Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Paw艂owa Mama

Autyzm

Polecane posty

Go艣膰 Kiki  86
Drogi go艣ciu, cytujesz mnie i nadal nie rozumiesz co napisa艂am....smutne to po pierwsze Po drugie- ka偶dy jeden lekarz i specjalista z jakimi sie zetkn臋艂am dok艂adnie to ka偶da zrobi膰. Je艣li nast膮pi znaczna r贸偶nica w zachowaniu u takiego dziecka (zw艂aszcza 偶e organizm jeszcze nie przywyk艂 do tych produkt贸w) to trzeba ukierunkowa膰 dzia艂anie i uda膰 sie do specjalist贸w. A po trzecie i chyba najwa偶niejsze, jesli kto艣 pyta o OPINI臉 to wyra偶am moj膮 opini臋. Mog臋 napisa膰 偶e wg mnie pomog膮 mu ok艂ady z pokrzyw bo to MOJA opinia. Jesli chcecie wyrazi膰 swoje to bardzo prosz臋. Oczywiscie tego nie robicie bo macie gowno poj臋cia o czym mowa, wiec zamiast da膰 kilka konstruktywnych rad naskakujecie na osoby ktore maj膮 co艣 do powiedzenia W TEMACIE. Chyba juz trzecia osoba zd膮偶y艂a napisac ze sie myl臋 ale zadna z was nie napisa艂a choc zdania na temat jak pom贸c tej mamie i jej synkowi.... Wi臋c wybaczcie....... A ostatnia spraw, to je艣li uwa偶acie 偶e mama ma艂ego ch艂opczyka zastosuje sie od tak do ka偶dej rady i opinii z forum to macie ja chyba za idiotk臋. O to chodzi by podrzucic tropy i pomys艂y a ona bedzie mogla sama zdecydowa膰 gdzie dalej szuka膰. I w ten spos贸b koncze ten w膮tek bo nie mam zamiaru traci膰 czasu na bezsensowne dyskusje z nic nie wnosz膮cymi opiniodawcami...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kajsad
Nam alergolog,powiedzial ze dieta jest bezzasadna,ze nue ma badan itp.ja mu na to ze transplatologia tez jeszcze stosunkowo niedaw o nie byla uwazana za dziedzi e nauki,i byla wysmiewana a teraz prosze.mimo tego,jakie ma zdanie na temat diety powiedzial ze:"gluten nie jest nikomu do szczescia potrzebny.przynajmniej w tej postaci".poczytajcie sobie(te podczytujace i plujace jadem)co jecie.dlaczego gluten dodawany jest do wszystkiego i dlaczego jest niezdrowy.

Udost臋pnij ten post

Dzisiaj w stowarzyszeniu poznalam nowa mame.jej synek ma prawie 4lata.niedawno zdiagnozowano u niego autyzm.i co jej lekarz mowil jak zglaszala swoje obawy:jest rozpieszczony!!!!dogoni rowiesnikow itp.u D zaden lekarz nie widzial nic co wg.nich odbiegalo od normy.zaburzenia si zauwazyla przedszkolanka na dniach otwartych. mial 22mies.a dalej to juz polecialo. Darciu,super ze juz jutro wychodzicie.buziaki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Plamiasty
Mamo ma艂ego ch艂opczyka, do tego co ju偶 dziewczyny wcze艣niej napisa艂y poleci艂abym jeszcze wy艂膮czenie tv, odizolowanie synka od bajek, reklam, teledysk贸w... bo nawet sobie nie zdajemy sprawy jak to m膮ci w ma艂ych g艂贸wkach. Du偶o zabaw dotykowych typu raczek nieboraczek, du偶o miziania, 艂askotania, pieszczot i zabaw paluszkowych. On jest jeszcze bardzo malutki ale czujno艣膰 nie zaszkodzi. Ostatnio robi si臋 tu cz臋sto nieprzyjemnie. Nie rozumiem os贸b, kt贸re nie m贸wi膮 tu nic w temacie a 艂api膮 innych za s艂owa i tylko krytykuj膮 :( Urozmaicaj膮 sobie chyba nudne wakacje ;) Kiki zdr贸wka dla ma艂ego! Darcia jeszcze raz wszystkiego dobrego i wracaj szybko do swoich ch艂opak贸w :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mama ma艂ego ch艂opczyka
