Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co wy na to???

Widziałam jak Tusk mówił że mają refundować IN VITRO w Polsce. Co wy na to ?

Polecane posty

Gość Ja podaje od 6 mies., ale juz
Rzad w Polsce robi wszytko na opak. Chce pakowac pieniadze w in vitro zamiast ulatwic macierzynstwo mlodym dziewczynom jak np. rzady w Skandynawii, gdzie mlodym ludziom oferuje sie pomoc mieszkaniowa, dodatki na dzieci, zlobki i przedszkola, by mogli je miec zaraz po 20-stce i spokojnie kontynuowac nauke i zaraz potem zaczynac kariere, a nie leciec na hormonach do 35-38, bo nie ma znikad pomocy i wsparcia by wczesniej zalozyc rodzine na ktora mlodych zwyczajnie wczesniej nie stac (no bo skad ma ich byc stac, skoro jeszcze nie wypracowali oszczednosci, ani nie pokonczyli szkol), a potem nie moc poczac bo gospodarka chormonalna rozregulowana, bo blokada psychiczna, bo stres, bo zdrowie i kondycja juz nie ta. Po to sa rzady by mlodych wspierac. Ale nie, rzad w Polsce musi byc INNY i najpierw musi doprowadzic do problemu (czyli wpedzic mlodych w lata, bo musza do wszystkiego dojsc sami i sami odlozyc na rodzine, bo nikt im zlotowki nie da) zeby potem pakowac kase w jego rozwiazywanie (leczenie ich nieplodnosci, do ktorej sami swiadomie doprowadzili). YUCK. :o

Jest zbyt wiele powaznych, smiertelnych chorob na ktore nie ma refundacji ,lub są ograniczone , aby refundoiwac invitro Ludzie niekeidy czekają latami w kolejce aby dostac doifinansiwanie z nfz ,i to czesto sa grosze Wolałabym abyu te pieniądze,ktore mają isc na in vitro zostaly przekazane na refundacje lecznia nowotworow, bialaczek ,tych najciezszcyh i niestetyy czesto spotykanych chorób

Gość Ja podaje od 6 mies., ale juz
hormonalna

Gość katikati
ja za swoje in vitro placilam.kto chce niech placi.adoptowalam dzieci i jest cudownie.jesli ktos nie moze miec powinien sam uzbierac na vitro a jak nie to adoptowac

a ja nie zgodzę się, ze tylko młodym ludziom należy się pomoc w wychowywaniu dzieci. Powinno być więcej przedszkoli, złobków, większe ulgi na dzieci- generalnie jakaś polityka prorodzinna a nie jakieś durne spoty, ze mało nas jest!

Gość no dobra fff
no dobra,ale problem w tym kraju tkwi tez gdzies indziej:zeby jedno dziecko sie urodzilo,dokonuje sie przez to wiele aborcji! jak to slucham to mnie strzela normalnie. A jesli chodzi o finansowanie in vitro,to wiadomo....

Gość jestem w ciazy po in vitro
Problem niepłodności dotknął i mnie, ale szczerze mówiąc wolałabym aby wszyscy politycy zostawili in vitro w spokoju.. Przez całą ciąże wszędzie słysze tylko debaty o in vitro, jakie to niegodne, nieetyczne, zabójstwo itp Czytam o projekcie Gowina, w którym zakazuje się mrożenia zarodków a tym samym mocno ogranicza skuteczność czyli tym samym więcej refundowanych pieniędzy wyrzuca w błoto... Niech zostanie tak jak było, czyli brak odgórnie narzuconych regulacji ale i brak refundacji. Jesteśmy państwem, którego niestety nie stać na refundacje in vitro dla wszystkich :( A jak ktoś słusznie zauważył, wychowanie dziecka też dużo kosztuje... Obawiam się, że efektem nagłaśniania sporu, może być zakaz in vitro jeśli PiS dojdzie do władzy... wtedy dopiero będzie problem :(

Gość no dobra fff
i o to wlasnie chodzi,juz nie mowie o refundacji bo nawet z czego maja refundowac?? ale moga po prostu calkowicie zabronic-Katoland jeden zasciankowy:(

"Katoland jeden zasciankowy" - od wiary katolickiej kochanie się odstosunkuj, bo ta wiara krzywdy nikomu nie robi- przeczytaj 10 przykazań i wskaż JEDNO, które jest niemoralne albo złe. Wiara katolicka NIE JEST ZŁA.

