Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 alkocholiczka w potrzebie

Jestem chyba alkoholiczka. Jak przestac pic bez udania sie na terapie?

Polecane posty

Go艣膰 vb vbn vbnvbnv
tak czytam i czytam... zastanawiam si臋 czy piwo dziennie (tak max 5dni na tydzie艅) i tylko na wiecz贸r to te偶 alkoholizm.? nienawidz臋 by膰 pijana, nie lubie tej ca艂ej "fazy" nigdy nie dopuszczam do czego艣 takiego. Zawsze na imprezie mam stop jak zaczyna mi si臋 kr臋ci膰 w g艂owie.. (raz w roku mam grubsz膮 imprez臋 gdzie jest w贸dka, tak normalnie nie pij臋) co my艣licie o tym? to alkoholizm?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 moje 3 grosze jeszcze
A Tw贸j facet? Zdaje si臋, 偶e pisa艂a艣 masz kogo艣? Jak on na to reaguje? M贸j d艂ugo chcia艂 mnie z tego wyci膮gn膮膰, ale si臋 podda艂. Odszed艂. Przez wiele lat zwi膮zku widzia艂 mnie absolutnie trze藕w膮 przez 3 miesi膮ce. To by艂 m贸j rekord. Poza tym zauwa偶y艂, 偶e go wci膮gam w picie. Mia艂 mnie do艣膰 i odszed艂. A ja mia艂am kolejny pow贸d, 偶eby pi膰...

Udost臋pnij ten post

vb vbn vbnvbnv tak te偶. Jeste艣 alkoholiczk膮. to nie chodzi o ilo艣膰 wypitego alkoholu, lecz o cz臋stotliwo艣膰.

Udost臋pnij ten post

ciezko powiedziec, bo przeciez kazdy alkoholik zaczal od piwa:O Jesli jednak kontrolujesz sie, umiesz powiedziec stop to ok. Tylko pamietaj od jednego piwa dziennie, robia sie dwa, trzy itd...:O Moze warto z tego zrezygnowac? Zaden alkoholik nie zaczal od butli wodki co dzien, zaczyna sie niewinnie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bede chyba napietnowana
przez ajvena czy jak mu tam . Tez mialam problem . Chlalam ,miewalam ciagi i wszystkie inne cuda wianki jak to alkoholiczka. Wiecie co mnie otrzezwilo? Kilka wizyt w AA , gdzie chca z Ciebie wyciagnac wszystko , zdeptac przy okazji ale w dobrej wierze , i to udawane kochamy Cie. Po wizytach tam odechcialo mi sie pic . Nie chcialam byc takim falszywcem jak oni . Przestalam. To jest najlepsza terapia , zareczam :) . Tam wszyscy gadaja co im kazano kiedys , zero szczerosci , formulki i 100 kilo mulu. Ale polecam mnie uzdrowilo. Nie pije tylko 16 lat i jest ok. Dzieki AA za terapie 馃尰

Udost臋pnij ten post

On (moj facet) nie wie, z chleje tak czesto, wie, ze pije za duzo. Sam to mowil, zwracal uwage. Raz mnie juz zostawil niby przez cos innego, ale to "inne" bylo skutkiem picia. On mi nie pomoze jesli bede chciala przestac pic, ba ja mu nawet nie powiem, ze pomocy potrzebuje:O

Udost臋pnij ten post

bede chyba napietnowana- wlasnie tego co napisalas obawialabym sie na spotkaniach AA. Nie jestem idiotka i pewne historyjki nie ruszaja mnie

Udost臋pnij ten post

Ja nigdy na terapii AA nie by艂am i nawet takiej nie bra艂am pod uwag臋, g艂贸wnie dlatego, 偶e nie mog艂am, ale te偶 mam problem z m贸wieniem o sobie nawet bliskim a co dopiero obcym i jak m贸wisz gdy wyczuwa si臋 fa艂sz i s艂ucha wyuczonych formu艂ek. Te偶 by mnie to odrzuci艂o. Ale jak wida膰 u Ciebie terapia by艂a skuteczna ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kefir;
" 21:58 [zg艂o艣 do usuni臋cia] vb vbn vbnvbnv" r贸偶ne s膮 organizmy, jeden si臋 uzale偶ni, drugi nie, poza tym jest jeszcze pijactwo, a pijactwo to co innego ni偶 alkoholizm, chod藕 czasem mo偶e da膰 do艣膰 podobne objawy

Udost臋pnij ten post

To chyba nie mieszkacie razem bo by widzia艂, 偶e Ty nie pijesz du偶o tylko za du偶o. Mnie nie chodzi艂o o to, 偶e ma Tobie pom贸c bo wiem z do艣wiadczenia, 偶e nie da rady jak sama nie b臋dziesz chcia艂a. raczej pyta艂am czy widzi, 偶e jeste艣 alkoholiczk膮 i nie przeszkadza mu to?

