Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mikey25

Pigulka 72h 'po' - Moze odmienic bieg calego cyklu?

Polecane posty

Gość Mikey25

Witajcie dziewczyny, zarzylam w piatek kapsulke 72h 'po' zaraz na drugi dzien od stosunku bez zabezpieczenia. dzis mija 4 dzien,a ja dostalam lekkego plamienia krwia,niewiem co to jest,poza tym lekko odczuwam takie napiecie pod brzuchem jak przed okresem,ale mniej intensywnie. 1. czy to znaczy,ze tabletka 'poprawnie' zadziala i usunela zaplodnione jajeczko(jesli doszlo do zaplodnienia) >? 2. czy ta tableta moze przesunac caly cykl kobiety?

Gość Mikey25
Jak to jest?

Gość Mikey25
Jestes pewna,ze to przez te tabletke niemialas 5 miesiecy okresu?

plamienie lub krwawienie po escapelle to bardzo częsty skutek uboczny, trzeba było przeczytać ulotkę to byś wiedziała, że tak się może zdarzyć i to nie jest powód do niepokoju, odpowiadając na dalsze pytania - plamienie po escapelle to TYLKO skutek uboczny i nie jest gwarancją że tabletka zadziałała poprawnie, no i ta tabletka to bomba hormonalna, może bardzo wpłynąć na cykl, okres może być nieregularny przez najbliższe miesiące, sama tak miałam

Jestes pewna,ze to przez te tabletke niemialas 5 miesiecy okresu? Tak, zawsze miałam idealnie regularne cykle, po tabletce jednorazowo nie miałam 5 miesięcy (byłam przerażona że może jednak jestem w ciąży), potem znów wróciło do normy

Gość Mikey25
To co ja zarzylam to nie jest Escapelle, to jest tabletka zawierajaca 1.5mg Levonorgestrelu 'Emergency Contraceptive z sieci drogerii-apteki Boots (UK) ale mysle,ze ten sam maja skladnik i ilosc. Rzeczywscie w ulotce pisze o takich plamieniach. Jednak czemu po 4 dniach mnie zaczelo sie tak dziac? Mam nadzieje,ze tabletka zadziala tak jak nalezy i nie musze sie obawiac ciazy. Nie jestesmy gotowi jeszcze z moim facetem na dziecko. Niewiem czy mam sobie w kalendarzyku odnotowac ten dzien krwawienia > niewiem jak mam to potraktowac :(

ojezu no jedna dostanie takiego plamienia po tygodniu, inna po 4 dniach, inna po 10 dniach, tak już jest i tyle że każda kobieta może inaczej zareagować, to krwawienie to skutek wzięcia tabletki po, nie notuj tego w kalendarzu bo to nie okres, odczekaj dwa tygodnie minimum, zrób test ciążowy, a potem jak dostaniesz kolejny naturalny okres to już sobie zapisuj w kalendarzu, póki co więcej nic zrobić nie możesz tylko czekać spokojnie

no i sory, ale sama napisałaś że uprawialiście seks bez zabezpieczenia - jak sie nie jest gotowym na dziecko to się pamieta o antykoncepcji więc teraz to już nie ma co panikować

Gość Mikey25
Moniak- bo uznalismy z partnerem,ze jestesmy w dosc bezpiecznej sytuacji. to byl jeden dzien po okresie,wiec dzien nieplodny

o ile nie prowadzisz obserwacji śluzu i pomiarów temperatury to nie jesteś w stanie nigdy powiedzieć z całą pewnością czy jesteś płodna czy nie, taki kalendarzyk na oko to najbardziej zawodna metoda, na przesunięcie sie cyklu ma wpływ tyle różnych czynników, że to się mija z celem i jest prostym sposobem na zrobienie dziecka, zresztą sam fakt, że jednak wzięłaś tabletke po świadczy o tym, że nie miałaś pewności co do tego i spanikowałaś, więc skoro nie chcecie dziecka to zabezpieczajcie sie zawsze i nie ufajcie kalendarzykowi :) niemniej jednak tabletka po została zażyta dość szybko, w pierwszej dobie ma największą skuteczność więc pewnie wam się upiecze i nie ma sie co martwić :)

Gość Mikey25
Obserwuje sluz. I wten dzien odczuwalam raczej suchosc,moze lekko bylo biale gesty sluz ale naprawde minimalnie,wiec takowy wystepuje w dni nieplodne ztego co sie orientuje. Obawiam sie tylko,ze tej felernej nocy bylo dosc namietnie i doszlo do 3 stosunkow w 'srodku' :( Pozatym tabletke zarzylam zaraz na drugi dzien pod wieczor.

