Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Monika Cebulowska 46

Wasza ulubiona lektura szkolna

Polecane posty

Gość hellenka z okkienka
co za trauma z tym zasmarkaniem :o napewno masz uraz i wcale sie nie dziwie. ja nie umielam przeczytac zadnej placzliwej ksiazki nigdy mnie nie interesowaly.

Gość EdytkaaaOOOO
A wiersze czytacie? Miałyscie swoich ulubionych autorów?? Ja uwielbialam czytac wiersze Baczynskiego, Różewicza, Poświatowskiej, Herberta. A za cholere nie moglam sie przekonac do Kochanowskiego i Mickiewicza

Szymborska. Ma takie jedne wiersz, który jest w sumie o miłości ojczyzny :P Ale zawsze mi się początek przypomina jak się pokłócę z mężem czyli na przykład teraz :P

Gość EdytkaaaOOOO
A ja uwielbiam plakac czytajac ksiązki :D Lubie gdy mnie wzruszaja :) najbardziej mnie wzruszyła ksiązka Jodie Picult ,, Bez mojej zgody ''

Gość hellenka z okkienka
wierszy to ja nie rozumiem za bardzo. ale podobal mi sie slowacki i kochanowski

Gość karollcia
Lalka - nawet wziełam sobie ją na maturę ustną ;) Zdążyć przed Panem Bogiem, Jądro ciemności Ten Obcy, Ania z Zielonego Wzgórza, Dzieci z Bulerbyn, O psie który jeździł koleją, Było trochę tego ale najbardziej lubię książki, które nie są lekturami :)

Gość Cierpienia młodego Wertera
.

Z wierszy lubię np.Xaviera Villaurrutia Wszystko wśród nocy żywi sekretne obawy: głucha cisza i dźwięki, czas, a także miejsce. Uśpieni w bezruchu czy też lunatycy bezradni jesteśmy wobec owej trwogi. Lecz nie wystarczy zamknąć oczu w mroku ani w sen zapaść, by więcej nie patrzeć, gdyż w surowej ciemności i w grocie uśpienia, to samo światło nocy znów nas obudzi. Wtedy to, niby człowiek, co marzy na jawie, bez celu i powodu zaczynamy biegnąć. A noc przytłacza nas swoją tajemnicą i mówi nam, że umrzeć to znaczy się zbudzić. I któż pośród cieni odludnej ulicy na jakimś murze, w sinym lustrze samotności nie ujrzał, jak coś kroczy, podchodzi ku niemu, i nie czuł chłodu trwogi, śmiertelnego lęku? Lęku, że jest już tylko pustym ciałem, które przywdziałby każdy, ten lub inny człowiek, trwogi, że jeszcze żyjąc, jest już nieobecny, obawy, czy to wszystko istnieje naprawdę :classic_cool:

Gość EdytkaaaOOOO
Bez tej milosci mozna życ ? :D

Anna Karenina ❤️ oprócz tego Hamlet, Zbrodnia i kara, Ziemia obiecana, Antygona oraz Dziady część 2, nigdy za to nie przepadałam za powieściami Lalka, Chłopi albo Nad Niemnem były dość wymagające i męczące

Gość hellenka z okkienka
moja mama zaczytywala sie swego czasu we wszystkich placzliwych zonach arabow uprowadzonych zamknietych i bitych :o trauma

Gość gknhjljhk
Lalka,

Gość Cierpienia młodego Wertera
No i jeszcze Chłopi i Lalka.

Gość hellenka z okkienka
a teraz jakie ksiazki lubicie? ja tylko na faktach z podtekstem religijnym:)

Gość Mistrz i Malgorzata
Zawsze wolalam ksiazki, znaczy proze. Chociaz Pan Tadeusz jakos nawet mi podszedl. Ale ja z kolei lubie Mickiewicza wlasnie. Lubie fabule w wierszu, rytm i rym ;) Nie cierpie bialych wierszy, a do szewskiej pasji mnie doprowadzal Bialoszewski. W podstawoiwce: Szara naga jama :O W LO Fioletowy gotyk :O On podobno naduzywal alkohlu i narkotykow. I wez tu pisz co autor mial na mysli :P A co do placzliwych ksiazek to fakt, mam traume. To zdarzenie ze szkoly pamietam najjasniej i najwyrazniej. Ksiazki czytam w odosobnieniu i nie ogladam smutnych filmow. A jak zwierzetom sie dzieje krzywda na ekranie to po prostu wychodze. Z kina kiedys nawet wyszlam ;)

Gość Mistrz i Malgorzata
a ja ostatnio lubie takie z podtektem erotycznym :classic_cool: zeszlam na psy :P

Gość trelemoreleeeeeeee
Proces. i ogolnie ksiazki Kaffki. nad niemnem ledwo zaczelam czytac a dalam sobie spokoj (jako jedyne lekture, wszystkie inne czytalam)

Gość Mistrz i Malgorzata
Proces Ci sie podobal, czy nie? Bo tu temat troche ewoluowal i juz wymieniamy i jedne i drugie. Ja z kolei wymienilam Proces jako lekture, po ktorej sie czulam przewalcowana. Nigdy nie lubilam psychodeli :D

Gość trelemoreleeeeeeee
a z wierszy to baczynski i bialoszewski obecnie uwielbiam czytac porzadne kryminaly :)

Gość hellenka z okkienka
wlasnie dzis przeczytalam niebo istnieje naprawde, todda burpo o 4 latku ktory przezyl smierc kliniczna i byl w niebie. po wybudzeniu opowiadal takie szczegoly ze stal sie slawny a ksiazka o tym wypadku jest bestsellerem

Gość EdytkaaaOOOO
Ja wlasnie lubie białe wiersze , te rymowane juz tak do mnie nie przemawiaja:) Moze dlatego, że sama pisze białe:) a książki to bardzo różne czytam :)

Gość trelemoreleeeeeeee
proces podobal mi sie i to bardzo, wciagajaca ksiazka :) na jednym tchu przeczytalam :)

Gość hellenka z okkienka
kryminaly tez sa ok

Gość EdytkaaaOOOO
fajnie sie tak powymieniac spostrzezeniami:) Milej dyskusji :)