Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Toskawkaaa

Czy warto studiowac pedagogike?

Polecane posty

Gość Toskawkaaa

Tak jak w temacie. Warto studiowac ten kierunek? Jestem właśnie na drugim roku pedagogiki i na pierwszym filologii hiszpanskiej. Zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z pierwszego kierunku i nie zostac tylko na filologii. Nie wiem czy jest sens robic licencjat z pedagogiki skoro mnie to nie kręci i na 100% nie bede robic z tego magisterki. Mam dylemat bo z jednej strony szkoda mi tych 3 zaliczonych semestrow, ale z drugiej troche sie mecze na tym kierunku. Jak myślicie: rzucac te studia tu i teraz czy dociagnąc do licencjatu?

oba kierunki nietrafione...ale...z hiszpanskim tez potem niewiele zrobisz,wiec moze pociagnij pedagogike do licencjatu,to chociaz bedziesz miala uprawnienia,zeby hiszpaskiego w szkole uczyc.

Zawsze warto studiować jesli to Ciebie naprawdę interesuje, a jesli tylko dla kasy to nie warto, ale o tym trzeba było myśleć przedtem. Ogólnie uważam że jak zaczęłaś to powinnaś skończyć, bo sama filologia też nie jest jakimś super kierunkiem, a tak z pedagogiką moze coś z tego będzie.

ja rzucilam amerykanistyke po 3semestrach... pedagogika sie do niczego nie przyda poza tym po co robic cos co Cie meczy??

Gość ZDepresowana
warto :) nie patrz na to co ktoś ci mówi , ważne abyś to sprawiało Ci przyjemność i Cie uszczesliwiało. nie pytaj sie czy warto, nie wiesz co Cie w życiu spotka. moja bratowa studiowała finanse i rachunkowośc i nie moze znaleźć pracy, pracuje w sklepie... nie wiedomo co przyniesie życie

Gość Toskawkaaa
No właśni po tej pedagogice i tak nie bede miala uprawnien nauczycielskich, wiec nic mi t nie da. Z kilkoma ludzmi z hiszpanskiego myslimy o zalozeniu jakiejs firmy tlumaczeniowej po skonczeniu. Nie wiem co robic ;/ Jakie kierunki sa teraz "przyszłosciowe"? ***sweetie*** i co zrobilas po rzuceniu amerykanistyki? Studiujesz cos innego?

Gość Toskawkaaa
ZDesperowana, no właśnie pedagogika nie sprawia mi żadnej przyjemości. Nie wiem czy chce mi sie pisac prace o jakims problemie, tracic czas na badanie tego problemu, opisywanie, robienie projektu społecznego i pozniej schowanie papierku do szuflady. Bo powiedzmy sobie szczerze ze w dzisiejszych czasach sam licencjat raczej nic nie daje...

pomysl z tlumaczeniami jest ok, miedzy innymi dlatego bylam na amerykanistyce bo REKTOR mowil ze po tym mozna oprocz tlumaczen byc dziennikarzem (ta jasne) jakis miesiac temu stwierdzilam ze sie mecze i mnie wkurza atmosfera, ludzie a przede wszystkim jezyk, wsalam rano i zabralam papiery. zaioslam na inna uczelnie i studiuje turystyke:) spelniam sie tam bo mimo wszystko to jest dla mnie w jakis sposob kreatywne:)

jak rzucilam miesiac temu to od razu zanioslam papiery na inna uczelnie i zaczelam turystke:) tlumaczenia dobry pomysl:)

Pedagogika jest mało trafionym kierunkiem, ale aż nie chce mi się wierzyć, że nie uzyskasz po niej uprawnień nauczycielskich. W takim razie co możesz po niej robić? Z drugiej strony szkoda tych 3 semestrów. Jeżeli chodzi o hiszpański, nie byłabym taką optymistką. Biura tłumaczeń, w których nie pracują tłumacze przysięgli zazwyczaj przegrywają z konkurencją bardzo szybko. A żeby zostać tłumaczem przysięgłym trzeba zdać państwowy egzamin, co łatwym nie jest. Jeżeli nie myślisz o nauczaniu, to będzie Ci ciężko po tych 2 kierunkach.

Gość kolejna panna nikt...
tluamaczenia? a gdzie ty znajdziesz klientow na tlumaczenia na hiszpanski?