Gość Mikey25
dlatego mam mieszane odczucia i obawy, rozumiesz :(

Gość Mikey25
A dokladnie tabletke wzielam 41h po stosunku

no widzisz, niby sprawdzasz ten śluz, ale teraz juz nie masz pewności jak to bylo tego dnia, a poza tym plemniki mogą żyć w kobiecie 3 dni, nawet do 5 jeśli mają przyjazne warunki... i to jest wg Ciebie antykoncepcja? nie sądzę... wiec osoby niegotowe na dziecko nie powinny tak ryzykować 41h to sporo, ale podejrzewam, że jesteś jednak jeszcze przed owulacją i tabletka po przesunie czas jej wystąpienia dzięki czemu uda wam sie tym razem uniknąć wpadki

Gość SMUTNA_Ja
raz w życiu wziełam tabletkę, nigdy więcej po tym co mnie później spotkało.... ale nie powiem Ci, żeby Cię nie straszyć.... POWoDZENIA

Gość Mikey25
Moniak- wczoraj wieczorem zaczelam normalnie krwawic jak podczas okresu,dzis nadal krwawie dosc intensywnie,przestal mnie dzis bolec podbrzusze(wczoraj mnie pobolewalo jak na miesiaczke) Uswiadamiam sobie,ze tabletka przesuwa mi caly cykl ztad to krwawienie. Moja prawidlowa miesiaczke powinnam dostac miedzy 1-3 styczniem,wiec to nie jest moja naturalna,ale niemam pewnosci czy ta tabletka niezpowodowala przestawienia okresu i tak juz bedzie co miesiac? Niemam pojecia... Poza tym rzeczywscie mialam dni nie plodne (ten niefortunny stosunek mielismy 2 dni po moim okresie) a wiec daleko przed owulacja, ogolnie suchosc odczuwalam wtedy,jednakze w lozku przy ekscytacji to wiadomo,ze nie,ale jesli chodzi o sluz to prawie go niemialam.

Gość Mikey25
SMUTNA_Ja- Jak juz napisalas post alarmujacy o niemilych konsekwencjach po tej pigulce to powiedz nam. Przestraszyc mnie przestraszysz,poniewaz kazdy znas inaczej przechodzi taka dawke zazytych hormonow, wiec nieznaczy,ze bede musiala cos takiego przejsc jak ty,jednakze uswiadamianie to cos co pomaga przetrawic rzeczywistosc....

być może tabletka przesunęła Ci cykl i to co dostałaś teraz to już okres wywołany wczesniej wielką dawką hormonów, dowiemy się za około miesiąc jak dostaniesz kolejny, po tabletce "po" naprawdę przez pierwszy miesiąc mogą się dziać różne rzeczy, mogą się pojawiać różne dziwne krwawienia i naprawdę nie idzie się zorientować czy to okres czy co, więc musisz się uzbroić w cierpliwość i nie denerwuj się, ja brałam taką tabletke dwa razy w życiu i nic mi się złego nie działo, wiadomo, że każdy może inaczej zareagować i niektóre osoby mogą sie bardzo źle czuć ale nie ma co się nakręcać, spokojnie

SMUTNA_Ja - skoro nie piszesz o konsekwencjach to widocznie nie są aż tak straszne. Nie zniechęcaj kobiet do korzystania z antykoncepcji postkoitalnej, bo to lepsza opcja, aniżeli nieplanowana ciąża. Pigułka posiada największą skuteczność przy zastosowaniu w ciągu 24 godzin. Niezależnie jednak od godziny przyjęcia - zwielokrotniona dawka hormonów może wywołać krwawienia i rozregulować cykl (czasami dotyczy to także kolejnego). Tabletka nie usuwa zapłodnionego jajeczka, ponieważ zapobiega samej implantacji, a więc nie jest w żadnym wypadku metodą poronną. Napięcie może wynikać z wahań hormonalnych i jest czymś całkowicie normalnym. Proszę się nie stresować i nie nakręcać wirtualnymi historiami o tym, czego to ktoś nie przeżywał. Wbrew pozorom dawka lewonorgestrelu w Escapelle (bo chyba o tym leku mówimy, jako dostępnym na polskim rynku farmaceutycznym) nie jest aż tak duża przy jednorazowym zastosowaniu i nie ma powodu do obaw.

Gość Mikey25
Moniak: - i jak dostalas ten 'inny' okres kilka dni po zazyciu tej pigulki? -Jak na Twoj cykl sie to przejawilo? -Masz dziecko?

