Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość (nie)Normalny?

Aborcja

Polecane posty

Gość (nie)Normalny?
__Kreska__ w końcu, pierwsza osoba, która wyjaśniła mi to w sposób taki jakiego oczekiwałem, jestem mężczyzną, więc trochę inaczej kojarzę fakty... aczkolwiek chciałbym nanieść poprawkę albowiem poczytałem i płód legalnie można usunąć do 12 tyg. w większości krajów UE. Niepokoi mnie to zjawisko, ale zwolennikiem życia ani organem decyzyjnym w sprawie kobiecego brzucha nie jestem. Dalej jestem zdania, iż każdy powinien decydować o swoim losie, wszakże jesteśmy tylko ludźmi i błędy są wpisane w naszą naturę, jedne mniejsze, drugie większe, nie nam je oceniać. Dosyć przykro mi to przyznać, ale jesteśmy zwierzątkami, czy nam się to podoba czy też nie, dokonujemy selekcji naturalnej podświadomie/świadomie, ale jej dokonujemy, nawet nie względem płodu a względem bliźniego, więc powinniśmy się głęboko zastanowić nad sobą i naszymi poczynaniami.

Gość (nie)Normalny?
Jeszcze raz chciałbym podziękować __Kreska__ za trud włożony w odpowiedź. Jednocześnie prosząc o nie czepianie się słówek, albowiem tekst nie jest dopieszczony i dosyć powierzchownie ujął całą problematykę.

Gość mariner
Kreska Masz racje ze to biznes i nawet dlA KOSCIOLA ! Tzw polityka antyaborcyjna ma solidne podstway w biznesie jaki uprawia KK. OKienka zycia to po prostu zrodlo dochodow jesli sie uwzgledni ceny jaikie oferuja zakonnice za umozliwienie adopcji .Siegaja one czasem 30 tys Eu ale i minimum to ok 3tys eu.OPisuje to czasem prasa szczegolnie jak sie jakas redaktorka wkurzy i zwykle opisuja to pod pseudoinimem bo boja sie zadzierac z sukienkowymi ktorzy sa bardzo pamietliwi i niczym osmiornica opletli nasze panstwo . Zwroccie uwage na tych parlamentarzystow ktorzy sa najglosniesi w sparwach anty -aborcji.Plich-czolowa gwiazda PiSuarow zbudowal swoj majatek wlasnie na skrobankach.Obecnie sztandar antyaborcyjny .! Poki podziemie aborcyjne istnieje i nie ma solidnego wyksztalcenia seksualnego w szkolach trudno mowic o poszanowaniu godnosci ludzkiej. Mysle ze nasi parlamentarzysci specjalnie tak tworza prawo aby bylo maksymalnie metne bo daje olbrzymie pole do naduzyc.

- (nie)Normalny - ja też do niczyjego brzucha się nie mieszam, jeśli ktoś ma ochotę sobie wyciąć żołądek, albo nerkę, to cóż ... dziecko w łonie matki to nie kawałek brzucha tej kobiety, a to, że natura tak nas stworzyła, że potomstwo kobieta nosi przez 9 m-cy w łonie, no to na to poradzić nic się nie da .. - mariner - pierwsze słysze, żeby okno życia to był jakiś biznes. Po pierwsze - niestety - w tych okienkach matki rzadko zostawiają dzieci, zwykle jest to kilka przypadków na rok. A po drugie, to nie zgromadzenie zakonne decyduje co zrobić z dzieckiem, tylko takie dziecko trafia automatycznie do państwowego systemu adopcyjnego, bez żmudnych prac administracyjnych w stylu dociekania rodziców biologicznych i zrzekania się praw. Nie wiem, na czym te straszne zakonnice miałby tu zarobić. I jesteś chyba pierwszą osobą która porównała domniemane zarabianie na oknach życia, z miliardowym biznesem pro-aborcyjnym i antykoncepcyjnym :) Solidne wykształcenie sexualne w jakiej formie? Bo jeżeli w stylu nauki nakładania prezerwatywy na banana, i rozdawania ulotek o antykoncepcji i darmowych próbek, to taki system już był, choćby w UK, i jakoś się nie sprawdził, bo mają tam największy odsetek ciąż i aborcji wśród nastolatek... Poszanowaniu godności ludzkiej...kogo ? Matki zabijającej dziecko, zabijanego dziecka, ojca dziecka co umył ręce od sprawy i udaje że to nie jego problem, czy jeszcze czyjejś?

I zwrócę uwagę na bardzo głośną ostatnio sprawę - zniknięcie półrocznej Madzi, najprawdopodobniej zabitej przez własną matkę. Sprawa bardzo przykra, ale zwróćcie uwagę, jak reagują ludzie na wieść, że kobieta mogła zamordować swoje dziecko - oburzenie, niedowierzanie, wysyłanie do więzienia, ogólnonarodowe - JAK MATKA MOGŁA TAK POSTĄPIĆ??!! A z drugiej strony legalnie w internecie można zamówić pigułki poronne, z informacją, żeby zażyć je najlepiej w szpitalu, lub bliskim jego sąsiedztwie. Gdzie ląduje takie dziecko? a no w toalecie, czy koszu na śmieci. Tak samo legalnie w większości krajów UE, ale nie tylko, można zabić nienarodzone dziecko w klinice, w asyście uśmiechniętych lekarzy i pomocnych pielęgniarek. Powiedzcie, czy trzeba naprawdę wyjątkowo specyficznej wiedzy biologiczno-medycznej, i na tyle rozwiniętego instynktu podziału dobra i zła, żeby pojąć, że maleństwo rozwijające się w łonie matki niczym prócz stopnia rozwoju od tej półrocznej Madzi się nie różni?