Gość no dobra fff
wiara wiara,ale ci co przy stolkach tej wiary siedza to pozal sie boze! mozesz byc dumna ze swojego katolandu,jeden z najbardziej zacofanych krajow europy:D i jakos sie nie zapowiada,ze ma byc lepiej Biskup jedzie po pijaku,duzo ksiezy ma nieslubne dzieci a nie ochrzcza dziecka rodzicom,bo slubu nie maja.Zboczochow tez niemalo. a wiec samo to odpycha mnie od tej twojej pieknej instytucji jaka jest kosciol,ktory miesza sie doslownie we wszystko!

Gość jestem w ciazy po in vitro
Jezeli musisz wiedziec, zyje mi sie podobnie od 10 lat i akurat rzadzace ugrupowania mialy na to niewielki wplyw. Zakaz calkowity in vitro wprowadzony przez jakakolwiek partie ze wzgledow religijnych uwazam natomiast za ograniczenie moich praw obywatelskich.

Mnie nie interesuje to co ksiądz robi poza ołtarzem czy konfesjonałem. nie wiem na jakich księzy trafiasz Ty, ale ja ( z tych których znam a znam baaaaaardzo dużo) nie mogę przyczepić się do żadnego- to raz. Jak tak, to cała Polska płakała po śmierci JPII, jak tak to wszyscy biorą śluby, chrzty i posyłają dzieci do komunii, a jak tak to zacofany katoland. Kolejna sprawa wracając do pijanych księży za kółkiem czy księży pedofili- media to nagłaśniają nie wiem w jakim celu. Żeby oczernić Kościół chyba, mimo, ze jakiś tam jeden ksiądz nie tworzy Kościoła czy wiary. Poza tym badania wykazuja, ze procentowo biorąc przeróżne grupy ludzi to właśnie wśród księży jest najmniejszy procent przestępców, a to, ze jakaś czarna owca się trafi na iluś tam to... no cóż- ksiądz jest tylko człowiekiem i ja kamieniem nie rzucę póki sama bez grzechu nie będę. I dla mnie zaściankowość i ciemnogród kojarzy się własnie z ludźmi, którzy zapomnieli co to dobro, moralność, tradycja i wiara. Bo nawet ludzie pierwotni mieli potrzebę wiary, tradycji, miłości a teraz to społeczeństwo to takie głupie owieczki nie wierzące w NIC bo nauka- nauka to wam oczy mydli... bo póki co to nauka istnienia Boga nie wykluczyła... i nie wykluczy :] Moralność?- teraz każdy ją dopasowuje do siebie :D a granice tejże są teraz ruchliwe jak Zakopianka w sierpniu. Współczuję wam- naprawdę... przykro patrzeć, ze dużej ilości z was tak łatwo było wmówić, ze rozwój duchowy ) w jakimkolwiek słowa znaczeniu) to strata czasu... a szkoda :)

Przepraszam, ze nie było na temat, ale boli mnie ta nagonka na Katolików... Tym bardziej, ze ta wiara nic złego za sobą nie niesie- wręcz przeciwnie. Tyle, że Miłość, honor, ojczyzna i wiara nie są teraz w modzie...

Gość przyszła_mamusiaa
in vitro - nie leczy niepłodności - tworzenie sztucznych ludzi jest tylko napędzaniem kasy lekarzom i koncernom farmaceutycznym. Zamiast przeznaczać pieniądze na chore dzieci, pomoc rodzicom, którzy mają chore dzieci, zamiast przeznaczać pieniądze na ogólnie ciężko chorych Polaków ten parszywy typ chce z naszych pieniedzy finansować tworzenie w sztuczny sposób i zabijanie embrionów !

Gość tak sie pytammmmn
mama 6 latki zyjesz takjak biblia nakazuje? co wieczor siadasz i czytasz Biblie? rowniez jestem za przemocą wobec dzieci jak biblia nakazuje???bicie rozga bo tak jakis debil sobie to napisal??