Dziekuje za wszystkie wypowiedzi. Te z艂o艣liwe pomine milczeniem. Oczywiscie nie bede dzia艂a艂a na w艂asna reke i skupiam sie na obserwacji malego. Diete maly ma mysle zdrowa, nie dostaje slodzonych soczkow, kupuje tylko te nieslodzone i bardzo rozcienczam je woda tak ze ledwo czuc smak. Kaszki kupuje tez te bez owocow w proszku i dodaje normalne owoce. Robie mu tez kasze jaglana, manna i platki owsiane, kanapki i gotowane owoce. Jogurt dostaje wylacznie naturalny z dodatkiem swiezych owocow. Nie kupuje sama slodkich ulepkow wiec nie daje ich dziecku. Jesli chodzi o TV to jest u nas caly czas wylaczony. Nawet jak jedziemy do dziadkow i maly jest w pokoju to ktos chwyta za pilot i go od razu wylacza. Rano przez 2,5-3h zajmuje sie nim niania i ona ma wlaczony telewizor ale niby nie pozwala mu w niego patrzec. Rozmawialam z lekarzem na temat braku g艂o艣nego 艣miechu i zrobila wielkie oczy. Stwierdzila ze moze to cos z krtania i ze poczekamy do roku. A o przytulaniu powiedziala ze to powyzej roku. My z mezem pokazujemy malemu duzo obrazkow, opowiadamy jak robia zwierzatka, spiewamy, wyglupiamy sie. Maly jest przytualny i obcalowywany ile sie da. Kontakt wzrokowy ma swietny. Jak posadze go na sobie i mu spiewam albo powtarzam rozne sylaby, wierszyki itp. to patrzy na mnie z wielkim zaciekawieniem i usmiechem. Nie wiem do kogo sie udac na poczatku odnosnie tego smiechu. To mnie najbardziej martwi. Zostawilam go dzis samego w 艂ozeczku na chwile i patrzylam przez szpare od drzwi. Najpierw stal i sie denerwowal a potem sie rozplakal. Jak przyszlam to sie uspokoil. Moze to nie jest nic zwiazanego z autyzmem, ale nie znam nikogo kto mialby taki problem ze dziecko nie smieje sie na g艂os. :-(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mamo malego chlopczyka. Jedynie kto moze pokierowac dalej,do synapsis.oni zajmuja sie zaburzeniami rozwojowymi tak malych dzieci.zadzwon tam.to,ze proponuje ta instytucje nie znaczy ze cos jest nie tak z twoim malym.po prostu,fachowcy ocenia rozwoj dziecka.a przede wszystkim.dadza wskazowki do stymulacji. Widzisz,moj syn smialmsie i smieje w glos a ma autyzm.wiec to,ze twoj nie robi tego nie musi o niczym swiadczyc.w ogole,to ktore/kiedy/czy dziecko zapadnie na autyzm jest ruletka.nigdy nie wiesz na kogo trafi.a lepiej jest miec reke na pulsie,niz pozniej pluc sobie w brode. Kajsad

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Plamiasty
Mamo ma艂ego ch艂opczyka z tego co piszesz, to mnie najbardziej uderzy艂o to, 偶e dziecko odpycha si臋 jak jest brane na r臋ce. M贸j si臋 nie odpycha艂, ale nie utrzymywa艂 z nam kontaktu wzrokowego b臋d膮c na r臋kach, rozgl膮da艂 si臋 dooko艂a, odwraca艂 g艂ow臋 oby tylko nie patrze膰 nam w twarz. W pozosta艂ych sytuacjach domowych kontakt nie budzi艂 moich zastrze偶e艅, ale w nowych miejscach, w艣r贸d nowych twarzy, czy przy wi臋kszej ilo艣ci os贸b kontakt wzrokowy stawa艂 si臋 zerowy :( Jak jest u Was jak trzymacie maluszka na r臋kach, spogl膮da na Was, patrzy na Wasz膮 reakcj臋 jak protestuje? A jak go 艂askoczecie, to u艣miecha si臋 te偶 bezg艂o艣nie? Nie wiem jak to jest, czy g艂o艣ny 艣miech jest jakim艣 wyznacznikiem rozwoju, ale mo偶e on po prostu jeszcze si臋 nie nauczy艂 chichra膰. On jest jeszcze malutki, ale je艣li mia艂abym co艣 podpowiedzie膰 to albo dobry psycholog dzieci臋cy, albo w艂a艣nie jak pisa艂a Kajsad Synapsis.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rybka mini mini
Mamo ch艂opczyka przede wszystkim nie mysl narazie o autyzmie bo to moze zak艂贸ci膰 prawid艂owa droge diagnostyczna. S艂uchaj si臋 wy艂膮cznie rad specjalist贸w, nie kieruj sie opini膮 tutaj obecnych forumowiczek (bez obrazy) ale to dla dobra twojego synka. Nie idz za rada kiki - "ogranicz nabia艂 i gluten" o tym zdecyduje lekarz, ale jak najbardziej dobrze ci poradzi艂a pisz膮c: "duzo do niego m贸w, stymuluj kontakt wzrokowy i zabieraj go do dzieci". Tu sie podpisuje oiema r臋kami. Dziewczyny nie bawmy sie tutaj w lekarzy, b艂agam! mo偶emy ewentualnie pisac ze np odnosz膮c si臋 do tego jaka terapie stosuja wasze dzieci ale nie