Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfgdsgsd

Mam 2 pytania do rodzicow dzieci chorych na DOWNA. Przyznac sie!!

Polecane posty

Gość dfgdsgsd

1. Dlaczego ubieraja ich jak wiochy i robia staromodne fryzury? Jeszcze nie widzialam nigdy dziecka z downem co by mialo na sobie modne spodnie czy buty. Tylko ZAWSZE sa to wiesniackie ciuchy. Tak jakby mysleli ze skoro chorzy to nie potrzebuja ladnie wygladac. 2. Dlaczego do cholery nie wychodzicie nigdzie z takimi dziecmi tylko trzymacie w domu? Bo co,wstyd czy jak? Wczoraj widzialam na placu zabaw matke z corka chora na Downa. Bylam zdziwiona bo pierwszy raz widzialam taka osobe dosc ladnie ubrana,dlugie wlosy do pasa zwiazane ladna wstazka. Byla taka radosna i bawila sie z wszystkimi dzieciakami. A jeden chlopczyk nie odstepowal jej na krok,chcial ja ciagle przytulac a ona to odwzajemniala. I ogolnie nie bylo az tak widac po niej choroby poza twarza. Moze dlatego ze matka wychodzi z nia do ludzi a nie zamyka w czterech scianach jak wiekszosc tych matek.

Gość adw33ew
bo rodzice takich dzieci maja na co wydawac kase a nie na modne ciuchy tepaku, wazniejsze zdrowie!!

dfgdsgsd, nie cwaniakuj kurwo bo sama jakbyś miała takie dziecko to też byś się wstydziła.

Gość dfgdsgsd
No sory,ale na co oni niby wydaja kase skoro DOWNA NIE IDZIE WYLECZYC ???

mnie tez to zawsze interesowalo, nawet jak ubieraja te dzieci w lumpeksach to naprawde tam mozna znalezc super ciuchy, albo poprostu zwykle ciuchy. ale zawsze te dzieci sa w szerokich brudnych dresach.... i tez mnie to dziwi, dlaczego nie ubrac tego dziecka normalnie tylko w jakies worki

Gość dfgdsgsd
dominik1000 - to znaczy ze ty bys sie wstydzil??? No chyba cie po.j.e.b.alo!!! Rzucam na ciebie klatwe : obys nigdy w zyciu nie mial dzieci ty parszywy gnoju!!!

Gość tylko wtrącę
Zespół Downa to nie choroba,resztę doczytaj w wikipedii np. Znam kilkoro dzieci z ZD i wszystkie chodzą modnie ubrane,ale ci ludzie mają pieniądze i nie muszą wybierać czy wydać kasę na rehabilitację i innych specjalistów czy na ładne ubrania dla dziecka.

Gość dfgdsgsd
Rehabilitacje czego? Bo nie rozumiem. Jak sie wychodzi z dzieckiem do ludzi to nie potrzeba zadnych rehabilitacji. Mnie tez sie nie przelewa i przewaznie ubieram dziecko w lumpie,nieraz firmowe sliczne ciuszki z Zary,Monsoon czy innych za 2,4 zl sztuka. Zal im 20 zl przeznaczyc raz na jakis czas zeby kupic cos dla dziecka ladnego? Ciagkle tylko te starodawne spodnie marchewy, i jakis wyplowialy sweter.

Gość dieta bez węglowodanów
przecież ładne ubrania nie kosztują dużo, masz rację, rodzice chorych dzieci sami ich "naznaczają" przez co czują się gorsze i odrzucane

Gość tylko wtrącę
Czytajac to co wypisujecie zastanawiam się kto jest bardziej opóźniony,te dzieci z ZD czy wy.Poczytajcie najpierw co to jest ZD,później komentujcie.Jak sama nazwa mówi jest to zespól jakis cech inie ogranicza się tylko do wyglądu,to akurat najmniejszy problem tych dzieci.

Gość dfgdsgsd
Jak bylam mala czesto chodzilam na pewien plac zabaw. W jednym z blokow mieszkala dziewczynka chora na Downa. Zawsze patrzla na ten plac zza firanki w oknie :( A ja tam chodzilam tylko dlatego zeby trafic na ta dziewczynke i sie z nia bawic,ale nigdy nie wychodzila z domu. Pewnie matka sie wstydzila ja pokazywac swiatu. To przykre ze sa tacy rodzice na tym swiecie

Gość dfgdsgsd
tylko wtrącę - dzieci z zespolem downa nie sa bardziej opoznieni niz ich rodzice!!! Ponawiam : ZAL WYDAC RAZ NA JAKIS CZAS 20 ZL ZEBY KUPIC W LUMPEKSIE KILKA LADNYCH CIUCHOW?

Gość dieta bez węglowodanów
dominik? jaki wstyd? że dziecko urodziło się z jednym chromosomem za dużo to wstyd? a niby czemu zdrowe dzieci miałyby się z chorym nie bawić?

Gość tylko wtrącę
Nie oceniajcie innych,nigdy nie wiadomo jak sami byscie się zachowali mając dziecko z ZD. To ,że rodzice dzieci z ZD zachowują sie tak a nie inaczej wynika często właśnie z nietolerancji naszego prymitywnego polskiego społeczństwa.Co do ubierania tych dzieci to przesadzacie,lub żyjecie w jakimś dziwnym środowisku, u mnie w mieście widuję takie dzieci i zawsze są ladnie ubrane i stosownie do swojego wieku.

