Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Prince Polo 25

TSH rośnie mimo brania leku! dlaczego????

Polecane posty

Gość Prince Polo 25

Witam! Mam niedoczynność tarczycy i od prawie miesiąca biorę euthyrox. Przed przyjmowaniem leku moje TSH wynosił: 1) listopad - 4,4 2) grudzień - 3,4 Teraz po prawie miesięcznej kuracji moje TSH wynosi 5,5 ! Do tego wzrosła mi prolaktyna: listopad- 32 (też za wysoka, wiem) a teraz 46 ! Myślałam, że euthyrox mi unormuje tsh, albo przynajmniej zatrzyma je na tym poziomie, że pociągnie prolaktynę i ta będzie spadać...A tu jeszcze wrosło I to sporo Jaka może być tego przyczyna? Przychodzi mi na myśl ciąża (bo w ciąży zapotrzebowanie na te hormony rośnie), ale ja mam miesiączkę właśnie. Nie wiem czy warto w takim razie robić test. Lekarza mam dopiero 13, dlatego troszkę się denerwuję. Proszę o rady, jeśli ktoś wie, co może być przyczyną.

Gość kochana niedoczynność tarczycy
nie leczy się miesiąc czy dwa dobranie odpowiedniej dawki trwa jakiś czas i nierzadko trwa to i rok cierpliwości;)

Gość Prince Polo 25
Ja wiem, zdaję sobie sprawę, że to długotrwałe leczenie. Ale przeraża mnie to, że ono wzrosło, chociaż cytując mojego endokrynologa "lewotroksyna (euthyrox) zahamuje dalszy wzrost hormonu, będzie spadał sukcesywnie - może szybciej, może wolniej, zobaczymy". A on rośnie i to mnie martwi. Nawet laborantka się zdziwiła. :(

Gość Prince Polo 25
dodam, że moje tsh (2 lata temu badałam pierwszy raz - później co kilka miesięcy) zawsze wynosiło w okolicy 3. Lekarze nic nie robili z tym, bo teoretycznie mieściłam się w normie. Ale teraz staram się o dziecko. I taki szok - po leku zamiast spadać albo przynajmniej pozostać na tym poziomie , rośnie.

no niestety, nie licz na to, że po miesiącu będą jakieś spektakularne efekty tarczyca bardzo nie lubi nerwów i stresu, a Ty domyślam się, że niestety stresujesz się sytuacją, bo zapewne chciałabyś zajść w ciążę, tak? daj sobie troszkę czasu;) zapomnij też o stosowaniu diet, bo tarczyca też tego nie lubi - staraj się jeść racjonalnie na pewno będą efekty, ale na to potrzeba CZASU głowa do góry, nie zrażaj się tylko dzielnie łykaj euthyrox, a będzie dobrze:)

Gość Prince Polo 25
Dziękuję za odpowiedź :) Jeśli chodzi o dietę - nie znam tego słowa - zawsze byłam szczupła, więc nie musiałam - nawet endo zdziwiło to, że przy niedoczynności jestem taka szczupła. Odżywiam się raczej bardzo dobrze - witaminy codziennie, owoce itp. i zdrowe, regularne posiłki. Co do dziecka to nie stresuję się, kilka lat temu tak - a teraz już chyba nawet nie mam sił. Jedyne czym się naprawdę zestresowałam, to tym wynikiem dzisiaj. Laborantka do mnie, że pewnie w ciąży jestem. Ale to wykluczam raczej....bo po 1 mam miesiączkę, a po 2 raczej w cud po 6 latach nie wierzę. Szukałam na necie informacji, jaki może być powód tego, że po zażyciu leku tsh skoczyło, ale nie znalazłam odpowiedzi - więc napisałam tu, w nadzieji, że ktoś może już miał podobnie. Pozdrawiam!

Gość Prince Polo 25
up

no to jeśli Cię to pocieszy u mnie było podobnie, gdy planowałam obecną ciążę, TSH skakało pomimo zwiększania dawki najważniejsze by systematycznie przyjmować euthytox

Gość Prince Polo 25
Tak, pocieszyło mnie to :) Ale coś jest ze mną chyba nie tak - temperatura mi nie spadła. Nadal mam 37. Mierzę codziennie - wczoraj wieczorem dostałam krwawienie, więc wczoraj to sobie tłumaczyłam, że spadnie. Ale dziś się utrzymuje. Zwariuję chyba....