Gość mariner
o biznesie z noworodkami donosila wielokrotnie prasa i temat ten wladze katolandu zamiataly pod dywan .To jest potwirdzony i udokumentowany temat choc opficjalnie okienka zycia pelnia role zbawienna. Co do wychowania seksualnrgo to masz racje .PRAWDA JEST TAKA ZE PRAWIE W 90% NAUCZYCIELE ODPOWIEDZIALNI W SZKOLACH ZA WYCHOWANIE TZW SEKSUALNE 1.SA WYZNANIA KATOLICKIEGO A CZESTO PROWADZA LEKCJE RELIGII (!) 2.MUSZA KONCZYC ROZNEGO RODZAJU KURSY ORGANIZOWANE PRZEZ KK A OPLACANE Z BUDZETU PANSTWA GDZIE RACJONALNA WIEDZA JEST W OGOLE POMIJANA NATOMIAST DUZO SIE MOWI O TZW WARTOSCIACH PISANYCH PRZEZ C i H CZYLI TAKIE BLE BLE ZA NASZE PIENIADZE. Wykladowcami sa w 100% ksiezan z tytulami np dr seksuologii (!) 3.Rodzice sa niejednokrotnie wrogo nastawieni do nauczycieli jesli oni przekazuja zbyt literalnie wiedze o seksuologii czlowieka Generalnie wychowanie o seksulanosci czlowieka zostalo opanowane w Polsce przez ludzi zwiazanych z KK i wiedza przez nich przekazywana sluzy indoktrynacji a nie rzetelnej wiedzy.Jest wiec jak jest i poniewaz jest to zjawisko o ktorym wszscy wiedza ale milcza bo sie zwycajnie boja stracic prce to winnego latwo wskazac za stan rzeczy o jakim piszesz.To Kosciol Katolicki w Polsce.

Gość mariner
Nie twierdze ze nalezy wedukacji pominac aspekt moralny,ale czynienie z tego tematu nr 1 i to pod katem okreslonego swiatopogladu w calym ogromie materialu jest moim zdaniem naduzyciem i marnowaniem naszej tj podatnikow kasy.KK znalazl kolejny kanal jak drenowac budzet i robic obywatelom wode z mozgu. Pocieszajace jest to ze wraz z intensyfikacja indoktrynacji nastepuje opor materii Szkoda tylko ze nie idzie za tym szukanie rzetelnej wiedzy co wylazi tu na forum raz po raz .Tak wiec KK robi z obywateli seksualnych glupkow i my sie temu biernie przygladamy bo sie zwyczajnie boimy kalickiej osmiornicy. SYSTEM TAK OPLOTL SZKOLNICTWO ZE NAWET DYREKTORZY ATEISCI PYTAJA KSIEDZA OPIEKUJACEGO SIE SZKOLA czy wolno im robic gazetke scienna na temat gejowstwa.(!) Wiele gazet o tym juz donosilo z Wyborcza na czele ale odzewem bylo milczenie bo kazdy zadawal sobie pytanie czy warto zadzierac z KK? i w imie czego? Aborcja jest zlem co jnie ulega watpliwosci tylko co takiego nam KK oferuje? praktycznie nic ! bo to co oferuje jest w kazdyn calu zwizane z nakrecaniem interesow KK w Polsce

