Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anna Marycia

Bez slubu koscielnego pary nie mozna nazwac prawdziwa rodzina

Polecane posty

wiesz o czym mowie ,taka przysiege jak w cywilnym to moge w domu powiedziec ,to sa slowa rzucane na wiatr,takie slowa to nawet w zabawie mozna wypowiadac

Gość anika 28047
kazdy zyje wedle wlasnych zasad - i jesli nie krzywdzi drugiego to chyba jest ok ? nie?

Gość anika 28047
wiesz ile znam rozwodnikow po kocielnym ? slub koscielny nie gwarantuje szczesca i nierozerwanosci zwiazku .

Gość anika 28047
LICENCJA - prosze napisz mi swojej filozfii- widze ze wiedze masz ogromna. i poglady mi sie podobaja .

wiesz o czym mowie ,taka przysiege jak w cywilnym to moge w domu powiedziec ,to sa slowa rzucane na wiatr,takie slowa to nawet w zabawie mozna wypowiadac wiesz co Biblia mówi na ten temat ? Że kto w małym jest wierny i w wielkim wierny będize . Innymi slowy - kto nie potrafi dotrzymać przysiegi człowikoei i Bogu nie dotrzyma . Nie jest wążny rodzaj ślubu - bo i ti i tam przysiega sie nie Bogu czy urzędnikowi ale swojej zonie - męzowi . I tylko d nas zlaęży czy tej przysiegi dotrzymamy czy nie .

"Mialam meza,mielismy slub koscielny byly i dzeci i co? I d**a blada tego co sie dzialo u nas w domu nie mozna w ogole nazwac rodzina,a juz na pewno nie prawdziwa rodzina,bo w prawdiwej rodzinie nie ma przemocy,nie ma wyzwisk i jest ogolny szacunek do wszystkich czlonkow domu.W prawdziwej rodzinie ludzie sie kochaja,mowia o uczuciach i nikt nikogo nie krzywdzi.Teraz mam wlasnie taka prawdziwa kochajaca sie rodzine,bez slubu koscielnego.Wiec to czy ktos ten slub koscielny ma czy nie,nie ma znaczenia jesli chodzi o prawdziwa rodzine." Ale winy nie możesz zwalać na ślub. licencja - ale głoszenie nie powinno być zależne od czasów, czy uwarunkowań. Nie wierzę, że tak spokojnie podchodzisz do tego tekstu ;) czytałaś cały? Powołanie powołaniem, ale nie można nikogo dyskryminować. "A jak trzeba było poprawiać to czemu ojcowie , często święci wyniesieni na ołtarze w kk tego nie zmieniali ? czemu nie poprawiali a nawet upadlali kobiety ?" No właśnie też nie wiem. :P Jedyne wytłumaczenie to takie, że ludzie są grzeszni ;) Może i betka, ale tu nie chodzi o nakrycie, tylko oi traktowanie kobiet. anika 28047 bez slubu kosielnegonie nie jest sie malzenstem po slubie kocielnym i to tyle . co do rodziny to nie ma zaczenia.czemu katolicy lubia i nazucja swa racje innym ? "Idźcie i nauczajcie wszystkie narody. Kto uwierzy, będzie zbawiony, a kto nie, bedzie potępiony" Masz odpowiedź ;) pirromannka - ale nie możesz zwalać winy na ślub ;p jak są niewierzący, to nie mogą wziąć ślubu kościelnego coteraz - dobrze mówisz

no pewno, że nie można nazwać prawdziwą rodzina, bo trzeba mieć kościelne pozwolenie, na prywatne pierdolenie.

pewnie że czytałam wszystkie listy Pawła :) ale to co ty widzisz jako dyskryminacje ja widzę jako ochrone a wierzac że Biblia to Słowo Boże ,dla mnie , dobry plan dla mojego życia nie buntuję ise przecwko niemu :)

Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych gdyby każdy przestrzegał to przykazanie to nie było by wojen głodu złodziejstwa i tak dalej

"Facet jest chwałą i obrazem Boga, a kobieta jest chwałą faceta". Nie widzisz tu dyskryminacji? Bóg -> Facet-> Kobieta

Gość pirromannka
Kaitana ja na nic nie zwalam winy ja tylko rzucam pytanie w czym lepsze jest małżeństwo koscielne w którym została sama wydmuszka od związku bez żadnego papierka za to trwałego i pełnego miłosci od 25 lat i jest to pytanie do autora topiku

Gość anika 28047
bylo NAUCZAJCIE czy NAZUCAJCIE - i w imi tego mordy przez 650 lat , uczeniczylo w tym ok. 75 papiezy? to nie jst nauczanie moja drga.