Gość Toskawkaaa
***sweety*** tak w środku roku zaczelas turystyke? Czy to byl jakis kierunek zaczynajacy sie od semestru letniego? Sa różne specjalizacje pedagogiczne: wspierająca, edukacja przez sztuke, społeczna, kultura fizyczna itepe. Po mojej mogłabym pracowac jako wychowawca w domach dziecka czy na swietlicach srodowiskowych, jako kurator spoleczny (nie sądowy), oedagog szkolny, asystent rodziny. Nie mam po tych uprawnien do nauczania. Chetnie bym zostala na hiszpanskim i zaczela jakis inny kierunek, ktory teraz ma jakas przyszlosc, ale nie wiem jakie kieunki sa teraz przyszlosciowe. N apolitechnike nie pojde, bo przedmioty scisle sa dla mnie torturą ;/

jak sie interesuja jezykli to tak naparwde to powinnas isc na aglistyke i jakis jezyk azjatycki np. mandarin . rosyjski tez moze byc przydanty i arabski.

Po mojej mogłabym pracowac jako wychowawca w domach dziecka czy na swietlicach srodowiskowych, jako kurator spoleczny (nie sądowy), oedagog szkolny, asystent rodziny. Nie mam po tych uprawnien do nauczania. no to juz zawsze cos. chodz jak realne sa szanse ze znajdziesz taka prace to trudno okreslic. ale hiszpanski to wg mnie nietrafiony kierunek.

wiesz co ja dolaczylam do pierwszego roku drugiego semestru, pierwszy semestr bede zaliczac z kolejnym pierwszym rokiem:) takie to poplatane:)

Gość Toskawkaaa
Nawet nie wiedzialam ze mozna tak zrobic :) a na jakiej uczelni studiujesz? Mnie naszly watpliwosci z ta pedagogika jak zaczelam praktyki w tym semestrze. I to zupelnie nie to co chce robic w zyciu, nie chce pracowac z ludzmi z rodzin dysfunkcyjnych. To po pierwsze nie jest latwe, wymaga czasu i zaangazowania w ich zycie, po drugie niesie tez za soba niebezpieczenstwo, bo sa to ludzie ze srodowisk patologicznych, a po trzecie kasy z tego wlasciwie nie ma. Tylko zeby przezyc od 10go do 10go.

Gość bcvcbcbc
ja skończyłam pedagogikę resocjalizacyjną z pracą ciężko w zawodzie, ale jak ktoś naprawdę był cierpliwy i wytrwały to pracuje tam gdzie chciał (wielu moich znajomych ze studiów robi to co chciało robić) ja zostałam tłumaczem - czyli nic nie związanego ale te studia były dla mnie najlepszym wyborem wiele nauczyłam sie o człowieku, jego psychice, zachowaniu, o relacjach międzyludzkich wiem jak to zabawnie brzmi, ale te studia mnie trochę jakby ukształtowały i bardzo się z tego cieszę!

Gość bcvcbcbc
wg mnie filologie typu hiszpańska, francuska, włoska itd - jest przydatna jeśli ktoś po prostu chce tam wyjechać i dzięki temu złapie tam jakąś pracę - nie fizyczną w Polsce zostać tłumaczem hiszpańskiego hm.. już bardziej nauczycielem hiszpańskiego albo zostać na uczelni, zrobić doktorat i w ten sposób ciągnąć do samych tłumaczeń chyba zbyt duża konkurencja

Gość bcvcbcbc
ps. ja mieszkam za granicą i tłumaczę dla firm, które mają polskie projekty i potrzebują kogoś z językiem polskim ale w Polsce pewnie ciężko by było zostać tłumaczem i mieć klientów

jak ktos chce wyjechac do danego kraju po studiach to nie ma sensu isc na studia- jezyka mozna nauczyc sie na kursach. bcvcbcbc-a mozglabys napsiac jak dostalas ta prace, bo ja mam dwie znajome ktore wlasnie chcialby pracowac jako tlumaczki ang-pl ( jenda jest w pl ,druga mieszka w uk) i nie za bardzo wiedza jak sie za to zabrac,gdzie szukac i jakie dodatkowe kursy robic.

