Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mania23

Czy są tu kobiety które miały w czasie ciąży rzucawkę lub stan przedrzucawkowy?

Polecane posty

Gość kmnl;knvlkn
Nie czytałam całego tematu,ale....ja miałam stan przdrzucawkowy na porodówce :O i zabrali mnie szybko na CC.Skończyło sie dobrze :D Chłopak 4100 i 58 cm 10 pkt :)

Gość LekarzProwadzącyBałwan
Mamo Aniołka Nikosia Ogromne wyrazy współczucia. Przytulam mocno. Bóg czasem wydaje takie niezrozumiałe dla nas wyroki. :( Pozostaje wierzyć, że to wszystko i to Twoje cierpienie - ma jakiś głębszy sens, którego my "małe człowieki" nie jesteśmy w stanie pojąć. :( Ja nadal bardzo często tutaj do Was zaglądam Drogie Panie, bo jak wiele z Was, biję się z myślami o drugiej ciąży. Nie mogę za bardzo pogadać z osobami w moim otoczeniu, bo mało kto rozumie, jak się można bać - skoro: nie miałam nic zdiagnozowanego, urodziłam "tylko" 3 tygodnie wcześniej, mam zdrowe dziecko i w ogóle to sobie wymyślam... Jak mam wytłumaczyć, że mój lekarz bagatelizował OCZYWISTE objawy zatrucia ciążowego? Wolę poczytać Was tutaj, dowiedzieć się coś nowego, popatrzeć co inni lekarze na to. Tak bardzo bym chciała znaleźć dobrego ginekologa, który nie będzie patrzył tylko na zdawkowe wpisy w mojej karcie, ale zechce mnie wysłuchać i moich lęków...

hej dziewczyny :) jestem po wizycie u gina :) Lekarka bardzo mi podpasowała, odpowiadała na moje pytania, wyjaśniała wszystko. także wiem mniej wiecej co i jak. Po pierwsze to muszę jeszcze uzupełnić badania.. koniecznie zbadać dno oka. Po tym badaniu bedzie widać czy mam teraz nadcisninie czy nie (holter cisnienioy nie zawsze może to pokazac, bo moge miec skoski ktore np nie sa codzinnie). Ale ogólnie dodała zeby na wiosne jeszcze raz zalozyć ten holter. Co do ciąży i leków, to podczas staranek kwas foliowy w zwiekszonej dawce tj 5mg i magnez 3xdziennie. A od pozytywnego testu acard i wapń. jesli chodzi o zastrzyki przeciwzakrzepowe to tylko jesli w badaniach wyjdzie zespół anyfospolipidowy (taż zalecała wiztye u hematologa) Pytałam tez o duphaston bo bralam w poprzedniej ciązy bo mialam plamienia.. Powiedziała, żeby na poczatku ciązy zbadac poziom progesteronu i jesli bedzie ok i nie bedzie plamień to żeby nie włączać duphastonu, zeby niepotrzebnie nie obciążać wątroby. Bo jej prawidłowa praca tez jest bardzo istotna jesli chodzi o rozwój stanu przedrzucawkowego.

Gość Livien
Mania fajnie ze trafilas na fajnego ginekologa, ja jestem jeszcze w trakcie szukania takiego, moj niby zna sie na rzeczy ale zeby sie dowiedziec czegokolwiek to trzeba go ciagnac za jezyk, zreszta nei ma tutaj mojej dokumentacji z poprzedniej ciazy-porodu bo rodzilam we Wloszech wiec wszystko idzie u mnie na 'slowo'. Moj maz jednak innego zdania niz ja wiec nie wiem czy tak predko bedziemy miec klejne, chyba ze wyjdzie nieplanowane... moze i jeszcze mamy czas ale nie chcialabym aby byla duza roznica miedzy dwojka, niby jeszcze mamy duzo czasu ja dopoiero mam 21lat ale zobaczymy co bedzie. Ps. skad jestescie? moze niedaleko mieszkamy Ja jestem z okolic Rzeszowa.

witaj Livien-- ja jestem z Warszawy.Co do ciąży i starań o kolejne dziecko to ja jeszcze i tak bardzo się waham.. w sumie to paralizuje mnie ten strach.. Boje się, że przez sam ten stres nie wytrzymam tego wszystkiego psychicznie i ze sobie z tym nie poradzę.. że od tego zamartwiania się po prostu zachoruję. Lakarka powiedziala wyraźnie, że nie mam przeciwskazan do zachodzenia w kolejna ciąże, że muszę jeszcze przebadać się internistycznie o czym pisałam i w sumie to powinnam się cieszyć i patrzec na to tak ze bedzie ok, żeby się nie bac i dac sobie po prostu szansę.. ale ja tak nie potrafię :( Aha dodam, bo to istotne, że w przychodni spotkałam dziewczynę, ktora też tak jak ja miała cc w 34 tc z powodu zagrożenia rzucawką, tez potem jeszcze cisnienie jej skakalo i byla tak jak ja 10dni w szpitalu. Teraz była w 39tc i bylo wszystko ok całą ciąża i dopiero 2 dni temu coś ciśnienie podskoczylo do 150/90 i wczoraj od razu ja przyjeli i ma już chyba dzidzię przy sobie.

