Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 janoity43

luzne gatki clarkowc贸w

Polecane posty

Oleje ro艣linne a zagro偶enie nowotworami 殴r贸d艂em biologicznie aktywnych d艂ugo艂aricuchowych WNKT jest mi臋so zawieraj膮ce kwas arachidonowy (AA) n6 oraz t艂uste ryby morskie - najlepsze 藕r贸d艂o kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) n-3. Zawarto艣膰 WNKT w produktach pochodzenia zwierz臋cego jest niewielka. S膮 one jednak skutecznie zabezpieczone przed utlenianiem przez witaminy rozpuszczalne w tluszczach, koenzym QIO, glutation, aminokwasy siarkowe oraz inne antyoksydanty. Wszystkie wymienione biokomponenty aktywne s膮 r贸wnie偶 w organizmie cz艂owieka. Natomiast oleje ro艣linne s膮 bardzo podatne na utlenianie z powodu du偶ej zawarto艣ci WNKT i s艂abej os艂ony antyoksydacyjnej. Proces utleniania lipid贸w przebiega wed艂ug mechanizmu reakcji 艂a艅cuchowej wytwarzania wolnych rodnik贸w. Nie ulega w膮tpliwo艣ci, 偶e oleje ro艣linne powoduj膮 zaburzenia r贸wnowagi prooksydacyjno-antyoksydacyjnej organizmu. Dochodzi w贸wczas do peroksydacji lipid贸w strukturalnych, dysfunkcji bia艂ek (m.in. enzym贸w i hormon贸w) poprzez modyfikacje aminokwas贸w aromatycznych, a tak偶e do uszkodze艅 DNA a tym samym do r贸偶nego typu mutacji. calosc: http://www.uwm.edu.pl/wnz/v3/fck_files/text/6.pdf

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Rzekomo zdrowe t艂uszcze ro艣linne Oleje ro艣linne r贸偶ni膮 si臋 sk艂adem KT (r贸偶ne proporcje KT nasyconych, jedno- i wielonienasyconych z rodziny n-6 i n-3), wi膮zaniami sprz臋偶onymi oraz zawarto艣ci膮 antyoksydant贸w, a w konsekwencji stabilno艣ci膮 oksydacyjn膮. Wolne rodniki, powstaj膮ce w procesie autoutleniania WNKT, odgrywaj膮 istotn膮 rol臋 w powstawaniu wielu chor贸b, zw艂aszcza nowotwor贸w, dlatego stabilno艣膰 oksydacyjna t艂uszcz贸w ro艣linnych i zwierz臋cych jest bardzo wa偶nym wska藕nikiem oceny ich bezpiecze艅stwa zdrowotnego. Podatno艣膰 na utlenianie ro艣nie w post臋pie geometrycznym proporcjonalnie do liczby wi膮za艅 nienasyconych w poszczeg贸lnych kwasach t艂uszczowych" calosc: http://www.pml.strefa.pl/ePUBLI/184/10.pdf

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
MonaL :) widze ze wspomnales o zakwaszeniu .... wlasnie teraz sobie zmierzylem i pasek pokazal 7. Ostatni posilek jadlem ok 17. Jajecznica na cebuli, pomidorze i masle + salceson wiejski z bacowki na cienkiej kromce chleba pytlowego. A zaraz jade ze swiezonka z ziemnaczkami i ogorem kiszonym :P chleb pytlowy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chleb_pytlowy salceson z bacowki: http://bacowkatowary.pl/pl/produkty/wedliny-podrobowe,34.html A codziennie i 3 x dziennie jadam produkty bialkowe - glownie mieso, jaja, czasami ser lub rybe. Zamiast sokow warzywnych i owocowych pije wode i gorzkie kakako i czasami dobre piwko. ps. wczoraj tez mierzylem i 7ka stoi jak zaczarowana :) Czary ? :D