A ile tego euthyroxu bierzesz? Na czczo i pozniej godzine nic nie jesz? Generalnie TSH powinno ci spasc, ale moze za mala dawke przyjmujesz? Ciekawe co powie ci lekarz.

Gość Prince Polo 25
U mnie spadała zawsze w dniu @, zanim jeszcze pojawiło się krwawienie. Biorę najniższą dawkę n 25 - lekarz mówi, że przy mojej masie ciała (45 kg) to przyzwoita dawka. No i niedoczynność też mam niedużą. Biorę regularnie, rano, na czczo przed jedzeniem i piceiem zawsze min. pół godziny - na ogół zanim wypiję herbatę mija ok 40 min, a jem bardzo późno, czsem nawet dłużej niż po godzinie od przyjęcia leku. Dziwne....:(

a ile masz wzrostu? szczerze, to pierwszy raz słyszę by waga miała coś wspólnego z dawką leku moim zdaniem przy takim wyniku jak Twój zdecydowanie powinnaś mieć sukcesywnie podnoszoną dawkę N25 to tylko może być dobre na sam początek by nie wywoływać rewolucji w organizmie i później należy dawkę zwiększać

Gość Prince Polo 25
mam 160 cm Pewnie dlatego dostałam 25, właśnie żeby nie było rewolucji. Ale dla porównania - moja znajoma przy wadze ok. 65 kg i moim wzroście dostała N25 (już drugi rok bierze) a miała niedoczynność ponad 18 wyjściową. Rozmawiałam z nią, jej sukcesywnie spadało aż do poziomu nieco ponad 2 i teraz bierze pół tabletki N 25 jeden dzień, całą drugi dzień. Ja chyba za głupia jestem i tego nie rozumiem.

w ogóle powiedz mi czy to ten sam lekarz twierdził te 2 lata temu, że wynik TSH w granicach 3 jest prawidłowy?

Gość Prince Polo 25
Nie - tamten leczył na NFZ , teraz leczę się prywatnie. Przez to całkowicie straciłam zaufanie do lekarzy na NFZ, nawet do ogólnego idę prywatnie.

no to pomyśl, że ja mam 170 cm i normalnie ważę 50 kg, a dawkę miałam zwiększaną już po miesiącu przyjmowania dawki N25 wzrost i waga nie mają tutaj nic do rzeczy i moje TSH przed podjęciem leczenia wynosiło 2,2 więc bez porównania niższy niż Twój i gdyby nie fakt, że chciałam zajść w ciażę i zrobić to bezpiecznie, to wcale nie brałabym euthyroxu, bo w moim przypadku nie było potrzeby mając taki wynik TSH moim zdaniem jeśli lekarz nie będzie zwiększał Ci dawki, to nic nie będzie z tego leczenia:O

no to pomyśl, że ja mam 170 cm i normalnie ważę 50 kg, a dawkę miałam zwiększaną już po miesiącu przyjmowania dawki N25 wzrost i waga nie mają tutaj nic do rzeczy i moje TSH przed podjęciem leczenia wynosiło 2,2 więc bez porównania niższy niż Twój i gdyby nie fakt, że chciałam zajść w ciażę i zrobić to bezpiecznie, to wcale nie brałabym euthyroxu, bo w moim przypadku nie było potrzeby mając taki wynik TSH moim zdaniem jeśli lekarz nie będzie zwiększał Ci dawki, to nic nie będzie z tego leczenia:O

Gość Prince Polo 25
Dziękuję za odp. Pewnie widząc moje wyniki tak zrobi. A ja w zasadzie chciałam się dowiedzieć tylko, dlaczego tsh wzrosło mimo leku. A wnioskuję, że to normalna reakcja organizmu? Bo dla mnie to trochę "nienormalne" - pewnie działa to na innej zasadzie - ale to tak jakby lek przeciwgorączkowy ją podwyższał...;/ Do tego wszystkiego chyba zrezygnuję z inseminacji, bo jeśli tsh zamiast spadać rośnie, to ciąży nie donoszę, nawet jeśli IUI się uda ;/ Za dużo jak na mój mały rozumek....