Gość mariamagdalenakqqqwajedna
masz racje dak ksiedzu doopy. ciemna maso!!! BERETOWA

Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych to chyba przykazanie skrajnego egoimu, którego nawet satanista by się nie powstydził, a wprost przeciwnie lansował, buhahahahaha

ale dalej mysli juz nie rowinełaś i nie ociagnełaś wersetu - a to bardzo niebezpieczna metda udowadniania swoich racji na podstawie zdań wyrwanych z kontekstu - bo dalszy fragment tego samego listu mówi - (11) Zresztą u Pana ani mężczyzna nie jest bez kobiety, ani kobieta nie jest bez mężczyzny. (12) Jak bowiem kobieta powstała z mężczyzny, tak mężczyzna rodzi się przez kobietę. Wszystko zaś pochodzi od Boga. (1 list do Koryntian 11:11-12, Biblia Tysiąclecia)

Gość anika 28047
to wlasnie k . katolicki - jako pierwszych mordowal wyznwcow biblii. bo byi zagrozeniem . goraco wiezyli niepotzebowali - domow z kamenia.

Skoro tak: "(11) Zresztą u Pana ani mężczyzna nie jest bez kobiety, ani kobieta nie jest bez mężczyzny. (12) Jak bowiem kobieta powstała z mężczyzny, tak mężczyzna rodzi się przez kobietę. Wszystko zaś pochodzi od Boga. " to dlaczego wcześniej pisze, że tylko facet jest obrazem Boga? I tego nie rozumiem ;)

Gość anika 28047
milowanie bliznigo jak siebie samego - to nie egoizm - jesi nie szanujsz siebie - jak poszanujesz malzonka , czy dziecko , jasli nie kochasz siebie czy pokochasz innych- z ich wadami i ulomnosciami , ktore i ty posiadasz ?

Gość malinkowa piwonia
śluby cywilne wprowadził w Europie Napoleon Bonaparte więc do niego pretensje katolicy miejcie ja uwazam że ślub cywilny jest tak samo ważny jak kościelny a liczy sie miłość w zwiazku a nie kto ślubu udziela jak nie ma miłości to chociazby papież ślubu udzielił w watykanie to związek bedzie do bani a jak jest miłość do nawet slub w USC w Pcimiu Dolnym może być romantyczny i piekny!

Gość malinkowa piwonia
przepraszam mieszkańców Pcimia Dolnego ale tak sie mówi

daltego kaitana nie wystarczy tylko przeczyać fragment a nawe cały list . Auto i adresaCI SĄ UMIESZCZENI W EWNYCH CZASCH , W PEWNYCH OKOLICZNOŚCIACH I SĄ KONKRETNĄ GRUPĄ OSÓB W TYM WYPADKU SA TO WIERŻACY W KORYNCIE SORY ZA CAPSA Listy apostolskie sa swoistymi instruktarzami tworżacego siekoscioła ,wiiele nauk Pawła czy innych apostołów jest kierowane do wiernych w celu zbudowania pewnej struktury kościoła, bo nie nalezy zapominać ,ze ludzie , ktorzy sie nawrócli byli nie tylko żydami , ale i grekami , rzymianami a także pochodzili z innych pemion i narodów . Potrzebowali wiec jasnych wskazówek kto ? co ? kiedy ? i dlaczego ? po to żeby stworzyć zesoloną społecznosć . Jsk poczytasz inne pisam zaobaczysz ,zę pełne są też bardzo praktycznych wskazówek dotyczących życia codziennego a nawet porad lekarskich :)

11) Zresztą u Pana ani mężczyzna nie jest bez kobiety, ani kobieta nie jest bez mężczyzny. (12) Jak bowiem kobieta powstała z mężczyzny, tak mężczyzna rodzi się przez kobietę. Wszystko zaś pochodzi od Boga. bardzo dobre wytłumaczenie, z resztą bardzo zrozumiałe, bo Paweł z Tarsu, był ogólnie bardzo cwanym Żydem i potrafił, zgrabnie wytłumaczyć, to czego głupi judaistyczni Żydzi nie rozumieli, a chrześcijanie to co innego, gantze-gal wszystko kapowali bez problemu.