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
A jednak - dieta 艣r贸dziemnomorska, bazuj膮ca na oliwie z oliwek (艣wie偶ej, z pierwszego t艂oczenia, wyciskanej cz臋sto w domach, o mocnym smaku i zapachu i kolorze ciemno-zielonym) to jedna z najzdrowszych diet.......... dla por贸wnania - Amerykanie 偶ywiacy si臋 t艂uszczami zwierz臋cymi w duuu偶ych ilo艣cich (w tych ich hamburgerach i frytkach) - to spo艂ecze艅stwo ludzi strasznie oty艂ych................. A olej lniany w diecie Budwig? Leczy raka.... Gerson te偶 go zaleca艂.... i to s膮 niepodwa偶alne dowody..... Oczywi艣cie uwodornione, utwardzone oleje ro艣linne, t艂oczone chemicznie i w wysokich temparaturach (czyli pewniw 99% tych ze sklep贸w) - tu zgoda - mog膮 mie膰 dzia艂alnie kancerogenne, powodowa膰 nowotwry i inne choroby i ich lepiej nie je艣膰. To ju偶 lepiej dobre mas艂o. U nas tak膮 dobr膮 oliw臋 z oliwek te偶 mo偶na kupi膰 - oczywi艣cie ma swoj膮 cen臋. No i ja wierz臋 w oleje np. ze Z艂otopolskich czy Oleofarmu - wierz臋, 偶e robi膮 je tak jak trzeba, transportuj膮 tak jak trzeba, maj膮 odpowiedni膮 dat臋 wa偶no艣ci.... Te inne, ze sklepowych p贸艂ek omija艂abym szerokim 艂ukiem. Je艣li m贸wi膰 o ich szkodliwych w艂a艣ciwo艣ciach spowodowanych utlenianiem, to co do tych olej贸w - pe艂na zgoda.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Ale Ty P艂ywak dobre rzeczy zajadasz :) :) :) Taki salcesonik.... kiedy jad艂am ostatni raz???? Chyba sobie gdzie艣 na wsi zam贸wi臋 u rolnika, kt贸ry sam wyrabia :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Mnie si臋 zdaje, 偶e mo偶na je艣膰 r贸偶nie i r贸偶norodnie - byle produkty dobrej jako艣ci, nieprzetwarzane, bez chemicznych dodatk贸w, wysokogatunkowe, w miar臋 mo偶liwo艣ci "swoje" i ekologiczne - to oczywi艣cie kosztuje.......... - i zn贸w wszystko sprowadza si臋 do kasy - niestety, ale kasa rz膮dzi 艣wiatem,..... zdrowiem te偶 :(