piszmy :zr贸b tak, nie podawaj tegoi czy tamtego" . Kiki jak najbardziej mozesz dzieli膰 si臋 tym co zastosowa艂as u swojego synka, ale nie powinnas na podstawie jednego wpisu ustala膰 co powinno wyeliminowac z diety dziecko innej forumowiczki zw艂aszcza ze jest tutaj po raz pierwszy. Nabia艂 i gluten jednym szkodz膮 a innym nie. Poza tym dlaczego uwa偶asz ze tego typu wpisy co teraz napisa艂am jest z艂o艣liwo艣ci膮? , to tylko moja opinia i mam nadziej臋 ze zostanie uszanowana. Primum non nocere Darcia jeszcze raz graulacje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kiki  86
Mamo ma艂ego ch艂opczyka, zadzwo艅 tj dziewczyny mowia i zobacz co powiedz膮 w Synapsis. M贸j 艣mia艂 i 艣mieje sie na g艂os 艂askotany, podczas zabawy lub nawet jak rozbawi go pies, na r臋kach jest noszony do dzis i wisi na mnie ze odlepic go nie moge. Wyci膮ga caly czas raczki i pokazuje ze chce na "opka". P艂acze i biegnie za mn膮 nawet jak wyjd臋 do kuchni czy 艂azienki... A zaburzony jest. Wymieni艂am te rzeczy celowo zebys zobaczy艂a ze to co cie martwi wcale nie oznacza autyzmu czy jego braku. Tw贸j synek duzo potrafi, a to ze odpycha sie jak jest na r臋kach to powiem ze m贸j te偶 mia艂 taki okres jak sam zacz膮艂 odkrywa膰 艣wiat, i chcia艂 tylko chodzic i raczkowa膰. Glowa do g贸ry, jestes m膮dr膮 i 艣wiadom膮 mam膮 i dacie rad臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
rybko mini mini to co w takim razie robisz na tym forum skoro nie powinno sie brac naszych opini pod uwage. Po co zadajesz nam pytania? czesto mase pytan.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
rybko fakt,w naszym kraju specjalistow od autyzmu mozna spotkac za kazdym rogiem,a juz z pewnoscia w kazdej przychodni... ja w ciagu kilku ms tutaj dowiedzialam sie wiecej niz od lekarzy w ciagu roku. kajsad wypisywala mi badania ,plamiasty nie raz pomogla przy diecie a dzieki KIKI mamy swietne suplementy takze nie sugeruj ze nasze zdania sa nie wazne bo z wlasnego i kolezanek doswiadczenia wiem ze gdybym nie czytala i pytala na forach to siedzialabym teraz z reka w nocniku bo lekarze zawsze uwazajs ze dziecko MA CZAS I NADROBI. i gdybym mogla go cofnac to sluchalabym wlasnie rodzicow. mama kubulka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Plamisty
A ja napisz臋 tak, to nie tyczy si臋 mamy ma艂ego ch艂opczyka ale jakbym czeka艂a, 偶e mi jaki艣 lekarz zaleci diet臋, da wytyczne co i jak, wyja艣ni jakie szkody wyrz膮dza gluten i kazeina w organizmach naszych dzieci to pewnie nadal bym z tym zwleka艂a. A tak zanim trafi艂am do specjalist贸w w Synapsis ma艂y by艂 ju偶 na diecie, ba przyjmowa艂 ju偶 suplementy. Dzi臋ki dziewczyny!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dokladnie tak plamiasty! wiedza rodzica i doswiadczenie jest bezcenna. tego z ksiazek nikt sie nie nauczy. mama kubulka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rybka mini mini
Po kolei Zanim zastosuje sie jak膮kolwiek terapie najpierw trzeba miec diagnoz臋! Mama ch艂opczyka niepokoi si臋 bezg艂osem podczas 艣miania u synka to raczej chyba nale偶y poradzi膰 si臋 laryngologa lub foniatry. A nie od razu stosowa膰 to co stosuje sie u dzieci autystycznych. Odnosz臋 sie do tego konkretnego przypadku. Mo偶na radzi膰 jak najbardziej ale z rozwag膮. Mo偶na zadawac pytania ale trzeba odpowiada膰 w spos贸b rozwa偶ny . Uwa偶am ze wiele tutaj opini by艂o bardzo cennych, np wiele fajnych wpis贸w by艂o na temat metody krakowskiej. Natomiast co do diety to j膮 powinno sie stosowac u dzieci ju偶 zdiagnozowanych a wiekszo艣c tutaj takie diagnozy ma, a wi臋c to jest uzasadnione. Natomiast przypadek mamy ch艂opczyka to zupe艂nie inna sprawa .

