Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magdaG

dziecko niejadek

Polecane posty

"nie prawda ,nie jestes " moja to ty bys sobie mogl klapsowac ile wlezie a ona jeszce by tobie tyłek nadstawila z wrednym usmieszkiem do"ja mam podobne dziecko " ja naprawde na twoim miejscu jelsi chodzi o jedzenie odpuscila i wlączyla na luz, zresztą poczytaj moje pierwsze posty na tym topiku bo nie chce mi sie tego wklejac, ale jesli chodzi o codzienne zachowanie dziecka pomijając tryb jedzenia, no to w tym wypadku nie ulegaj mu ani nie popuszcaj, tylko niestety bądź surowa do niego i to konsekwentnie bez zadnej zbędnej dyskusji .Do niektorych dzieci trzeba przejąc metode soft(luzik) a do niektorych HARD ( mores )

Gość ja mam podobne dziecko
ToksycznaKobita> a jak będzie tak jak z zębami? ja się tego boje, ze mu się stanie jakaś krzywda, po prostu - jest drobniutki, leciutki, dosłownie przezroczysty - co prawda siły ma za 3 a energii za 10.... nie raz śmiejemy się, ze powinniśmy to opatentować - bo na takim patencie to na łyżce benzyny dało by się przejechać 1000km.... ... ale przecież długotrwałe niedobory niektórych składników w organizmie prowadzą do różnych choróbsk

wiem ze podając sublementy diety ,witaminki,mineraly to nie wszystko,napewno nie zastąpi rzeczowego jedzenia ale to lepsze niz nic nie podawac i rozkladac rece.Bedziesz go zmuszać to on z tego stresu i nerwow zacznie tobie wymiotowac tym co przełknął , i dopiero kwas zołądkowy uszkodzi uzębienie

nie on po prostu zaciska buzie - nigdy ani kęsa nie przełknął na siłę, witamin też nie chce łykać, tak jak pisałam z lekarstw tylko czopki i zastrzyki wchodzą w grę...no chyba ze sa witaminy w postaci naklejek lub tatuaży o których nie wiem, to chyba też by mu się spodobało, ale nigdy czegoś takiego nie widziałam...

jak to witiamin nie chce lykac? witaminy to juz nie jest jedzenie ktore albo lubi albo nie, w tym akurat nie ma żartow,.Witaminy , sublementy diety musi brac, a jesli nie chce wiec ewedentnie jest to jego fanaberią i upartoscią.Jeszce potrafie zorzumiec dziekco ktore nie chce jesc, poniewaz duzo rzeczy mu nie smakuje, rozumiem,ale dziecko ktore nie chce zazywać witamin nie ma u mnie zrozumienia i koniec wyrozumialosci w tym temacie. Jka pisalam moje dzieic sa okropnymi niejadkami, tylko z ja luzuje duzo, ale co do niecheci spozywania witamin odrazu jest otra reakcja gdy widze ze ktores z nich protestuje, i w mig je łyka

witaminy nie rozumiesz, możesz mu to powiedzieć :D ...on syropu żadnego nie łyknie - jak ma gorączkę to tylko czopek - oczywiście też jest krzyk, ale przed czopkiem nie ma się jak obronić...

moja corka rowniez kiedys w ramach buntu i upartosci strzeliła focha i zaparla sie ze nie weźie witam i to był ostatni raz z jej buntem do witaminek. Do jedzenia owszem, nie popieram tego ale jestem wstanie zrozumiec dziecko ze jest niejadkiem, lecz nie mam wyrozumialosci gdy dziecko nie chce przyjmowac lekarstw, witamin, czy jakichkolwiek leczniczych medykamentow

no widzisz, a jemu nic nie da się na siłę wmusić..... próbowaliśmy mu kiedyś otworzyć buzię i wlać krople na siłę, to tylko się porzygał... a nie na siłę nie da się przekonać...

dlatego ja tobie o tym pisze, nic na sile bo nie dasz rady i nie wygrasz. Moja corka wlasnie tak sie wtedy zaparla ze ani witamin ani lekarstw ani nic,mimo znacznej niedowagi masy ciała.Stracilam tolerancje juz wtedy. Teraz wystarczy ze jej sie zapytam grzecznie bez nerwów czy chce świecić gołym tylkiem przed pielęgniarka przyjmując zastrzyki jak kiedys tak miala na wlasne zyczenie, , i to wystarczy , w mig łyka lekarswto albo witaminy.Samowolnie wolała zakonczyc z fanabnaberią niz miec kłoty obolaly tylek od zastrzyklow tylko dlatego ze przeciwstaiwla sie braniu leku.U mnie z lekami i medykamentami nie ma zabawy

