Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ecie pecie co powiecieee

Czy tydzień po porodzie można jeszcze nauczyć dziecko ssać pierś?

Polecane posty

Zaraz po porodzie nie miałam pokarmu, mały przez tydzień karmiony był butelką. Pokarm już mam, ale mały przyzwyczajony do butelki nie chce teraz łapać brodawki. Jest szansa, że zacznie jeszcze ssać pierś? Jestem zdesperowana w tym temacie, bo bardzo chcę karmić, ale co zrobić, by spodobała mu się pierś, a odwidziała butla?

Ściągaj pokarm do butelki i ciesz się, że nie będziesz musiała go potem odzwyczajać od piersi! Aż tak bardzo chcesz popękanych do krwi sutków? Karmienie często kobietę zwyczajnie boli. Potem będzie lament, że dziecko nie chce butelki czy czegokolwiek :O

Gość co wyobraźnia podpowie
może spróbuj karmić przez osłonki silikonowe, u mnie pomogło, potem stopniowo je odstawiłam

Gość Niuniulkai
a rób co chcesz

Gość pewnie że może
się jeszcze nauczyć. ja urodziłam wcześniaka który pierś dostał dopiero po 9 dniach. od razu załapał bez pudła:) niektóre dzieci muszę się przekonać. ale możesz próbować

Gość pewnie że może
właśnie spróbuj z osłonkami. na początek. a smak Twojego mleka akceptuje? podawałaś mu z butli? Najlepiej byłoby przejść się do poradni laktacyjnej i tam poprosić o poradę

Gość matka Buka
Beata, co ty piszesz? Ja karmiłam drugie dziecko zaraz po porodzie, nawet godzina nie minęła, byłam jeszcze na porodówce. Potem mały pił cały czas, przez cały mój pobyt w szpitalu i kolejne 14 miesiecy :) Z pierwszym dzieckiem miałam większy problem, bo był wcześniakiem. Odpowiadając na pytanie autorki: tak, można jeszcze dziecko nauczyć. Wiem, że zabrzmi to jak banał, ale przystawiaj je jak najczęściej, w zasadzie cały czas. Nie tylko, jak jest głodne, bo wtedy się wścieka i chce szybko jeść, a z butelki wiadomo, że łatwiej i szybciej. Ja próbowałam z tymi kapturkami, ale ciężko szło, w ogóle beznadziejnie. Zrezygnowałam z tego i jakoś się udało. Tobie też życzę powodzenia i cierpliwosci.

Gość b.e.a.t.a
Ssal caly czas, co nie znaczy ze pil mleko litrami. Siary naprawde wiele sie nie wydziela, a ze dziecko ssie to dobrze, bo pobudza produkcje mleka.

Gość do matki buki
Do marki buki. nie masz pojecia o niczym Beata ma racje. pokarm pojawia sie w duzej ilosci po okolo3 dniacha ja mialam po5!!!!! ale przez te 5 dni ssla i jadla.

Powiem tak: ja nauczylam 2-miesieczne dziecko ssac z piersi. Jedno z moich bliźniata na poczatku musialo byc na butli. Pootem bez problemu ssało. Wolno to wolno, ale jednak ;-)

Gość gość
Moje dziecko było wcześniakiem, tydzień na butelce. Jeszcze w szpitalu próbowałam go przestawić na pierś, ale bez rezultatu, pomimo pomocy pielęgniarek "mlecznych", wydłużania przerw między karmieniami itd. Jeżeli chodzi o kapturki, to robił sobie z nich smoczka, i zamiast ssać, to je sobie ciumkał. Mi pomogła butelka medela calma. Pomimo że to jest butelka, to trzeba z niej ciągnąć mleko, ssać, a nie gryźć smoczek. Po jednym dniu prób, załapał, i już następnego dnia bez żadnego problemu pił mi z piersi. Butelki nie odstawiłam do końca karmienia (14 miesięcy), pił sobie z niej raz dizennie odciągnięte mleko, dzięki czemu nie miałam problemu, jak ktoś musiała go nakarmić butelką. Aha, Synek zaczął ssać z piersi dopiero 9 dni po urodzeniu. więc da się :)

Gość MamaJedynaczki
Ja po ciężkim porodzie zakończonym cc przez 4 dni nie miałam pokarmu a córka była na mm. Jak w 5 dobie dostałam pokarm to mała nie umiała chwycić piersi. Bardzo pomogła mi położna która wręcz na sile przystawiła dziecko do piersi. Ja sama w życiu bym tak nie zrobiła bo bałabym się ze zorbie dziecku krzywde. Później było już ok i karmiłam pół roku.

Gość gość
Najpierw zacznij odciągać mleko i podawaj dziecku: najpierw pierś, a potem butlę z Twoim mlekiem. Spróbuj też silikonowych nakładek na sutki. A przede wszystkim PRÓBUJ, często, długo, wytrwale. Prawda jest taka, że jeśli chcesz karmić, to na pewno się uda. Karmię już 8 msc - moje dziecko w ogóle nie dostaje mm.

Gość gość
Najpierw zacznij odciągać mleko i podawaj dziecku: najpierw pierś, a potem butlę z Twoim mlekiem. Spróbuj też silikonowych nakładek na sutki. A przede wszystkim PRÓBUJ, często, długo, wytrwale. Prawda jest taka, że jeśli chcesz karmić, to na pewno się uda. Karmię już 8 msc - moje dziecko w ogóle nie dostaje mm.

Gość gość
Mój synek też nauczył się ssac pierś jak podałam mu mleko w butelce medela calma. Jest droga, ok 45-50zł i dobra na naukę ale u nas nie sprawdziła się do karmienia nią.