Udost臋pnij ten post

Mamo ma艂ego ch艂opczyka - pyta艂a艣 o opini臋, wi臋c powt贸rz臋 to co zawsze m贸wili nam specjali艣ci odno艣nie starszego syna, kt贸ry ze wzgl臋du na problemy oko艂oporodowe by艂 ca艂y czas pod opiek膮 lekarzy od chwili narodzin. M贸wili, 偶e u takiego ma艂ego dziecka nic nie jest pewne (je偶eli chodzi o jakie艣 nieprawid艂owo艣ci). Oczywi艣cie, 偶e lepiej reagowa膰 zawczasu, wdro偶y膰 terapi臋, rehabilitacj臋 i by膰 stale pod kontrol膮. Nikt Ci nie powie, co b臋dzie za kilka miesi臋cy a co dopiero rok czy dwa. ALe w rozwoju bierze si臋 pod uwag臋 zawsze kilka takich sygna艂贸w. U Twojego dziecka mo偶e to by膰 ten niemy 艣miech, niewyci膮ganie r膮czek i to st臋kanie dziecka kiedy 艣pi. My艣l臋, 偶e powinna艣 to skonsultowa膰. Nie wiadomo, co dziecku jest, ale to przecie偶 nie ma wi臋kszego znaczenia czy autyzm czy co艣 innego, wa偶ne 偶eby dziecko kto艣 kompetentny zbada艂. Na Twoim miejscu nie szuka艂abym specjalist贸w od autyzmu, zostawi艂abym to na koniec, kiedy wykluczone zostan膮 inne zaburzenia czy choroby. Przyczyna takiego zachowania mo偶e by膰 banalna, trzeba dziecku pom贸c. Tak w og贸le podziwiam Was, dziewczyny. Ja, chocia偶 by艂am oczytana w r贸偶nych poradnikach dot. rozwoju niemowl膮t i dzieci, nie zauwa偶a艂am takich r贸偶nych drobnych symptom贸w, 艣wiadcz膮cych o nieznacznych odchyleniach od normy. Darciu- 艣ciskam Was oboje :*

Udost臋pnij ten post

Je艣li chodzi o mnie, najpierw my艣la艂am, 偶e to moja wina, 偶e dziecko nie robi pewnych rzeczy. Nie t臋skni, nie p艂acze za mn膮, nie cieszy si臋 na m贸j widok, bo mo偶e nie jestem dobr膮 matk膮... Nie sprz膮ta po sobie, nie ubiera si臋 sam, nie dba o higien臋- bo go nie potrafi艂am nauczy膰. Nie s艂ucha mnie w og贸le- bo jestem za ma艂o konsekwentna??? Nie u偶ywa zwrot贸w grzeczno艣ciowych- bo za ma艂y nacisk k艂ad艂am na to. Nie potrafi opowiada膰- bo za ma艂o czasu mu po艣wi臋ca艂am. Itd itp. W艂a艣ciwie otoczenie utwierdza艂o mnie w powy偶szych stereotypach. Dopiero po d艂u偶szym czasie, po analizie zachowa艅 mojego dziecka i innych znanych mi dzieci dosz艂am do wniosku, 偶e tak nie jest. Tylko 偶e Oni i tak wiedz膮 swoje :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kiki  86
To tak od siebie dorzuce-jako ten zagorza艂y fanatyk diety- ze m贸j synek by艂 na diecie juz ponad 4 miesi膮ce przed pierwsza obserwacj膮, bo pe艂nej diagnozy nie mamy nadal. I nikt kto choc troche zna temat nie powie wam- zaczekajcie do diagnozy... Ma艂o tego tutejsi lekarze zg艂osili mnie pod nadz贸r jako ze wprowadzam dziecku niepotrzebne diety i b臋dzie niedo偶ywione. Po kilku tygodniach od wprowadzenia diety m贸j synek zacz膮艂 wiecej spac w nocy, zacz膮艂 robic "艂adne" kupki, wysypki, czerwone place na policzkach, chodzenie na palcach itd znikne艂y i zacz膮艂 przybiera膰 na wadze bo wczesniej by艂 chudy jak szkapa. A jakie偶 bylo zdumienie jak 3 miesi膮ce po 2 obserwacji synek na wizycie domowej wchodzi艂 z nimi w inerakcje, pokazywa艂 palcem, prosi艂 o pomoc jak czego艣 nie umia艂 (pokazuj膮c), a nawet mial kontakt wzrokowy... Stali zdumieni jakby w pysk dostali, m贸wi膮c ze taka zmiana w takim czasie jest niemo偶liwa i nie wiedza co sie sta艂o. Dodam 偶e poza wprowadzeniem diety i supli synek nie mial zadnej terapii. I podpisuje sie pod tym co pisa艂a ju偶 wczesniej Kajsad czy