Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna mala

nie wyjasnione pytania o religii. Kto mi odpowie?

Polecane posty

też przez myśl mi przemknęło to wklejanie...ale człowiek musi być jednak świeży...:) Dzięki temu i nasza wiara ma okazję się umocnić :)

A co ma piernik do wiatraka? W którym miejscu wiedza wyklucza wiarę jako taką. Nie chodzi o same pojęcia.

Gość zxderr
Ja mam tylko dwie rzeczy do powiedzenia: 1. Skoro ktoś uważa, że Boga nie ma - to po kiego grzyba zakłada takie tematy/wypowiada się w nich? Ja nie wierzę w potwora spaghetti i nie zadaję jego wyznawcom (a są tacy, sprawdźcie na wiki) pytań czemu w niego wierzą i dlaczego są takimi kretynami. Po prostu mam to w nosie... 2. Powiedźcie tym wszystkim byłym alkoholikom/narkomanom których Jezus wyrwał z dna, że tylko im się zdawało i Boga nie ma. Na pewno zgodzą się z Wami

no i pojawia isę o stani " merytoryczny " argument :) ortografia :D ty sie ciesz historyczko ,ze moich wcześniejszych p ostów nie czytałaś z przednich miesięcy bo poległabyś na miejscu :D

czekam na merkabę i jego wklejkę o protestanckim pastorze - jak jej raz dizennie nie zobaczę - nie mogę spać :)

Gość ewewewer
Słynny Dan Brown po prostu spopularyzował rzeczy, o których historycy wiedza od dawna, zaden to szok. Moze dla abnegata. Wymysły, że Maria Magdalena miałaby byc prostytutka, wzięły się tylko z tego, że pochodziła z miasta Maddalena, które było znane z ladacznic. ale była - jak nawet jest w Bibli, w królewskiego rodu. Ciekawe ile jest ladacznic z królewskiego roku? Buachachacha

Gość Lucky Luke
Boga nie ma i nigdy nie było, gdyby dzieci Adama i Ewy płodzily kolejne pokolenia, to byłby same kaleki i downy. Debile wierzą tylko w takie cuda na kiju.

ewewewer, jesteś zwykłą ignorantką. Wiedzy z pisma zero, wiedzy dot wczesnego chrześcijaństwa - zero. I z czym Ty do ludzi? Bo już nie o samej wierze pisze, ale o wiedzy..której niestety nie posiadasz. I jeszcze się tutaj mędrkujesz udając wielce "oświeconą". A jak argumentów nie masz to się czepiasz ortografii..

Gość ewewewer
ewewewer, jesteś zwykłą ignorantką. Wiedzy z pisma zero, wiedzy dot wczesnego chrześcijaństwa - zero. I z czym Ty do ludzi? Bo już nie o samej wierze pisze, ale o wiedzy..której niestety nie posiadasz. a mozesz to uzasadnic? Jak skomentujesz np. spory wokół dogmatu o Trójcy świętej jakie toczyły sie we wczesnym średniowieczu?

22:28 [zgłoś do usunięcia] ewewewer Słynny Dan Brown po prostu spopularyzował rzeczy, o których historycy wiedza od dawna, zaden to szok. Brown niczego nie spopularyzował, tylko zerżnął wszysko ze "Świętego Gralla i świętej krwi" Nawet za to groził mu proces ale nie wiem jak to się skończyło. To po pierwsze. Po drugie, w książce są umieszczone jednie popłuczyny, nie mające nic z faktami historycznymi wspólnego, o czym Ty jako historyczka powinnaś wiedzieć :P Jedynie co, w miarę porządnie, została napisana geneza pentagramu. reszta - do śmietnika.

Gość Ja tez mam pytanie
Podpinam się do tematu. Od jakiegoś czasu poszukuję Boga.Zaczęłam czytać Biblię, niestety zamiast poukładać mi wszystko w głowie sprawiła, że mamjeszcze więcej wątpliwości. Mam wrażenie, że nie ograniam Boga i jego planu swoim rozumowaniem. Mam dwa pytania: 1) Kain i Abel- dlaczego Bóg faworyzował jednego z braci, skoro obaj starali mu się przypodobac? 2) Potop- jest napisane, że Bóg żałował iż stworzył życie na ziemi. Współczuł ludziom i dlatego postanowił ich unicestwić. Dlaczego to zrobił i dlaczego unicestwił także wszystkie zwierzęta (oprócz tych z Arki), czemu one były winne?

Gość ewewewer
i co sadzisz o rękopiach znalezionych w Nag Hammadi? Albo o doktrynie czyścca, tzn jej powstaniu?

Wymysły, że Maria Magdalena miałaby byc prostytutka, wzięły się tylko z tego, że pochodziła z miasta Maddalena, które było znane z ladacznic. ale była - jak nawet jest w Bibli, w królewskiego rodu. No ja Cie... :D takich bredni to ja dawno nie czytałam. zadam zasadnicze pytanie: Czytałaś choć raz Pismo Święte?

