Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana egzaminem

NIECH MI TO KTOŚ WYJAŚNI-BIEDA W POLSCE

Polecane posty

Gość załamana egzaminem
mogłaś iśc na takie studia, które dałyby Ci pewność pracy, sama wyobrałaś kierunek kształcenia licząc się z tym że pózniej będziesz mogła mieć nerwówke

Gość do rozarozana
Ja przynajmniej wokół siebie w każdej pracy widzę (mówię o prywaciarzach, nie korporacjach), że najlepsze posadki mają krewni i znajomi królika. I że szefowie rzadko inwestują w firmę, bo zbyt wiele inwestują w swoje rozrywki, o rozplanowywaniu obowiązków mało co wiedzą. A do tego wszystkich dobijają podatki,

Gość do rozarozana
A jakie to studia wg Ciebie? Oświeć mnie :) Poznałam niedawno kilku bezrobotnych prawników, mój kuzyn tylko po znajomości ma pracę po medycynie, znajomi informatycy wkurzeni rynkiem pracy właśnie wyjechali z kraju, kolega przeklina, że wybrał Politechnikę... Ja akurat mam takie umiejętności, że ZAWSZE przynajmniej będę miała zlecenia.

Gość załamana egzaminem
a co w tym dziwnego że zatrudnia się dzieci i rodziny? przecież to normalne. Byłoby chore, gdyby rodzic olał własne dziecko i zatrudnił jakiegoś obcego!!!

Gość załamana egzaminem
medycyna, stomatologia, farmacja, pielęgniarstwo, położnictwo, wiele kierunków na politechnice

Gość nmnnmnmjju78909
może w Warszawie, Wrocławiu i innych wielkich miastach na pewno nie w tych małych miastach i miasteczkach oraz wsiach

Gość ufboikl
Powiem tak, Wy chcecie życia GODNEGO, ale na poziomie zachodnioeuropejskim, bogatym :) Wbijcie sobie do tych głów, że żeby całemu spoleczenstwu żyło sie na takim poziomie (tzn. zachodnioeuropejska klasa srednia) to trzeba pracowac na ten dobrobyt w gospodarce wolnorynkowej przez 2-3 pokolenia. I to przy załozeniu, ze nie bedzie krachu finansowego, wojny albo innej katastrofy! My mamy za sobą zaledwie 1 pokolenie. Polacy zaczęli masowo jeździc za granicę i widzą, ze tam żyje sie lepiej. Ale 90% tych jeżdzących nie rozumie, że na taki dobrobyt trzeba zapracować. I zaczynając psioczyć, zę u nas jest "Beee" i tak dalej. Dlaczego nie porównujecie naszego poziomu życia z Czechami, Węgrami, Słowacją, Bułgarią, Rumunią, Słowienią itp, tj. państwami, które mają podobną historię i możliwości ekonomiczne ?????????????? NO DLACZEGO?

Gość do rozarozana
Co w tym dziwnego? No, nic poza jedną rzeczą: ci ludzie nie mają wiedzy / wykształcenia / umiejętności / kwalifikacji. Bo gdyby mieli to naprawdę nie miałabym nic do zarzucenia. Ale dziwi mnie zwalnianie wieloletnich, naprawdę dobrych pracowników w imię nepotyzmu... A co, Ty też tak pracę znalazłaś i wmawiasz wszystkim wokół, że zapewniło Ci to wykształcenie? Bo to, co tu piszesz, to jakaś bajka :)

Gość załamana egzaminem
nie, ja jestem na studiach, a pracuję normalnie, bez znajomości i widzę że młodzi naprawdę teraz maja szansę aby się wybić

Gość do rozarozana
To właśnie Ci napisałam, że medycyna tego nie zapewnia, podobnie jak znam bezrobotnych po Polibudzie. To jakaś mrzonka... Poza tym - przecież nie wszyscy mogą być lekarzami...

Gość do rozarozana
załamana egzaminem, jaki masz zawód?

Gość kupuje w Piotrze
kupuje w Piotrze i pawle albo Almie, bo mają rtaniej niż w biedronce , i do teog darmowa dostawe do domu , gdzie ty tu widzisz luksus ?> w biedronce wydałam 70 zeta nie ma na czym oko zawiesić , w Piotrze i Pawle wydałam 80 zeta , i miałam i mieso i wedline, ser zolty, kielbase, jedzenia na 3 tygodnie dobrze , w biedronce sie zastanawiam na co mi starczy ziemniaki, 1 paczka miesa, 2 paczki mrozonek, mortadela, paczka sera ziemniaki tyo gdzie jest taniej?

Gość załamana egzaminem
no studiuję lekarski, a pracuję w Zarze na kasie

Gość do rozarozana
Dokładne, w P.i P. i Biedronce ceny wielu rzeczy są porównywalne

Gość do rozarozana
W takim razie nie masz jeszcze zawodu, i doświadczenia w zawodzie, a piszesz, że zarobiłabyś 50 000 w Australii w swoim zawodzie? A sprawdzałaś w ogóle czy tam możesz w nim pracować? Bo np. polscy masażyści nie maja praw wykonywania zawodu w Wlk Brytanii Miłej rozmowy, idę :)

Gość załamana egzaminem
oczywiście że mogę tam pracować, wszysto sprawdziłam, teraz zdaję ostatnie egzaminy i zastanowię się gdzie robić specjalizacje. Tam pracę mam już praktycznie załatwioną

Gość A masz regularne miesiaczki?
Czyli kolejna wyjezdza z kraju, bo tu sie nie da dobrze zyc?

