Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yones1234567890

Czy nastapia kiedys lepsze czasy dla nauczycieli?

Polecane posty

Gość biedronka2716
pszeczkolanka Wiem, że to nie jest sprawiedliwe, że nauczyciele przedszkola mają 35 dni urlopu, znaczenie wyższe pensum tygodniowe. Sama pracuję w placówce - szkoła + oddziały przedszkolne i jest to bardzo widoczne. Choć staram się znaleźć jakieś rozwiązania.

Gość jiojoij
dobra jestem, to ze ktos stwierdza fakt, ze nauczyciele maja bardzo dobrze pod wzgledem ilosci wolnych dni nie oznacza, ze chcemy pracowac w tym zawodzie. Mnie by nie satysfakcjonowalo uzeranie sie z obca dzieciarnia. Goly etat nauczyciela to 19 godzin, wiec bardzo dobrze, ze siedzicie w domu nad lekcjami, bo to bylby juz szczyt chamstwa, aby tyle placic i dawac tyle wolnego za 19 godzin pracy w tygodniu:O

Gość pSZeCZkolanka
A skoro tak już odbiegamy pd tematu to ja, jako nauczycielka, muszę przyznać że stomatologów cenię niezwykle!! :) Zresztą jesteśmy sobie nieco podobni: niektórzy twierdzą, że "dentysta to nie lekarz", podobnie jak "przedszkolanka to nie nauczyciel" ;) A mój pan doktor stomatolog jest najlepszym lekarzem na świecie - razem z moim ortodontą :D Nie żałuję ani jednej złotówki zostawionej u nich (nota bene z pożyczki udzielonej mi przez ZFŚS, bo inaczej to by mnie nie było stać na ich usługi :P), więc niech im się wiedzie jak najlepiej i jak najdłużej ;)

Gość biedronka2716
Jeśli chodzi o korki - kwota z księżyca. Poza tym jest zakaz udzielenia korepetycji przez nauczyciela tego przedmiotu. Jeśli nauczyciel to robi to tylko na własną odpowiedzialność - bez zgody i wiedzy dyrektora. Ryzykuje utratą pracy

Gość biedronka2716
Ściana wschodnia - i takie kwoty za godzinę????

Gość małgorzata 123678
Hm.... To ja sie przyznam, że jako rehabilitant dorabiam nielegalnie wizytami po domach pacjentów. I będzę to robić, dla mnie to dobre i dla rodziców moich pacjentów też (na NFZ czekają tygodniami). Staramy się od dawna z mężem o dziecko, a terapia kosztuje słono. I mam w nosi to czy takie wizyty są legalne czy nie. Z pensji na wszystko nie stracza.

Gość biedronka2716
Tak naprawdę niewielu nauczycieli daje korepetycje, wolą nie ryzykować. A tak po prawdzie - komu one teraz potrzebne? Stomatoloszkom pod żadnym pozorem. Uczeń przerósł mistrza...

Gość biedronka2716
Aż tylu musiałaś poznać, aby dostać się,utrzymać i skończyć studia?

do stomatoloszki- po 1 masz racje ze ludzie ratujacy komus zycie powinni duzo zarabiac. np pielegniarki. moja mama pracuje 25 lat a zarabia 1400 zl !! a lekarz idzie na dyzur do szpitala w dzien wolny i dostaje 1200 zl i taka jest sprawiedlowosc. po 2 jesli ty smiesz pisac o nauczycielach "darmozjady , nie dosc ze pierdzicie w krzesla" to inni maja prawo pisac ze ty tylko dlubiesz w zebach ;p zawod nauczyciela jest ciezki ale nie najgorszy.. duzo biurokracji i rowniez wielka odpowiedzialnosc.nie uwazam ze jest to pierdzenie w kszeslo i stomatoloszka badz spraiedliwa. ja mam 29 dzieci 2 i 3 letnich i zarabiam tyle ze po pracy daje korki by jakos zyc. doceniam wakacje i wolne dni i ciesze sie z nich ale nikt nie wie ile nauczyciele pracuja w domu...