Gość brak slowwwww
in vitro - nie leczy niepłodności - tworzenie sztucznych ludzi :O

Gość brak slowwwww
a mam 6 latki zawsze musi wtracic swoje 3 grosze a gówno wie co do tego :O staraj sie staraj tylko zebys mogla miec to drugie dziecko !!!!!!!!!!! gorzej jak nie:D

Gość wszyscy jesteśmy z małp36
Oj przepraszam bardzo.. nie zgadzam się, na to, aby z moich podatków finansowano zapłodnienie IN VITRO. A panie tak wściekające się-prowszę was..przecież każdy z nas wie doskonale, że w większości wypadków niepłodnośc wynika zze zbyt wczesnych kuracji hormonalnych antykoncepcyjnych!! ja nie mam zamiaru płacić za to, że jakas panienka chcioała sobie bezstrosko pobzykać, a później płacze że jest bezpłodna.

tak się pytammmm... nie czytam biblii codziennie, ale znam ją dobrze. Niestety nie przypominam sobie niczego co nakazywało by w słowie bożym bicie dziecka rózgami. Podaj namiar na fragment, bo chyba mamy inną Biblię :) A co do mojego życia zgodnie z Biblią, zgodnie z wiarą Chrześcijańską- cóż... popełniam WIELE błędów, za które rozgrzeszy mnie Bóg a nie Ty. Natomiast ja wiem, że Bóg jest miłosierny i mnie rozgrzeszy z moich win dlatego ZAWSZE będę stawać po jego stronie.

Gość zenada naprawdeeeee
większości wypadków niepłodnośc wynika zze zbyt wczesnych kuracji hormonalnych antykoncepcyjnych! ty chyba nie wiesz o czym ty piszesz kretynko!!!!

Gość tak sie pytammmmn
kto rozgi nie zlauje ten nie kocha syna 'Slynne jak swiat, widac ze twoje czytanie Bili opiera sie tylko na lezeniu jej gdzies zakopanej w kurzu Wiele takich fragentow jest.Nioe maqm czaus tutaj wszystkiego pisac Kosciol katolicki popiera bicie dzieci jak biblia glosi Werz do reki i sobie poczytaj :)

Gość tak sie wypowiadacie
i wypowiadacie TYLKO ZEBY NIE BYLO ZE KTORAS Z WAS BEDZIE MIALA TEN SAM PROBLEM PREDZEJ CZY POZNIEJ:D a CO DO NIEPLODNOSCI to jest ona coraz wieksza i coraz wiecej par ma problemy i bedzie to częstsze!!!!

hmmm, nie wiem co kościół ma do refundacji in vitro? Ale cóż jak się chce poszarpac to można na każdy temat. Napisałam wyzej, że skoro nie ma kasy na leczenie chorych to refundacja in vitro tak jakby trochę nie na miejscu. A jak kasa będzie na podstawowe potrzeby to mogą refundować nawet manicure u kosmetyczki jak dla mnie.

i wypowiadacie TYLKO ZEBY NIE BYLO ZE KTORAS Z WAS BEDZIE MIALA TEN SAM PROBLEM PREDZEJ CZY POZNIEJ:D a CO DO NIEPLODNOSCI to jest ona coraz wieksza i coraz wiecej par ma problemy i bedzie to częstsze!!!!

Co do rózgi- nie podałaś fragmentu, wyjęte totalnie z kontekstu. Jeśli Biblię chcesz czytać a nie rozumiesz, to idź do księdza po pomoc. A jeśli czytasz po to, by wyrywać z kontekstu to sobie to daruj, bo każdy praktykujący Katolik wie, ze Biblia ( szczególnie ST) jest Słowem Boga zapisanym w przenośni/ między wersami. Zaś dopiero Chrystus dawał Słowa i nauki, które zapisywane były z większą dokładnością.

Gość tak sie pytammmmn
Noi zatkalo, znawczynio Bibli wielka co nawet nie wie jaki glosi przekaz

i wypowiadacie tylko zeby NIE KTORE Z WAS TEGO NIE DOSWIADCZYLY NIGDY NIE MÓW NIGDY!:D a nieplodnych par bedzie przybywac coraz wiecej i bedzie to coraz bardziej częśtsze a jak nawet to wprowadza to i tak nic nie bedzie mialy do gadania!!!:D

Arszenika tu nie był poruszony temat Kościół a In Vitro - nie pisałam nic w tym kontekście. Ktoś zaczął tylko najeżdżać na "Katoland" stanęłam w obronie swojej religii ;) Już uciekam- co miałam do powiedzenia to powiedziałam :)