Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna Marycia

Bez slubu koscielnego pary nie mozna nazwac prawdziwa rodzina

Polecane posty

"zasady ? czyje ? kto je ustalił ? " Jezus ja przestrzegam zasd Pisma Św - a ty o jakich zasadch mówisz ? tych wymyślonych przez ludzi ? z pisma św. też są niektóre napisane przez ludzi - np. listy Pawła. Znasz historie swoiego kosćioła ? wiesz ile jego zasad ma podłoze czysto polityczne albo hiostoryczne i nic nie ma wsólnego z Bogiem ? Nie bede sie wypowiadać na temat historii, bo nie lubie sie uczyć historii, słabo mi wchodzi do głowy, zaraz wszystko zapominam. "[zgłoś do usunięcia]LICENCJA:) w 6 prawadach wiary mozę byćsobie zawarte co zechce papież czy kto inny ." "A znasz ten fragment, w którym Pan Jezus ustanowił spowiedź?" a tak na marginesie - dla ciebie jest wążniejsza Biblia czy nauka KK ? Oba. Nauka KK może byc obrazem/przybliżeniem tego co mówi Bóg. Nikt jej nie ustala, a przynajmniej nie powinien wg swoich "widzi mi się"

Gość uhauha
"Nie bede sie wypowiadać na temat historii, bo nie lubie sie uczyć historii, słabo mi wchodzi do głowy, zaraz wszystko zapominam". Uuuuu, no i tu pies pogrzebany. Jakbyś znała co wyczyniał KK, to chyba byś padła trupem.

z pisma św. też są niektóre napisane przez ludzi - np. listy Pawła. całe Pismo jest napisane przez ludiz kaitana , całe . Ale pod natchnieniem Ducha Św. Wiele z tewgo , a właśćiwie wszystko o czym mówisz jest sprzeczne z tym co mówi Biblia , ale ty o tym nie wiesz bo Jej nie czytasz a opierasz sie tylko na naukach ludzi , którzy je wedle swojego właśnie " widzimisię " umyślają. Co teżdaje efekty takie jakie daje .

wcale nie trzeba umieć historii żeby być dobrym katolikiem ;) nic by mnie nie zaskoczyło, bo wiem, że ludzie są grzeszni

nawet nie chodzi o to co wyczyniał kk , ale o to w jakich okolicznośćiach i na jakie potrzeby powstawały konkretne nauki KK .

to nie ma nic wspólnego z grzesznośćia czy świętościa ale z pojmowaniem kim jest Jezus , kim jest Bóg i kim jest Duch ŚW .

"LICENCJA:) z pisma św. też są niektóre napisane przez ludzi - np. listy Pawła. "całe Pismo jest napisane przez ludiz kaitana , całe . Ale pod natchnieniem Ducha Św. Uważam, ze niektóre listy św Pawła są sprzeczne z księgą rodzaju. Podać Ci przykład? "Wiele z tewgo , a właśćiwie wszystko o czym mówisz jest sprzeczne z tym co mówi Biblia ," Nie znam całej Biblii, znam tylko jej niektóre fragmenty. I z tymi fragmentami nie jest sprzeczna moja mowa. Nie czytałam biblii, ale znam jej niektóre teksty, a innych słucham w kościele. Ja biorę wszystko.

Uważam, ze niektóre listy św Pawła są sprzeczne z księgą rodzaju. Podać Ci przykład? "Wiele z tewgo , a właśćiwie wszystko o czym mówisz jest sprzeczne z tym co mówi Biblia ," Nie znam całej Biblii, znam tylko jej niektóre fragmenty. I z tymi fragmentami nie jest sprzeczna moja mowa. Nie czytałam biblii, ale znam jej niektóre teksty, a innych słucham w kościele. Ja biorę wszystko. Bardzo proszę . Będizesz pierwsza na świecie , która to udowodniła ,ale kto wie ?:) Nie mozęsz brać wszystkiego - bo Biblii nie znasz :) no , ale czekam na rten fragment :)

Poczytajcie sobie co święty Paweł mówi o kobietach, co odzwierciedla jego stosunek do feminizmu i zauważycie, że stoi w sprzeczności z tym oto tekstem z księgi rodzaju "Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, stworzył mężczyznę i kobietę"

i to ma być ta " niezgodność " ?:) a ty to przeczytałaś ? wiesz z czego wyływało przekonanie Pawła o kobietach ? o ich roli w zbawieniu ? w sołeczeństwie > w rodzinie ? czy zatrzymlałaś sie tylko na pierwszej " niefeministycznej " uwadze Pawła na temat kobiet i doszłaś do wniosku że jest to niezgodne z natchnieniem Ducha ŚW .? jaja sobie robisz dizewczyno ?

