Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Morelka1988,

Czy to uczciwe by odejść z powodu braku oświadczyn?

Polecane posty

ustalenie pewnych decyzji i przyjęcie ,ze za nimi idą konsekwencje to nie jest szantaż . Porozmawiaj z chłopakiem bo " stosowny czas " to p ojęcie wiele znaczące albo ... nic nie znaczące .

Gość Morelka1988,
w naszym przypadku to racja, ze nic nie zmieniaja bo ich nie ma.Przeciez razem mozna sie realizowac , razem spelniac marzenia.Czasem sie boje ze poprostu czas przeleci mi przez palce bede wierzyla w jego zapewnienia a potem zostane sama.

skoro niczego nie zmieniają to dlaczego ciągle n ie jesteście zaręczeni ?

Moim zdaniem jeżeli jest zdecydowany na wspólne życie i wie że Tobie na tym zależy to powinien się Tobie oświadczyć. Tak naprawdę nad czym tu tyle myśleć, zaręczyny to nie wystrzelenie rakiety w kosmos! Jeśli Cię kocha i wie, że chce zawsze z Tobą być, to ta decyzja powinna przyjść bardzo łatwo. Tak jak zresztą przyszła Tobie.

Gość pasiaczek___
oświadczyny to jednak jest problem, bo potem obciachowo jest zrywać - kiedy wszyscy już wiedzą, ruszą przygotowania itp., więc lepiej się w nie nie pchać :D

Gość weweweweew
morelka a po co on ma ci sie oswiadczac jak on 7 lat mu dupska dajesz, no co on bedzie z tego mial skoro juz wszystko mu dalas na tacy?

tak podchodząc do sprawy najuczciwiej jest w ogóle być samotnym :)

Gość Nadvina
Tekst "zaręczyny nic nie zmieniają" dość dużo mówi wbrew pozorom o jego podejściu. Skoro zaręczyny nic nie zmieniają, to ślub też nie i w ogóle jest to niepotrzebne. Mój narzeczony już jakieś dwa lata przed zaręczynami wspominał o tym, że chciałby mi sie oświadczyć, ale chce aby wydarzyło się to w jakichś niecodziennych okolicznościach... i tak się stało ;) Zawsze wspominał, że chce wziąć ślub i kiedyś mieć ze mną dzieci. Takie rozmowy moim zdaniem sa podstawą, zwłaszcza przy tak dużym stażu związku jak Wasz!

Gość Morelka1988,
Dziekuje wam , myslalam ze poprostu to moja fanaberia , ze ja wyolbrzymiam problem ze ja oczekuje czegos niewykonalnego,Taka prawda ze jesli by tego chcial juz dawno by myslal przyszlosciowo , myslal o wspolnym zamieszkaniu(bo mamy gdzie) probowania razem stworzyc cos dojrzalego.Ja wiem ze sama miloscia nie da sie życ ale my akurat mamy warunki.Na to wychodzi ze jemu tak wygodnie i puki czegos nie zrobie i nie otworze mu oczu nic sie nie zmieni

Gość mondełek
jasne że tak, jakby miał poważne zamiary wobec ciebie i planował z tobą swoją przyszłość to by się oswiadczył, pierścionek zawsze może dostać z powrotem przecież

Gość pasiaczek___
otóż to, lepiej żyć na kocią łapę, bo łatwiej w razie czego się wywinąć. tylko materialistyczne picze mają ciągoty do małżeństwa. a tak to bytujesz sobie na luzie ;)

tyle tylko ,zei wobec ciebie - nie materialistycznej piczy - ktoś m ozę sie wywinąć :)

Gość wzlot
czy krążek z kamykiem na Twoim palcu cokolwiek zmieni , a co da papierek z podpisem księdza czarnego albo cywilnego , czy mając kawałek metalu na palcu poczujesz się lepiej ? tak wiele związków żyje przez wiele lat i mają się dobrze bez papierka, domyślam się o co chodzi, teraz się czujesz pomiędzy młotem a kowadłem bo rodzina naciska i co chwilę pytają kiedy ślub ? tylko że nadal w naszym kraju jest przyjęte, że jak jest ślub to musi być wesele przynajmniej dla 100 gości , czy masz kasę aby wesele wyprawić ? czy ten Twój ma kasę aby zaprosić tych, którzy naciskają ? a skoro naciskają to może pomogą finansowo ?