Gość załamana egzaminem
w Polsce jest dobrze i żaden kafetrianin, nawet najbiedniejszy, nie zmieni mojego zdania na ten temat. Mądrzy, kreatywni zawsze sobie w tym kraju poradzą. A głupi? i tak nie docenią tego co mają

Gość jakie bzdurne statystyki?
moj maz wyjechal do pracy za granice zgodnie z wyksztalceniem, nie przez znajomosci, z rodziną, legalnie. Nie traktowalismy tego jak wygnanie tylko normalna kolej rzeczy i jako przygodę i oczywiscie zastrzyk finansowy.Moje dziecko po dobrych studiach ( choc niekoniecznie takich po których jest praca w Polsce , podjelo prace w zawodzie za granica- znaleziona przez internet - i tez nie wygnanie, raczej zdobycie doswiadczenia, poznanie nowych ludzi. Prawdopodobnie bedzie potem pracowac w Polsce - a moze w innym kraju - swiat jest przeciez teraz maly - trzeba byc elastycznycm i korzystac ze wszystkich mozliwosci, ktore sie ma. Jesli tu nie ma pracy -- szuka sie gdzie indziej. Gdy nie ma gdzie indziej - trzeba sie przekwalifikowac. Ja, mimo skonczonej Politechniki, przekwalifikowalam sie, bo uznalam inna prace za bardziej mi odpowiadajacą. Normalne dzialanie. Nie wyobrazam siebie,zebym miala siedzic i narzekać. NIgdy nam nic nie dal- co mamy, to zdobywamy sami i do siebie mozemy miec albo pretensje, albo sobie dziekowac. Czy PIS czy PO, i tak sobie daje radę robiąc to, co potrafię najlepiej.

Gość proste jak
w POlsce jest 3mln urzędników i to oni za pieniądze budżetowe kupują :)

Gość załamana egzaminem
no właśnie- najgorsze co można robić to liczyć na polityków, wierzyć że Tusk czy Kaczyński wam coś zmienią. GÓWNO zmienią. Każdy jest kowalem własnego losu i tutaj żadne ich decyzje tego nie zmienią. Każdy ma to, na co sobie sam zapracuje

Gość A masz regularne miesiaczki?
No niekoniecznie, niektorzy maja to, na co inni zapracowali (rodzice), a niektorzy pracuja doopa znajomosciami. Sama chcesz wyjechac zeby miec 50 000, jakbys byla kreatywna - parafrazujac Twe slowa - zaraz po studiach zdobylabys taka sama prace w Polsce, bo przeciez mozna, a Twoja uczelnia jest dobra

Gość załamana egzaminem
w Polsce zarabiałabym max10tys, a to dla mnie za mało. Zresztą jeszcze nie wiem co zrobię. Zależy czy bedę mogła robić tę specjalizację, o której marzę

Gość załamana egzaminem
jeszcze dorzuciłabym fakt organizowania wesel za kilkadziesiąt tysięcy i że nawet sprzedawczynie w Biedronce mają zaręczynowe pierścionki z brylantami. Czyli małe namiastki luksusu

Gość Spryciarz)))))))))))))))))))))
No ale tak naprawdę o co ci chodzi ??? Że co ?

Gość Spryciarz)))))))))))))))))))))
Aaaa i ten stereotyp wschodniej polski !!!!! Kolega/koleżanka wyżej doskonale to ujął Te poniemieckie rudery to totalna porażka :( I nie dziwcie się tym Niemcom, że szlag ich trafia patrząc na to się tam dzieje !!!

Gość dowidzeniapolsko
ciekawy watek. mieszkam w uk od 5ciu lat z rodzina, 2 dzieci 8 i 2 lata. temat podobny do tego przerabiam na okraglo. zalamana egzaminem to dla mnie przyklad wlasnie studentki medycyny ktorej rodzice lekarze zdzierajac z ludzi 100 za dotkniecie klamki do ich gabinetu finansuja wygodne zycie. o zyciu wie tyle ze szkoda komentarza i te jej obserwacje.....hm... normalne bogactwo w tej polsce. praca w zarze na kasie, prosze was, moja sieostra na stomatologicznym zakowala a nie pracowala. medyczna to ciezkie studia. wyjedz do uk jak mowisz ze juz masz prace zalatwiona, tu zwykly GP zarabia 100tys funa rocznie. cos krecisz panno -- wiesz co to HPC? Oprocz tego ze w Polsce jest bieda to jeszcze wyzysk, zawisc i zazdrosc a najgorsze jest to ze ludzie wierza propagandzie i nie widza np tragedii demograficznej jaka sie szykuje. jak bedzie za 40 lat 0.9 osoby pracujacej na 1 emeryta to smrod staruszkow umierajacych w mieszkaniach w centrum bedzie czuc na przedmiesciach. zycze powodzenia