Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wodzunia

Paulo Coelho, wart jest czytania, czy nie bardzo?

Polecane posty

Przecież... Enfant Terrible - nie tworzy nic nowego właśnie, bo to samo przeczytasz w Sekrecie. Książka ta jest polecana przez znajomą moich rodziców - notabene wykładała psychologię w USA. Ma takie sukcesy psychologiczne, że szok. O oo. Sekret :D O tym superinteligentnym blockbusterze też zapomniałam

Gość Przecież...
"Czyli tworzy jakaś własna metafizykę, która w tej banalności , totalnej prostocie jest aż paradoksalnie cieżka do przetrwienia" - dla ludzi po psychologii i filozofii nie jest ciężka. Banalna owszem. Ale nasze życie to jeden wielki banał.. jakby nie było..

Gość Przecież...
"O oo. Sekret O tym superinteligentnym blockbusterze też zapomniałam" - tylko, że to nie jest beletrystyka. Intelektualistko! :D

Gość Przecież...
I wasza ocena nic tutaj nie zmieni faktów, że znam ludzi osobiście którym Sekret zmienił życie, a w gruncie rzeczy o to chodziło. Ta znajoma prowadzi terapie w oparciu o Secret.

Gość Przecież...
JellyBelly co ma blockbuster do beletrystyki ?? to wbrew pozorom nie sa te same slowa :- " A gdzie pisałam, że są? Ja nic nie poradzę, że nie zrozumiałaś. Pisałam o tym, że nie da się porównywać beletrystyki z niebeletrystyką.

Gość Przecież...
Enfant Terrible Przecież... "O oo. Sekret O tym superinteligentnym blockbusterze też zapomniałam" - tylko, że to nie jest beletrystyka. Intelektualistko!" Nie wiem jakim prawem zatem śmiesz mówić o jego wartości? Jesteś psychologiem? Wiem, że nie..

Gość Przecież...
Jak można mylić beletrystykę z niebeletrystyką - bo sam brak rozumienia tutaj nie jest podstawą do oceny. Sekret należy do działu psychologii, ewentualnie socjologii - i ktoś kto o tym nie ma pojęcia nie ma prawa mówić ironicznie o tej książce.

Gość Przecież...
Śmietanka intelektualistów kafeterii - śmiech na sali... :D Nie potrafi poprawnie napisać Biblia, ale jej znawcą się ogłasza... Pasjonujące i jakże przekonywujące...

Gość wiktorianska purytanka
Ja tam lubię lekką literaturę, zaczytuję się w kryminałach i fantastyce. Rzadziej sięgam po książki uznawane za "głębokie"... I nawet ja, która czytuje jakieś głupotki o teleportujących się robotach, uważam, że czytanie Coelho jest poniżej mojej godności jako człowieka myślącego:P Bo ani tam akcji nie ma, ani tym bardziej głębi. Lubię jak książka po którą sięgam z myślą o tym że jest wartościowa daje mi do myślenia. A nie opisuje w prostych słowach banały.

Gość Przecież...
Enfant Terrible - idź poczytać o kupach lepiej... w końcu pewnie po to założyłaś stały nick na kafeterii. W końcu to forum jest dalekie od jakiejkolwiek literatury.

Enfant, nie wiem :-) ale widocznie sie da:-) Ty sie nie znasz, a Skeret nalezy do psychologii, i nawet do socjologii :-D :-D :-D :-D :-D Wiec moze przestanmy juz dyskutowac :-D :-D :-D

Gość Przecież...
wiktorianska purytanka - a co w życiu nie jest banalne?

Gość mikikun
sekret jest oparty na bibli I otrzymacie wszystko, o co na modlitwie z wiarą prosić będziecie (Mt 21,22). Warto zwrócić uwagę na akcent postawiony w powyższej wypowiedzi, który dotyczy wiary. Ze słów Chrystusa wynika, że wiara jest tym niezbędnym czynnikiem, który warunkuje wysłuchanie naszych próśb. Jak mogło drzewo figowe tak od razu uschnąć?Wierzycie, że mogę to uczynić?>Tak, PanieWedług wiary waszej niech wam się staniePrzymnóż nam wiary>... Jeśli możesz co, zlituj się nad nami i pomóż namJeśli możesz? Wszystko możliwe jest dla tego, kto wierzyWierzę, zaradź memu niedowiarstwu

Gość mikikun
Co więcej, można wręcz powiedzieć, że brak wiary poniekąd „blokował realizację cudu. W swoim mieście rodzimym, w Nazarecie, Jezus jak piszą Ewangeliści „nie mógł zdziałać żadnego cudu (Mk 6,5), „z powodu ich niedowiarstwa (Mt 13,58). W Ewangelii św. Marka czytamy słowa: „I nie mógł tam zdziałać żadnego cudu, jedynie na kilku chorych położył ręce i uzdrowił ich. Dziwił się też ich niedowiarstwu (Mk 6,5-6). Jakże często czujemy się niedowiarkami, czy też ludźmi małej wiary. Bóg wszechmogący jest wstanie i temu zaradzić, gdy będziemy Go prosić o wzrost wiary. Święty Łukasz pisze, że „Apostołowie prosili Pana: >>Przymnóż nam wiary>... Jeśli możesz co, zlituj się nad nami i pomóż namJeśli możesz? Wszystko możliwe jest dla tego, kto wierzyWierzę, zaradź memu niedowiarstwu