wielokrotnie Nie taka znowu nowa, pokazciw mi te niezb臋dne i od偶ywcze warto艣ci w glutenie i zwyczajnych rzeczach nabia艂owych??? Zaraz kto艣 wyskoczy z wapniem itd Ot贸偶 jest milion innych, zdrowych sposob贸w dostarczania. Musicie zrozumie膰 ze s艂owo dieta zakorzenilo sie w umys艂ach ludzi jako restrykcyjne jedzenie, ograniczanie itd A fakt jest taki ze m贸j synek je 10 razy bardziej urozmaicone rzeczy ni偶 te "zdrowo jedz膮ce dzieci". Ach ta zdrowa bu艂eczka z t膮 zdrow膮 wedlinka ze sklepu na 艣niadanie.... Lub te zdrowe nale艣niki z tym zdrowym przeslodzonym d偶emem na obiad.... Na kolacje pewnie znow pyszne pieczywko ze zdrowymi serkami itp.. I te zdrowe przek膮ski, jogurciki z konserwantami i cukrem, biszkopciki, krakersiki i czekoladki mniam same warto艣ciowe rzeczy... A ten m贸j biedny syn na okropnej diecie... Na 艣niadanie je np omlet z eco jajek z ziolami... Na obiad zje grilowanego Eco kurczaka z warzywami... Na kolacje dostanie 艂ososia z sa艂atk膮.... A na przek膮ski np ryz na mleku kokosowym z cynamonem, mus z jag贸d i banana, domowej roboty ciasteczka marchewkowe... No az mi go zal sie zrobilo. Prawda jest taka ze zdrowa dieta przyniesie korzy艣ci ka偶demu, dziecku czy doros艂emu, zdrowemu czy choremu... Tylko trzeba chcie膰 d..e ruszy膰 do gar贸w. I tyle w temacie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kiki mojego tez wszyscy zaluja. Biedne dziecko nie moze tego czy tamtego. a to dziecko nawet nie spojrzy na to co maja inni tylko patrzy swojego jedzonka. Nabialu nie je ,mleka nie pije od kilku miesiecy a wyniki ma idealne,wapn nawet z nadwyzka hmm jakim cudem? przeciez pozbylam sie tylu cennych skladnikow witamin itd toz to dziecko powinno a nawet MUSI sie juz slaniac na nogach bo przeciez co on moze jesc skoro mleko nie gluten nie cukier nie i nawet jajka musial odstawic. mama kubulka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie taka znowu nowa
Dziewczyny trafione w punkt!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Kiki- co do tego zaganiania do gar贸w to ja poczu艂am si臋 ura偶ona. Moje dzieci nie maj膮 diety bynajmniej nie z powodu mojego lenistwa. Dlatego, 偶e to co Ty dajesz synkowi, to dok艂adnie moja dieta. Bez chleba i glutenu w og贸le. Gotuj臋 w ten spos贸b od lat, ale niestety, tylko dla siebie i m臋偶a. Dzieci nie tkn膮 takiego jedzenia a kijem nie b臋d臋 ich zagania膰. WI臋c to nie jest tylko kwestia czy si臋 komu艣 chce czy nie. Ja wola艂abym, 偶eby one jad艂y to co ja, wtedy mia艂abym mniej roboty. Nie siedz臋 w domu przy dzieciach, chodz臋 do pracy i mam podw贸jn膮 robot臋 z gotowaniem. Na 艣niadania jedz膮 p艂atki na mleku. Codziennie. Gdyby tego nie by艂o, to ewentualnie bu艂ka z nutell膮. ALbo zupe艂nie sucha. Jak nie ma 1 ani 2 to nie jedz膮 nic. Kiedy m艂odszy mia艂 przez p贸艂 roku diet臋 bezmleczn膮, to jad艂 suche p艂atki. Z obiadami jest problem, bo m艂odszy nie lubi mi臋sa. Zup nie lubi膮, ewentualnie ros贸艂, grzybowa albo og贸rkowa a i to nie zawsze. Najch臋tniej jedz膮 placki ziemniaczane, nale艣niki, pierogi, kopytka, makarony, grysik, ry偶 na s艂odko, pizz臋 czyli wszystko to, czego ja nie jem. Ja si臋 podda艂am, mo偶e jak b臋d膮 starsi, b臋d膮 je艣膰 bardziej warto艣ciowe rzeczy. Starszy ju偶 teraz zaczyna je艣膰 wi臋cej mi臋sa.