Gość Offenbaszek_DE
autorko i ty i ziecko powinniscie uac sie do psychologa...jak dla mnie to zachowanie towojego dziecka ewidentnie wskazuje na probe wzbuzenia zainteresowania rodzicow(histeria,odmawianie jedzeniaitp,itd wszystko co ty uznajesz za jego silny charakter) poprostu pracujacy rodzice ...tak jak piszezs nie macie za wiele czasu wszystko z zegarkiem w reku a gdzie jakies spontaniczne zabaway? dzieciak jest zaniedbany emocjonalnie ...moja rada?jak teraz nie zmienisz waszego zycia za jakis czas nie dasz sobie rady juz calkiem

I ja do Was dołączam. Mój mały też ma 3 latka i jest TOTALNYM niejadkiem. Ma tak ubogie menu,że aż mi wstyd się przyznać. Poprawia się gdy daję mu syrop apetizer.Ten syropek akurat bardzo chętnie pije bo na buteleczce namalowany jest misio :) nawet sam pilnuje ,żeby mu dać. W sumie to wcale się nie dziwię ,że dzieci nie chcą pić syropków bo ja sama stara krowa ;) nie przełknę do dzisiaj .Wolę tabletki osobiście. Kiedyś też mały odmawial przyjęcia leków ,ja się uparłam i koniec no i co ?!! wszystko zwymiotował więc tak naprawdę łatwo się mówi.

Gość hvmjolka
można witaminy w kroplach dodac do picia cebion multi, floradix itp., vibovit, te w syropie też można dodac do picia w czym problem ? mój niejadek chyba samym piciem żyje, na wigilię wypił 3 szklanki kompotu i zjadł pół kromki suchego chleba i tyle na cały dzień

Gość do autorki tego tematu
a jakie robiłaś badania, żeby zdiagnozowac przyczynę tego stanu ??? Byłaś z dzieckiem u gastrologa ??? czy wykluczyłas na 100 % anemię zapalenia jamy ustnej refluks utajniony lamblie glistę grzybicę układu pokarmowego infekcję dróg moczowych celiakię CELIAKIA NIEMA - inaczej zwana ubogoobjawowa lub bezobjawowa. W przypadku tej postaci choroby objawy występują tylko w błonie śluzowej jelita cienkiego i zwykle nie towarzyszą im cechy uznane za typowe dla formy jawnej. U niektórych pacjentów występuje jedynie brak apetytu, który może świadczyć o problemie związanym z układem trawiennym. Co ważne celiakia niema występuje aż 7 razy częściej niż pełnoobjawowa. Ze względu na bardzo nietypowe objawy niezwykle trudno ją prawidłowo zdiagnozować. Często jedynym objawem jest brak apetytu, szczególnie u dzieci.

Wszystkie opinie uważnie przeczytałam dziękuje a powiecie czy to normalne moje dziecko dziś zjadło 1 jajko 10 łyżek zupy i pół szklanki herbaty wypiło

Gość Offenbaszek_DE
jak na nie jadka calkiem sporo:) moja 3 latka dzis zjadla 2 nalesniki z serem i szklanke soku z pomaranczy i to tyle drugiego sniadania wcale nie tknela, a obiad dopiero o 15 wiec przeglodnije o tej pory

To i tak wasze maluchy sporo zjadły :) mój o 6 rano wypił mleko 250 ml. (pije zawsze rano i wieczorem) o 12:00 danio i 1 parówkę.:(

Gość uuyuyyu
badj twoj prawidlowo zjadl ,nie przesadzaj :o

Zazwyczaj problem tkwi w w wychowaniu dziecka przez matkę. Matka często stresuje dziecko krzykiem ,płaczem i marudzeniem. Dziecko każdy kaprys matki podświadomie czuje.Zastanów się jak ty reagowałaś na malenkie dziecko, gdy zaczęło płakac, nie chcaiało np. jeść.Czy nie było to jakiś krzyk. Może jesteś nadopiekuńczą matką. Wpychasz mu miedzy posiłkami jakies paluszki czy chrupki. Dziecko przez to nigdy nie jest głodne.