Mariner, nie rozumiem Twojego ataku na Kościół Katolicki. Specjalnie ominęłam w swoich wypowiedziach aspekt religijny, bo właśnie zaczyna się coś takiego, co uskuteczniasz w swoich wypowiedziach. Ale skoro zaczęłaś ten temat ... 1. Podaj mi jakiś udokumentowany fakt, że zakonnice zarabiają na oknach życia :) 2. Powiedz mi proszę, jak miałaby wyglądać w takim razie lekcja wychowania sexualnego, bo skoro nie ma to być nauka etyki i moralności, i nie nauka o antykoncepcji (bo ten model jak wiemy się nie sprawdził - a po co wprowadzać coś, co jest nieskuteczne? szkoda czasu i pieniędzy), to o czym? Przepraszam, czy ktoś zrobił z Ciebie, czy kogoś z Twojej rodziny, znajomych, sexualnego głupka? Osobiście uważam, że dużą szkodę robią środowiska feministyczne, wmawiające kobietom że ich prawem wyboru jest decyzja o zabiciu dziecka poczętego, jak również wszelkie środowiska homoseksualne, prowadzące natarczywą i agresywną politykę propagandową - choćby w formie osławionych parad miłości, równości itp, gdzie przechadzające się ulicami miasta dzieci mają okazję obejrzeć całujących się wymalowanych panów w skórzanych majtkach i piórkami w tyłku. Nie rozumiem, dlaczego ktoś na siłę próbuje wprowadzać elementy wychowania seksualnego,w bliżej nieokreślonej i niesprecyzowanej formie, czyli naświetlać dzieciom sferę seksualności, praktycznie od lat przedszkolnych! Czemu to ma służyć? Jest to niepotrzebne rozbudzanie seksualności. Dlaczego zamiast takich praktyk, nie wprowadzić godzin etyki? Dlaczego nauka o moralności, powstrzymywaniu się od aktywności seksualnej (bo jak zdążyłam zauważyć, spora część ludzi pomija w swoich wyzwolonych poglądach oczywiste tezy, jak ta, że z sexu biorą się dzieci), ma być gorsza lub stawiana na równi w nauką zakładania prezerwatywy? Szkoła, wszelkiego rodzaju placówki edukacyjne mają WYCHOWYWAĆ. Jak widzę, taki aspekt tych instytucji jest marginalizowany, i próbuje się go zastąpić odchowywaniem dzieci i młodzieży, i żeby jeszcze przy okazji na tym zarobić. Ciekawy jest fakt, że programy seksualne, oparte na promocji abstynencji seksualnej, przynoszą największe korzyści. Dlaczego to nie powinno być dziwne? Ano dlatego, że wśród młodych ludzi panuje idealizm, który w późniejszym wieku zostaje skutecznie bardziej lub mniej stłamszony przez życie ... Młodzi są waleczni, chcą mieć ideały, chcą podbić świat. Promocja czystości seksualnej daje wymierne korzyści w postaci braku niechcianych ciąż, braku aborcji, braku chorób prznoszonych drogą płciową, jak również wzrost rozwoju emocjonalnego i duchowego. A co zyskujemy przez propagadnę w stylu "róbta co chceta, ale w gumkach" ?

Pozwolę sobie odpowiedzieć na zadanie przez siebie pytanie - mianowicie, co zyskujemy przez propagowany szeroko model wychowania seksualnego na zasadzie "róbta co chceta byle w gumce". Zyskujemy tyle, że młodzi, ośmieleni społeczną akceptacją, wręcz zachęcani, będą robić to co im się spodoba, nie skrępowani niczym, choćby oburzeniem czy brakiem społecznego poparcia. Co z tego wyniknie? kto na tym zyska? Ci młodzi ludzie? Wątpię. Zyskają koncerny farmaceutyczne. Zyskają środowiska feministyczno-antykobiece. Zyskają providerzy aborcji. I obawiam się że nikt więcej.

Gość moniśkaa
nie będę się rozpisywać, bo już na innych tematach pisałam w tym temacie i powiem krótko na chłopski rozum. Chcecie się pieprzyć i nie mieć dzieci to wyjdzcie na ulicę i walczcie o legalną sterylizację a nie o aborcję. Jak robisz aborcję to jednak zabijasz dziecko, a jak się wysterylizujesz to już nie ma mowy o zapłodnieniu i możecie się pieprzyć bez końca i bez dzieci....Proste! Tak samo kobieta jak i mężczyzna może decydować o swoim losie a nie tylko na kobiety chcecie cały balast zrzucić nie chcesz dzieci to sobie podwiąż jaja!!!!

ja takze jestem za aborcją, ale w takim kontekscie, że np pomimo zabezpieczen dziewczyna wpada i sytuacja materialna nie pozwala na dziecko. co niektorzy sie bulwersuja, ze sytuacja materialna nie ma nic do rzeczy, ale niestety ma. jesli komus ciezko oplacic rachunki i utrzymac sie samemu to czemu ma zapewniac byle jaki los dziecku tym bardziej jesli jest to zawód antykoncepcji. Natomiast jesli ktos sie nie zabezpiecza i mysli sobie o usunieciu, to taka osoba jest poprostu głupia. Lepiej zapobiegac niz pozniej usuwać, wiadomo, ale przypadki chodza po ludziach i troche tez mi ciezko zrozumiec ze w XXI w nie ma jeszcze 100% antykoncepcji, tak zeby nie trzeba bylo usuwac ciazy i zeby nie rodzily sie niechciane dzieci. Będac w sytuacji wpadki, sama chyba bym urodzila, bo szkoda by mi było usuwać ale póki co nie uprawiam seksu wcale, bo nie znalazlam jeszcze odpowiedniej dla siebie metody antykoncepcyjnej a za bardzo boje sie ciazy, by ot tak sobie uprawiac seks i ponosic tego konsekwencje do konca zycia

Dirty_south - czy idąc Twoim tokiem rozumowania, zabicie dziecka w takim kontekście że nie ma się pieniędzy na nie, jest ok? Bo jak dla mnie uduszenie poduszką kilkumiesięcznego niemowlęcia w momenecie kiedy nie ma się na rachunki dalej jest morderstwem, co więcej, to nie tylko mój osobisty pogląd i zdanie... Czyli dalej wracamy do przyjmowania na wiarę i ślepy zabobon, że w brzuchu to nie dziecko, a jak z brzucha wyjdzie to dziecko.. Średniowiecze i ciemnogród - ot co.

