i co dalej?

Gość a czyste sumienie????
czy bedziesz miec czyste sumienie jak nie powiesz prawdy? chronisz znajomego a co z druga osoba?

Gość facet38
autorka chyba sie juz przestraszyla.

Gość moim zdaniem35
zastanawia mnie dlaczego ludzie w takich sprawach nie mowia prawdy?autorka wdiocznie chroni tego co nie byl fair.

Gość hmmmm?
ale cisza tu,nie wiadomo co sie stalo z autorka.