licencja - może najpierw ty powiedz o co ci chodzi, bo nie kapuje zarzutu twojego

np ten tekst o nakryciu głów stoi w sprzeczności z równą godnością mężczyzny i kobiety napisaną w księdze rodzaju

a ty masz pojecie jak niefemistyczni byli ojcowie kosćioła i co oni wygadywali o kobietach ? nie ? to poczytaj sobie a moze zmienisz zdanien na temat tych nauk ,bo wiele z tego co tu twierdzisz to właśnie oni wymyślili . Wiem ,ze historii nie lubisz ,ale warto wiersdzieć w co siewierzy . A jak o nich czytać nie chesz - poczytaj Biblię .

oczytaj sowbie o uwarunkowaniach historycznych , o roli kobiet w tamytch czasch a nie obrażaj sie ,ze Paweł kazał głowy nakrywać ....

nie to była szybka zmiana tematu skot hanan udowodnił już ze kk opiera sie na pismie sw

a ty masz pojecie jak niefemistyczni byli ojcowie kosćioła i co oni wygadywali o kobietach ? nie ? wiem, bo czytałam ich teksty, są jeszcze gorsze nie wiem, czy wymyślili, ale tak napisali a co mają uwarunkowania historyczne do tego? jak coś było źle trzeba było poprawiać, a nie pogarszać

Gość Plotkara35
Mialam meza,mielismy slub koscielny byly i dzeci i co? I dupa blada tego co sie dzialo u nas w domu nie mozna w ogole nazwac rodzina,a juz na pewno nie prawdziwa rodzina,bo w prawdiwej rodzinie nie ma przemocy,nie ma wyzwisk i jest ogolny szacunek do wszystkich czlonkow domu.W prawdziwej rodzinie ludzie sie kochaja,mowia o uczuciach i nikt nikogo nie krzywdzi.Teraz mam wlasnie taka prawdziwa kochajaca sie rodzine,bez slubu koscielnego.Wiec to czy ktos ten slub koscielny ma czy nie,nie ma znaczenia jesli chodzi o prawdziwa rodzine. W ogole co za bzdury autorka pisze

kaitan , no przecież ja widze ,ze ty głupia nie jesteś to czemu sie tak zachowujesz ? co maja do tego uwarunkowania społeczne ? no ,a jak sądzisz ? uwarunkowania były takie jakie były i rolą Pawła nie było ich zmienianie ale głoszenie Ewangeli . Zresztą ja nie znajduję w jego wypowiedizach niczego obraźliwego , bo on dostrzegał prawdziwe powołanie kobiet i mężczyzn przed Bogiem a zakrywanie głowy to przy tym wszystkim pikuś :) A jak trzeba było poprawiać to czemu ojcowie , często święci wyniesieni na ołtarze w kk tego nie zmieniali ? czemu nie poprawiali a nawet upadlali kobiety ? Najczarniejszy okres w dizejach ludzkości śednoiwiecze czy nie jest zasługą - może postronna - ojców kosćioła ? Mordy , zabójstwa , tortury , stosy - nakrycie głowy przy tym to betka .

Gość anika 28047
bez slubu kosielnegonie nie jest sie malzenstem po slubie kocielnym i to tyle . co do rodziny to nie ma zaczenia.czemu katolicy lubia i nazucja swa racje innym ?

Gość pirromannka
interesujące :D znam kochającą się rodzinę ateistów z trojgiem dorosłych dzieci bez żadnego ślubu, nie tylko koscielnego - są razem od ćwierćwiecza :D uważasz, że w czym są gorsi od tych par po ślubie kościelnym gdzie maż tłucze żonę a ona zdradza go z jego kumplem?

Gość anika 28047
o czesc licencja. fajnie sie czyta co piszesz. a lubie to.

to prawda slub cywilny moge sobie odprawic w domu,tylko koscielny sie liczy.

popadanie ze skrajności w skrajność nie jest dobrym przykładem :) a insunuowanie ,ze ci bezslubu są tacy szczęsliwi bo ślubu nie maja a ci ze ślubem nieszczśliwy bo ślub maja - conajmniej dizecinne :)

Gość anika 28047
- katlicy kochni czy wy ne widzicie ze sa ludzie na tm swiecie , majacy inne zdanie i nienalezacy do K. katolickiego - tak odpraw sobie cywilny w domu i wystaw akt malzenstwa . gratulacje

Gość pirromannka
to nie jest insynuowanie tylko przykład wzięty z zycia - jesli do mnie pijesz jako antyteza dla tematu topiku :)