Dirty_south - I jeszcze jedno. Zgadzam się z tobą w 1000%,że jeżeli na dziecko nas nie stać, nie możemy mu zapewnić choćby podstawowych warunków do życia - na dziecko się nie decydujemy. Ale aborcja - jak wskazuje temat- to nie rozmowa na temat "kiedy będzie najlepszy czas na dziecko", tylko owo dziecko już jest. Aborcja nie dotyczy odpowiedzialnego planowania rodzicielstwa, aborcja dotyczy zabijania dziecka, którzy swoją nieodpowiedzialnością sprowadzili je na świat, i w ramach udawania że nic się nie stało postanawiają je zabić.

__Kreska__ jesli dziecko juz jest i ma kilka miesiecy, to juz jest zupelnie inna sytuacja, bo zdecydowalismy sie je urodzic i wychowac, natomiast w brzuchu w pierwszych tygodniach hmm ja chyba nie sadze ze jest to dziecko, napewno nie w pierwszych tygodniach... Nawet literatura fachowa nie nazywa kilkutygodniowego płodu dzieckiem, zreszta ktos po cos aborcje wymyslil i w wiekszosci cywilizowanych krajów jest ona legalna, wiec to chyba z tożsamościa religijna ludzi w naszym "katolickim" kraju cos jest nie tak, bo w tamtych krajach napewno jest mniej niechcianych dzieci i ogolnie panują bardziej nowoczesne poglądy. nie jestem zwolennikiem posiadania dzieci mimo wyraźnych przeciwnosci, bo pozniej i matka i dziecko maja byle jakie życie i matka powinna to przemyslec 100 razy, ale jesli stwierdzi ze jest to najlepsze wyjscie, no to niech tak zrobi

Gość mariner
kreska Przez twa wypowiedz przemawia wlasnie duch idealizmu a nie realizmu KK to omiornica ktora w obecnym ksztalcie relacji z wladza zabija wszystkie racjonalne pomysly poprzez swoja metode oplatania panstwa talibami w sukienkach.Nie ma miejsce na dyskusje ,czy konsultacje ,na praktyke.Jest doktryna i chec skrepowania myslenia .Zwyczajnego zdroworozsadkowego myslenia. Jest doskonala seria canadyjska pt "Wszystko co chcelibyscie wiedziec o seksie" Film ten byl wyswielany na prywatnym kanale po 24tej w nocy .MEN odrrucilo sugestie uczynienia tego serialu podstawa edukacji w naszych szkolach.POlecam ci do onbejrzenia!.To jest wlasnie nowoczesna edukacja seksualna !.Potraktuj ten serial jako moj rekomendowany model i zestaw go z modelem ,o ktorym jak widze nie masz pojecia , w polskich szkolach. Katastrofa.!i wstyd! Problem polega na tym ze racjonalne z zalozenia wychowanie stworzone przez laickich ekspertow zostalo w najprzerozniejszy sposob wypaczne ,rozwodnione,przerobione w tysiac mozliwych sposobow przez katachetow i zwiazanych z KK nauczycieli.Oni po prostu robili swoje wg instrukcji KK. TO NIE LAICKA MYSL JEST PRZEKAZYWANA DZIECIOM ALE TO CO KK MYSLI O SEKSIE I WJAKI SPOSOB WIDZI JEGO ROLE W ZYCIU W obecnej formie wychowanie w rodzinie to zenada i komedia.Wmawia sie np dzieciom ze naturalna metoda planowania rodziny jest najlepsza .Sa zrealizowane filmy w tym duchu za pieniadze MEN ! czyli nasze !.Demonizuje sie aboprcje poprzez pokazy wyskrobanych i ociekajacych krwia plodow na ekranie .CZY METODA SZOKU TRAUMATYCZNEGO MA SLUZYC PRZEKONANIU LUDZI ZE ABORCAJA JEST BE!? ? lecz tal mysla hierarchowie kk i to zyczenie przeklada sie poprzez roznego rodzaju kursy doksztalcajace dla nauczycieli w praktyke. Zostaje trauma i poczucie ze seks to cos brudnego i nieprzyzwoitego i balansujacego na krawedzi przestepstwa ! Zaleca sie podreczniki nawiedzonych katolickich seksuologow w ktorych wiecej jest o JP II i jego mysli niz o praktycznych sposobach zapobiegania ciazy. i tworzenia rodziny w oparciu o zdobycze nowoczesnej socjologii czy psychologii a zastepuje mysla katolickich filozofow.Za tompisze sie o sposobach milosci do Boga i odnajdywania go w rodzinie . Co do handlu dziecmi z okienek zycia przez zakonnice nie zadaj odemnie abym ci sypal teraz tytulami.Jesli zajrzysz do internetowego archiwum Wyborczej to znajdziesz opisane artykuly pod haslem handel noworodkami.W GAZECIE nie co tydzien prawie opisuja jakies przekrety i niuanse tego biznesu.Odsylam rowniez do archiwum.Odnosze wrazenie ze chyba gazet nie czytasz sadzac po twoim zdziwieniu i niedoinformowaniu.KK zrobil sobie wspaniale zrodlo dochodow poprzez handel dziecmi z okienek zycia.Zakonnice bardzo chetnie przyjmuja noworodki bo za tym ida duze pieniadze. KK gdziekolwiek widzi wlasny handlowy inters uruchamia inicjatywe i drenuje bez zenady pieniadze z budzetu szczegolnie.W 2011 oficjalnie panstwo wpsomoglo KK kwota 3,9% budzetu panstwa.Armia dostal 3,25% . Oprocz tego kazde ministerstwo daje tzw granty na rozne akcje KK ktore sa zwykla lipa i sluza tylko do formalnego przykrycia faktu ze pieniadze sa wysysane. MEN szczegolnie . Nie chce mi sie juz kontynuowax watkow ale powroce do nich jutro :) i rozbuduje :)