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 janoity43
Dzi臋ki P艂ywak!W艂a艣nie te偶 mnie zastanawia艂o to zakwaszenie przy Twojej diecie.Tu gadali艣my o t艂uszczach,mi臋sie wege... http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=745687&start=24780 w moim po艣cie na tej stronie jest art o d艂ugowiecznych http://www.enji.pl/pl/pozostale-metody/zdrowe-zywienie/275-dlugowieczni i co tam czytamy : najd艂u偶sza 艣rednia 偶ycia odnotowywana jest w krajach, gdzie podstawa 偶ywienia opiera si臋 na t艂uszczach, do 180g 艣rednio jedz膮 mi臋so, ale nigdy surowe, musi by膰 ono ugotowane, unikaj膮 glutenu nie spo偶ywaj膮 bia艂ego cukru herbat臋 zast臋puje im wywar z dzikiej r贸偶y (nerki) Racja dzienna Hunz贸w stanowi oko艂o 1933 kcal i obejmuje 50 g bia艂ka, 36 g t艂uszczu i 365 g w臋glowodan贸w. Tak, jak napisa艂e艣 niski poziom cukru i insuliny a wi臋c troch臋 zachaczamy te偶 o zasady Montignaca - produkty o niskim IG.Od mi臋sa odpycha mnie to wszystko co Mona pisze:karmienie zabijanie...na razie nie podejmuj臋 tego tematu na forum,bo musz臋 si臋 w to bardziej zag艂臋bi膰 i zastanowi膰.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
MonaL Bo trzeba dobrze sie odzywiac. Odkad konkretnie jadam, to i konkretnie sie czuje. Prozdrowotna sila diety srodziemnomorskiej jest ilosc owocow morza jaka zjadaja mieszkancy basenu morza Srodziemnego. Ot cala tajemnica. W naszych w warunkach ciezka do zrealizowania. Od oliwy z oliwek lepsze jest maslo i zoltka jaj. Frytki i hamburgery sa smazone na olejach roslinnych. I nie ma w nich dobrych zwierzecych tluszczy za wiele. Do tego dochodzi mieszanie paliw (tluszcze i wegle) i choroby + otylosc pozniej sie mnoza. http://www.youtube.com/watch?v=NRN9egfj978 :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Janoity tajemnica tkwi w proporcji i jako艣ci po偶ywienia. Jak sporo t艂u艣cisz to wegle unikasz i na odwrot. Pytanie co lepsze: wegle czy tluszcz ? Dla mnie tluszcz. bialko zwierz臋ce (mleko, jaja, mieso) czy ro艣linne (ryz, kasza) ? Dla mnie zwierz臋ce. Sw.P. Dr Lutz i dr Kwasniewski maja podobne zdanie. Oboje lecza(li) tak ludzi ponad 30lat. Leczyli skutecznie. Pare faktow na temat ponoc zatrutego miesa, ktore dodatkowo przesyla zle wibracje :P Miesa, bo jesli chodzi o przemyslowe wedliny to kazdy si臋 zgodzi, ze to syf. Fakty. Choroba: Go艣ciec przewlek艂y post臋puj膮cy (GPP) czyli reumatoidalne zapalenie staw贸w. Choroba przewlekla i wg medycyny konwencjonalnej NIEuleczalna. Wg diety lek. med. Kwasniewskiego choroba uleczalna. Przyczynowe leczenie GPP polega na wprowadzeniu 偶ywienia pokrywaj膮cego w spos贸b najbardziej korzystny wszystkie potrzeby organizmu. Warunki te spe艂nia 偶ywienie optymalne, w kt贸rym na 1 g bia艂ka o wysokiej warto艣ci biologicznej, przypada 3-4 g t艂uszcz贸w zwierz臋cych i poni偶ej 0,6 g w臋glowodan贸w. W turnusach, w kt贸rych ilo艣膰 chorych na GPP by艂a znacznie wy偶sza ni偶 przeci臋tnie, wprowadzano zmiany w diecie polegaj膮ce na wi臋kszej poda偶y produkt贸w o du偶ej zawarto艣ci kolagenu. Zwi臋kszano ilo艣膰 salcesonu w艂oskiego, sk贸rek wieprzowych, galaret z n贸g i chrz膮stek. W Akademii przebywa艂o na turnusach 2-tygodniowych 234 chorych na GPP (213-K i 21-M), w wieku 艣rednio 49,6 lat (od 11 do 77 lat). 艢redni wiek w kt贸rym nast膮pi艂o zachorowanie na GPP wynosi艂 40,3 lat (od 2 do 64 lat). Stan zdrowia wi臋kszo艣ci chorych by艂 ci臋偶ki. U cz臋艣ci chorych wyst臋powa艂y inne choroby: neurastenia 44 osoby, nieotrzymanie moczu 38 (tylko kobiety), nadci艣nienie 25, niewydolno艣膰 wie艅cowa 15, choroba wrzodowa 8, mia偶d偶yca t臋tnic ko艅czyn dolnych 3, pojedynczy przypadek sklerodermii, raka nieoperacyjnego, tocznia rumieniowego, cukrzycy, 艂uszczycy, stwardnienia rozsianego i bocznego zanikowego, zespo艂u Raynauda, niewydolno艣ci kr膮偶enia, migreny. Nadci艣nienie, niewydolno艣膰 wie艅cowa, choroba wrzodowa, migrena, mia偶d偶yca t臋tnic ko艅czyn wyst臋powa艂y u chorych przez d艂ugie okresy leczonych sterydami. Rezultaty: Chorych na neurasteni臋 wyleczono 偶ywieniem optymalnym i pr膮dami selektywnymi PS stosowanymi transcerebralnie. Wszystkie chore na nieotrzymanie moczu wyleczono pr膮dami selektywnymi SVU stosowanymi na okolic臋 p臋cherza. Nadci艣nienie wyleczono 偶ywieniem optymalnym. Chorob臋 wrzodow膮 wyleczono 偶ywieniem optymalnym i pr膮dami selektywnymi S stosowanymi na okolic臋 偶o艂膮dka. Migren臋 wyleczono 偶ywieniem optymalnym i pr膮dami selektywnymi S stosowanymi na obszar w kt贸rym wyst臋powa艂y b贸le o typie migreny. Chorzy na GPP patologicznie wychudzeni przybrali na wadze od 1 do 5 kg w okresie 12 dni. Chorzy na GPP z towarzysz膮c膮 oty艂o艣ci膮 ubywali na wadze 艣rednio 3,7 kg w okresie 12 dni. Do przyjazdu do Akademii leki hormonalne przyjmowa艂o regularnie 86 os贸b, inne leki przeciwgo艣膰cowe 125 os贸b. Od pierwszego dnia pobytu odstawiono wszystkie leki u 190 chorych, po pi臋ciu dniach u dalszych pi臋ciu chorych. W czasie pobytu stosowano okresowo hydrocortison doustnie w dawce od 20 do 60 mg/dob臋 u 17 chorych, encorton u 4, woltaren i inne leki przeciw go艣膰cowe i przeciwb贸lowe u 14 chorych. Og贸艂em ilo艣膰 przyjmowanych przez chorych lek贸w zmniejszono o 94% (17 razy) do 6% Zalecono do stosowania w domu, przez kr贸tki okres, encorton u 2 i hydrocotison u 2 chorych, inne leki u 8 chorych. Na sta艂e b贸le spoczynkowe staw贸w skar偶y艂o si臋 224 osoby. W czasie pobytu b贸le staw贸w ust膮pi艂y ca艂kowicie u 88 chorych, znacznie si臋 zmniejszy艂y u 132, nie zmniejszy艂y si臋 u 4, mimo spadku OB u tych chorych. Przed przyjazdem 艣rednie OB. wynosi艂o 54,9 (od 2 do 149). W 12 dniu pobytu OB. wynosi艂o 艣rednio 31,7 (od ) do 113). 艢redni spadek OB. wyni贸s艂 23,1 to jest ponad 42%. U pi臋ciu chorych OB. zwi臋kszy艂o si臋 o 艣rednio 9 (od 3 do 18). Byli to chorzy, u kt贸rych w czasie pobytu wyst膮pi艂o zapalenie p艂uc - 2 osoby, zapalenie oskrzeli 1, angina 1. U jednej osoby wzrost BO spowodowany zosta艂 prawdopodobnie odstawieniem encortonu. U wszystkich chorych ust膮pi艂o sta艂e uczucie zimna, obserwowano szybkie ust臋powanie obrz臋k贸w, zniekszta艂ce艅 i przykurcz贸w w stawach, ust臋powanie zmian troficznych sk贸ry, gojenie owrzodze艅 podudzi, szybk膮 i du偶膮 popraw臋 sprawno艣ci psychofizycznej. Dalsze stosowanie 偶ywienia optymalnego w domu powoduje dalsz膮, szybk膮 popraw臋 stanu zdrowia i spadek OB. o 艣rednio 45% co 2 tygodnie. Po kilkunastu tygodniach OB. spada poni偶ej 10, u wi臋kszo艣ci chorych wraca zdolno艣膰 do pracy. Na og贸ln膮 ilo艣膰 234 chorych na GPP tylko 2 chorych zg艂osi艂o pogorszenie stanu zdrowia, kt贸re wynika艂o z niestosowania 偶ywienia optymalnego w warunkach domowych. Wnioski: Naczeln膮 przyczyn膮 GPP jest okre艣lony, niekorzystny sk艂ad diety, nie pokrywaj膮cy potrzeb budulcowych, regeneracyjnych i energetycznych tkanki 艂膮cznej oraz drobnych naczy艅 t臋tniczych. 呕ywienie optymalne jest leczeniem przyczynowym w GPP. Pr膮dy selektywne PS s膮 doskona艂ym leczeniem objawowym w GPP, poprawiaj膮cym ukrwienie t臋tnicze pod warunkiem, 偶e krew b臋dzie zawiera艂a potrzebne sk艂adniki. Wszyscy choruj膮cy na GPP mog膮 by膰 z tej choroby wyleczeni, a wi臋kszo艣膰 mo偶e odzyska膰 zdolno艣膰 do pracy. Najlepsz膮 spraw膮 by艂oby zorganizowanie w spos贸b rozumny produkcji tylko takiej 偶ywno艣ci, kt贸ra jest dla cz艂owieka potrzebn膮, a zaprzestanie produkcji 偶ywno艣ci szkodliwej, kt贸ra zniszczy艂a i nadal niszczy gatunek ludzki. lek. med. Jan Kwa艣niewski. calosc: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=69

