Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam psa i podworko

Sasiadka ma pretensje, ze nasz pies biega po naszym podworku. Mam racje czy nie?

Polecane posty

Gość a ja też jestem zdania
jak można na dziecko napisać bachor?na swoje też tak mówisz?a co dziecko winne?toć to malec jeszcze,sąsiadka winna że dziecko po ulicy samo chodzi i prawda jak pies autorki by pogryzł tego malca to by ciągali sąsiadkę że samo itd ale do ciebie auturko też by się przyczepili że taki pies na podwórku a brama niezabezpieczona,chyba łatwiej założyć klucz niż narażać siebie na kłopoty i zdrowie niewinnego dziecka.poczytajcie lepiej przepisy zamiast wypisywać głupoty

i jeszcze cytat z wypowiedzi prokuratora "-gdy posesja jest oznakowana i właściwie zabezpieczona to właściciel mógłby zostać pociągnięty do odpowiedzialności w sytuacji, gdy będąc na miejscu mógł a nie zapobiegł atakowi psa -jeżeli pies wydostanie się z posesji i pogryzie poza własnym podwórkiem to jest to wina właściciela. "

Gość nic z tego nie wynika
tam wypowiadają się zwykli ludzie piszą co chcą,a prawo jest takie że musi być klucz i koniec jak już tu ktoś napisał

właśnie"właŚCIWIE ZABEZPIECZONA"a nie jest bo nie ma klucza

sama sobie zaprzeczasz

oznakowana czyli tabliczka,dzwonek do kontakty z domownikiem a właściwe zabezpieczenie to KLUCZ!i kto tu bzdury pisze?

sama piszesz że musi być właściwie zabezpieczona,tabliczka to nie jest zabezpieczenie tylko oznakowanie,zabezpieczenie to klucz

a co twoim zdaniem oznacza właściwie zabezpieczona?jak to ujęłaś.

Niestety, ale Twoje sąsiadki to idiotki szukające problemu. Takie niby Matki Polki, a dzieci nie pilnują. Za to naskakiwać na na innych potrafią. Dobrze, że Twój pies ma swobodę, inni muszą się dostosować. Niektórzy chyba nie wiedzą po co jest dzwonek. Jakby piesek jedną z druga w dupsko ugryzł, to nauczyłyby się ;)

Jeśli twój pies jest odpowiednio zabezpieczony,tzn.ogrodzenie jest całe i nie ma jak wydostać się na ulicę,ponadto masz tabliczkę ostrzegającą przed psem i jest gdzieś napisane aby użyć dzwonka przed wejściem,to nie masz się czym przejmować.To raczej wina i niedopilnowanie sąsiadki że jej dziecko się wałęsało samo gdzieś po ulicy i wlazło na twój ogródek.A teraz ona szuka dziury w całym i usiłuje zwalić winę na ciebie,bo przecież masz psa..Ostatecznie to ona nie dopilnowała dziecka.

wystarczy że w przepisach jest napisane że musi być właściwie zabezpieczona,każdy normalny człowiek wie że chodzi o klucz czy kłódke o coś by nikt nie mógł wejść do podwórka

boże kochany co wy piszecie,ciekawe czy byście tak pisały jakby wasze dziecko pies pogryzł na czyimś podwórku!tylko nie piszcie że wasze dzieci są grzeczne i nigdzie nie wchodzą bo nawet samodzielny 8latek broi imoże nie zauważyć tabliczki a klucz jest po to by powstrzymać takie dziecko

Gość To NIE BYL Incydent !!!
A ty slepa jestes ze dziecko kilka razy weszlo na podworko sąsiadki a nie jeden przypadklowy raz? to doczytaj To nie byl incydent Moje dziekco jak raz,drugi,trzeci raz weszlo na czyjes podworko bez kogos zgody by solidnie PRZEZE MNIE zostalo rozliczone gdybym sie dowiedzialoa ze na to sobie pozowlilo Nawet za pierwszym razem by srogo zostalo pokarane Wystarczylo by ze sasiadka by sie pksarzy,a i pozamiatane, a co dopieor mowic gdyby kilka razy top sie powtorzylo.Nigi z dupy bym swojemu wyrwala

Gość A jak 8 latek zacznie
DO "nic z tego nie wynika " a jak ci taki 8 latek podczas brojenia zacznie rzucac kamnieniami w szybe, no bo broi to tez rzucisz sie z pyskiem do wlasciciela okna dlaczego krat w szybe nie wstawil? i to jego wina ze twoj syn wuybil mu szybe, bi nie bylo w niej krat? Twoj wpis ze dziecko broi jest poprostu zalosny.To ze bachor rozrabia i robi cos na zlosc to znaczy ze osoba poszkodowana jest winna??