Zgadzam się, że są różne nazwy :) zarodek, embrion, płód, niemowlę, małe dziecko, dziecko, nastolatek .... czy coś to zmienia, oprócz tego w jakim momencie rozwoju człowiek się znajduje? Oczywiście, że ktoś po coś aborcję wymyślił ;) Również wymyślono obozy koncentracyjne, tortury, wojny, systemy totalitarne itd itp... Zwykle dla zysku konkretnej grupy ludzi. Hm, nie przyszło Ci do głowy, że pseudo-cywilizacje zachodnio-amerykańskie, wcale nie są takim cudownym wzorcem do naśladowania? I nie wszystko co niesie za sobą "postę" i "nowoczesność" jest dobre i godne naśladowania?

__Kreska__ w sumie nie będę się kłócic o to kiedy można mówić o dziecku w brzuchu, bo na ten temat jest wiele sporów i mysle ze jest to indywidualna sprawa, jak kto sobie zinterpretuje. Nie uważam, że wszystko co nowoczesne jest najlepsze, ale jak sobie pomysle, że taka dziewczyna bez perspektyw dla siebie a co dopiero dla dziecka ma je urodzic, to jestem jak najbardziej za aborcją. Czy Ty zdajesz sobie sprawe co sie dzieje w polskich domach? te dzieci gołe, brudne, w patologii, alkoholizmie dorastaja ze zlamana psychika juz na starcie, powiedz mi na kogo one wyrosną? i jak uloza sobie zycie?! a te okna zycia to dopiero porazka, lepiej juz naprawde usunac niz oddac dziecko do tych zepsutych do szpiku kosci zakonnic, czy nawet do domu dziecka. Chyba nie sadzisz, że ktos ma rodzic dziecko, bo tak wypada?

Fascynujący jest dla mnie fakt, że temat aborcji zawsze przechodzi w dyskusję o kościele katolickim :D Co ma piernik do wiatraka? Czy ja podałam jakiś przykład w stylu "Bóg zabrania zabijania nienarodzonych"? Bez obrazy, ale naprawdę trzeba być ograniczonym, żeby brać "na wiarę" że jak dziecka nie widać i nie można pomacać, to go nie ma, udawać że nie ma USG, nie ma badań prenatalnych i innych zdobyczy techniki, a naskakiwać na ludzi że się sprzeciwiają zabijaniu tych dzieci. I jeszcze w dodatku plątać do tego swoje ziejące jadem teorie o katolikach. Skoro Ci, co jadą po ludziach sprzeciwiających się aborcji, zamiast racjonalnych, naukowych,etycznych argumentów zaczynają siać teorie z księżyca, naskakują na religię i wiarę w Boga, może by tak przedstawić jakiś pogląd DLACZEGO można zabić dziecko w łonie matki a nie można poza nim? Kilka podstawowych pytań - od kiedy istota ludzka jest istotą ludzką? od kiedy przyznane jej są prawa człowieka? od momentu jak ją widać? od momentu jak ma zęby? od którego momentu życia człowieka można go zabić? można w ogóle zabić człowieka? w imię czego? kto zadecyduje od kiedy człowiek jest człowiekiem, od kiedy przyznać mu prawo do bycia człowiekiem? na jakiej podstawie ? takie prawo będzie przyznawane indywidualnie, czy ogólnie, bo wiadomo, że nie każdy rozwija się w tym samym tempie?

Gość moje zdanie na temat aborcji
ja prawo do legalnej aborcji w każdych warunkach popieram. Po pierwsze troche sie nasłuchałam jakie głupoty potrafią nawyczyniać dziewczyny, które sa zdecydowane na usuniecie ciazy, jaką krzywde sobie robią. Szkoda że wszyscy obrońcy życia nie wiedzą ile rocznie kobiet umiera po takich głupich próbach. Po drugie aborcja jest moim zdaniem odwiecznym odruchem kobiet które dziecka nie chcą, kiedy tylko zdano sobie sprawe jak pozbywać sie ciaży robiono to. W naturze samice porzucaja młode, zagryzaja, a ludzie od wieków pozbywali sie niechcianych dzieci. Po trzecie podziemie aborcyjne, które nadużywa nieszczęcia kobiet dla własnych korzyści. Ja bym dziecka nigdy nie usunęła, niechciane ewentualnie oddałabym do adopcji, ale nigdy przenigdy nie umiałabym oceniać, nakazywać, zakazywać kobietom które coś takiego chcą zrobić :o

