Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Łezkaaa w okuu

Pamiętacie te czasy???

Polecane posty

Gość a nie będę się logować
Ja robiłam takie szkiełka z kuzynką - Śląsk

Taaaa miskę po cieście się paluchem wylizywalo i nikt o salmonelli nie słyszał :P

Gość może nie była to bajka
mazury ;-)

Gość o o o o o o o o o o o o o o o
Mhm to nieco daleko od nas

Gość mrrrrrr3241
a pamiętacie grę w kapsle?

Gość Rocznik 85
Muminki to mi się kojarzą z sobotą raczej albo niedzielą :) Lizaki kulki o smaku coli były pycha. Lizaki z kwiatkiem w środku do dziś są w Polo ;) A propos dzieci- u mnie przed blokiem bawią się 3 grupy-maluchy razem z mamami, kilku chłopców gra w piłkę i kilka dziewczynek bawi się razem na huśtawkach. Także nie jest tak źle ;) Drą się niemiłosiernie, ale jakoś nie drażni mnie to póki co- raczej przyjmuję to jak 'odgłosy natury', nie zwracam zupełnie na to uwagi.

Kapsle jak najbardziej na wfie graliśmy nawet hihih

Gość szczęśliwe dzieciństwo
Ja jestem z lubuskiego i bawiliśmy się w te szkiełka z kompozycjami kwiatowymi. Ja jeszcze pamiętam jakie akrobacje się wyczyniało na trzepaku...na górnej barierce siedząc robiło się fikołka głową w dół...nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam....z moich koleżanek tylko 1 koleżanka straciła 2 górne jedynki, taki trójkąt jej się zrobił:) A propo dzieci na podwórku w dzisiejszych czasach...często jeźdzę do rodziców tam gdzie się wychowałam czyli w blokowisku, i często siedziałam tam z córką na placu zabaw...no niby dzieci są ale to nie to samo, chociaż może nie jest aż tak źle jak nam się wydaje, też graja w piłkę np. ale jak u nas chłopaki grały to my dziewczyny kibicowałyśmy i to było fajnie...śpiewałyśmy coca cola cola pepsi nasi chłopcy są najlepsi:)

Gość fewae
pamietacie mode na chomiki, u nas na osiedlu kazdy miał chomika. wychodzilismy na koc kazdy ze swoim chomikiem. kiedys moj chomik zrobil dzieci chomikowi kolegi :D a raz zwial mi do mysiej dziury i tyle go widziałam :D

Gość mrrrrrr3241
jeszcz orężada we woreczkach ,jak żle wbiło się słomkę to wyciekala:)

I taka mala dygresja - zaobserwowałam że częściej widać dzieci na dworze w biedniejszych dzielnicach, familokach, tam gdzie komputer to nie sprzęt podstawowy, a konsolę mają wybrańcy losu. Tam dzieci jeszcze bawią się karabinami z łuków, wynoszą koce i graję w pilkę.

Gość Rocznik 85
też pamiętam kompozycje pod szkiełkiem. U nas się na to mówiło 'sekret'. Jak ktoś znalazł szkiełko np z rozbitej butelki to się wkładało coś pod to szkiełko (np kwiatek) i zakopywało ziemią :p Jestem z centrum

Ja nawet nie pamiętam kiedy w ogródku zakopałam słoik z jakimiś tam rysunkami kwiatków.Kilka tygodni temu wyniuchał go mój pies.I wielkie zdziwko, bo data to rok 1987 bodajże październik.Stoi sobie, bo ojciec nie pozwala go wyrzucić;)))

* karabinami z łuków - :D wyszedł mi skrót myślowy :D Miało być karabinami i lukami z badyli :P

To mi przypomniałaś z tymi chomikami, hahahahaha koleżanka wyszła z 2 chomikami na trawkę a druga koleżanka sobie podskakiwała i nie zauważyła i zdepła 1 chomika, ten drugi też długo nie pożył bo umarł z tęsknoty. My jeszcze zbieraliśmy ślimaki do słoików, w zakrętce dziurki były, liści trawy się na wkładało i hodowało się w domu:) I chrabąszcze do słoików łapaliśmy:)

Nie no przeciez szanownym pan kafeterianek to w ogole nie ma dzieic na podworkach tylko raptem teraz czytam wpisy ze jakims cudem tylko ich dzieci bywają na dworze,a reszty brak wszystkie po domach pochowane i osiedl e swieci pustkami, zero ,no ale nie prrzegadasz, jak pise ze wiele dzieic gra w pilke, jezdzi na rowerach, gania sie calymi dniami to przeciezpisze niestworzone historie, tylko niehc sie zasrtanowią te mamcie polcie jakim trafem ich jedyne dziekco przebywa na podworku bawiac sie a innych dzieic juz nie widac? smiech na sali , motactwo, i kretactwo ,nic wiecej