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 henryk51
janoity43 Cos tam jest w dolnej czesci kregoslupa i jak zwykle chinczycy maja racje. Mialem ciekawy przypadek z tym zwiazany,ale o tym ,jak bede mial troche wiecej czasu. Skad zaczerpnales taka informacje,jest jakas ksiazka chinskiej medycyny,ktora to opisuje??????? Poz.Henryk

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Ja najlepiej czu艂am si臋 o tej porze roku,a偶 do zimy,gdy jest tak du偶o owoc贸w,warzyw. Teraz 艣wiadomie wybieram np wi艣nie,a nie ziemniaki +mi臋so,ale kiedy艣,gdy by艂y swoje kurczaki,ziemniaki,to i taki obiad +warzywa-by艂 wg mnie samym zdrowiem. Nie wnikam w badania naukowe,tylko korzystam z tego co tu i teraz. Korci mnie bardzo,aby zakupi膰 koz臋 i kury,ale b臋d臋 pozbawiona "wolno艣ci" i odk艂adam to na inne lata. Mona,to prawda,偶e musimy widzie膰 w innych zalety,ale zbyt 艂atwe zadanie to nie jest.Ostatnio moja m艂odsza c贸rka poskar偶y艂a si臋,偶e dziadek TYLKO zauwa偶y艂,czego nie zrobi艂a,a to co zrobi艂a,nie liczy艂o si臋. Zabawili艣my si臋 w m贸wienie o zaletach innych,hmm,trudna zabawa.Ja staram si臋 codziennie w to "bawi膰",ale czasem rozmowa czy zachowanie miastowych przekre艣la ca艂y m贸j zapa艂 widzenia zalet. U ludzi z miasta nadal panuje takie my艣艂enie-wie艣niacy.Tylko kto tu jest wie艣niakiem?ten kto dba o swoje drzewa,ogr贸d,czy ten co idzie sobie nazbiera膰 tych owoc贸w i przy okazji wyrzuci jakie艣 艣mieci i zrobi kup臋!Ufff,du偶o oddychania czeka mnie co lato. Nadaje si臋 na 偶ycie z dala od ludzi,od takiego chamstwa.Przera偶a mnie to niszczenie otaczaj膮cego 艣wiata i brak szacunku do ludzi,zwierz膮t,ro艣lin,owad贸w. Oczywi艣cie znajduj臋 dobre strony-ciesz臋 si臋,偶e Ci przybysze odpoczywaj膮,regeneruj膮 si艂y.Uciekam jednak daleko,aby popatrze膰,ze s膮 jeszcze tak wielkie przestrzenie nie zaj臋te przez cz艂owieka.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 janoity43
Henryku To by艂 cytat z ksi膮偶ki M.Tombaka "Czy mo偶na 偶y膰 150 lat" str.41 P艂ywaku Kiedy艣 po przeczytaniu ksi膮偶ek Kwa艣niewskiego by艂em podpalony t膮 diet膮.Poszed艂em na spotkanie i by艂 zaproszony go艣膰,nie pami臋tam nazwiska ale chyba mia艂 Arkadi臋 albo w niej pracowa艂 i by艂 blisko Dr.Ponomarenko.Prosi艂 o pytania na pocz膮tek i jak zacz膮艂em pyta膰 to powiedzia艂,偶e mu przeszkadzam,bo ma teraz niby jaki艣 wyk艂ad.potem powiedzia艂 jeszcze co艣 takiego,偶e jak zaczyna si臋 trz膮艣膰,to znaczy,偶e brak w臋gli i zjada grejfruta.Pomy艣la艂em sobie po co mi taka dieta jak mam chodzi膰 z grejfrutem w razie zas艂abn臋.Jaki艣 dziwny go艣膰 to by艂 i chyba sam nie rozumia艂 co propaguje. Pozdrawiam !