Dirty_south No i tu właśnie jest podstawowy problem. Który poruszyłam w poprzednim poście. Bo człowiek albo JEST albo go NIE MA. Nie ma jakiejś formy pośredniej pomiędzy człowiekiem małym, człowiekiem większym, od początku jest to istota ludzka. I analizowanie sobie indywidualnie od kiedy nam się uwidzi, że to człowiek, a kiedy nie, jest po prostu niedopuszczalne. Bo idąc takim tokiem myślenia, dlaczego by nie uznać za człowieka dopiero jak ma np 3 lata ? Ma komplet zębów, zaczyna mówić, porusza się, kontaktuje ze środowiskiem, zwykle ma też włosy i rozpoznaje ludzi i otoczenie. Usprawiedliwiasz morderstwo dziecka warunkami ekonomicznymi? na jakiej podstawie ? Gdyby matka małej Madzi, o której jest tak głośno w ostatnich dniach, powiedziała, że zabiła dziecko, bo nie mogła mu zapewnić godnego życia, to co wtedy ? Wszystko ok, tak? No bo tak wynika z Twojego toku rozumowania .. Ile znasz zakonnic, tak sama od siebie? I dlaczego obrażasz te kobiety, nazywając je zepsutymi? I od kiedy to zakonnice zabierają sobie dzieci z okien życia, przecież te dzieci trafiają do ośrodków adopcyjnych, a nie zakonnej kuchni.

piernik do wiatraka ma to, że aborcja a w zasadzie opinia, że jest to nie do pomyslenia ma swoje poczatki w kosciele. zauwaz, ze wiele dyskusji dotyczacych aborcji odbywa sie na poziomie polityczno- koscielnym, ZAWSZE bedzie w takie sprawy wplatany kosciol i polityka, w takim chorym kraju zyjemy. A wyobraz sobie ze np osoby niepełnosprawne nie maja statusu wlasciwie osoby ludzkiej, bo nie moga o sobie decydowac, nie ma ich w ewidencji i nie liczą sie dla nikogo? Widocznie "dziecko" w lonie matki mozna zabic dlatego, bo dla niektorych nie jest jeszcze dzieckiem, tylko tak jak juz sama napisalas embrionem, zarodkiem :] i jezeli ktos nie ma zamiaru niszczyc mu zycia, to zakonczy je, jeszcze zanim na dobre sie zacznie i jescze jedno: nasza dyskusja nie ma chyba sensu, bo nie odpisujesz na moje argumenty, tlyko od razu podajesz swoje

Staram się odpowiadać na Twoje argumenty, jeżeli na coś nie zwróciłam uwagi w poście to przepraszam. Jest już późno, więc dobranoc. Co do kościoła i aborcji : W temat ratowania życia dzieci, które z wiadomych względów same bronić się nie mogą, włączają się środowiska, które bronią życia. Są to organizacje kościelne różnych wyznań, ruchy świeckie, ateistyczne, naukowe, itd .. Co do osób niepełnosprawnych : Obawiam się, że te osoby mają ograniczone prawa obywatelskie, a nie ludzkie. Nie wymagam,żeby dziecku w brzuchu matki nadać prawa wyborcze, ale dobrze by było szanować podstawowe prawo człowieka, jakim jest prawo do życia. Czy można zabić dziecko w łonie matki : Jeżeli dla niektórych nie jest to dziecko, to jak jakaś organizacja uzna sobie, nawet w prawnym statucie, że dla nich kobieta to nie jest człowiek, i można legalnie urwać jej głowę, to znaczy, że mają prawo sobie tak uznać? No, powiedzmy dziewczynka, tak do lat ... 8 na przykład. JESZCZE nie jest człowiekiem. I zapisać to pod hasłem "jeśli ktoś nie ma zamiaru zniszczyć jej życia, to zakończy je, zanim na dobre się zacznie". Absurd ? Być może. Bo tego jeszcze nie było. A robiona ustawicznie papka z mózgu przez media i środowiska feministyczne procentuje w społeczeństwie, niestety ..