Gość fewae
a bawiliscie sie tez tymi wielkimi poduchami z foteli?? my jezdzilismy na koniach :D

Gość Rocznik 85
My z siostrą z takiej długiej poduszki z kanapy zrobiłyśmy zjeżdzalnie, ale niestety szybko nam przerwali superzabawę :( Jeszcze na bawiłyśmy się w Tarzana i za liany służyły nam zasłony w pokoju babci. Rozkładałyśmy czasem koc i to był statek albo wyspa a poza kocem 'było' morze :) A propos krzyków na dworze- jednak kiedyś to ci ludzie byli tolerancyjni! Nikomu się nie chciało biegać do domu, więc co chwila ktoś krzyczał: "Mamooo, mamooo, rzuć mi skakankę/koc/piłkę/lalkę" ;) I tak kilka razy dziennie.

Gość fewae
mysmy mieli na osiedlu taka babke co ciagle krzyczala na dzieci. dzieci jej specjalnie na zlosc robily ze potrafila i pogonic:)

Kiedyś też byliśmy jako dzieci niesforni. Bawiąc się w chowanego w piwnicach wiele razy byliśmy przeganiani a zawsze wracaliśmy...potem ktoś założył zamki do piwnicy i też się znalazło sposób, nawet klub mieliśmy w piwnicy w jakiejś suszarni. I ktoś już wspominał, zabawy na klatkach schodowych, teraz by się nie dało po prostu, inna mentalność ludzi. My nawet piasek w wiaderkach nosiliśmy na schody bo w końcu zupę trzeba też było ugotować:) Potem jak z tego wyrośliśmy, to siedzieliśmy na klatce schodowej i graliśmy na gitarze, śpiewaliśmy (i ludziom to się akurat podobało), nikt nie krzyczał, że telewizora nie słychać :P

Tym napojem w woreczku zawsze się polałam, zawsze. I mama mi kupowała dopiero jak do domu szłyśmy

Ja z bratem w morze i statek to się na łóżku bawiliśmy:) Jeszcze pamiętam, przewracanie foteli do góry nogami w domu, odpruwanie tego materiału pod spodem i wyciąganie drobnych, które tacie z kieszeni wypadały jak siedział fotelu:)

Czapka z kangurkiem- to było coś:)

Gość alexandra z Torunia
Z chomikami to faktycznie była moda. Pamiętam jak moja koleżanka miała chomika, a jej starsza gruba siostra nie zauważyła go jak chodził po wersalce sobie i na niego usiadła :O nic z niego nie zostało ;) A pamiętacie taką zabawę w gonianego - w krowę? trzymało się jednego za palce i krzyczało "jakie krowa daje mleko? i wymieniał różne kolory, a jak powiedział białe trzeba było zwiewać :) i jak kogos złapał to można było go "uratować" przejścim pod nogami :) super było

Gość ehhh ja pamiętam jak
bawiłam się na trzepaku. całe dnie się na nim wisiało i kombinowało :P nie raz się spadlo, ale nikt nie biegł z płaczem do domu. ehhh

wtedy dzień mógłby mieć 48 h a i tak byłoby malo. zawsze byłam zła, gdy musiałam wracać do domu. Tyle co się kombinowało by zostać choć chwilę dłużej na podwórku. a teraz ciężko z domu wyciągnąć kogokolwiek :O:O

Teraz u mnie we wsi nic sie nie dzieje. W ciągu dnia nie można zauważyć ani jednego dziecka. Wszystko w domach, przed komputerem.:O To też trochę wina rodziców. Kiedyś dzieci biegały cały dzień, jadły z drzewa, przewracały się i było OK. Teraz rodzice są przewrażliwieni. Tego nie dotykaj, tym się pobrudzisz, ledwo się uderzy już wielka tragedia :O

Gość z listopada listopada 1981 je
teraz to dzieci nawet w piłkę pograć nie mogą.Wszedzie piszą wywieszki zakaz gry w piłkę.Jak dzieci graja koło smietnika gdzie smietnik jest bramka to te żnie mogą bo ludzie wydzierają sie z okien i mają wypie...... tak naprawde dzieci nie mają co robić , no bo jak u nas w miescie jest 1 orlik co przesiaduja tam 15 latki itp wiekowo dzieciaki młodsze szans nie maja , aao przeklenstwach nie wspomne i jezyku szacownej młodzieży.Czasy tak trochę niebezpieczne, pedofile, porwania i inne różności....Ech co za czasy.Staram sie aby moje dzieci tez miały jakies wspomnienia, za kilka lat zobaczymy czy podołam temu wyzwaniu. pozdruffka

Na chomiki to był szał, ja z bratem sporo ich mieliśmy...jednego brat wziął do łóżka i zasnął i przygniótł chomika, inny spadł ze stołui połamał sobie tylnie łapki i tak je ciągnął już do końca inny zwairiował po tym jak go brak w samochodzie karetce woził :P