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Janoity jedna jaskolka wiosny nie czyni. Z tego co mowisz, to dziwny ten czlowiek. Grejfrutow z reguly nie jada sie na DO. Caly grejfrut ma w ok 75g wegli, a tyle optymalni zjadaja przez caly dzien. Zaleca sie by wiekszosc wegli pochodzila z warzyw, ziemniakow, kasz. Owoce tez sie zjada ale nie w takiej ilosci. Najlepiej lesne i sezonowe. A w zimie ich mrozonki. Po okresie przejsciowym, jak metabolizm wejdzie na wlasiwe tluste tory to organizm coraz rzadziej upomina sie o jakas slodycz czy owoc. Jak kiedys uwielbialem pyszna mleczna czekolada czy zajadalem sie bananami to teraz po 7 m-cach LC nie zjem nawet jednej kostki. Jest dla mnie za slodka. Tylko gorzka wchodzi w rachube. A z owocow to lesne czy sezonowe i najlepiej jak sa deczko kwaskowate.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Cz艂owiek opanowa艂 ogie艅 wcze艣niej, ni偶 my艣lano Dzi臋ki gotowaniu zar贸wno cia艂o, jak i m贸zg praludzi mog艂y rosn膮膰. I to w艂a艣nie te cechy odr贸偶niaj膮 naszego przodka - Homo erectus , kt贸ry pojawi艂 si臋 2-1,5 mln lat temu - od wcze艣niejszych form hominid贸w, czyli australopitek贸w. Najnowsze odkrycie z jaskini Wonderwerk w Republice Po艂udniowej Afryki pokazuj膮, 偶e domowe palenisko to wynalazek starszy ni偶 my艣lano. Opublikowane w tygodniku "PNAS" wyniki bada艅 archeologicznych dowodz膮, 偶e praludzie kontrolowali ogie艅 ju偶 milion lat temu - na d艂ugo przed pojawieniem si臋 cz艂owieka rozumnego, kt贸ry, jak si臋 przyjmuje, wyewoluowa艂 blisko 200 tys. lat temu. To odkrycie potwierdza tez臋 og艂oszon膮 kilka lat temu przez brytyjskiego prymatologa Richarda Wranghama. Po wieloletnich obserwacjach szympans贸w zacz膮艂 on zadawa膰 sobie pytanie: co sprawi艂o, 偶e z odleg艂ych przodk贸w tych zwierz膮t wyewoluowa艂 cz艂owiek. Uzna艂, 偶e nie mog艂o to by膰 nic innego, jak jedzenie przetworzone termicznie. Mimo, 偶e pod wzgl臋dem kalorii surowe produkty od ugotowanych cz臋sto nie r贸偶ni膮 si臋 znacz膮co, ich przyswajalno艣膰 dla organizmu jest du偶o mniejsza. Oczywistym przyk艂adem s膮 bogate w skrobie ziemniaki - na surowo s膮 niestrawne, po ugotowaniu daj膮 du偶o energii. Inne warzywa staj膮 si臋 mi臋kkie, zawarte w po偶ywieniu bia艂ka ulegaj膮 denaturacji (trac膮 swoj膮 przestrzenn膮 struktur臋). Wszystko to sprawia, 偶e jedzenie trawi si臋 艂atwiej i mniejszym nak艂adem energii. Dzi臋ki gotowaniu zar贸wno cia艂o, jak i m贸zg praludzi mog艂y rosn膮膰. I to w艂a艣nie te cechy odr贸偶niaj膮 naszego przodka - Homo erectus , kt贸ry pojawi艂 si臋 2-1,5 mln lat temu - od wcze艣niejszych form hominid贸w, czyli australopitek贸w. Teoria Wranghama by艂a elegancka i 艂atwa do przyj臋cia, ale brakowa艂o dowod贸w. Naukowcy byli zgodni, 偶e co prawda Homo erectus u偶ywa艂 ognia, ale nie dawniej ni偶 500 tys. lat temu. Odkrycie z Wonderwerk przesuwa znacz膮co t臋 dat臋. Wrangham uwa偶a nawet, 偶e podporz膮dkowanie 偶ywio艂u przez praludzi musia艂o zaj艣膰 du偶o wcze艣niej. 呕adna ze zbadanych przez brytyjskiego uczonego kultur zbieracko-艂owieckich nie 偶ywi si臋 bowiem wy艂膮cznie surowymi produktami. Dlatego Wrangham uwa偶a, 偶e wczesny przodek cz艂owieka (by膰 mo偶e ju偶 australopitek 偶yj膮cy 4,2-1 mln lat temu) musia艂 przystosowa膰 si臋 do jedzenia gotowanych posi艂k贸w i to w艂a艣nie dzi臋ki temu dosz艂o do zmian w jego anatomii, fizjologii, ekologii i psychologii, a w konsekwencji pojawienia si臋 Homo erectus , a nast臋pnie Homo sapiens. Wi臋cej... http://wyborcza.pl/1,75476,11476490,Czlowiek_opanowal_ogien_wczesniej__niz_myslano.html#ixzz20xZL5WWz Cos w tym jest. Jak zjem np. 200g surowego tatara, to nie czuje si臋 calkiem najedzony i za 2godz jestem ju偶 glodny. A jak zjem 200g miesa obrobionego termicznie to jestem syty przez 4-5h.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do p艂ywaka
czy ty chcesz nak艂oni膰 clarkowc贸w na diete optymaln膮? chyba 偶arty sobie robisz! jest tyle opracowa艅 na temat tego co piszesz 偶e tw贸j trud jest daremny...

