Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pobity gar

Cesarka na życzenie - jakie masz zdanie na ten temat ?

Polecane posty

Gość strzałka :)
ex-D.Bill nie znam żadnego przypadku, w którym lekarz zostałby pociągnięty do jakiejkolwiek odpowiedzialności gdy wyłącznie z jego winy (za późna decyzja o cesarce) dzieci są chore umysłowo, nie chodzą, nie mówią, są warzywkami... więc pewnie tak samo byłoby w przypadku cc na życzenie

Gość o to, że do najbliższej klinik
stomatoloszka, nie rozbrajaj mnie. kim ty jesteś, żeby wyrokować co komu w głowie siedzi - jasnowidzem :)? poza tym - jaka nie byłaby motywacja danej kobiety - skoro zdaje sobie sprawę z konsekwencji i chce coś zrobić, to po co jej to uniemożliwiać? jeśli zrobi krzywdę - to sobie, bo dziecku nic nie będzie. zabrońmy operacji powiększania biustu, bo to OPERACJA! nie mam zamiaru cię do niczego przekonywać, podobnie jak nikt na tym forum, bo my sobie luźno dyskutujemy.

nie jestem jasnowidzem, poczytaj sobie wypowiedzi dziewczyn. Same księżniczki A operacja biustu to co innego. Państwo za to nie płaci, za cesarki na życzenia owszem, dając przyzwolenie na taki proceder, który jest niezgodny ze sztuką medyczną

"TYLKO o ochronę własnego krocza, późniejszy komfort seksualny i strach przed bólem" - strzałka wiem, ze kafe nie jest reprezentatywna, ale dużo kobiet tutaj płaciłoby za cesarkę z tych właśnie powodów, które wymieniła stomatoloszka:( ja znam jedną taką sprawę w toku:(

stomatoloszka toż właśnie piszę, że ja bym chętnie zapłaciła za cc na życzenie, tak jak kobiety płacą za operację biustu :). i byłoby to z korzyścią dla wszystkich, gdyby państwo postawiło sprawę tak: "chcecie cesarek? ok - my płacimy szpitalowi 2 tysiące, wy dopłacacie drugie dwa. jak ktoś chce rodzić naturalnie, to państwo płaci szpitalowi 4 tysiące, a położnica nic" i to jest układ fair.

no widzisz, właśnie przez takie podejście "nie bo nie" mamy to, co mamy - kasa pod stołem dla lekarzy, a NFZ i tak płaci, bo "medyczne wskazania" znajdą się zawsze :)

poza tym powiedz mi, jak to możliwe, że coś, co JEST zgodne ze sztuką lekarską w Europie, nie jest z nią zgodne w Polsce? To jakieś dwie różne sztuki, czy jak?

Gość koleżanka z forum..... .....
Ja nie jestem lekarzem, ani nawet stomatologiem. Z wykształcenia jestem biologiem. Sama mam za sobą poród, długi i bolesny, bez nacinania z kilkoma szwami. Poftrafię zrozumieć dlaczego tak wiele głosów jest za cesarką na życzenie. Nigdy jednak nie zgodzę się z tym że jest to sposób lepszy, łatwiejszy, bezpieczniejszy i zdrowszy. Ktoś kto tak pisze nie ma bladego pojęcia o fizjologii organizmu człowieka, o samej cesarce, ryzyku z nią związanym. Albo ma pojęcie ale totalnie ignoruje wiedzę, statystyki i medycynę. Dla dziecka i matki nie ma lepszego sposobu niż normalny poród naturalny. Cesarkę powinno się stosować tylko ze wskazań medycznych. Powiększanie piersi to też nie jest poważna opercaja i kobiety ją sobie robią na życzenie. Czy uważacie jednak że jest to zdrowe, naturalne i nie wiąże się z ryzykiem? Każda operacja się wiąże. Cesarka również. Moja ciocia dostała po cesarce sepsy. Nikt nie wie skąd i jak. Zakażona rana. 6 miesięcy walczyła o życie i leżała nieprzytomna a moja mama odciągała jej pokarm z piersi i karmiła jej malutką córeczkę. To tylko jedno z wielu powikłań jakie mogą nastapić.

no ale widziałaś link - w Anglii nie ma sprawy, w Niemczech nie ma sprawy. no to jak to jest z tą sztuką? macie inne wytyczne? co kraj to inna medycyna, czy jak :)? Czyżby zadaniem medycyny nie była jak najlepsza służba zdrowiu człowieka? A przecież cc to najbezpieczniejszy sposób przyjścia na świat dziecka - dla dziecka. Matkę i tak i tak będzie bolało, i tak i tak narażona jest na powikłania, więc może w tym momencie skupić się na najlepszym rozwiązaniu dla dziecka?

