Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnieszka1231992

czy mogę pozwać ginekologa?

Polecane posty

Gość agnieszka1231992

witam... w środę byłam u ginekologa (murzyna) ,dotąd wszystko było ok ,dzień przed wizytą krwawiłam i mówiąc mu o tym ,mówił że to normalne ,zrobił mi usg,morfologię,pobrał mocz i wziął mi kartę zdrowia dziecka . dziś rano poroniłam.mogła to być jego wina?mogę go jakoś pozwać?

Zależy, co chcesz uzyskać. Odszkodowanie, czy np. odebranie mu prawa do zawodu, odpowiedzialność dyscyplinarną, albo karną? Możesz go pozwać o odszkodowanie za błąd w sztuce lekarskiej i naruszenie dóbr osobistych, ale pamiętaj, że ten błąd to Ty będziesz musiała udowodnić. Pewnie będzie wiązało się to z powołaniem biegłego - a zaliczkę na jego wynagrodzenie płacisz Ty. Jest jeszcze wynagrodzenie dla prawnika i opłaty sądowe. Przekalkuluj więc, czy Ci się to opłaca, bo wcale nie musisz wygrać sprawy, a wtedy zostaniesz ze stratami.

Gość agnieszka1231992
a gdyby znalazło się kilka osób ,które się na niego skarży,to szanse o odszkodowanie byłyby większe?

Szanse na odszkodowanie są większe, gdy ma się dużo dowodów przeciw lekarzowi. Ilość osób, która je gromadzi, nie ma znaczenia.

Gość tak zapytam
a w którym tygodniu ciazy jestes? na poczatku ciazy plamienia sa normalne, wiec skad wiesz ze on popelnil blad skoro piszesz ze zrobil ci badania? jestes tak wzburzona ze mam wrazenie ze chcesz go pozwac tylko dlatego ze ma inny kolor skóry

Gość agnieszka1231992
chodziłam do murzyna bo myślałam że będzie badał mnie swoją wielką pytą a on badał mnie czymś metalowym, podejrzewam że dlatego poroniłam

Gość hoggacia
Nie wiem,czy mozesz pozwac. Na moje oko to to,ze krwawilas w dzien wizyty,to juz byl poczatek poronienia. jak to wczesna ciaza,to pewnie i tak nic sie nie dalo zrobic. Choc dziwi mnie,ze okreslil to krwawienie jako normalne,bo krwawienie w ciazy nie jest normalne i zawsze.powinno budzic czujnosc

w mojej ocenie nie ma żadnego tytułu by skutecznie pozwać tego lekarza. Bo o co? Trzeba by mu udowodnić jakieś zaniedbanie lub bład przez którego gdyby nie popelnił nie doszłoby do poronienia. A to jest niewykonalne. Zlecił podstawowe badania a jedyne do czgo można się przczepić to stiwirdzenie że krwawienie w ciązy jest "normalne" - bo oczywiście nie jest. Ale zawsze moze się tlumaczyć że chciał uspokoić pacjentkę a i tak próbe diagnozy podjął.

Gość agnieszka1231992
ktoś mi się na konto wbił sorry za ostatniego posta,byłam w 8 tygodniu ciąży,no jutro rozejrzę się za jakimś prawnikiem,dzięki za pomoc

Gość Murzyno
Wrocław? Chyba tylko my mamy czarnego ginekologa :classic_cool:

Gość agnieszka1231992
moses nande to on...( pelplin)

Gość vbhnvbnvnbv
ale w jaki sposob jego wina,bo nie rozumiem,plamienia i krwawienia we wczesnej ciazy czesto sie zdarzaja, ja mialam w 2 ciazach, jezeli zarodkowi normalnie serce bilo aty krwawilas troche, to czesto sie to zdarza i on nie mogl inaczej stwierdzic,nie wiem co ty myslisz ze co on niby ci cos zrobil czy nie zrobil? jak milalas poronic to nic by ci i tak nie pomoglo

Gość agnieszka1231992
no tak racja ,gdybym i tak miała poronić, to po jakiego h*ja do lekarzy mam jeździć ,to od czego on tam siedzi i kase bierze?

Gość Zażenowana !!
trudno twoje posty w ogóle brać na poważnie, prześledziłam wszystko co napisałaś i po pierwsze nazywanie czarnoskórego człowieka "murzynem" świadczy o twoim braku inteligencji, pytanie o coś takiego na forum jest żenujące, a twoja wiedza na temat ciąży też pozostawia wiele do życzenia. poważnie masz problem czy jesteś 13 latką siedzącą w domu i nie mającą nic lepszego do roboty? a swoją drogą jaki błąd chcesz mu zarzucić? że wykonał wszystkie badania? że krwawiłaś?

Gość gwiazdka_26
Możesz spróbować, jednak nie wróżę Ci powodzenia. W sprawach o odszkodowania za błędy w szuce medycznej zawsze niezbędne jest powołanie biegłego. Moje doświadczenia są takie, że jeszcze nigdy żaden lekarz nie wydał negatywnej opinii o działaniach podjętych przez drugiego lekarza, choćby błąd w sztuce był dla laika oczywisty. Nie wiem z czego to wynika, bo na medycynie się nie znam - być może faktycznie to jest tak, że każdy przypadek należy badać indywidualnie i nie ma czegoś takiego jak minimum standardów. Trudno mi w to uwierzyć, jednak nie wykluczam. Bardzo mi przykro z powodu tego, co Cię spotkało. Jednak na sprawiedliwość raczej nie licz. Powiedział prawnik.