Udost臋pnij ten post

wiem, ze nie powinno sie mowic od jutra a od teraz, ale ja od jutra nie pije. To moje postanowienie.

Udost臋pnij ten post

Nie, nie mieszkamy razem, ale sa momenty, ze jestem u niego 2 tygodnie na przyklad i trzezwa nie bywam:O Kiedys bylam 2 miesiace u niego i bylam trzezwa malo, na palcu jednej mozna policzyc:O Teraz mam kontrakt jak pisalam i rezygnuje z mieszkania sluzbowego i bede u niego wiec dlatego chce przestac.

Udost臋pnij ten post

A my艣lisz, 偶e jutro o tej samej porze napiszesz tu - dzi艣 nie wypi艂am nic? A za miesi膮c? Za trzy miesi膮ce? Jak oceniasz swoje szanse bez terapii, bez lek贸w, masz tylko jedno narz臋dzie - siln膮 wol臋... siln膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bede chyba napietnowana
Ja nie chce tu snuc dziwnych nauk dziewczyny , bo nie o to chodziu ,ale oni tam sa strasznie dziwni i takimi pozostaja . Szkoda.Mieszkam w malym miescie znamy sie jakos , czasem z widzenia czasem bardziej. Ci z tych mityngow czy jak im tam , od 16 lat gadaja to samo. Ja dawno zapomnialam o alko a oni mnie pytaja i dalej mnie kochaja i sa ze mna ,ZAL!!!!! Zero w nich zycia , meczennicy , a mialo byc tak pieknie. Polecam miting choc jeden . Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

aha, widzial, ze jestem pije za duzo, mowil, ze jestem alkoholiczka:O Bedac u niego chowalam alkohol, pilam gdy nie widzial. Z tym, ze po mnie ciezko zauwazyc kiedy pilam. Kapnal sie nie raz, nie raz awantury byly. Ale mialam to gdzies, w koncu bylam pijana:O

Udost臋pnij ten post

mam silna wole. Kiedys w dziecinstwie bylam za gruba, kochalam slodycze. uzalezniona od nich wrecz bylam. Gdy powiedzialam sobie koniec to byl koniec. Do dzis nie przelkne zadnych ciastek, ciasta (procz jablecznika), batonow, czekolady (procz czarnej) czy innych slodkosci. Mialam wtedy 11 lat.

Udost臋pnij ten post

Wobec tego Tw贸j facet musi Ciebie naprawd臋 kocha膰, bo inaczej ju偶 dawno by poszed艂 do innej. Tylko wiesz, m贸j te偶 mnie bardzo kocha艂... ka偶dy ma sw贸j limit. Mojego limit wyczerpa艂am. Nie pope艂nij mojego b艂臋du, bo mo偶e ju偶 nigdy nikt Ciebie nie pokocha. Jakby za kar臋. Tak jest ze mn膮. Zabi艂am jego uczucia i za to ju偶 nigdy nikt mnie nie pokocha艂. Do ko艅ca 偶ycia b臋d臋 mia艂a moralniaka, 偶e to zniszczy艂am. Nie id藕 t膮 drog膮.

Udost臋pnij ten post

ja swojego limit tez wyczerpalam. Dal druga szanse i co? I ostatnio powiedzial ze ma dosc:O Ale wciaz walcze bo wiem, ze jest o co i dlatego nie chce juz pic. A ty nie pisz, ze to koniec, bo na pewno kogos poznasz i bedziesz szczesliwa- wiem, banalnie i dosc tanio to brzmi:O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pisiarek
koncepcja

Udost臋pnij ten post

aha i poszedl do innej:o Tak to sie zdarzylo i bylo kolejnym powodem do chlania:O

Udost臋pnij ten post

Widzisz co napisa艂a艣 mam siln膮 wol臋, do dzi艣 nie zjem s艂odyczy opr贸cz tego, opr贸cz tamtego. A z alko tak nie ma. Niestety. Nie mo偶na sobie powiedzie膰 w贸dki nie pij臋, ale piwo tak. Jak szlaban to szlaban i to do ko艅ca 偶ycia. I sobie pomy艣l, masz 25 lat, b臋dziesz mia艂a wesele, albo dziesi膮tki Sylwestr贸w, urodzin, imienin itd, a Ty zawsze b臋dziesz musia艂a pi膰 col臋 gdy inni ze spokojem b臋d膮 pi膰 alko. I co gorsze b臋d膮 Ci to proponowa膰, pyta膰 "ze mn膮 nie nie napijesz?"... Jeste艣 a偶 tak silna?