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Henryk mam cos o co pytales :) Wojciech Ciesielski Mistrz bioterapii i radiestezji, Mistrz Reiki, naturoterapeuta, specjalista od korekcji kr臋gos艂upa Energi臋 przekazuje bezdotykowo, przekaz ten ma na celu przywr贸cenie naturalnej r贸wnowagi energetycznej cz艂owieka. Dzieje si臋 to dzi臋ki pobudzeniu w艂asnych mechanizm贸w reguluj膮cych w organizmie osoby potrzebuj膮cej. Cia艂o fizyczne cz艂owieka jest nierozerwalnie zwi膮zane z cia艂em energetycznym oraz z sfer膮 duchow膮 i psychiczn膮 cz艂owieka. Dlatego wa偶ne jest oddzia艂ywanie na sfer臋 emocjonaln膮 psychiki ludzkiej. Bardzo wa偶na w tym dzia艂aniu jest pozytywna my艣l oraz otwarto艣膰 na wszystko co nas otacza. W dzia艂aniu swoim rozpoznaje zaburzenia bioenergetyczne organizmu, eliminuje je, a tym samym przywraca swobodny przep艂yw bioenergii w ca艂ym organizmie. Ma to na celu zharmonizowanie optymalnych ilo艣ciowych i jako艣ciowych stan贸w tej energii i jej wymiany z otoczeniem. Je艣li zachodzi potrzeba to przed zabiegiem bezdotykowym bioterapeutycznym stosuje zabieg manualny na kr臋gos艂upie. W pracy swej stosuje esencje energetyczne ro艣lin, kamieni i inne, oraz wykorzystuje widzenie RTG. 鈥濸rzychodz膮 do mnie ludzie i bardzo si臋 dziwi膮, 偶e zwykle pracuj臋 na ich kr臋gos艂upie. Przecie偶 nerwy do ka偶dego organu w organizmie wychodz膮 z kr臋gos艂upa. Je艣li jest blokada na nerwie to organizm nie dzia艂a tak jak powinien. 80 procent chor贸b somatycznych ma przyczyn臋 na kr臋gos艂upie. Je艣li usunie si臋 przyczyn臋, to powinny znikn膮膰 objawy. Na przyk艂ad przychodzi pan z b贸lem kolana. Informuj臋 go, 偶e zaraz zajm臋 si臋 jego kr臋gos艂upem. Wtedy nie wierzy, 偶e mu to pomo偶e i 艣ci膮ga spodnie! Wiele domniemanych 鈥瀏uz贸w piersi wyleczy艂em w ten spos贸b. Okazuje si臋 bowiem, 偶e nie s膮 to guzy, tylko skurcze mi臋艣ni spowodowane przyci艣ni臋ciem nerwu. Podobnie, niedawno przychodzi do mnie kobieta, kt贸ra ma spor膮 鈥瀔ul臋 po prawej stronie brzucha. P艂acze, rozpacza, 偶e to na pewno rak, a by艂 to tylko skurcz mi臋艣ni. Wsun膮艂em dysk i 鈥瀏uz znikn膮艂. Dlatego, moim zdaniem, bioenergoterapeuta powinien potrafi膰 wykonywa膰 zabiegi na kr臋gos艂upie. Bioenergoterapeuta nie leczy ludzi, tylko doprowadza do r贸wnowagi energetycznej, a organizm leczy si臋 sam. Musi mie膰 r贸wnowag臋. Jak we wszystkim. Trudno nam wi臋c zrozumie膰 prawd臋 o energii. Przecie偶 do niedawna nie chciano wierzy膰, 偶e na odcinku l臋d藕wiowym kr臋gos艂upa w rdzeniu kr臋gowym przesuwa si臋 cia艂ko 偶ycia, o kt贸rym 3,5 tysi膮ca lat temu ju偶 m贸wili Chi艅czycy http://kisiel.magma-net.pl/bwc/ http://www.paranormalne.pl/topic/5206-wojciech-ciesielski/