Udost臋pnij ten post

Jedzenia z fast-food贸w nie pozwalam im je艣膰, jak ju偶 to rzadko. Tak samo ze szkodliwymi s艂odzonymi napojami. Najcz臋艣ciej i tak pij膮 wod臋 gazowan膮 lub nie a starszy soki z kartonu, nies艂odzone, bo tylko takie kupuj臋. Jogurt贸w ze sklepu nie kupuj臋, jak ju偶 to naturalne i dodaj臋 owoce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mamo Aspika ale ty probowalas diety a tutaj przewaznie najwiekszymi przeciwniczkami sa osoby ktore tego nie zrobily,nie maja o niej pojecia i ciagle pisza ze sie nie da bo przeciez nic nie mozna ugotowac. ja jestem zwolenniczka diety ale wiem ze sa dzieci u ktorych ona nie przejdzie tylko niech ja krytykuja i mowia ze jest niepotrzebna osoby ktore ja wyprobowaly i maja jakiekolwiek pojecie. mama kubulk

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ogryzekogryzek
darcia gratulacje! Kiki ja nadal uwa偶am 偶e jeste艣 szalon膮 fanatyczk膮 co do diety i chamsko wszystkim dooko艂a j膮 wciskasz, chcesz stosuj, inne mamy z forum te偶 stosuj膮 ale nie napieraj膮 na innych 偶e tylko dieta i dieta i dieta, sorry ale rzyga膰 si臋 chce twoimi wpisami, osobi艣cie jestem przeciwna tej diecie, ale nie b臋d臋 ka偶demu napotkanemu rodzicowi tr膮bi膰 o tym 偶e tylko nie dieta! bo ja tak uwa偶am :/ mam podobne zdanie co Mama Aspika, nie jadam hamburger贸w, hot dog贸w itp.. nie jadamy cukru, mo偶e nie ca艂kowicie ale w bardzo ograniczonym zakresie, nie pijemy coli, oran偶ady itp.. ale dla mnie to nie jest 偶adna dieta tylko ot taki "styl" 偶ycia, nie chc臋 dzieciom zabiera膰 normalnego jedzenia kt贸re jedz膮 wszyscy, nie chc臋 by czu艂y si臋 odludkami z tego powodu itd.. a w kwestii tej mamy ma艂ego ch艂opczyka to moja rada i艣膰 do neurologopedy czy te偶 foniatry skonsultowa膰 ten niemy 艣miech, bo to mog膮 by膰 problemy z krtani膮 czy w臋dzide艂kiem itp.. a nie autyzm, co do odpychania si臋 podczas brania na r臋ce trzeba przyuwa偶y膰 w jakich to ma miejsce sytuacjach, bo maluch ciekawy 艣wiata brany na r臋ce mo偶e odpycha膰 si臋 z tego powodu 偶e on chce co艣 poogl膮da膰, dotkn膮膰 a doros艂y chce go przytula膰, a mo偶e faktycznie on nie chce si臋 przytula膰, to s膮 dwie r贸偶ne rzeczy, poza tym u tak ma艂ego dziecka autyzm trzeba sobie schowa膰 g艂臋boko do szuflady a zaj膮膰 si臋 "problemami" jednostkowo, je艣li zaczn膮 si臋 艂膮czy膰 w autyzm wtedy uderzy膰 do specjalisty od autyzmu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ogryzku ty nie trabisz ze nie stosujesz diety?nie rozsmieszaj mnie. tylko czekalam na twoj wpis bo od zawsze kiedy sie pojawia ten temat od razu piszesz ze tego nie popierasz. w kolko jedno i to samo,jakie to biedne sa dzieci bo nie moga czekolady ,jakie wychudzone i jak mozna pulpety bez jajka zrobic a jak ochydnie budyn na mleku migdalowym musi smakowac bla bla bla wkurwia mnie to bo nawet nie probowalas a krytykujesz a ja spedzam w kuchni duzo czasu wlasnie po to zeby Kuba jadl zdrowo ale normalnie. zreszta nie tylko diety ale i inne formy pomocy czy terapii. mama kubulka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kajsad
Mamo Aspika, moje dziecko na diecie a ja makaron.jest bezglutenowy.np.kukuydziany,kukurydziano-ryzowy itp.maki-tez sa zamienniki.wiec mozesz spr贸bowac podawac im te zamienniki.m贸j Dawid rownez je platki kukurydziane.organic(bez cukru).je z mlekiem kokosowym,badz na sucho.ogolnie,jest duzo zamiennikow i mozna kombinowac.mozesz na poczatku mieszac im pol na pol,a pozniej zmiejszac ilosc tych glutenowych produkt贸w.a pozniej to juz,wszystko w jednym garze bedziesz gotowac :) dla mnie mistrzem w tej dziedzinie jest mama Kubusia:)pasztet z kr贸lika czy gesi(sorry ale nie pamietam)wymiata! i nie uwazam,ze moje dziecko jest dziwakiem.je