Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MercedesCa

Obawiam sie,ze jestem w ciazy?!

Polecane posty

no i poza tym test się odczytuje po 5 minutach, później on jest nieważny i nawet jak sie cos pokaże to nie ma to znaczenia, po 5 minutach czyta sie wynik i tyle, a tabletka 72po nie zaburza nic na tyle aby zafałszować wynik, ta tabletka zawiera tylko progesteron

Gość żabulenka
Hej kobietki, tydzień temu współżyłam z chłopakiem kiedy miałam miesiączkę ...to była głupia sytuacja gdyż nie wiem czy gumka pękła i głupio mi się podpytać Ukochanego...ale jeśli byłoby coś nie tak to by powiedział ale Ok. Co jakiś czas jest mi słabo, mam takie zawroty, jestem zmęczona...Dzisiaj zauważyłam, że bolą mnie piersi-a jak dotykam to jeszcze bardziej..szczególnie prawa i w okolicach. Jak myślicie-nie za wcześnie aby podejrzewać ciążę? Fakt-testu żadnego nie robiłam i myślę, że ten ból to normalny i objawy też-szczególnie przez pogodę a Wasze zdanie?

jak gumka nie pękła to nie ma sie o co martwić, zresztą po tygodniu od stosunku to jest za wcześnie na jakiekolwiek objawy (i na test ciążowy też) więc nie wkręcaj sobie bo jest ok swoją drogą jak z chłopakiem uprawiasz seks to nie rozumiem czemu Ci głupio z nim rozmawiać o tym, zapytać nawet o tą prezerwatywę... chyba zabezpieczenie to wasza wspólna sprawa

Gość MercedesCa
Moniak- no racja, pisze na opakowaniu by zaprzestac test po 10min czyli nato wskazuje,ze mozna wynik odczytywac do 10min? Nie jestem pewna ile czasu uplynelo od pojawienia sie tej drugiej bardzo bladej kreski,ale nie bylo to odrazu. Gdy mocz sie rozprowadzal oba okienka byly zarozowione potem pokazala sie mocna kreska kontrolna,a testowa zobaczylam po jakims czasie,ale niepamietam dokladnie jakim. Chyba powtorze test raz jeszcze jutro.

Gość MercedesCa
Swoja droga niewiem jak moglo by dojsc do zaplodnienia skoro wzielam te pigulke 72h po, mialam krwawienie spowodowane zazyciem jej. W czasie swiat Bozego Narodzenia mielismy stosunek,ale z zabezpieczeniem, ja nie zauwazylam u siebie tez sluzu plodnego,bo po tej tabletce chyba mialam w grudniu cykl bezoowulacyjny,takze i to mnie tez uspakaja. Logicznie na sprawe patrzac niebylo naprawde mozliwosci by zajsc w ciaze chyba,ze jestem z innej planety :)

Gość moniak sorry ale nie pisz
bzdur jak sie nie znasz :P Tabletki "po" nie zawieraja w sobie progesteronu (chociazby dlatego ze podtrzymaly by ew. ciaze a nie doprowadzily do poronienia) Wiec najpierw sama sie doksztalc a pozniej doradzaj....

chyba sobie żartujesz cytat z ulotki w necie: Escapelle jest nową na rynku tabletką '72' po niezabezpieczonym stosunku. Jedno opakowanie zawiera jedną tabletkę zawierającą substancję czynną 1500 mikrogramów lewonorgestrelu (to jest właśnie progesteron). Escapelle NIE PROWADZI DO PORONIENIA jej działanie polega na tym, że poprzez podanie dużej dawki progesteronu: przesuwa się owulacja, zagęszcza się śluz (nieprzyjazny dla plemników), i zmienia się wyściółka macicy czyli endometrium tak aby nie przyjąć ewentualnie jajeczka, ALE jeśli dojdzie mimo to do zagnieżdżenia to escapelle NIE WYWOŁUJE PORONIENIA a własnie podtrzymuje ciążę, to jest tabletka która ma ciąży zapobiec tak jak antykoncepcja ale jeśli zawiedzie - płód się rozwija prawidłowo więc wypraszam sobie komentarze że mam się dokształcać bo doskonale wiem o czym mówie, to widać ty nie znasz działania tej tabletki i nie wiesz że NIE JEST TO TABLETKA PORONNA

i nawet się nie wysilisz na tyle by wpisać escapelle w google i sprawdzić czym jest jej składnik lewonorgestrel