jak 'nie jest gotowy' (co za idiotyczna wymowka) to niech spada i nie zawraca Ci głowy. ja znam takiego, który był 5 lat w związku i też mówił, że nie jest gotowy na zaręczyny i ślub, że jest za młody (25 lat). dziewczyna postanowiła się z nim rozstać. on w ciągu kilku miesięcy poznał nową dziewczynę, szybko jej się oświadczył, po roku byli już po ślubie, po dwóch mają dziecko i on jest najszczęśliwszy na świecie takie życie. nie daj sobie wmówić jakichś bzdurnych wymówek.

kawałek metalu na palcu czy papier podpisany w obecnośći księza nie jest gwarancją niczego . Ale brak i tego pierścionka i papierka też nie jest gwarancją niczego . A skoro ludzie , dorośli i dojrzali zmierzają razem w tym samym kierunku co jest złego w tym , że dadzą temu świadectwo przed Bogiem i ludźmi ?

Gość pasiaczek___
wiesz, zawsze może i nie zabraniam. nie jest dla mnie ujmą bycie porzuconą, ale bycie rozwódką już byłoby. dlatego nie zamierzam się bawić w małżeństwo, bo raz - jestem kochliwa, dwa - nie ufam stu proc. facetom, 3 - uważam, że wszystko się prędzej czy później posypie.

Gość Nadvina
wzlot- Twoje myślenie jest ograniczone. Dlaczego zakładasz, że autorka chce ślubu tylko dla rodziny? Nie dociera do Ciebie, że dla niektórych ślub to bardzo ważna uroczystość uczuciowa i religijna, takie przypieczętowanie miłości. Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś nie chce brać ślubu, więc Ty zrozum, że ktoś może chcieć. Z tym weselem na co najmniej 100 osób to chyba przesadziłeś, jaki to niby wymóg? My zamierzamy zaprosić maksymalnie 60 osob, nie z powodow finansowych, tylko z zasady, że zapraszamy wyłącznie ludzi, z którymi jesteśmy w stałych, bliskich relacjach

Gość Morelka1988,
ja zawsze marzylam o skromnym slubie nad jakas zatoczka tylko mi najblizsi i swiadkowie.Nie chce niewiadomo jakiego drogiego pierscionka i nie wiadomo z jakim wielkim kamieniem bo to malo praktyczne a ma byc symboliczne.Kobieta powinna byc najwazniejszym priorytetem. Chodzi o slowa o zapewnienie a nie o ta cala otoczke i przepych , który u nas w Polsce jest norma

ślub - jako taki - jest ważny i wiążący niezależnie od tego czy udziek;lany jest w obecności 10 czy 100 osób . Bo najważniejsze jest to czy młodiz naprawdę tego chcą , czy zadaja sobie sprawę z tego ,ze ślub nie jest końcem pewnej drogi ale prawdziwym jej początkiem . ze wszystkimi konsekwencjami .

Gość pasiaczek___
kobieta powinna być największym priorytetem ahahaha. to dałaś po garach. dla mnie jeśli już to odp. mężczyzna - pasujący do mnie w 90% - byłby priorytetem, ale jeśli takich brak, to lepiej nie schodzić poniżej oczekiwań i bytować sobie, a nie szaleć z poważnymi deklaracjami po to tylko żeby nie zostać starą panną :D

Gość wzlot
Nadvina autorka napisała , że jest przez rodzinę ciągle pytana, kiedy ten ślub ? czytaj ze zrozumieniem i jest stare powiedzenie autorko, na siłę nie zrobisz nic, chyba że zaciążysz

może nie tyle kobieta co współmałżonek - dla żony mąż a dla męża żona .

Gość pasiaczek___
rodzina zawsze się będzie pytać, taki los. trzeba wymyślać jakieś wymówki, albo im wprost oznajmić, że z ślubu z nici :)

Gość Mam tak samo

Zareczyny daja poczucie stabilizacji dla kobiety. Sprawiaja ze bardziej sie ufa wybrankowi. 

To tez dowod ze facet traktuje cie powaznie a nie tylko obiecuje wspolna przyszlosc. 

Porozmawiajbz nim szczerze, nie odchodz jeszcze. Moze on rzeczywiscie nie ma kasy. Jednak tak dlugi staz w zwiazku... nie fajnie. 

Chlopak to okreslenie dla zwiazku tymczasowego - dobre dla nastolatkow. 

Nastepny etap - dojrzalszy juz - powinien sie zdeklarowac nie tylko slownie. 

Jesli nie chce ociaga sie I kombinuje / odejdz. To dowod na to ze on sam nie wie czego chce. 

Nie warto marnowac cennego czasu na kogos kto juz teraz pokazuje ze woli konkubinat bez zobowiazan