Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna mala

nie wyjasnione pytania o religii. Kto mi odpowie?

Polecane posty

Gość ewewewer
smutną- ja tez wiedzy w ten sposób nie zdobywam, ale nie oznacza to, że nie potrafię się ustosunkowac do niej. Co jest w archiwach watykańskich- to jestem ciekawa skąd wiesz. Sa pewne spekulacje i tylko tyle ci powiem. nie jest to wiedza co akurat pochodzi ze studiów, zadałam kilka pytań i nkt nie odpowiedział, chyba sie nawet tym chrzescijaństwem nie za bardzo interesujecie. a co sama skończyłas że się tak wymądrzasz?

Gość Ja tez mam pytanie
"Jahwe wejrzał na Abla i na jego ofiarę, na Kaina zaś i na jego ofiarę nie chciał patrzeć. Smuciło to Kaina bardzo i chodził z ponurą twarzą" (ja rozumiem, że obaj bracia starali się przypodobać Bogu, a Bóg faworyzował Abla. Zresztą dalej czytamy- "Setyci- są to potomkowie wybrani przez Boga, bo Set zajął miejsce Abla". Więc Bóg od początku wybrał jednego z braci- tak ja rozumiem). Co do Potopu- dlaczego Bóg zniszczył zwierzęta? Przecież one nie były niczemu winne? Przpraszam, że tak męczę, ale nie mam z kim porozmawiac o moich wątpliwosciach

tak szczerze mówiąc to i ty sie chrześcijaństwem nie zajmujesz a jedyni plotami około chrześcijańskimi . Nic nie wiesz o Bogu , o Jezusie , o tym kim jest i co zrobił a tylko wypisujesz jakieś banialuki o reinkarnacji i tajemnicach .

Gość ewewewer
i co sadzisz o rękopiach znalezionych w Nag Hammadi? Albo o doktrynie czyścca, tzn jej powstaniu? Ponawiam pytania, jak jesteście wierzące na pewno potraficie odpowiedziec cokolwiek

Gość ewewewer
smutną - mozesz dopowiedziec?

Pan zapytał Kaina: Dlaczego jesteś smutny i dlaczego twarz twoja jest ponura? (7) Przecież gdybyś postępował dobrze, miałbyś twarz pogodną; jeżeli zaś nie będziesz dobrze postępował, grzech leży u wrót i czyha na ciebie, a przecież ty masz nad nim panować. siódmy werset jest kluczowy . Było w sposobie życia Kaina cos co ise Bogu n iepodobało i pewna jestem ,ze Kain wiedział co to jest . Niemniej jednak zamiast poprawić swoje postępowanie wolał sprawę załatwić inaczej - to znaczy zabić tego z kim w konfrontacji wypadał gorzej . Nikt mu niczego nie kazał , do niczego nie namawiał - sam podjął decyzję .

Gość ewewewer
czyta pewnie teraz co to... :p Nie wiem co ma Brown do archiwów watykańskich, ale to szczegół. Lecę. Nara. Oby was bóg oswiecił, bo na razie to jest zle... :p

Gość Ja odpowiem na te pytania:
"Mam dwa pytania: 1) Kain i Abel- dlaczego Bóg faworyzował jednego z braci, skoro obaj starali mu się przypodobac? 2) Potop- jest napisane, że Bóg żałował iż stworzył życie na ziemi. Współczuł ludziom i dlatego postanowił ich unicestwić. Dlaczego to zrobił i dlaczego unicestwił także wszystkie zwierzęta (oprócz tych z Arki), czemu one były winne?" Ad 1) Są różne tego hipotezy: - Ofiara Abla mogła mieć większą wartość niż Kaina - Abel mógł być lepszym człowiekiem niż Kain - ta hipoteza jest najbardziej prawdopodobna: to, że Bóg wejrzał na ofiarę Abla o niczym innym nie świadczyło jak tylko o tym, że Mu się po prostu tak podobało. Kain odebrał to natomiast że Bóg bardziej kocha Abla. Bóg jednak tak samo kochał Kaina i jemu też pobłogosławiłby tylko nie w tym samym czasie co Ablowi. Każdy ma swój odpowiedni na to czas. Ad 2) Potop zesłany na ludzi był karą za ich złe czyny. Jedynie Noe i jego rodzina zostali uratowani bo żyli przykładnie. A co do zwierząt to Bóg wybrał po parze prawie z każdego gatunku (oprócz nosorożców bo się nie nadawały do arki) po to by po skończeniu potopu zwierzęta mogły się rozmnażać. W przeciwnym razie na świecie nie byłoby żadnych zwierząt. Wprawdzie Bogu nie były te zwierzęta co zginęły nic winne ale innego wyjścia nie było. Musiały zginąć bo potop był karą która sie należała złym ludziom.

