Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Melodii O. 19

Mąż mojej siostry bardzo źle ją traktuje . Proszę pilnie o radę .

Polecane posty

Gość cytrynowy sorbet.
nie ma za co :) leć,dobranoc :)

Gość czy ktos1234
a zanim zamieszkalas z siostra i jej mezem to gdzie mieszkaliscie? bo piszesz ze rodzice wyjechali a potem piszesz ze to jest jego mieszkanie.to mieszkalas z rodzicami? a gdzie rodzice wyjechali? i co z tym mieszkaniem się stało w ktorym mieszkalas z rodzicami? sorry ale pachnie mi tu ściemą.poza tym zachowujecie się z siostra jak by to był wasz pan i władca i mozna odniesc wrazenie ze to wam pasuje bo nie znam osoby ktora by nic z tym nie zrobila.wszystko co ci ldzie tu radza to zle,na policję podac zle,zbierac dowody zle,zadzwonic na niebieska linię tez zle a mialas zadzwonic i co?? poprostu pasuje wam tak jak jest i tylko oczekujecie zeby się nad wami litowano i nic z tym nie robicie zaslaniając się strachem,robicie wszystko co on wam kaze i nawet zgodziłybyscie się na wiecej zeby tylko był spokoj i zeby dawał kasę.podejrzewam ze gdyby cie zgwałcił to tez bys nic z tym nie zrobila bo by cie siostra poprosila. zresztą nie ma zadnego "ON'ego,albo masz schizofremię albo dobrze się bawisz. niepozdrawiam.