Gość mamaAniołkaNikosia
Mania 23 super ze znalazlas odpowiedniego ginekologa :) ciesze sie ze nie masz zadnych przeciwwskazan do ciazy :) Trzeba sie jakos przemoc, wykorzenic chociaz troszke z siebie ten lęk, chociaz to trudne... Wiem, co znaczy ten strach, sama bardzo sie boje kolejnej ciazy a nie wyobrazam sobie zycia bez dzieci mam tak ogromny instynkt... Z tym ze ja musze troche poczekac jestem dopiero 3 miesiace po cc, a bylam na wizycie po pologu i gin zaleca poczekac ok rok do kolejnej ciazy... dla mnie to strasznie dlugo :( Ja jestem po holterze, czekam na wynik, badania ogolne mam dobre, jedynie kardiolog podejrzewal arytmie ale mowil ze mogla po ciazy zostac i dlatego zlecil holtera, cisnienie mam dalej utrzymuje sie w gornej granicy normy, robilam tez dno oka i mam zmiany wiec wynika z tego ze mialam wczesniej cisnienie... Kardiolog nie wprowadzal leczenia bo chcial sprawdzic serduszko wczesniej na tym holterze... To mamy przyklad ze stan przedrzuczawkowy w cale nie musi sie w kolejnej ciazy ujawnic, podnosi na duchu :) Livien ja mieszkam 60km od Rzeszowa, a trafilam tam do szpitala i mialam cc na szopena..

Gość mamaAniołkaNikosia
chcialam jeszcze zapytac jak bylo u Was w ciazy z przeplywami krwi do dzidziusia, bada sie to przez usg tzw doppler. U mnie przez to rozwiazano ciaze tak wczesniej :( Byly kiepskie , a Nikodemek juz od 3 tygodni prawie wcale nie rosl... a z objawow przerzucawkowych mialam tylko nadcisnienie i slady bialka w moczu...

Gość margolcia27
Mania 23 to super że masz zaufanego ginekologa. Zobaczysz będzie dobrze. MamaaniołaNikosia jak byłam z Lenką w ciąży lekarka powiedziała mi w czwartym miesiącu że będzie to drobna dziewczynka. Jak się okazało lekarze co wywołali poród mówili że mała już od dawna nie rosła.To były pierwsze objawy które lekarz zlekceważył- mówili że było coś nie tak z łożyskiem i lekarz prowadzący powinien to widzieć

Witajcie mamaAniołkaNikosia--- u mnie było tak, że przepływy były ok, synek ładnie rósł, właściwie to od poczatku byl większy niż wynikało to z czasu trwania ciaży, zawsze wychodzily pomiary o 2 tyg do przodu.. I w sumie mały się nie urodził bo w 34tc ważył 2650 i miał 52 cm więc w sumie mase mial taka jak donoszone ale małe dziecko. I praktycznie objawy i konsekwencje nadciśnienia skupiły się na mnie.. myślę, że było tak bo ten najgorszy moment miałam już jak synka wyciągneli i mialam zagrożenie rzucawka poporodową. W czasie trawania ciąży to poza tym że skakalo ciśnienie i miałam takie błyski przed oczami i czasem szybkie tętno nie mialam innych dolagliwości i czuła się ok.Za to po cc czulam się fatalnie przez to cisnienie i nie chciałao spasc. I wtedy bylo najgorzej, ale dziekuję Bogu że synek był juz wtedy poza moim brzuchem

Gość Livien
U mnie głównym objawem było opuchlizna na calym ciele, wyglądałam jak napompowana, lekarz też to zlekcjoważyl, i kazal mi za 6dni przyjsc na robienie ktg dziecka, niedotwałam dwa dni pozniej odwiedził mnie w szpitalu na obchodze, szczena mu opadła, zreszta taki lekarza to nie lekarz, więcej mi pomogły pielegniarki niż on, przez cała ciąże nawet nie rozkładałam nóg na dotelu bylo samo usg. ale dobrze ze ttrafilam naznajomego rodziny to od mi sporo pomógł i u niego brałam konsultacji wszelakich. MamaAniolkaNikosia- ja mam 50km do Rzeszowa, Stalowa Wola.

cześć dziewczyny :) Margolcia-- mam pytanie czy jak poszłaś do hematologa to miałas na skierowaniu napisana co i jak czy sama wszystko mówiłaś itp. Ja idę 5 kwietnia. Livien-- ja własnie najbardziej boje się ze jak cos to lekarze zbagatelizują objawy i nie uzyskam pomocy

Gość klasykaklasyka
Cześć dziewczyny. Fakt u mnie dopiero 10 tydzień ciąży ale w moczu pojawiło mi się białko już w 5 tygodniu i cały czas się utrzymuje na tym samym poziomie. Gin mówił że może to być od jakiejś infekcji ale po tych badaniach z moczu i krwi on nie widzi nic takiego i przypuszcza że to może być zatrucie ciążowe... dał mi szereg badań na kolejną wizytę i zobaczymy co dalej. Nie mam problemów z ciśnieniem ani żadnej opuchlizny. Tak jak czytałam problemy zaczynają się w 2/3 trymestrze. Czy miałyście na początku jakieś objawy ?? Aż nie chce mi się wierzyć że na tak wczesnym etapie może to być to a w necie nie mogę się dokopać do żadnych sensownych informacji