mieso pod rozna postacia,placki,zupy,itp.a ze nie je batonikow i nie pije slodkich ulepk贸w?to na plus dla niego.moja siostra,ktora wlasnie rzuca mieso-smieje sie,ze jest najlepiej i nazdrowiej zywionym dzieckiem.hehe moje dziecko nawet nie majac diagnozy nie jadlo slodyczy,i nie pilo rekalmowanych napojow dla dzieci.pi艂 wode,s艂aba herabte,domowe kompoty bez cukru. mamo malego chlopczyka,mozesz zapisac dziecko do specjalisty,ale do synapsis tez mozesz zadzwonic.odczekasz swoje i pojedziesz na konsultacje. ogryzku,a autyzm mozna zaobserwowac juz u dzieci ponizej 1 r.z.fundacja synapsis chce spopularyzowac i wprowadzic badania przesiewowe dla malych dzieci. w ogole,przeraza mnie to.w stowarzyszeniu jest coraz wiecej malych dzieci.takich ok.18mies.juz z diagnoza i w terapi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ogryzekogryzek
tylko 偶e ja pisz臋 偶e moje dziecko nie jada dietetycznych dziwade艂, i mnie one nie smakuj膮, nie sta膰 mnie na nie i nie popieram a nie pisze ka偶dej jednej matce TYLKO NIE STOSUJ DIETY BO TO SAMO Z艁O, to jest r贸偶nica! i to ogromna, zwisa i powiewa mi to co piszecie jakie to smaczne pasztety i pulpety jadacie, jedzcie na zdrowie, ale nie wpychajcie tego ka偶demu napotkanemu cz艂owiekowi bo po pierwsze kto艣 mo偶e tego nie chcie膰 jada膰 a po drugie mo偶e to komu艣 nie smakowa膰 i po trzecie nie ka偶demu to s艂u偶y i jest potrzebne, i 艂ud藕cie si臋 dalej 偶e wasze dzieci jadaj膮 normalnie, ale to jest wasze z艂udzenie dop贸ki trzymacie je w domu a do przedszkola zanosicie s艂oiki to mo偶e i nie s膮 dziwad艂ami, ale wcze艣niej czy p贸藕niej trafi膮 pomi臋dzy przeci臋tne dzieciaki, zdrowe i b臋dzie im przykro patrz膮c jak wycieczka szkolna idzie na lody a one b臋d膮 kitra膰 jakie艣 co艣 z plecaka bo lod贸w nie, coli nie, mleka nie, bu艂ki nie itd... jeszcze raz podkre艣lam mam to w nosie co wy robicie, ale nie zapierajcie si臋 偶e to takie normalne bo nie jest normalne, 偶eby nie m贸c nic kupi膰 w przydro偶nym sklepie i sobie zje艣膰 czy w podr贸偶y, czy dla zachcianki tylko siedzie膰 przy garach, zamawia膰 w internecie jedzenie czy je藕dzi膰 nie wiadomo gdzie i po co 偶eby m贸c cokolwiek zje艣膰, ka偶dy kto jest na diecie powie to samo, nie mo偶e zwyczajnie 偶y膰 jak inni bo dieta go ogranicza, specjalne wakacje, specjalne planowanie posi艂k贸w, zabieranie prowiantu ze sob膮 itd... chodzi艂am na studia z dziewczyn膮 z cukrzyc膮 kt贸ra od nastu lat przesiadywa艂a u psycholog贸w ze wzgl臋du na kompleksy w艂a艣nie z powodu diety i ogranicze艅 wynikaj膮cych z choroby, niby nic, a jednak, no a przecie偶 dieta cukrzycowa nie jest tak restrykcyjna jak te wasze bezglutenowe i beznabia艂owe , ja osobi艣cie nie mam zamiaru dok艂ada膰 mojemu dziecku problem贸w i kompleks贸w, ma ich ju偶 dosy膰 i wystarczy, niech chocia偶 je jak inni, nie wiem sk膮d ten fanatyzm suplementowo dietetyczny ale zachowujecie si臋 nieobiektywnie w tym zakresie, odnosz臋 wra偶enie 偶e da艂yby艣cie si臋 pokroi膰 byleby komu艣 wcisn膮膰 jaka dieta jest wspania艂膮, jakie艣 pranie m贸zgu chyba przesz艂y艣cie, nie pisze o wszystkich ale kiki i mama kubulka to wiod膮 prym w tym fanatyzmie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie, ja nie jestem fanatyczk膮, ja pisz臋 偶e nie ka偶demu mo偶e s艂u偶y膰 czy pasowa膰 ale niech si臋 wypowiada ten co wypr贸bowa艂! Jak ci tak zwisa to po co za kazdym razem wypisujesz 偶e dzieci na diecie s膮 uwa偶ane za dziwad艂a? Ja jestem dumna z tego 偶e mam tyle ch臋ci zeby siedzie膰 do p贸藕na i gotowa膰 dla syna, dlatego ze mu to s艂u偶y! a 偶e jest to uci膮偶liwe to co z tego? Nic na to nie poradz臋, takie 偶ycie, wol臋 patrze膰 na to,偶e pomaga mu to w rozwoju a nie na w艂asny ty艂ek. No ale kto艣 kto leje po ty艂ku roczne dziecko bo zas艂u偶y艂o, pisze 