Gość dfgdsgsd
dominik wez mnie nie rozsmieszaj. To ze ty jestes zacofany nie znaczy ze inni tacy sa. Dziewczynka ktora ostatnio widziqlam z ta choroba na placu zabaw nie narzekala na brak towarzystwa,wrecz przeciwnie. Jakos nigdy nie widzialam zeby ktos nasmiewal sie z tej choroby, no chyba ze dzieci z przedszkola przezywajace siebie 'ty downie' ktore nie rozumieja znaczenia tych slow.

Gość dfgdsgsd
tylko wtrącę - to rodzice sobie wkrecaja ze sa posmiewiskiem dla otoczenia,a wcale tak nie jest

Gość tylko wtrącę
masz tutaj jeden przykład -dominik jakis tam,gwarantuję ci,ze takich prymitywnych ćwoków jest sporo w naszym społeczństwie. Dzieci są najmniejszym niebezpieczeństwem dla osób z ZD,szczególnie młodsze,nie widzą różnic,później kształtują je rodzice.Dopóki będą głupi dorośli dopóty ludzie z widocznym opóźnieniem bedą piętnowani.

Gość i sie wyda
dominik ciebie trzeba było usunąć 😠

Gość tylko wtrącę
Rodzice tych dzieci nie boją się,ze ktos ich będzie oceniał,obawiają się,ze ludzie skrzywdzą ich dziecko,unikając obcego środowiska w jakis tam swój sposób chronią je przed drwinami.Ludzie z ZD są bardzo ufni,czasami za bardzo.

Gość ja lubię czekoladę
każdy rodzic ubiera dziecko wg swoich możliwości finansowych.

Czy dzisiaj jest możliwość wykrycia w czasie ciąży ze dziecko będzie upośledzone? Jest prawna możliwość poddania się aborcji w takiej sytuacji?

Gość ja lubię czekoladę
ja widuję dzieci z zespołem Downa z rodzicami na spacerach. Dlaczego mają się wstydzić swoich własnych dzieci?! A spacery są jak najbardziej wskazane zarówno dla dziecka jak i ich rodziców.

Gość ja lubię czekoladę
pomiędzy 12 a 14 tygodniem ciąży robi się USG wykrywające m.in. tę chorobę- tylko sprzęt musi być nowoczesny, bo stary nie wykryje wad

Gość pax,
"Jakos nigdy nie widzialam zeby ktos nasmiewal sie z tej choroby, no chyba ze dzieci z przedszkola przezywajace siebie 'ty downie' ktore nie rozumieja znaczenia tych slow" jak ja chodziłem do szkoły to jeszcze w 5 klasie podstawówki niektórzy przezywali się ty downie, myślę, że w podstawówce, bynajmniej w tej do której chodziłem, osoba z downem miałaby bardzo źle, a w gimnazjum i liceum, do których chodziłem to już w ogóle nie miałaby życia

Gość powodów może być wiele
- dziecko z ZD często wymaga całodobowej opieki, nie może zostac samojak inny 10 czy 13 latek - matki rezygnuja z pracy żeby się nimi zająć i dostaja za to świadczenie pielęgnacyjne 520 zł. Kupa szmalu nie ma co... no, ale dobra- nie tłumaczy to czemu nie kupia ciuchów po 2 czy 4 złote - osoby z ZD mają najczęściej nietypowe figury - krótkie, grube nogi, przysadziste tyłki, na taką figurę ciężko znaleźć cos poza dresami i to jest niestety fakt. - osoby upośledzone często maja swoje dziwactwa i np nie lubia zmieniać odzieży, nie lubia nowości, przyzwyczajają się bo tylko wtedy czują się bezpiecznie - dlatego nosza w kółko swoje 2 pary dresów i na nową sukienkę reaguja histerią - no, ale tego nie wie ktoś kto osobę z ZD widział tylko 2 razy w życiu z daleka na ulicy.

Więc skoro są możliwości wykrycia tej wady i usunięcia ciąży, to dlaczego te glupie baby rodzą takie dzieci?

Gość ja lubię czekoladę
dominik1000 - nie ma ludzi zdrowych!!!! Ciesz się, że jesteś sprawny fizycznie. Co do Twego intelektu to....

Gość dfgdsgsd
tylko wtrącę - i rodzice z takim nastawieniem do swiata wszczepiaja to swojemu choremu dziecku ktore czuje sie potem odrzucone i zamyka sie w sobie. Znam pewnego chlopaka z Downem w moim miescie. Ale on chyba tylko lekko uposledzony jest,nie wiem. Nie chodzil nigdy z rodzicami pod reke,cale osiedle go zna bo to taki duzy rozrabiaka :) Jak ktos mu wejdzie w droge to potrafi takie wiazanki puscic ze wlosy staja deba. Nikt mu nie podskoczy i kazdy go lubi. Potrafi spiewac na caly autobus czy w sklepie :P Raz nawet mnie podrywal :D myslalam ze padne na zawal jak polozyl reke na moim ramieniu,jest taki bezposredni :D Nikt sie z niego nie smieje,raczej budzi podziw :)

Gość kalusia2222
DOminmik ty jesteś też chory psychicznie trzeba cię usunac bo jesteś niebezpieczny!! idź się lecz