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
a kim Ty jestes anonimowy clarkowcu, ze chowasz g艂贸wk臋 w piasek ? Nim znowu cos palniesz madrego, to moze najpierw wyczy艣膰 sobie swoja w膮tr贸bk臋 makowke, to mo偶e wtedy b臋dziesz czytal ze zrozumieniem.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do p艂ywaka
jestem takim samym anonimowym cz艂owiekem jak i ty a dlaczego pos艂ugujesz si臋 inwektywami ? doskonale wiesz, ze mozna cytowa膰 rozmaite mozycje zwarte, r贸znych autor贸w, kt贸rzy maja inne zdanie na temat odrzywiania, d膮browska, tombak itp a jak tam twoje eksperymenty z jajkami...

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Nie pozwole sobie aby ktos zarzucal mi cos czego nie robie. Udowodni艂em, ze ponoc zatrute bialko i tluszcz zwierzecy leczy ludzi, a ktos mi zarzuca, ze nak艂aniam kogos do DO. Kogos to mocno muslalo zabolec. Dla mnie EOT. ps. odzywianie nie piszemy przez rz.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
P艂ywak, mam 2 pytania: jakich t艂uszczy u偶ywasz do sma偶enia (np. mi臋sa albo warzyw)? Czy tylko zwierz臋cych, a jesli tak, to jakich? Napisz te偶, gdzie kupujesz chleb pytlowy, czy jest on powszechnie dost臋pny? Pytanie do wszystkich: co znacie na trzustk臋? Chyba ja sobie "naruszy艂am", my艣l臋 偶e za du偶o surowego... czere艣nie, cebula, papryka.... pobolewa mnie od paru dni. Zd膮偶y艂am ju偶 poczyta膰 w internecie, 偶e trzustka to nie przelewki.... Znacie jakie艣 metody, suplementy? Jakas chi艅szczyna (Papaja)? Czy na trzustk臋 mo偶na da膰 olej rycynowy? Matylda - ciebie denerwuj膮 mieszczuchy, a mnie wcale nie mniej wie艣niacy.... Mieszkaj膮 od pokole艅 w takiej super okolicy, maj膮 niesamowite powietrze, otoczenie, a w og贸le tego nie doceniaj膮.... i wi臋cej - brudz膮, niszcz膮 to co dostali.... 偶aden z nich nie ma umowy na wyw贸z 艣mieci (a je艣li nawet to pro forma) - co si臋 da to spalaj膮, 艂膮cznie z plastikami (smr贸d wieczorami si臋 ci膮gnie...) a reszta, co si臋 nie da spali膰 - do lasu. Tony 艣mieci, butelek, s艂oik贸w, jakie艣 meble, telewizory, nawet sedes....... ju偶 coraz dalej w g艂膮b lasu wywo偶膮 - bo dorobili si臋 samochod贸w, to sobie podjad膮 dalej......... Co do mi臋sa jeszcze - ja mieszkam na wsi i kiedy艣 podpatrzy艂am rolnik贸w - co to 艣winki hoduj膮 - 偶e maj膮 te prosiaki wszystkie w jednej zagrodzie, a jednego-dwa w oddzielnej. Wypyta艂am - okaza艂o si臋, 偶e te "w kupie" to na sprzeda偶, a tego pojedyczego to rolnik hoduje dla siebie. Czym si臋 r贸偶ni艂y? Tamte by艂y karmione pasz膮 (sk艂adu tej paszy chyba leppiej 偶eby艣my nie znali....) ten pojedynczy by艂 karmiony gotowanymi ziemniakami, zbo偶em, tak偶e resztkami z domu. Poprosi艂am wi臋c ja tego rolnika, coby i mnie tak膮 "swoj膮" 艣wink臋 uhodowa艂. Rolnik si臋 zgodzi艂. 艢winka ros艂a kilka miesi臋cy. Potem nawet ten gospodarz mi j膮 ubi艂 i "roz艂o偶y艂". Ja w mi臋dzyczasie dogada艂 si臋 z kim艣 znajomym, 偶e p贸艂 tego 艣winiaka we藕mie. Czyli dosta艂am - ju偶 w postaci kawa艂k贸w mi臋sa - tzw. "po艂贸wk臋". Wtedy zacz臋艂y si臋 k艂opoty......... Okaza艂o si臋, 偶e 艣winia to nie tylko schab i szynka :) :) :) Tona innych, t艂ustych i gorszych mi臋s, podroby... nie by艂o gdzie tego pomie艣ci膰... a samej s艂oniny - dos艂ownie!!! p贸艂 lod贸wki. Ja nawet si臋 wzi臋艂am za przetapianie tego na smalec, ale po przetopieniu ok. 20% mia艂am wra偶enie, 偶e smalcu mam ju偶 na najbli偶sze 10 lat.... a co zrobi膰 z reszt膮????? Rodzinie serwowa艂am codziennie obiady mi臋sne, i po 4 tygodniach wszyscy ju偶 mieli tego dosy膰, a lod贸wka dalej by艂a pe艂na...... Wi臋cej tego eksperymentu z ekologicznym mi臋sem nie powt贸rzy艂am....... :( :( pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do p艂ywaka
Musisz si臋 zdecydowa膰, czy udowodni艂e艣 na pewno, czy mo偶e "pono膰 zatrute...." udowodni艂e艣. Kiedy udowadniasz to nie "pono膰". PS nie 'sobie" tylko "sobi臋" (wiem, wiem tego mo偶e "sprawdzacz pisowni" nie skorektowa艂". Dalej sobie tego typu uwagi podaruj臋. MonaL Trzustk臋 nie "za艂atwisz" sobie jednym posi艂kiem. To jest proces. Jak trzustka to na pewno woreczek, w膮troba itd. Trzustka to ostatnie ogniwo. Na w膮tku w膮trobowym by艂 poruszany temat trzustki.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do p艂ywaka
monaL Pytasz si臋 o t艂uszcz do sma偶enia i narzekasz na trzustk臋. To w艂a艣nie potrawy sma偶one skutkuj臋 w konsekwencji d艂ugiego stosowania dolegliwo艣ciami na kt贸re si臋 skar偶ysz. A mo偶e gotowanie na parze: warzywa, dr贸b, ryby... Bardzo dobry zamiennik i zdrowy.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Mona Po艂ow臋 艣wini da si臋 wykorzysta膰,przecie偶 lepiej zje艣膰 tak膮 ni偶 ze sklepu nie wiadomo co.Ze smalcu-艣wietne ma艣ci-no,albo dla sikorek zim膮 pokarm,z 偶eberek-bigos,schab pieczony,itp itd,a nie wspomn臋 o swoich wyrobach.Jakby nie patrze膰,to taki przez siebie w臋dzony boczek do pierog贸w musi by膰! Nie mieszkam od urodzenia na wsi.Masz racj臋,偶e ludzie nie umiej膮 szanowa膰.Moje spotkania z mieszczuchami s膮 takie jak opisa艂am,przykre to bardzo. Mona,a jak Ci si臋 objawia ten b贸l trzustki,sk膮d wiesz,偶e to trzustka? Henryku,skype mam w艂膮czony.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Matylda, boli mnie i k艂uje po lewej stronie, tak pod 偶ebrami. Nie wiem co to jest, ale tam jest trzustka...