ważne jest byś przyjmowała euthyrox i miała tę dawkę zwiększaną u mnie było tak, że gdy zaczęłam brać euthyrox wynik był TSH był 2,2 po miesiącu ładnie spadł do 1,6 i oczywiście już dawkę miałam zwiększoną, a po kolejnym miesiącu TSH zrobiło się 2,3:O oczywiście byłam zmartwiona jak Ty, bo skoro biorę jeszcze większą dawkę euthyroxu to gdzie tu logika, ze TSH rośnie:O ale lekarz powiedział, że mam się nie martwić tylko już brać się do roboty;) 2 tygodnie później już byłam w ciąży;)

Gość Prince Polo 25
Ja już w ciążę przestałam wierzyć, za dużo kłopotów po drodze. Może moja wina, bo nastawiłam się, że teraz powoli się zacznie wszytsko układać w logiczną całość. A tu pech - zupełnie na odwrót.

musisz wierzyć, że kiedyś w końcu się uda:) bo na pewno tak będzie:) głowa do góry:)

Gość Prince Polo 25
Kochana, po tylu latach deficyt na wiarę wyczerpał się. Została tylko nadzieja. Ale i ona gaśnie - bo chociaż teoretycznie powinno być lepiej, praktycznie jest coraz gorzej. Dziękuję za ciepłe słowa.

a jeszcze powiedz mi ile masz lat?

Gość Prince Polo 25
Mam 25 lat. Dwa lata mężatka, 8 lat razem.

no tak mi się wydawało;) młodziutka jesteś i doczekasz się wcześniej czy później tylko trochę cierpliwości;) bo nawet jeśli wydaje Ci się, że się nie stresujesz, to jednak podświadomy stres powoduje wahania TSH i co gorsza prolaktyny pomyśl, ze nic się nie dzieje bez powodu i że najwyraźniej jeszcze nie jest dobry czas na dziecko CIERPLIWOŚCI, a na pewno już niedługo napiszesz mi tutaj, że masz dwie kreski na teście;) trzymam kciuki:)

Prince Polo 25 nie trać nadziei, uda się tylko musisz w to uwierzyć:) Mnie się udało a ja wcale nie mam tarczycy (jestem po operacji z powodu raka brodawkowatego), był czas, że miałam TSH powyżej 100! Potrzeba było czasu ale teraz jest dobrze, jestem w 26tc i ciągle kontroluję TSH i ft4.

Gość Prince Polo 25
Dziękuję Wam dziewczyny za słowa otuchy! U mnie niestety różowo nie będzie, bo wyniki mojego M też są kiepskie. Podobno cuda się zdarzają. Pozdrawiam.

Gość zaskoczona20
witam,ja mam podobny problem moje tsh ponad 2 lata temu wynosilo 9.45po dlugim braniu lekow czyli eutr...N25,N50,N75obecnie biore od ponad pol roku wszystko szlo dobrze spadalo jak szalone pol roku temu mialam wynik2,45a dzisiaj odebralam wyniki i wzroslo dziwi mnie to obecnie wynosi3,75o co tu chodzi ?biore tak samo jak zwykle leki na czczo ponad godz przed sniadaniem przez ponad2lata bylo dobrze a teraz wzrasta?wizyte u endokr.mam za3tyg moze uda mi sie czegos wiecej dowiedziec zanim pojde.pozdrawiam.

Gość zaskoczona20
witam,ja mam podobny problem moje tsh ponad 2 lata temu wynosilo 9.45po dlugim braniu lekow czyli eutr...N25,N50,N75obecnie biore od ponad pol roku wszystko szlo dobrze spadalo jak szalone pol roku temu mialam wynik2,45a dzisiaj odebralam wyniki i wzroslo dziwi mnie to obecnie wynosi3,75o co tu chodzi ?biore tak samo jak zwykle leki na czczo ponad godz przed sniadaniem przez ponad2lata bylo dobrze a teraz wzrasta?wizyte u endokr.mam za3tyg moze uda mi sie czegos wiecej dowiedziec zanim pojde.pozdrawiam.

Gość alicja123456
Prince Polo - moim zdaniem masz za małą dawkę. Ja przy TSH 1,7 od razu dostałam Euthyrox 50 i teraz TSH utrzymuje mi się na poziomie 0,9-1, a ja czuję się o wiele lepiej. Po miesiącu brania dobrze dobranej dawki leku TSH powinno spaść, nie wzrosnąć.