o to, że do najbliższej klinik - a ja Ci mówię, że to w Polsce by nie zadziałało - byłoby usankcjonowaniem szarej strefy i uratowałoby prawdopodobnie zdrowie i życie kilku noworodkom, ale nie poprawiłoby bardzo funduszy szpitali - to kropla w morzu - a zrodziłoby inne patologie, bo cały system finansowania służby zdrowia jest zły i wielu lekarzy niestety skorumpowanych:( poza tym w Anglii - owszem jest sprawa - to nie poszło wcale tak łatwo, nie rozumiem, czemu to uchwalili, bo można było miec wskazanie do cc nawet na wielki strach przed porodem naturalnym (podobnie jak można sobie zrobic cycki na depresję), więc nie wiem w czy rzecz

stomatoloszka, podałam te 2 kraje, bo o nich wiem - a nie chce mi się szukać o 1.00 w nocy które ze 180 krajów świata nie widzą kłopotu, a które widzą :/ chcesz - poszukaj a cc naprawdę dla dziecka jest lepsze. nie masz ryzyka, że z winy losu/niekompetencji lekarza urodzisz warzywko. jeśli twierdzisz inaczej, to proszę o ARGUMENTY, bo żadne "rzekome, niepotwierdzone" doniesienia o astmie mnie nie przekonują

ex-D.Bill, ja w ogóle jestem za prywatyzacją służby zdrowia, ale nie o tym temat :) usankcjonowanie szarej strefy może byłoby kroplą w morzu potrzeb - ale byłoby kroplą więcej, a nie kroplą mniej, tak jak teraz ;) co do Anglii i "wielkiej sprawy" - kiedyś "wielką sprawą" było przyznanie kobietom prawa do głosowania, więc jak widzisz nie ma reform bez szumu :)

argument wielu lekarzy jest taki że znieczulenie podawane w czasie cc przyczynia się do toksycznego uszkodzenia płodu. Tylko błagam nie dawaj mi przykładu ciotki brata siostry stryjka koleżanki która urodziła zdrowe dziecko przez cc i nie miało uszkodzeń

nie muszę ci dawać przykładów siostry cioteczne przyjaciólki mamy 'wystarczy, że wklepiesz w google "prawdy i mity na temat znieczulenia zewnątrzoponowego" i sama przeczytasz, że Twój argument to jeden z mitów :) nic się nie przedostaje do krwiobiegiu dziecka - a już na pewno nie jest to trutka :)

własnie o to się rozchodzi - medycyna powinna służyć zdrowiu człowieka, a ponieważ nie słuzy, bo lekarze mają w dupie rodzące to zróbmy cc na życzenie, bo to najbezpieczniejsze dla dziecka... jak się nagle pojawi masa chętnych na cc, nawet płacących to nie ma bata - pojawią się nowicjusze i partacze, żeby nadążyć za zapotrzebowaniem i statystyki ulegną zmianie:( cc na życzenie to tylko zamiatanie problemu pod dywan

o, nawet mam "Leki stosowane w zzo używane są w tak małych stężeniach, że nie mają jakiegokolwiek zauważalnego wpływu na dziecko. Poza tym, prawidłowo podane, nie przedostają się do krwiobiegu matki, a więc i dziecka. Jest wręcz przeciwnie zzo poprawia stan dziecka, bo dzięki eliminacji bólu i stresu u rodzącej lepszy jest tzw. przepływ maciczno-łożyskowy (przepływ krwi przez łożysko), a co się z tym wiąże lepsze dostarczanie tlenu do płodu, dzięki czemu dziecko rodzi się w lepszym stanie ogólnym." ze strony http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/porod/znieczulenie-zewnatrzoponowe-prawdy-i-mity_35778.html

tylko kto pisał ten artykuł? co to za źródło informacji? Większość polaków zdobywa wiedzę z internetu. Tylko że to żadna wiedza-tylko pozornie się dokształcają a potem myślą że z lekarzem są po partnersku, na równi. Przerażające

no to doczytaj stomatoloszka :) prawidłowo podane leki nie przedostają się do krwiobiegu :) przy cc i znieczuleniu porodowym jest stosowany ten sam lek, tylko w innej dawce - i jeśli zostanie podany prawidłowo, dziecku się nic nie dzieje. podaj link, jeśli masz inne informacje, z chęcią poczytam ;)

no przecież jak byk napisane: autor: Agnieszka Roszkowska (miesięcznik "M jak mama") konsultant: dr n. med. Paweł Kubik, ginekolog położnik zdjęcia: East News

to nie jest przerażające, stomatoloszka - to normalne, że ludzie się dokształcają :)

poproszono mnie kiedyś o konsultację, to że znajdziesz pod artykułem nazwisko przed którym jest napisane dr n med to nic nie znaczy. Naprawdę, wiem jak ten biznes działa. Nawet nie chcieli mi pokazać tego artykułu, płacą za napisanie nazwiska i wieeeelka konsultacja

ex-D.Bill o poziomie położnictwa już rozmawiałyśmy i się zgodziłyśmy - marny. niestety, nawet jeśli znacząco by go polepszyć, nikt nie zagwarantuje, że dziecko urodzi się zdrowe - bo poród to trudny proces, który może być kompletnie nieprzewidywalny na każdym etapie. dlatego pewnie część kobiet nie zdecydowałaby się na podjęcie ryzyka, że z ich dzieckiem coś się stanie podczas porodu sn i itak wybrałaby cc