- dostałam takiego dziwnego krwawienia jakos tydzień czy półtora po wzięciu tabletki, to jak brałam ostatnim razem, a wcześniej nie pamiętam jak to było - potem po tym krwawieniu nic się nie działo i potem dostałam normalny okres dopiero miesiąc później, był troche nieregularny jeszcze ze dwa miesiące, a potem sie unormował, ale ogólnie zanim dostałam ten pierwszy normalny okres to już zrobiłam test i był negatywny - w ciążę nie zaszłam

no gumka pękła nam w 20 dniu cyklu, pamiętam dokładnie bo 100 razy sobie wtedy w kalendarzu to obliczałam, a że ja raczej miałam zawsze długie cykle, i tak średnio regularne albo 29 dni albo nawet 35 to właśnie ciężko było powiedzieć czy owulacja już była czy jeszcze nie

Gość Mikey25
Ja generalnie mam cykle 28dniowe,ostatni trwal 31 dni plus jeden dzien plamienia wiec w sumie 32 dni obejmowal ten ostatni cykl, A miedzy 4-5dniem nowego cyklu w tym miesiacu wlasnie mielismy te wpadke i tabletke zarzylam na 7 dzien cyklu....

Bardzo możliwe, że ta tabletka może zaburzyć cykl. Mi się potem regulował przez kolejne 3 miesiące. Jest to ogromna dawka hormonów. Dlatego jeśli nie chcesz zajść w ciążę pamiętaj o zabezpieczeniu. Ja jeszcze dodatkowo określałam sobie dni płodne afrodytą.

Gość Dwa razy w życiu zażywałam
tę pigułkę i ani za pierwszym razem nic mi nie było, ani za drugim. Zero krwawienia, zero złego samopoczucia...chwilami zastanawiałam się czy w ogóle u mnie zadziała, skoro większość kobiet coś tam odczuwa, a ja nic? Okres przyszedł o czasie, ciąży na szczęście nie było...Autorko, wszystko będzie ok! Każdy reaguje inaczej, bo każdy organizm jest inny. Widocznie mój jest bardzo silny, skoro końska dawka hormonów nie zrobiła na nim żadnego wrażenia ;)

Witajcie, przeczytalam caly temat i chcialam napisac ze ja rowniez jestem po tej tabletce... Tylko ze u mnie historia jest troche inna ;) Pod koniec sierpnia urodzilam planowane dziecko, potem podczas pologu a raczej koncowce zaczelismy sie kochac i pekla nam gumka z czego wszystko wlecialo do srodka, kilka godzin po stosunku zazylam tabletke. Po kilku dniach dostalam krwawienia trwalo mniej wiecej 5 dni.. nic mnie nie bolalo czulam sie ok i w ciazy nie jestem bo bylam u lekarza i robilam test. Mijaja mniej wiecej 2 miechy a ja dalej nie mam miesiaczki i podejrzewam ze to sprawka tej tabletki, tylko powiedzcie mi dziewczyny po ilu miesiacach wy dostalyscie tej normalnej miesiaczki?? Zaczynam sie troszke martwic, ale faktycznie kolezanka uswiadomila mi ze moze to byc przez ta tabletke... nie wiem czy wybrac sie do lekarza po tabletke na wywolanie okresu czy po prostu czekac az sam przyjdzie??

Gość Mikey25
Agula- Ja mialam po 4 dniach od zarzycia tej tabletki krwawienie,ktore trwalo 3 dni i bylo dosc intensywne. Troszke pobolewalo mnie podbrzusze tak jak na miesiaczke. Ale teraz czuje sie dobrze. Okres moj prawdziwy powinnam dostac miedzy 1-3 stycznia,wiec jeszcze czekam i oczywscie dam znac. Na ulotce tej tabletki pisze,ze do 5 dni moze sie spoznic okres i to jest normalne,moze tez wystapic o tyle dni wczesniej. No zobaczymy jak to bedzie u mnie. Mam nadzieje,ze w ciazy nie jestem,bo testu nie robilam. W sumie to kochalismy sie w 2 dni po okresie i to byly dni prawdopodobnie niepolodne,zarzylam w ciagu41h te pigulke i mialam to krwawienie,wiec przemawiaja do mnie te fakty,ze wciazy napewno nie jestem. oczywscie jak okres nieprzyjdzie na czas zrobie test i niezaleznie od wyniku wybiore sie do lekarza,bo okresu jesli niema to nie jest dobrze. Tak jak ty 2 miesiace nie masz to powinnas dawno isc do lekarza. Slyszalam,ze herbatka z kwiatu malwy pomaga i luteina.

Niestety tak. Mi okres wracał do normy 4 miesiące. Aż kupiłam mikroskop owulacyjny, żeby dni płodne określać, bo niestety cykle były nieprzewidywalne