Nie przeczytałam odpowiedzi, wiec przepraszam jesli coc ominełam, ale nie wolno dziecka muszać do jedzenia. W taki sposób wpędzacie dziecko w nienawość do posilków i ono nigdy nie zechce jeść normalnie Po drugie powtarzam za moja lekarką - historia medycyny nie zna przyadku, aby zdrowe dziecko świadomie zagłodziło się na smierc. Wiec to jest w głowach mam chore wyobrazenie, że jak nie wmusze w pocieche jednej kanapki to ono zachoruje lub umrze Najlepszy sposób na niejadna- przetrzymanie takiego na herbatce. Nie chce jeść OK< ale nie je tez przekąsek, nie pije soczków.Spokojnie wytrzyma jeden dzien, na drugi zacznie jesć normalne rzeczy. Czasem to jest psychiczny wstret do jedzenia, moj syn ma prwie 2 lataka a miliona rzeczy nie jadl, bo nie chcial nawet spróbować jak smakują. Nie zmuszam go, czekam az sam zechce skosztować kiedyś np owoców.Wiem jak cieżko się zyje z takim maluchem 🌼

Gość Maz1983
Hey.Wczoraj przeżyłem najgorszy dzień mojego życia przyłapałem moją żonkę na pieprzeniu się z naszym sąsiadem.O dziwne jest to ,że mnie to bardzo podnieciło i nagrałem ich całą zabawę. Walę sobie teraz i oglądam jak on ją pieprzy. Macie i powiedzcie czy chcielibyście ją zerznąć. Odpisujcie tutaj w temacie. Czy to normalne ,że mnie to podnieca? http://tnij.com/sasiad988

U mnie problem tkwi właśnie w obiadach oraz na urozmaicaniu posiłków. Bo mój mały nie jada owoców !!! Przemycam mu tarte w kaszy mannej ale te ze słoiczka. On jada TYLKO : danio, kasze manną z owocami,budyń,parówkę,jajko na miękko lub smażone,czasem suchy lub z maslem chlebek,nagetsy, rosół z makaronem. Na drugie danie to masakra.On 11 stycz.kończy 3 latka a ja na obiad muszę mu serwować drugie danie zmiksowane z dodatkiem rosołu lub zupy ,która jest na pierwsze danie.Zje i to nie zawsze. Nie ma opcji by leżało to na talerzu w kawałkach. Sadzam go wtedy przed komputerem ,włączam pingu i jechana :(

wiec i ja dolanczam do was... niedawno nawet sama zalozylam temat o moim niejadku ... moje dziecko ma 2 lata od 2 miesiecy nie je obiadow... przerobilam wszystko ! nie szukam rady juz bo niczym go nie da sie przekonac.... duzo pija, bardzo duzo . zrobilismy badania wyszlo,ze ma za malo zelaza... dlatego wystepuje brak apetytu .....\ bierze syropy i tabletki ....\ witaminy tez mu dawalam ale nie chcial brac , zaciskal zeby i zadne grozby i prosby go nie ruszyly ! czasto zje rano pol butelki kaszki ,na wieczor tez butelke kaszki w ciagu dnia jakis jogurt z pol kromki suchego chleba a czasem jablko kilka kęsów... i tyle. kiedys potrafil przez caly dzien zjesc 1 jogurt np danio czy monte i nic wiecej..... a zupach nie ma mowy a jak przygotuje kotleta to wezmi gora z 4 kawaleczki . i tyle.

Gość mama niejadka totalnego
Żaprowadźcie dziecko oprócz badan medycznych na wozuytę do psychologa. Zaburzenia odźywiania sa często objawem towarzyszącym zaburzeniom ze spektrum autyzmu. Moj syn na to niestety cierpi. Dziś zjadł poł bułki kajzerki i zapił to 100 ml mleka. Nic juz więcej dziś nei zje. Codzinnie pije mleko i je suche pieczywo. Nie jada mięs, warzyw, owocow. Na placach 1 ręki moge policzyć produkty, ktrore spożywa. Ma prawie 4 lata, od początku był taki.

mama niejadka totalnego a możesz rozwinąć bardziej swoją wypowiedz? co oprócz nie jedzenia jeszcze Ciebie niepokoiło w zachowaniu Twojego dziecka? Mój właśnie też ma kilka wybranych produktów .Owoców świeżych zero.Mięso zmemłane razem z ziemniakami i zupą lub sosem. Jeśli chodzi o zachowanie to jest bardzo kontaktowy,rozwiniętywszystko go interesuje>pyta do czego to sluży,co to jest,co tu jest napisane,jak to się robi,a jak nie umie to prosi mamo naucz mnie. Za 2 tyg konczy 3 lata ma 94 lub 96 wzrostu (dokładnie nie pamiętam)a waży jakieś 14,5 kg.

Gość maaaaagdaG
wszystko jest wporzadku oprócz jedzenia i sikania bo robi to w pieluchę tylko rano robi na kibelek