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 p艂ywajacy
maona je偶eli promieniuje ci臋 do plecow, to mo偶e by膰 trzustka ale nie koniecznie rownie偶 wrzody podobne daj膮 sygna艂y ale wiesz jak to jest z diagnoz膮 przez www

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
MonaL Najlepsze tluszcze do smazenia to smalec, maslo klarowane, olej kokosowy. Ja u偶ywam masla klarowanego Mlekovity. Wczesniej sam klarowalem, ale gdy spr贸bowa艂em te z Mlekovity, to uznalem, ze szkoda zachodu aby uzyskac praktycznie to samo. Z reguly u偶ywam je tylko do jajecznicy, kt贸ra defacto jadam codziennie. Robie ja z samych zoltek, bo po pierwsze bialka jajek nie nale偶y tyle jadac, a po drugie zoltko oprocz takiej samej zawarto艣ci bialka jaka jest w bialku, zawiera sporo witamin i mineralow. No i zdrowy tluszczyk. ps. kom贸rki nowotworowe umieszczone w 偶贸艂tku jaja gin膮 po kilku godzinach http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=505 Natomiast mieso od kilku lat smaze bez tluszczu na patelni grillowej. Jak pieke chude, to pozniej dodaje normalnego masla. Patelni u偶ywam takiej: http://allegro.pl/wloska-tytanowa-patelnia-grill-pentolpress-24x26cm-i2477386952.html

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do p艂ywaka
na w膮tku w膮trobowym pisa艂e艣 o eksperymencie z jajami i mia艂e艣 zrobic wyniki jakie rezultaty, jak mo偶esz oczywisci poda膰 efekty swojego eksperymentu

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×