Gość mikikun
Jezu ufam Tobie - Ty się tym zajmij" (zobacz jak skuteczna jest ta krótka modlitwa), gdyż : "Proście o cokolwiek byście chcieli, a będzie wam dane" (Jan 15) co powiedział Jezus do sługi Bożego Dolindo Ruotolo Oto fragment zapisek z pism Sł Bożego Dolindo Ruotolo: "Gdy zobaczysz, że twoja dolegliwość zwiększa się zamiast się zmniejszać, nie martw się, zamknij oczy i z ufnością powiedz Mi: "Bądź wola Twoja, Ty się tym zajmij!" Mówię ci, że zajmę się tym, że wdam się w tę sprawę jak lekarz, a nawet, jeśli będzie trzeba, uczynię cud. Widzisz, że sprawa ulega pogorszeniu? Nie trać ducha! zamknij oczy i mów: "Ty się tym zajmij" Mówię ci, że zajmę się tym i że nie ma skuteczniejszego lekarstwa nad moją interwencję miłości. Zajmę się tym jedynie wtedy, kiedy zamkniesz oczy. Nie możecie spać, wszystko chcecie oceniać, wszystkiego dociec, o wszystkim myśleć i w ten sposób zawierzacie siłom ludzkim albo - gorzej - ufacie tylko interwencji człowieka. A to właśnie stoi na przeszkodzie moim słowom i memu przybyciu. Och! Jakże pragnę tego waszego zawierzenia, by móc wam wyświadczyć dobrodziejstwa i jakże smucę się widząc was wzburzonymi. Szatan właśnie do tego zmierza: aby was podburzyć, by ukryć was przed moim działaniem i rzucić na pastwę tylko ludzkich poczynań. Przeto ufajcie tylko Mnie, oprzyjcie się na Mnie, zawierzcie Mnie we wszystkim. Czynię cuda proporcjonalnie do waszego zawierzenia Mnie, a nie proporcjonalnie do waszych trosk. Kiedy znajdujecie się w całkowitym ubóstwie, wylewam na was skarby moich łask. Jeżeli macie swoje zasoby, nawet niewielkie lub staracie się je posiąść, pozostajecie w naturalnym obszarze, a zatem podążacie za naturalnym biegiem rzeczy, któremu często przeszkadza szatan. Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu. Kiedy widzisz, że sprawy się komplikują, powiedz z zamkniętymi oczami duszy: Jezu, Ty się tym zajmij! Postępuj tak we wszystkich twoich potrzebach. Postępujcie tak wszyscy, a zobaczycie wielkie, nieustanne i ciche cuda. To wam poprzysięgam na moją miłość! Nie ma skuteczniejszej Nowenny od tej: „Och Jezu, oddaję się Tobie, Ty się tym zajmij „Trwajcie w Miłości Mojej... jeśli trwać będziecie we Mnie i trwać będą w was Moje Słowa, proście o cokolwiek byście chcieli, a będzie wam dane (Jan 15). http://jezuufamtobie-tysietymzajmij.blogspot.com/2009/05/jezu-ty-sie-tym-zajmij.html

Gość mikikun
to niie jest spam tylko dowody ze sekret to plagiat nauk Jezusa

Gość Przecież...
To wejdz sobie do choćby na stronę empiku i zobacz w jakiej kategorii jest umieszczona. Identycznie klasyfikuje Secret Biblioteka Narodowa, dlatego w każdej bibliotece ta książka musi stać pod 159.9 czyli inaczej mówiąc dziale psychologia. Ale co tam BN wie na temat książek, skoro tu są tylko spece w tej dziedzinie...

Gość warto choćby po to
"niektóre romanse są lepsze podyskutować o książkach coelho? Proszę cię, nie ma o czym dyskutować. Pitu pitu, banały totalne, podane w niby-inteligencki sposób. Lisabet ma rację." No wlaśnie - to też jest twój głos w dyskusji. Czytałaś, wyrobiłaś sobie zdanie i przedstawiasz je na forum :-)

Gość Przecież...
Wiem, wiem jestem intelektualnym dnem.. a blockbuster oznacza beletrystykę.. " Nadal nic nie zrozumiałaś z mojej wypowiedzi i brniesz insynuując niby moje "stwierdzenia", które nie miały miejsca. Ja nawiązałam do oceny ksiązki, do której nie masz kompetencji. Więc niby na jakiej podstawie oceniasz literaturę popularno-naukową? Pisząc "kolejny bestseller" sugerujesz porównanie do Coelho... a to nawet nie jest beletrystyka przecież... :O (nie wiem dlaczego łudzę się, że zrozumiesz o czym piszę)

Przeciez... teraz to pojechalas juz z grubej rury :-D :-D "literatura popularno-naukowa" :-D :-D :-D