Bóg n ie faworyzował żadnego z synów Adama i Ewy . Oni sami weszli w spór ze sobą a podłozem tego była zazdrość. Abel był pasterzem a Kain rolnikiem , Biblia mówi ,ze Abel składał swoje ofiary z najlepszych sztuk swojego bydła a Kain składał to co akurat miał po ręką . Ale i tak Bóg " wziął go na rozmowę " , powiedział mu co robił źle idał szansę na poprawę . Jak to sie skończylo ?

Gość ewewewer
No ja Cie... takich bredni to ja dawno nie czytałam. Te "brednie" oglądałam w serialu dokumentalnym "Tajemnice Biblii", jaki byl puszczany w bodajze święta... Co do Browna- to wy z nim wyjechalyście, jak nie pospularyzował wiedzy, to co zrobił? Moze nie rozumiesz słowa? W jego książce jest sporo ciekawych watków, chyba jej nie czytałas, wyjaśnia znaczenie wielu słów, bp. skąd się wzieło slowo Lucyfer, itp. Wiele teorii jest dyskusyjna, ale nie o tym temat. Biblie czytałam, stare i nowe pismo, bo na moich studiach to podstawa, od deski do deski. Nie wiem po co w ogóle z wami gadam, pewnie gimnazjum nie macie...

Bóg zanim zesłał na Ziemię potop dawał ludziom szansę na poprawę ,ale ludzie nie chcieli zmienić swojego postępowania a było to możliwe . Było możliwe życie sprawiedliwe bo takie prowadził Noe . Biblia mówi , ze ludzka n niegodziwość rozrosła sie ponad miarę i dlatego Bóg pożałował ,ze stworzył ludzi - w swojej masie . Czemu musiały zginać zwierzęta ? szczerze mówiąc nie wiem

Gość Ja odpowiem na te pytania:
Odpowiedź na pierwsze pytanie: W księdze Rodzaju jest napisane, że Bóg przemówił do Kaina gdy ten zabił swego brata. Pan powiedział mu, że za karę zostanie wygnany do innej okolicy a ponadto będzie naznaczony jakimś tam znamieniem dzięki któremu będzie można rozpoznać, że uczynił on coś złego. Wtedy Kain odpowiedział Bogu że gdy tak się stanie to obcy ludzie widząc to znamię mogą mu zrobić krzywdę a Bóg odrzekł, że do tego nie dopuści. Z tego tekstu więc jasno wynika, że na świecie oprócz Adama, Ewy, Kaina i Abla byli jeszcze inni ludzie na świecie. Początkowe rozdziały Księgi Rodzaju nie mówią jednak więcej na ich temat bo informacje o nich nie były istotne. Faktem jest jednak, ze inni ludzie również istnieli na ziemi i nie było żadnego kazirodztwa. Odpowiedź na drugie pytanie: Bóg ZAWSZE istniał i nic przed Nim nie było. Pytanie "skąd sie wziął Bóg" zakłada że było coś wcześniej przed Nim i On dzieki temu powstał. To jednak nieprawda. Człowiek nie jest w stanie tego zrozumieć bo Boga nikt nie jest w stanie zrozumieć. Każdy tu jest za głupi. To jest sprawa w którą trzeba bardziej uwierzyć niż pojąć:) P.S. Nie jestem księdzem:)

taa , oglądam czasami te " Tajemnice Biblii " . jak sie dobrze rozpędzą są w stanie każdy cud wyjaśnić :D

Gość ewewewer
"Maria Magdalena (Maria z Magdali) według Biblii żyjąca w I w. n.e. kobieta pochodząca z wioski Magdala (Magdallah lub Migdal), obecnie El-Me-dżel. Należała do kręgu uczniów Jezusa. Przyłączyła się do niego po tym, gdy wypędził z niej siedem złych duchów. W Kościele rzymskokatolickim przez wieki była utożsamiana z kobietą cudzołożną z Ewangelii Łukasza."

żeby mnie nie mylono z księdzem:)

Te "brednie" oglądałam w serialu dokumentalnym "Tajemnice Biblii", jaki byl puszczany w bodajze święta... Co do Browna- to wy z nim wyjechalyście, jak nie pospularyzował wiedzy, to co zrobił? Moze nie rozumiesz słowa? W jego książce jest sporo ciekawych watków, chyba jej nie czytałas, wyjaśnia znaczenie wielu słów, bp. skąd się wzieło slowo Lucyfer, itp. Wiele teorii jest dyskusyjna, ale nie o tym temat. Biblie czytałam, stare i nowe pismo, bo na moich studiach to podstawa, od deski do deski. Nie wiem po co w ogóle z wami gadam, pewnie gimnazjum nie macie... No tak, to wiele wyjaśnia :classic_cool: film w tv, i stronka w necie. tak "histeryczki" zdobywają wiedzę :classic_cool: Wyskoczyłam z "Kodem" bo żesz bzdury napisała KK i reinkarnacji. Ale ja swojej wiedzy nie zdobywam na stronach lubujących się w fantastyce :P Gimnazjum za moich czasów nie było :D więc nawet przyznam się że nie mam ukończonego :D :P

Ja to wiem nie z google i wiki.