" po 2 jesli ty smiesz pisac o nauczycielach "darmozjady , nie dosc ze pierdzicie w krzesla" to inni maja prawo pisac ze ty tylko dlubiesz w zebach ;p" nie pisałam o nauczycielach darmozjady. Nie wiem kto tak stwierdził, na pewno nie ja ;)

a dlaczego mieliby nauczyciele korkow nie dawac?? jak mam pensje jaka mam, to dorabiam i juz. a zapotrzebowanie jest.

Gość ulka z brzegu
prowo

Gość biedronka2716
Nie mogą dawać korepetycji swoim uczniom

Gość pSZeCZkolanka
No...ja to raczej nie dam korepetycji nikomu, choć jestem doskonała w swoim fachu :P Czasami za to animuję imprezy urodzinowe u bogatych dzieciaków, ewentualnie dorabiam jako niania. Cóż mi pozostaje? No niestety - ja się spotkałam wielokrotnie ze stwierdzeniem, że "przedszkolanka to nie nauczyciel", bo cóż to za filozofia pośpiewać z dziećmi i klocki poukładać... To chyba dokładnie na tej samej zasadzie zresztą, co "grzebanie w gębie"...coraz więcej analogii ;)

Gość klara z wawy
moja ciotka jest nauczycielką chemii w wakacje jezdzi za granice dorabiać fizycznie przy zbiorze pomidorów

ja daje korki z ang innym dzieciom z podstawowek a nie moim przedszkolakom ale wiem ze np n-lka matmy nie moze prywatnie dawac korkow uczniowi

Gość klara z wawy
a to legalne? mieć takie dwie fuchy? bo ona od paru lat tak jedzi, na 1,5 miesiąca?

Gość biedronka2716
Wierz mi pszeczkolanko,że jest doceniana i to przez najważniejszych - bo przez dzieci. One Was uwielbiają. Później już niestety jest zupełnie inaczej

pszeczkolanka a nowe dzienniki?? godzinowe sprawdzanie obecnosci?? albo tworzenie zespolow ter-ped dla dzieci z problemami?? niedlugo przedszkole za rodzicow bedzie musialo zrobic wszytsko!!

Gość biedronka2716
Jeśli ma swoją firmę (np edukacyjną) to zupełnie legalnie

biedronka zgadzam sie z toba...d zieci w przedszkolu i jeszcze 1-3 w podst sa bardzo kochane ale potem juz pewnie coraz gorzej..

Gość pSZeCZkolanka
biedronka2716 Ja też w oddziale przedszkolnym przy szkole! Kiedy domagam się pomocy pedagogicznej do mojej grupy 3-latków (w normalnych przedszkolach zazwyczaj jest taki etat), to mi mówią, że się nie należy, bo jesteśmy szkołą (a czy to do cholery jakieś inne 3-latki są w oddziałach przy szkole, a inne w przedszkolach???). Za to kiedy wspominam, że chętnie bym skorzystała z ferii zimowych (nawet kosztem letniego urlopu), to mi mówią, że absolutnie nie jest to możliwe, bo jesteśmy przedszkolem! :D Paranoja, zwariować idzie czasami! :P Ale i tak pracy nie zmienię, bo z dziećmi pracować uwielbiam! ;)

Gość biedronka2716
Niestety tak. Sprawdzenie obecności co godzinę - to dla mnie co najmniej dziwny przepis, ale związane to jest z odpłatnością - za każdą godzinę rodzic płaci

Gość biedronka2716
To zalezy, ile masz 3 latków?

pszeczkolanka ja tez kocham moja prace.. i zniose te dzienniki, diagnozy, scenariusze, plany pracy itd..... wszytsko by uslyszec i zobaczyc radosc moich maluszkow gdy wchodze do sali. my jestesmy osobna placowka i baaaardzo nas gnebia z papierami dokumentami itp itd... ale tez jak ty nie mam ferii ani wolnego w wigilie czy sylwestra niestety.. moja dyra zawsze pisze wielkie info ze placowka w te dni czynna 6:30-17 wiec chodzimy normalnie do pracy..

biedronka ja mam 29 dzieci w tym: 3- 2 latkow 26- 3 latkow dodam ze jestem sama!! mam tylko wozna do posilkow