wpisalam i poczytaj sobie to Lewonorgestrel (opis profesjonalny) D-norgestrel, lewoskrętny stereoizomer norgestrelu wykazujący działanie podobne do progesteronu, ale bardziej wybiórcze. Poprzez wpływ na endometrium tworzy barierę dla migracji plemników w drogach rodnych. Wykazuje działanie przeciwestrogenne. Stosowany jako antykoncepcja postkoitalna poprzez zmiany w błonie śluzowej macicy blokuje zagnieżdżenie blastocysty, wywiera wpływ na skład śluzu szyjkowego, w okresie przedowulacyjnym hamuje owulację. Wchłania się szybko z przewodu pokarmowego, tmax wynosi 2 h. W dużym stopniu wiąże się z białkami osocza. t1/2 26 h; metabolizm zachodzi w wątrobie. Wydalany w postaci metabolitów z moczem i kałem. http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=510 MA DZIALANIE PODOBNE DO PROGESTERONU ALE NIM NIE JEST CZYZ NIE ??

w tabletkach anty też nie ma jakby "prawdziwych" hormonów tylko składniki z grupy hormonów syntetycznych, co nie zmienia faktów że działanie mają w większości identyczne a więc nazwy te stosuje sie wymiennie i nie zmienia to też faktu że escapelle nie ma działania poronnego, a Ty mi się kazałaś w tym temacie douczać... progestagen czyli lewonorgestrel czyli syntetyczny progesteron to składnik escapelle która nie jest tabletką poronną koniec tematu.

wykazujący działanie podobne do progesteronu, ale bardziej wybiórcze.

jA TEZ UMIEM W NECIE PRZECZYTAC PANI MONDRALINSKA :P

i oczywiste jest że na forum nie będę pisać że esca zawiera lewonorgestrel tylko napiszę wprost że progesteron bo tak przynajmniej ktoś to zrozumie, a różnica jest niewielka, włącznie z tym że właśnie w przypadku ciąży zażycie escapelle jej nie zaszkodzi, a wręcz podtrzyma

nie musze czytać w necie bo akurat działanie escapelle dobrze znam, i znam jego skład

to jak umiesz przeczytać na necie to przeczytaj a nie głupoty gadasz że escapelle powoduje poronienie

TY MASZ SWOJA RACJE JA MAM SWOJA WIEC CHYBA NIE MA SENSU PROWADZIC DALSZEJ POLEMIKI

no nie ma sensu bo tu nie ma znaczenia kto ma swoją rację gdyż jest ona jedna - to nie jest tabletka poronna, a jej składnik będący w działaniu zbliżony do naturalnego progesteronu podtrzyma ciążę.

Gość MercedesCa
Tez o tym slyszalam,ze antykoncepcja 72h po ma takie dzialanie,ze jesli juz dojdze do zagniezdzenia w macicy to podtrzymuje te ciaze i nie szkodzi ciazy,a wrecz przeciwnie.

Gość MercedesCa
Dziewczyny przeczytalam tez,ze falszywie dodatni wynik testu moze pojawiac sie gdy sie poronilo,a wiec jesli doszlo do ewentualnego zaplodnienia i tabletka anty po ktory zazylam mogla usunac zaplodnione jajeczko i dac taki wynik>

nie, hormon hcg który wykrywa test zaczyna pojawiać się w organizmie dopiero do 48h po zagnieżdżeniu komórki w macicy, jeśli u Ciebie nawet doszłoby do zapłodnienia, a potem wydalenia zapłodnionej komórki to i tak byś tego hormonu nie miała

Gość MercedesCa
wiec przystaje na tym,ze ten drugi test poprostu zfiksowal po czasie i pokazal te druga jasniutka kreske

Gość MercedesCa
a czy po 12-15 dniach po ewentualnym zaplodnieniu test jest wstanie pokazac dwie kreski?

tak, musi minąć przynajmniej 14 dni i wtedy wynik już powinien byc prawidłowy, ale tak wczesnie to i tak warto zawsze robić mimo to z krwi bo jest czulszy

Gość Verdis
MercedesCa idz do ginekologa on Ci powie co jest na rzeczy. Test mógł wyjść pozytywny przez tą pigułkę bo przecież ona ma dużą dawkę hormonów

Gość MercedesCa
Verdis- tez mi sie tak wydaje, jednakze dzis zrobie jeszcze jeden test i sie okaze,niezaleznie od wyniku pojde zamowic wizyte u lekarza. Pozatym dzis od kilku dni kiedy mierzylam temperature rano w pochwie mialam miedzy37,0-37,4C, a dzis mialam 36,4C takze jest nadzieja,ze to nie ciaza. Pozatym niemam zadnych objawow wskazujacych na ciaze,ale takze i na nadchodzacy okres, czuje tylko skutku stresu