Gość mariner
Podstwowym problemem w temacie aborcja jest angazowanie sie KK w te sprawe i narzucanie nam pewnego modelu podczas gdy KK sam nie jest czysty moralnie w tej materii. Na tym forum jest temat "seks z ksiedzem".Poczytaj ! i natrafisz na wyznania ze ksiadz czyli urzednik pana Boga namawia swa dziewczyne aby usunela niechciana przre niego ciaze. Wzorce jakie narzuca obywatelom ponoc wolnym laickiego panstwa KK jest modelem nie uwzgledniajacym stanowiska matki a za to mocno akcentujacym stanowisko KK Ustawa o przerywaniu ciazy ktora jest represyjna w stosunku do lekarzy i matek zostala zainicjowana i przeforsowana prze ludzi KK.To oni zepchneli do podziemia aborcje i to oni maja na sumieniu te nieuswiadomione kobiety ktore same probowaly popzbyc sie plodu.W zasadzie faceci w sukienkach zadecydowali o tym o czym powinna decydowac kobieta w ciazy.To ona poniesie koszty i trud wychowanai dziecka w przyszlosci.W momencie zaplodnienia stala sie niewolnica panstwa i ideologii w nim panujacej : czyli KK .Ma urodzic i wychowuwac i nie wazne jakimi srodkami ma to wykonac . Do ciazy doprowadza : nieuswiadomienie ws prawach seksu obu partnerow lub gwalt .W obu przypadkach to kobieta ponosi najwieksze konsekwencje podczas gdy facet ma szerokie pole manewru.W obu przypadkach KK prowadzi polityke aby nakrecac niechciane ciaze bo jest to w intersie KK :im wiecej WIERZACYCH Obywateli tym wiecej kasy splynie na tace .NIE JEST WIEC W INTERESIE KK stsowanie edukacji seksualnej czy aborcja wynikla z gwaltu czy zagrozenia zycia matki.to nie waga zycia jest decudujaca ale to ze powstanie nowy material na taliba katolickiego i zrodlo dochodow KK. Taka jest prawdziwa filozofia dzilania hierarchow i nie o ZYCIE tu idzie ale o EKONOMIE!

Jak dla mnie, to podstawowym problemem w temacie aborcja jest zabijanie dzieci, a nie to, kto się w to angażuje. Jak chcesz prowadzić agitację na rzecz obalenia KK, to załóż sobie taki temat. A krzyczenie o biednych i niedoinformowanych kobietach, złym kościele, nieuświadomienia, ciemnogrodzie, itp itd... typowa medialna papka. Naprawdę. Pomyśl chwilę, tak naprawdę od siebie. Nie sloganami. I proponuję powiązać uprawianie seksu z posiadaniem dzieci. Ciężka sprawa, spory wysiłek umysłowy w naszych czasach -wiem, wiem - ale czasem warto. I wiesz co? W naszym wspaniałym, cywilizowanym, nowoczesnym świecie, to lepiej traktuje się psy, koty czy świnkę morską, niż dziecko. Zwłaszcza to małe, bezbronne - całkiem bezbronne, bo nikt poza jego własną matką nie może go uratować. I chciałabym zauważyć - to będzie cytat, ale mądry - że na temat walorów i zalet tego cudu cywilizacyjnego jakim jest aborcja, to wypowiadają się ci, którym wyskrobanie już nie grozi.

Gość mariner
wyobraz sobie ze ja akurat jest przeciwko aborcji ale z innych powodow niz ty.Uwazam ze pierwszym podstwowym obowiazkiem panstwa ktore tak ochoczo zniewala przyszla matke jest poprzez edukacje ograniczenie do minimum niechcianych ciaz. Macierzynstwo powinno byc w 100% swiadome i chciane ! .Tylko w takiej rodzinie maly czlowiek ma szanse wyrosnac na zdrowego psychicznie obywatela,ktoremu w przyszlosci nie beda przychodzic do glowy pomysly rodem z Kosmosu i bedzie szanowal Zycie .Bo KK nie szanowal i nie szanuje Zycia . KK ma na sumieniu krew ludzka w imie chciwosci wladzy i teraz tez chce wladzy poprzez polityke antyaborcyjna. To nie humanizm prze z sukienkowych przemawia ale chciowsc i zadza wladzy.Dlatego dla mie jest to glos w debacie wapliwie wiarygodny . Niemniej uwazam ze to kobieta-matka powinna decydowac czy chce dziecka czy nie i pozostawmy to jej sumieniu.A rola panstwa jest zapewnic jej warunki aby okolicznosci zajscia w ciaze jak i decyzja o przerwaniu byla jak najbardziej swiadoma.To jest podstwowy warunek wolnosci .

Skąd możesz wiedzieć, z jakich powodów ja jestem przeciwna zabijaniu nienarodzonych dzieci ? Hmm, może gwoli wyjaśnienia, przytoczę je.. Po pierwsze, jestem przeciwniczką zabijania niewinnych ludzi. A już zwłaszcza takich, którzy oprócz bycia niewinnym, nie mogą się bronić. To jak kopanie leżącego. Po drugie uważam, że bycie dorosłym i dojrzałym, w pełni odpowiedzialnym człowiekiem to umiejętność ponoszenia konsekwencji swoich czynów. Dziecko jest konsekwencją uprawiania seksu. Zabicie dziecka, to nie jakaś chora odpowiedzialność jak niektórzy próbują nam wcisnąć, tylko pozbycie się problemu, najokrutniejszą z możliwych metod. Po trzecie, pojęcie wolności często mylone jest z bezkarnym robieniem tego, na co mamy ochotę. Ograniczenia tej źle rozumianej wolności wprowadzane są na codzień - co do jazdy po pijaku, mordowania ludzi, bicia, torturowania, okradania itp... A w naszym "cywilizowanym" świecie mordowanie dzieci przyjęto za wolność. Po czwarte - człowiek od poczęcia jest człowiekiem. Istotą ludzką. I to nie jest mój wymysł, czy wiara, czy pobożne życzenie, tylko tak jest. Naukowo potwierdzone, udowodnione,i nikt nie może zakwestionować tego poglądu, wmawiając ludziom, że w łonie na początku rozwija się marchewka, która w pewnym momencie "robi się" bardziej człowiekiem... Po piąte, jeżeli ktoś rozpoczyna pożycie seksualne, zakładam, że jest zarówno dojrzały, dorosły i odpowiedzialny. Jeśli nie, to wara od seksu, bo to nie zabawa w piaskownicy. I w tym duchu powinien być kierowany. A nie za pomocą akcji "rozdajemy gumki".