偶e jest nienormalne napewno nie zrozumie czym jest po艣wi臋cenie i cierpliwo艣膰 . Mama Kubusia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mysza jak zwykle w natarciu z argumentami z d..y Ty jako jedna z niewielu nie chodzisz do normalnej pracy, tu wiele kobitek zapiernicza za dwoje i maja czas na gotowanie. Ty sama jeste艣 ud藕iwniona a nie dieta. Kto艣 pisze o mi臋sie z warzywami, pasztecie, p艂atkach z mlekiem, omletach a ty pieprzysz g艂upoty ze dieta dziwna. We藕 juz sie nie wpier....j bo jak zwykle g...o wnosisz do rozmowy a masz najwi臋cej do powiedzenia. Mam tylko nadzieje ze nikt normalny kto chce pom贸c swojemu dziecku, nie b臋dzie bra艂 pod uwag臋 wpis贸w sadystki bij膮cej i zastraszaj膮cej w艂asne dzieci!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
I uwa偶am 偶e dieta wcale nie musi by膰 jakim艣 wyznacznikiem, szanuje osoby kt贸re jej nie przestrzegaj膮,ale ku藕wa rozwala mnie jak kto艣 si臋 wtr膮ca i ma tyleee do powiedzenia o sprawach kt贸re go nie dotycz膮 i z kt贸rymi nie maj膮 do czynienia. Wiem,ze s膮 dzieci kt贸rym ona nie pomog艂a i ok,ale s膮 te偶 takie kt贸re jej potrzebuj膮. Koniec kropka! Co mam dawa膰 dziecku mleko i jaja bo tak chce a nei patrze膰 na to ze ma nietolerancje! Piszesz 偶e nienormalnym jest stanie przy garach, a dla nie gorszym by by艂o gdybym by艂a tak leniwa 偶eby kupi膰 te zakichane ciastka w sklepie, te kt贸rych Kuba nie mo偶e je艣膰 ni偶 je upiec. Poza tym je艣li dziecko jest od ma艂ego nauczone tak jada膰 to potem nie b臋dzie problemu. Dajesz przyk艂膮dy? To ja te偶 tak pojad臋. Mam chrze艣niaka, jeszcze dziecko 9lat ma. Od 2 roku zycia stwierdzona cukrzyca. W tej chwili sam wie 偶e cz臋sto musi spyta膰 zanim co艣 zje, sam bada cukier, je艣li ma podwy偶szony to m贸wi"no niestety teraz nie mog臋" , ma swoej picie i o dziwo je藕dzi an wycieczki w szkole! Szok prawda??? I nawet Ci powiem 偶e nie ma problem贸w z tym,ze dzieciaki jedz膮 a on np w tej chwili nei mo偶e albo ma co innego. Kwestia wychowania, przyzwyczajenia dziecka do niedogodnosci nic wi臋cej. Mama kubusia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ogryzekogryzek
a dlaczego ty piszesz o tym 偶e twoje dziecko jada to czy tamto mimo diety? po co? po to samo po co ja pisz臋 偶e jest dziwne jedzenie, znam kilka mam co dzieci s膮 na tych dietach i same o tym m贸wi膮 偶e ich dzieci s膮 traktowane inaczej, s膮 wy艣miewane itd.. z reszt膮 u Tadka w grupie jest kilkoro dzieci kt贸rym panie zrobi艂y diet臋 i co? i dzieci si臋 z nich 艣miej膮, wytykaj膮 palcem bo oni jedz膮 co innego, maj膮 oddzielny stolik, jedz膮 o innej porze itp.. mam przyk艂ad 2 dzieci od znajomej kt贸re non stop p艂acz膮 przechodz膮c ko艂o sklepu ze co艣 chc膮 a mama im wci膮偶 powtarza 偶e tego nie mog膮, mam przyk艂ad dzieci kt贸re mi z r臋ki bu艂k臋 wyrywaj膮 bo chc膮 je艣膰 a mamusia im zabiera bo im nie wolno je艣膰 pieczywa itd... pisze to z obserwacji! i jaki jest odbi贸r spo艂ecze艅stwa dzieci na diecie? ano taki 偶e ludzie "gadaj膮", co rusz s艂ysz臋 te insynuacje na co jest chore to czy tamto dziecko bo ono nie jada normalnie, sytuacji jest ca艂e mn贸stwo, moje dziecko nie jada lizak贸w, 偶elk贸w itp a co kilka tygodni przychodzi i m贸wi mi 偶e kto艣 tam na placu zabaw czy w przedszkolu 艣mia艂 si臋 z niego bo odm贸wi艂 pocz臋stunku w postaci lizaka itd.. i wci膮偶 te dzieci s膮 z boku, byli艣my na festynie rodzinnym dzieci dosta艂y pocz臋stunek galaretk臋 z bit膮 艣mietan膮 a kilkoro dzieci o suchym za przeproszeniem pysku, my艣lisz ze mi艂o jest takim dzieciom? nie powinno tak by膰, ale jest i raczej si臋 to nie zmieni, tak samo jak z ubraniem, mo偶na mie膰 w艂asny styl i nosi膰 si臋 inaczej ni偶 ca艂a reszta, ale trzeba si臋 liczy膰 ze b臋dzie si臋 wytykanym palcem, obmawianym itp..

Udost臋pnij ten post