Gość pawwel
Ja jednak proponowałbym wybrać inny kierunek. Pedagogika jest chyba tylko dla ideałów, trudno później znaleźć pracę i wyżyć. W dodatku są takie uczelnie, jak łódzka WSP, na której pedagogika ma ocenę warunkową. Wszystko zaś przez to, że studentów nie ubywa, więc i sami wykładowcy nie mają zbyt wielkiej motywacji, żeby trzymać poziom. Zdecydowanie więc radzę zmienić kierunek póki jeszcze można.

Gość rinaz
Pedagogika mocno się trzyma, co widać choćby po najchętniej wybieranych przez kandydatów na studia kierunkach. Jak najbardziej warto ją studiować, choć oczywiście wiele zależy od specjalności, programu studiów, wykładowców. Jeśli studiuje się na dobrej uczelni, pod okiem praktyków i program studiów dopasowany jest do wymagań stawianych nowoczesnym pedagogom, absolwent takiej uczelni znajdzie pracę w zawodzie. Na przykład ze statystyk wynika, że 90 procent absolwentów Wyższej Szkoły Pedagogicznej im. Janusza Korczaka znajduje zatrudnienie. Na rynku nie brakuje też oczywiście miernych uczelni, bez żadnego dorobku i doświadczenia, gdzie panuje stagnacja, a studia pedagogiczne nie przygotowują do wykonywania zawodu.

Gość gość
studiowałam, nie słuchając, że nie warto. Przedszkolną, potem wczesnoszkolną. Bo to lubiłam, i kochałam dzieci. Potem rok szukałam pracy chociaż na dyplomie 5 z góry na dół , inny kierunek wcześniej z mgr. Wreszcie fuksem przez UP najpier staz wyzysk przez pół roku, potem dostała umowe na 3 miesiace z łaski bo obiecali, ale zostawili mnie - juz 2 lata pracuje i powiem Ci jedno. Studia nie ucza niczego przydatnego - bedziesz i tak zielona, spanikowana i przerazona tym jak to wyglada. Bo zupelnie inaczej niz nas ucza. Sterty papierologii, pretensjonalni rodzice przychodzacy z byle pierdołą i robiacy afere. A rodzic zawsze ma racje. Dzieci, którym wolno coraz wiecej jak nie wszystko. Pomiatanie Tobą przez dyrektora, i starsze madrzejsze kolezanki, dla których jestes nowym popychadłem. A dzieci, z roku an rok gorsze.....teraz mam grupe przez która chce zrezygnowac z tej branzy. Jesli 4 latek rzuca krzesłami do mnie i dzieci??? A czy warto? JEdyny powód dla którego warto: godziny pracy - ja mam dwa dni gdzie pracuje po 3 h no i wolne wakacje. Bo ferii i innych nie mam. Tylko dlatego warto....

Gość gość
Jeżeli ma się skłonności sadomasochistyczne, cierpi na głupotę, nie szanuje się swoich pieniędzy i czasu, to jak najbardziej warto studiować pedagogikę. Do tego koniecznie trzeba iść na prywatną uczelnię z wysokim czesnym. Da się w ten sposób zarobić kadrze profesorskiej, w końcu to też ludzie i muszą z czegoś żyć. Pracy po tych studiach nie będzie - nie macie co się łudzić. Zostaniecie za to obiektem drwin absolwentów politechnik i innych dobrze zarabiających ludzi, którzy porównają wasz dyplom do papieru toaletowego. W sumie, to nawet papier toaletowy jest bardziej użyteczny. Wybór należy do was!

Gość gość
U nich masz pedagogikę na wysokim poziomie - http://www.wsp.szkolymydlowskiej.pl/ Prowadzą dosłownie kilka kierunków, każdy konkretnie, z odpowiednią kadrą, z odpowiednim programem - dużo praktyki. Nie jest to kolejna strata czasu, tylko faktycznie z uczelni wychodzicie z konkretnymi umiejętnościami. I w takich miejscach rzeczywiście warto studiować.

Gość gość
Patrzcie tutaj - http://www.wsp.szkolymydlowskiej.pl/ Oni mają dosłownie kilka kierunków i jednym z nich jest właśnie pedagogika. Czy temat godny uwagi? Zdecydowanie tak, z wielu względów. Przede wszystkim tam macie nastawienie na faktyczne nauczanie, nie ma tracenia czasu na bzdury, program jest konkretny, podobnie jak kadra. I tak to powinno wyglądać.