ewewewer, gdybyś nas znała z kafe, to byś takich głupich pytań nie zdawała. O czyśćcu co żeśmy z Licencją "morze" atramentu wylały. a co Cię konkretnie interesuje? Bo wiara w czyściec wynika z takiej a nie innej interpretacji Pisma. Interpretacji KK rzecz jasna. Choć w Piśmie według mojej oceny (tylko mojej) na temat czyćca nie ma żadnego choć jednego zdania..

Gość zawiedziony1410
na KAŻDE wasze pytanie na temat religii odpowiedź jest oczywista gdy sobie uświadomicie że to tylko bajki Jezus musiał być ateistą

Gość Ja odpowiem na te pytania:
Dodam jeszcze, że nie jestem swiadkiem Jehowy ani nie należę do zadnej z sekt. Jestem katoliczką.

23:03 [zgłoś do usunięcia] ewewewer czyta pewnie teraz co to... Nie wiem co ma Brown do archiwów watykańskich, ale to szczegół. Lecę. Nara. Oby was bóg oswiecił, bo na razie to jest zle... To było do mnie? :D oj dziecino, naucz się cierpliwości, nie zawsze jestem w stanie NATYCHMIAST wysłać posta

co do zwierząt i ich śmierci - w tamtych czasach zwierzęta nei były tak humanizowane - ale podejrzewam ,ze paradoksalnie żyło im sie lepiej niż dziś - miały służyć ludziom za pokarm i odzienie - a skoro ludzie mieli zginąć to i zwierzęta nie były potrzebne .

Gość Ja tez mam pytanie
Dziękuję Licencja i Ja odpowiem na te pytania za odpowiedzi :)

Gość tak to widze
a ja wam powiem tak ----------są pytania na które przy obecnym stanie naszej nauki tak świeckiej jak i religijnej nie da się zrozumieć ani odpowiedzieć w sposób wiarygodny lub prawdziwy mogą to być tylko i wyłącznie domysły ,dogmaty religijne albo hipotezy ale jest coś które dotyczy każdego z nas czy jesteś bogaty czy biedny to jest ŚMIERĆ i drugie co każdego z nas spotyka to jest przeznaczenie które każdy z nas ma zapisane jak na karcie pamięci to jest PRZEZNACZENIE I DOTYCZY TO KAŻDEJ ŻYWEJ ISTOTY NA ZIEMI i od tego nie ma ucieczki to mamy w nas zapisane i oszukać tego nie można ............

zapraszam :) nawet takie forum moze człowieka czegoś nauczyć albo choć n natchnąć jaka myślą :)

Jeśli ktoś wiedzę czerpie z "tajemnic Biblii" to gratuluję. Fajne oglądadełko, na równi z Danem Brownem. A Bibila to nie dosłowny przekaz. Księgi mają różny przekaz. Tylko historyczne można traktować w charakterze historii rozumianej wprost.

Gość zawiedziony1410
jesli ktos wiedze czerpie z Biblii to gratuluje... Biblia byla doslownym przekazem kiedy byla napisana, ale ze kilku pastuchow dwa tysiace lat temu nie moglo wiedziec nic o pochodzeniu gatunku ludzkiego, biologii, kosmologii czy fizyce to dzisiaj ludzie z urojeniami ktorzy chca dalej w to wierzyc musza czytac ja wyrywkowo

Gość czarna mala
niesadzilam ze moj temat tak sie rozwinie:)) ale na temat religi mozna gadac i gadac kazdy mysli co innego