Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam kota co tak robi

kot zaczal zalatwiac sie na lozko!!!

Polecane posty

mam kota pol rocznego. od poczatku byl uczony zalatwiac potrzeby do kuwety i gdy do nas trafil juz wiedzial do czego sluzy kuweta. wszystko bylo dobrze, az jakis miesiac temu zaczal sikac na lozko w sypialni. a teraz jest jeszcze gorzej, bo sika do kuwety a na lozko przychodzi sie wysrac. ma dwie kuwety - jedna wlasnie niedaleko lozka w sypialni. naprawde dbamy o niego, chodzimy do weta, nie jest chory. wczoraj juz nie wytrzymalam i dostal lanie. przed chwila wchodze do sypialni a tam znowu kupa na samym srodku. mam juz dosyc ciaglego prania poscieli i nie wiem jak go tego oduczyc. najpierw wszystko zasikal a teraz codziennie kupa. ukrywam to przed moim mezem, bo jak sie dowie, to bedzie go chcial oddac.

Gość hool_girl
Miałam ten sam problem ze swoim kotem i wet mi powiedział, że to zaburzania behawioralne na tle neurotycznym (cokolwiek to znaczy ;) ). Zalecenie było takie : odseparować kota od miejsca w którym się załatwia, czyli w tym przypadku sypialnia (mój był na noc zamykany do łazienki, bo załatwiał się zawsze rano) jeśli masz możliwość to zamykaj drzwi i w ogóle kota tam nie wpuszczaj przez około 14 dni drugim zaleceniem była codzienna godzinna zabawa z kotem (jak załatwił się na pościel to dostawał lanie ale dla kota to nie kara tylko wyraz zainteresowania) powinno pomóc :)

Gość knj;po
może obroża z feromonami "uszczęsliwiającymi" pomoże? u mnie pomogła na inny problem jeśli zawsze akurat to robi na łóżku - nigdy w innych miejscach - to raczej nie jest to problem zdrowotny typu nerki musi chodzić o jakiś problem "psychiczny" może coś zmieniło się w otoczeniu kota? nowy domownik? remont?? kup ta obrożę albo feliway do kontaktu, powinno pomóc

memłam kocie wory :classic_cool:

Gość zrób mu kręcenie wora
jaja na pinek i jaja myt

Gość skoro to powtarza
dlaczego nie zamykasz drzwi zeby tam nie właził? troche oleju w głowie, zamykaj mu drzwi przed nosem , nie wpuszczaj ani na chwile i nauczy sie ze nie wolno poza tym ten twój kot to jakis debilek i nie wiadomo czy mu przejdzie z wiekiem , moze jest złosliwy a takiego to wiesz - łopata i do piachu bo na koncu po złosci naszcza na ciebie

Gość skoro to powtarza
jeszcze jedno jak postwiłas kuwete w sypialni [ nie wiem kto jest głupszy ty czy kot ] i spisz wdychając kocie smrody które unosza sie w całym pomieszczeniu to nie dziw sie ze kot ci sra na łóżko bo dla niego cała twoja sypialnie to smierdzaca kuweta

mosisz go wykastrowac, moj tez ma okolo pol roku, to czas jak mu zaczynaja hormony dzialac i sie dziwnie zachowuje, znaczy teren itd. nawet jakbyl przyzwyczajony do kuwety to teraz bedzie sie zalatwial gdzie mu sie podoba. moj zaczal obsikiwac dywaniki i za tydzien z nim ide na kastracje. to leszpe dla kota domowego.

postawilam tam kuwete dopiero w tedy gdy sie zaczal tam zalatwiac. wczesniej mial jedna kuwete, ale zaczal lac na lozko wiec dostawilam tam druga. mam dwupoziomowe mieszkanie i myslalam, ze moze nie zdazyl do kuwety.

myslalam o kastracji. no chyba bedzie trzeba sie zdecydowac.

Półrocznemu kotu zaczęły hormony buzować. Jesli jeszcze poczekasz z kastracją to się wykonczysz a niekastrowanego kota nie da rady trzymac w mieszkaniu, bo jego mocz zacznie bardzo intensywnie smierdzieć i będzie znaczył teren. To jest normalne, ale kota trzeba wykastrować.

Po kastracji musi minąć też trochę czasu zanim poziom hormonów opadnie i kot sie uspokoi. Nie stanie się to, np. w ciągu doby po zabiegu. Szkoda, że czekałaś aż miesiąc i zdażył obznaczyc łózko. Kota wykastruj, wszystko co mozesz dokładnie wypierz i wymyj tak, żeby kot nie wyczuł swojego zapachu. Możesz tez kupic taki odstraszacz w sprayu o cytrusowym zapach, który odstrasza koty ale jednoczesnie nie jest dla nich groźny. Mozesz spróbować tez wymienic żwirek na bardziej atrakcyjny, zeby zachęcic kota do załatwiania się do kuwety, np. Cats Best Eko Plus a do kontaktu kupić Feliway-to kocie feromony działające uspokajająco. Ale kastracja to podstawa.

Koty często sikają i sraja na łózko bo mają, np . infekcję pęcherza a kuweta kojarzy im się z bólem i dyskomfortem przy wypróżnianiu dlatego szukają miejsc gdzie beda miały przyjemnie pod tyłkiem i dlatego wybierają łózko.

Gość gość nati
U mnie to samo robi :-( chociaż jest kastrowany.i nie było miejsca żebyś gdzieś nie narobił.pomocy,ludzie!bardzo jest kochany,a nie wredny.ale przez jakiś czas kotu zrywa dach...

Gość gość nati
U mnie to samo robi :-( chociaż jest kastrowany.i nie było miejsca żebyś gdzieś nie narobił.pomocy,ludzie!bardzo jest kochany,a nie wredny.ale przez jakiś czas kotu zrywa dach...

Gość gość
Mam taki sam problem. Wzielismy kotka jak mial 2 mce i byl juz nauczony korzystac z kuwety. Na poczatku bylo wszystko w porzadku. Zalatwial sie tam gdzie powinien. Pewnego dnia jednak obsiusial lozko. Od tej pory jak tylko uda mi sie wsliznac do pokoju to obsikuje lozko. Probowalam juz wszystkiego. Odstraszacze w sprayu, sok z cytryny, ale nic nie pomaga. Nie moge go wyganiac z pokoju bo tak to caly czas bedzie samotny. Kotek jest wykastrowany i jesli ma drzwi zamkniete do pokoju to zalatwia sie do kuwety.

Gość gość
A próbowałaś może jakimiś środkami to załatwić? Często kot tak się zachowuje, bo jest zestresowany. Wiem, że moja mama używała tych kocich analogowych feromonów, po tym jak kot zaczął się jej załatwiać w nowym mieszkaniu i zadziałało: https://www.feliway.com/pl