Udost臋pnij ten post

o tym marze. Powaznie. Chce wlasnie zawsze pic wlasnie cole, wode, sok. Nie chce juz pic alkoholu. Nienawidze go, a zarazem potrzebuje. Ale uwierz, ze pragne dozyc dnia, ze alkohol stanie mi sie tak obcy, ze nie dosc ze odmowie (to kazdy alkoholik moze zrobic) to poczuje, ze go nie chce i nie potrzebuje

Udost臋pnij ten post

To mamy takie samo marzenie. Bo ja dzi艣 odmawiam, tylko dlatego, 偶e dawka leki (5 r贸偶nych) + alko (nawet piwo) = 艣mier膰. Mam tego pe艂n膮 艣wiadomo艣膰, a nie chc臋 jeszcze umiera膰. Odmawiam bo leki daj膮 mi jaki艣 rodzaj haju, ale gdy widz臋 osoby w ogr贸dkach letnich pij膮cych zimne piwo czy drinki to tak im zazdroszcz臋... Ja chyba nigdy nie osi膮gn臋 stanu gdzie alkohol b臋dzie mi oboj臋tny. Ale marz臋 o tym.

Udost臋pnij ten post

Wiesz czego si臋 teraz boj臋? 呕e ko艅czysz teraz ostatnie piwo, albo ju偶 sko艅czy艂a艣 i p贸jdziesz dokupi膰 (sama tak m贸wi艂a艣) i 偶e si臋 spijesz i 偶e jutro ju偶 nie b臋dziesz pami臋ta膰 dzisiejszej rozmowy... 呕e pop艂yniesz, tak jak ostatnie kilka lat by艂o...

Udost臋pnij ten post

tego sie wlasnie boje, chce by alkohol byl mi obojetny, a z drugiej strony chcialabym sie okazjonalnie napic tego piwka:O Ale wiem, ze mi nie wolno, bo jedno piwko u mnie nie jest jak u innych. Ja bede chciala wiecej. Kiedys bylam u mojego faceta i zgubilam karte, kupil nam po piwie. Wypilam i poprosilam o kase na nastepne. Powiedzial, ze pozno i idziemy spac. Ja nie poszlam:O Kombinowalam by miec na alkohol. Zalosne, wiem:O

Udost臋pnij ten post

nie zapomne rozmowy, bo widzisz upic sie moge do nieprzytomnosci czasami, ale zawsze pamietam co zaczelam, a piszac to bylam trzezwa. Gdyby bylo inaczej to nie mialabym tak odpowiedzialnego stanowiska.

Udost臋pnij ten post

Aha, bo mnie cz臋sto zdarza艂 si臋 urwany film. Potrafi艂am nie pami臋ta膰 3/4dnia, przy czym pijana by艂am tylko wieczorem. Mo偶na mi by艂o wm贸wi膰 wszystko. Dlatego nie by艂am pewna czy b臋dziesz pami臋ta膰 nie tyle rozmow臋 co postanowienie.

Udost臋pnij ten post

za dlugo juz pije by nie pamietac. Jak juz ktos napisal w miare dluzszego picia, wiecej alkoholu potrzeba. Musialabym byc niezle nawalona by zalozyc temat i nie pamietac.

Udost臋pnij ten post

zreszta w pracy dzis bylam wiec w pracy nie pije co nie oznacza, ze na kacu i z promilami czasem nie przyszlam:O Jednak zawsze wiem, ze musze zrobic co do mnie nalezy, a potem moge chlac:O

Udost臋pnij ten post

Nie wiem jak to dzia艂a, ale alkoholiczki maj膮 wdrukowany kod: najpierw obowi膮zki potem picie. Ja te偶 najpierw robi艂am co do mnie nale偶a艂o, tak偶e kwestie dotycz膮ce dzieci, pranie , gotowanie, a potem nagroda - chlanie. B艂ogi spok贸j, relaks, problemy nagle mala艂y, 偶ycie zaczyna艂o bawi膰 ( a w ka偶dym uk艂adzie nie bola艂o ju偶 tak bardzo). Ale zanim si臋 napi艂am by艂am nerwowa, dar艂am si臋 na dzieciaki, wszyscy mnie wkurzali, odlicza艂am godziny, kiedy b臋d臋 mog艂a poczu膰 w 偶y艂ach ten trunek.

Udost臋pnij ten post