Gość Verdis
a ja jutro mam pierwszy termin okresu. Piersi mnie bardzo bolą i tyle. Czekam spokojnie na okres. A ból piersi to pewnie objaw nadchodzącej @

Gość IXXXXXXXXXX
Mercedes najlepiej zrób ponownie test, żebyś się nie stresowała. Moja koleżanka zaszła w ciąże mimo zażycia tabletki 72 h po stosunku. Koleżanka robiła 3 testy bo wierzyć nie chciała, że może być w ciąży. I tak jak mówicie, lekarka powiedziała, że już wcześniej doszło do zapłodnienia. Więc jak widac pigułka nie daje 100% pewności, że się w ciąży nie jest. Ale Mercedes nie martw się to raczej się nie zdarza często, a koleżanka już po tygodniu miała pierwsze obiawy ciąży.

Gość dwudziesto-jedno-latka
Kasia czytałam twoje wypowiedzi (nie wszystkie ale wiekszosc) i ciekawi mnie jedno. Po co w wieku 20 lat chcesz mieć dziecko, skoro: 1. Twój facet najwyraźniej nie chce i takim sposobem decydujesz o jego zyciu bez konsultacji z nim 2. Twój facet pracuje za granica. Sama będziesz je wychowywać? 3. Masz zaledwie 20 lat, kiedy zrobisz studia? Kiedy zaczniesz jakąś prace? Zamierzasz być kiedyś tzw. "kurą domową"? Ja mam 21 lat i w dzisiejszych czasach, gdy wszystko jest drogie, a znalezienie dobrej, stałej pracy jest tak ciężkie nie zdecydowałabym się na dziecko w tym wieku. Moim zdaniem w ciąży nie jesteś i tylko sobie wmawiasz i stąd te wszystkie objawy. No ale nie będę cie przekonywać na siłe. Ale moim zdaniem jeśli tak bardzo chceszgo dziecka to najpierw pogadaj z chłopakiem co on o tym sądzi i zacznijcie się na poważnie starać (oczywiście jeśli on też tak bardzo chce mieć dziecko).

Gość Verdis
Zaczęły pobolewać mnie jajniki ;( kiedy poszłam do łazienki zauważyłam śluz taki leciutko brązowy nawet trudno mi określić jego kolor ;/ piersi mam jak jakieś balony a bolą tak cholernie jak nigdy ;/ myślałam że to na okres ale ja przed okresem nigdy nie zaobserwowałam u siebie takiej wydzieliny ;( i co teraz? kto pomoże miał ktoś tak albo podobnie?

Gość MercedesCa
Verdis - No i jak? Taka wydzielina zawsze u mnie oznacza bliskie nadejscie okresu. Zapewne ty tez dostaniesz jak juz niedostalas okres :) A ja do dnia dzisiejszego przezywalam koszmar zwiazany z niepewnoscia czy w ciazy czasem jestem,nawet spac niemoglam, a jak juz zasnelam to okropne sny mnie budzily... Dzis wiec,lecialam jak z procy po nastepny test ciazowy,i zmierzajac do najbliszej toalety w centrum handlowym zaczelam panicznie otwierac test,rece i nogi mi drzaly ledwo co doszlam do toalety,zaczynam prawie robic test,ale jeszcze dla upewnienia sie sprawdzilam sluz jaki mam, ku mojemu zdziwieniu (bo niemialam zadnych objawowow na okres) zobaczylam lekko brunatna wydzieline czulam,ze okres nadejdzie lada chwila,ale majac juz ten test wykonalam go,oczywscie negatywny!!! Moja radosc siegla zenitu. Teraz mnie bardzo brzuszek boli,bo po tej awaryjnej antykoncepcji ponoc pierwsza menstruacja moze byc bolesna. Tak wiec niewiem co chcial mi powiedziec ten test,ktory robilam w sobote,wkazdym badz razie wynik falszywie dodatni niezle mnie wystraszyl i o malo nienabawil o zawal serca...na szczescie u mnie skonczyl sie ten koszmar dzis rozpoczynajac pierwszy dzien cyklu :) Dziekuje wam dziewczyny,ze byliscie ze mna. Zycze wam tego czego sobie zyczycie ciazy nie ciazy,dziewczynke,chlopczyka,blizniaki oby wszystko zakonczylo sie szczesliwie dla was :)