Rozumiem Cię, Melodii. Nawet jeżeli historia jest wymyślona to wiem z doświadczenia, że tacy psychopaci się zdarzają. Niestety dużo częściej niż nam się wydaje, bo na zewnątrz udają wspaniałych przyjaciół i szarmanckich bohaterów i wszyscy dookoła myślą, że to nie jest możliwe żeby taki wspaniały człowiek robił takie straszne rzeczy. Niestety nabierają się na to również naiwni prokuratorzy i inni funkcjonariusze, więc musisz zbierać dowody. Przeczytaj na Wikipedii pod hasłem "Psychopatia" wszystkie punkty w paragrafie "kryteria diagnostyczne". Mąż Twojej siostry to podręcznikowy przykład "lekkiego" psychopaty. Sam nie wierzyłem w istnienie takich chorych ludzi póki sam nie spotkałem osobiście jednego z nich. Twoja siostra panicznie się go boi więc nawet boi się poprosić o pomoc, bo obawia się, że on zrobi jej krzywdę. Ona nawet boi sie powiedzieć Ci, że potrzebuje pomocy, bo on mógłby sie o tym dowiedzieć. Ale w środku bardzo chciałaby żeby ktoś jej pomógł, tylko tak żeby to nie wyszło od niej bo wtedy naraża się na jego złość i zemstę. Więc Ty ze swojej inicjatywy musisz jej pomóc. Z tego co opisujesz to już obydwie robicie wszystko co on Wam każe, żeby tylko go nie denerwować. Zachowujecie się jak typowe, zastraszone ofiary przemocy domowej. On się obawia Ciebie bo wie, że możesz zgłosić sprawę na policję, dlatego chce Cię kontrolować i straszy Cię, że zrobi krzywdę Twojej siostrze. Dodatkowo chce Cię uzależnić od siebie, żeby móc manipulować Tobą i gdy zrobi Ci krzywdę (tak niestety, prawdopodobnie stanie się prędzej czy później) nie będziesz chciała zgłosić na policję, bo będziesz od niego uzależniona albo zastraszona. Jeżeli jest prokuratorem to niestety jest to bardzo niebezpieczne dla spełeczeństwa, bo prawdopodobnie, zamiast ścigać psychopatów takich jak on, pomaga im. Tym bardziej powinnaś zgłosić sprawę na policję, żeby został usunięty ze swojego stanowiska. Prokurator musi mieć nieskazitelny charakter więc wyrok w Waszej sprawie będzie dla niego poważnym problemem. Nie lituj się nad nim, bo on nie lituje się nad Twoją siostrą. Nawet jeżeli Twoja historia jest wymyślona to może komuś kto czyta ten wątek przydadzą się rady, które mogę dać ze swojego doświadczenia: 1. Najważniejsze: Dyktafon. Nagrywaj co się da: rozmowy, w których spodziewasz się, że bedzie Ci coś zabraniał albo groził że zrobi krzywde Twojej siostrze. Albo w ogóle nagrywaj kiedy tylko możesz. Oczywiście nie pokazuj mu, że nagrywasz bo zaraz skasuje wszystko co nagrałaś. Jeżeli masz dyktafon w telefonie to włączasz go i chowasz telefon do kieszeni. Niech się nagrywa. Lepiej nagrywać zbyt dużo niż żałować, że nie nagrałaś czegoś ważnego. Jak będziesz sama to sprawdź czy się dobrze nagrało. Nagrywaj jak Cie molestuje i mówisz, że nie chcesz. Włączaj dyktafon jak wchodzi do Ciebie do pokoju. Rób zdjęcia siostrze za każdym razem po tym jak ją uderzy. Gromadź wszystko so się da. Jeżeli to możliwe, rób kilka kopii tego co się nagrało i zdjęć, tak na wszelki wypadek. Zgrywaj to na płyty albo na pendrive. To są Wasze podstawowe dowody więc dbaj o nie. Kamera nie jest dobrym pomysłem, bo trudno ją ukryć i musi być podłączona do komputera, więc psychopata pewnie szybko sie domyśli. 2. Z czasem nic się nie polepszy, będzie tylko gorzej. Zrobi z Was swoje niewolnice. Biciem Twojej siostry będzie wymuszał na Was wszystko co tylko będzie chciał. 3. Zwlekając ze zgłoszeniem sprawy na policję wydłużacie swój koszmar. Im szybciej go zakończycie tym lepiej dla Was. 4. Musisz się uniezależnić. Praca będzie Ci niezbędna. On nie ma prawa Ci tego zabronić. Powiedz mu, że chcesz pracować. Jak będziesz szła z nim rozmawiać to dyktafon oczywiście ma być włączony. Jeżeli to możliwe to nie bierz nic (np. pieniędzy) od niego, bo później Ci wypomni, że on był dla Ciebie taki dobry i o Ciebie dbał a Ty mu robisz krzywdę. 5. Jak są już dowody to idziesz na policję i zgłaszasz. Groźby, szantaż, stalking, znęcanie, naruszenie nietykalności, uszkodzenie ciała, gwałt, molestowanie, itd. - jest kilka paragrafów, które się przydadzą. Poczytaj w internecie. Z Twoich opisów wynika, że ten psychol regularne łamie prawo. 6. Bardzo ważne: Nie bójcie się. Wiem, że to jest typowy strach przed tym, że psychopata się zemści ale jak sprawa będzie już na policji i będą dowody (dyktafon!) to jeżeli cokolwiek później Wam zrobi, będzie świadczyło na jego niekorzyść i tylko będzie się pogrążał. Z doświadczenia wiem, że psychopata woli odejść niż zrobić coś co będzie dodatkowym dowodem przeciwko niemu. Ale jeżeli jeszcze cokolwiek Wam zrobi to natychmiast zgłaszacie na policję. Natychmiast. 7. Nawet jeżeli na razie nie chcesz zgłaszać na policję to przynajmniej zbieraj dowody. Przydadzą Ci się później, gdy już zdecydujesz się zgłosić. 8. Jeszcze jedno bardzo ważne: nie możecie go prowokować. Jeżeli go czymś sprowokujesz to później powie, że to wszystko Twoja wina. Jeżeli facet bije kobietę to jest dnem. Zero tolerancji.