Gość klasykaklasyka
jeszcze chciałam dodać że to moja druga ciąża (synek ma 14 miesięcy) i nie było żadnych problemów. Ciąża książkowa. jej jakiego mam strzacha po ostatniej wizycie. Jeszcze jak gin mi powiedział że nie ma na to lekarstwa że jedynie co to zakończenie ciąży :(

rzeczywiscie dziwne, bo tak jak czytałas zatrucie ciazowe występuje po 20tyg, moze byc wczesniej ale w przypadku ciązy zasniadowej (a z tego co piszesz Twoje jest prawidłowa). moze masz jaiś problem z nerkami nie zależny od ciąży?? moze wybierz sie do nefrologa

Gość klasykaklasyka
To te badania: PLGF badanie ogólne moczu i teraz schody bo napisał mi tym swoim slangiem lekarskim na kartce.. mocznik biochemia kwas moczowy białko i tu mam jeszcze coś ale nie mam pojęcia co to na literkę K a reszta to zagadka... + jeszcze typowo ciążowe badania na tym etapie

Gość LekarzProwadzącyBałwan
A może Kreatynina? Mnie to badali na oddziale jak trafiłam właśnie około 28 tygodnia. Też nie u mojego prowadzącego tylko w pobliskim szpitalu, bo On nie widział problemu, że mam skoki ciśnienia, błyski przed oczami i ataki takiego walenia serca, że mi chciało wyskoczyć.

Gość klasykaklasyka
te na K to chyba kreatynina ale nie na 100 %. To tak jakby chciał chyba wykluczyć choroby nerek ?

Gość klasykaklasyka
o widzisz wyprzedziłaś mnie z tą kreatyniną :) też mam czasem takie kołatania serca ale u mnie to raczej od tarczycy

dzięki za informacje ja takjak pisałam 5 kwietnia mam wizyte u hematologa to napisze co powiedział. a własnie zapomniałam Wam napisac. spotkałam też w przychodni dziewczynę która jest w 4tej ciąży :) i w dwóch poprzednich miała cisnienie w tej tez ma.. jedynie w pierwszej nie miała. i powiedziała ze chodzi też do poradni nadciśnienia tetniczego.. teraz i w trzeciej ciązy chodziła.. i że onie tam dają tez inne leki a nie tylko dopegyt ktory nie zawsze działa :/ z tym że ona chyba ma tylko nadciśnienie ciążowe tzn bez białkomoczu i bez obrzeków czyli nie jest to stanprzedrzucawkowy. w kazdym razie nie rozmawiałam długo z nią bo zaraz poszla, chwile tylko się przyłączyła do mojej rozmowt z tamta dziewczyną co wam wczesniej pisałam masło maslane mi wyszlo :) mam nadzije ze zrozumiecie :)

Gość mamaAniołkaNikosia
Livien a ja jestem z Niska :) jaki ten swiat maly...

Gość Livien
z Niska? łoo super, napisałam Stalowa Wola bo wiecej osób kojarzy bo jest to wieksze miasteczko ale mieszkam w Nisku :)

Gość Livien
Chciałam wam życzyć przede wszystkim spokojnych świat :)

Gość mamaAniołkaNikosia
Chcialam Wam wszystkim zyczyc zdrowych wesolych Swiat spedzonych w rodzinnym gronie... :) Aby nam nie zabraklo wiary i nadziei! Abysmy wszystkie doczekaly sie zdrowych Pociech, a te Maluszki ktore juz sa na swiecie zeby byly zdrowe i duuuze rosly! Aa i jeszcze mokrego Dyngusa (chyba zabawy na sniezki hehe ) :D

Gość mamaAniołkaNikosia
moze sie znamy a nawet nie wiemy :) Dziekuje za zyczenia :)

Dziewczyny, wszystkiego dobrego z okazji Świąt Wielkanocnych!! To są Święta nadziei, więc i Wam życzę nadziei, że wszystko może być dobrze :) Zdrowych ciąż i zdrowych maluszków :)

Gość Livien
Być może faktycznie tak jest, że się znamy :) Ale pogoda na święta, jak nie sypie sniegiem cały dzie, to pada deszcz.

dziewczyny co u Was?? :) mam nadzieję, że same dobre wieści :) jutro mam wizyte u hematologa to dam Wam znać co mi powie pozdrawiam

Gość Livien
u mnie dobrze :) jakos ze wszystkim do przodu wkoncu :) czekamy na jutrzejsza wiadomosc, powodzenia :)

Gość mamaAniołkaNikosia
u mnie tez w porzadku, czas mi tylko strasznie wolno plynie... We wtorek mam odebrac wyniki z holtera... Mania23 czekamy na wiadomosc! :) Livien moge zapytac jak masz na imie ? :) bo po przeczytaniu Twoich postów mysle, ze sie znamy z widzenia :)