Właśnie przed chwilą serwisy informacyjne potwierdziły informację, że odnaleziono zwłoki półrocznej Madzi. Zasypane kamieniami, gdzieś przy torach. Pozwól - mariner - że zacytuje zdanie z Twojej wypowiedzi : "Niemniej uwazam ze to kobieta-matka powinna decydowac czy chce dziecka czy nie i pozostawmy to jej sumieniu."

Gość mariner
wolnosc to przede wszystkim wolnosc wyboru i w podejmowaniu decyzji. Miedzy innymi dlatego PRL padl ,a teraz chce sie wszelkimi mozliwymi srodkami na czele z KK ograniczyc te wolnosc. na wzor panstwa totalitarnego .Juz to przerabialismy i w tym wzgledzie PRL jest oaza wolnosci biorac pod uwage ostatnie posuniecia naszego rzadu w sprawie ACTA.Skonczyla sie zabawa ,pora obywateloi zagonic gdzie ich miejsce bo wladza opiera sie na tych samych mechanizmach bez wzgledu na to czy jest to PRL czy IIIRP. Z seksem jest tak ze jest to element wspoldzialania pomiedzy panstwem a obywatelem .Jak sie obywatelka wstrzyma od plodzenia dzieci to panstwo jako organ padnie z braku doplywu funduszy i rak do pracy .Panstwo opanowane przez talibow zawsze bedzie dazylo do propagowania prokreacji i ograniczenia wolnosci wyboru przez kobiete.Mysle ze w sytuacji skrarne mezczyzni stojacy na czele panstwa posuneliby sie do przymusowej sztucznej inseminacji kobiet Tak ze w sprawie seksu kobieta wlasciwie nie ma wyboru a obecnie machina panstwowa robi wszystko by rodzila a nie wstrzymywala sie od rodzenia.KK jest czolowym przedstawicielem tej koncepcji bo ma w ty wspomniany interes ekonomiczny.Idzie wiec reka w reke z wladza.Pokazuje tym samym ze wladza ma jednak charkter klasowy jak ladnie ujal Marks o ktorym ze wszech sil pragnie sie zapomniec Oswiata seksualna i propagowanie wolnosci wyboru jest nie na reke zarowno pnastwu jak i KK.Laczy te dwie instystucje po prostu interes zniewolenia obywatelki.

Gość mariner
Zwroc uwage ze nasza wolnosc coraz bardziej sie kurczy bo presja panstwa na prokreacje idzie wielofrontowo. Na razie sa naciski poprzez polityke antyaborcyjna,ograniczenie swiadomosci antykoncepcyjnej.Pojdzie za tym obowiazkowe plodzenie dzieci czy wrecz karanie za bycie singlem jak to mialo miejsce za czasow Gomulki.Mysle o podatku zwanym "bykowym" dla samotnych mezczyzn powyzej 27 roku zycia.Taki pomysl padl ostatnio z ust posla PSL !On nie widzial w tym nic zlego! Tak ze presja panstwa na ograniczenie naszej wolnosci jest udokumentowana i jest faktem ! A poniewaz kobieta jest tym systemie slabym ogniwen na niej sie skupiono.Nie !-dla aborcji i po cichu szerzenie ciemnoty seksualnej bo nie wypada robic tego oficjalnie bedac w mowoczesnej Europie .Czyms sie od PRLu roznimy :) Stosuje sie wiec listek figowy w postaci niby-wychowania seksualnego.a de facto wywiera presje na poprostu rodzenie dzieci bez wzgledu na to czy kobieta jest w stanie to dziecko wychowac .Panstwo w sumie jej nie pomaga a naklada wrecz obowiazek rodzenia .Jest to bardzo wyrafinowana polityka bo opiera sie na naturalnym pociagu ludzi do siebie zwanym seksem a wiec bzykajcie sie i wychowujcie obywateli ! ale na nas nie liczcie ! Zycie jednak nie zna prozni i pojawilo sie podziemie aborcyjne ktore jest faktem.POcztaj znowu archiwa Wyborczej,NIE czy FiM gazet niechetnych KK a wiec wiarygodnych w tropieniu jego potkniec. Nabija ono kabze lekarzom o czym donosi prasa,a warto ryzykowac jesli za ok 2 godz zabieg bierze sie minimum 2000zl Plich czolowy antyaborcjonista z PiS przyznal ze sam robil skrobanki ale :zrozumial " swoj blad :) w momencie gdy stal sie czlonkiem establishmentu wladzy.