NIE NIE JESTEM ŚLEPA!za to ty chyba tak bo pisałam że sąsiadka jest winna temu że dziecko samo chodzi,ale klucz musi być by nie wszedł do podwórka jakiś "roztrzepany"np.8latek,by nie było nieszczęścia.w przepisach jest dokładni napisane że brama powinna być nie tylko oznakowana ale również zabezpieczona(czyt.KLUCZ)

Autorko,ale jednak uważam,że to tylko dziecko. Nawet możesz je nie lubić,ale jednak myślę,że przykro by Ci było jakby Twój pies je pogryzł/zagryzł..... Niestety jego matka jest tak głupia,że nie widzi,że naraża sama własne dziecko. Jestem również zdania,że furtka powinna być zamykana. Ja bym zamykała na klucz na Twoim miejscu, jeżeli dalej bym miała konflikt z sąsiadami,poszłabym tam gdzie potrzeba i poinformowała jak matka świetnie sprawuje opiekę nad dzieckiem. Niestety wina leży po stronie matki,która nie potrafi sprawować opieki nad dzieckiem, a dziecko jak to dziecko, wszędzie musi wejść,zobaczyć. Zapewne mam rację,że nie chciałabyś aby doszło do tragedii. Bo wiadomo pies jak to pies,pilnuje swojej posesji i nie wiadomo jak po raz kolejny zareaguje na gościa, a jednak nie było by to miłe zakończenie sprawy.

acha ty porwnujesz tłuczenie szyby do psa?kobieto....jak twoje dziecko pies pogryzie to jeszcze je zbijesz?

To ci pisalam o roztrzepanym brojącym 8 letnim gowniarzu jak ci zacznie kamieniami w szybe rzucac i wybije, to tez wina wlasciciela ze krat w oknach nie mial?? To jest takie samo twoje myslenie Puknij sie!!Za dziecko odpowiada rodzic, i nie podwazaj tego Matka dziecka jest odpowiedzialn co jej dziecko w tym czasie robi, czy ma 4 lata, czy 10 lat czy 14 lat Do 18 r. zzycia rodzic ponosi odpowiedzialnosc za wlasne dziecko

Autorko radze nie zadzierać z sąsiadką bo jeszcze Ci psa otruje... Przykro mi, ale tego typu kobieta bedzie myslala wyłącznie o dziecku i moze nie miec absolutnie zadnych skrupułów. Uważaj

zresztą nie mam zamiaru z wami się kłcić.ja przepisów nie wymyślałam,piszę tylko że jest przepis że brama powinna być na klucz i tyle,a jak nie pasi to reklamacje gdzie indziej

To jest TA SAMA SYTUACJA kiedy dziecko poraz kolejny wchodzi do OBCEJ posesji gdzie jest pies luzem, a ta sama sytuacja kiedy zloisliwe rzuca kamieniem w szybe.Twoim zdaniem Brama nie byla zamknieta na klucz, a tam nie bylo krat w oknach.Identyczny brak zabezpieczenia I tak,gdybym sie dowiedziala ze poraz kolejny moje dziecko weszlo na podworko sąsiadki,mimo ze wiedzialo ze tak nie mozna, do tego pies luzem lata, zostalo by powaznie pokarane, bardzo bylabym w tym wypadku surowa Przeprosilabym sąsiadke za swoje dziecko,a tym bardziej ze stalo sie to kilka razy :o I co wazne pies nie pogryzl tego dziecka, mimo ze nie jeden raz juz dzieciak tam wlazl

nic z tego nie wynika Też uważam,że jednak bezpieczniej by było jakby brama była zamykana na klucz. Chociaż tutaj nie robi źle autorka,ale matka dziecka która nie potrafi je upilnować. Jednak uważam,że jak by doszło do tragedii to autorka miała by wyrzuty sumienia(że nie zamykała na klucz)....pomimo,że to nie byłaby jej wina. Nie raz się słyszało o tych dzieciach, i fakt wina NIE dziecka(zależy w jakim wieku),ale jak małe to rodzica który je nie upilnował, to zawsze powtarzałam,że przecież pies na własnej posesji,rodzice dziecka nie upilnowali,ale jednak było mi szkoda tego dziecka,które po prostu jak to dziecko ciekawe....

ps.wybita szyba to jest co innego,dziecko wybije a rodzic da karę i zapłaci za szybę.NORMALNE.a grożny pies musi mieć takie ogrodzenie by nie tylko on wyjść nie mógł ale również by nikt nie mogł dostać sie do niego,ito nie jest mój wymysł tylko przepis

Takiemu 4 latkowi zdrowy klaps otrzeźwi rozum jak tlumaczenia na nic sie nie zdaly Lepsze to niz by pies mial byc uspiony bo zebami capnąl

Gość wifigdansk
z jednej strony ty masz rajce bo to twój pies,twoje podwórko,jest tabliczka,dzwonek,informacja itd...ale... wlasnie to ale.gdyby doszło do jakiejś tragedii (na szczescie masz madrego psa,ktory nie zagryza intruzów tylko głosno szczeka) ale założmy...niewiem czy prokurator nie przyczepiłby się wlasnie do formy zabezpieczenia posesji. czyli wlasnie do tego zamka. w tamtym paragrafie który ktos przytoczył-mowa o zabezpieczeniu ale ów porzepis nie precyzuje w jaki sposób.a mozną by przypuszczac,ze zabezpieczenie to wlasnie zamek-zamknięcie furtki na klucz. wiesz,musialabyś isc do prawnika i zapytać albo w sądzie-tam nieraz są darmowe porady (bo placic 2 stówy tylko za jedno pytanie to tez bez sensu,no niestety takie sa stawki,ja kiedyś mialam problem natury administracyjnej,z czego jestem słaba i poszłam do prawnika,za 15 min zabuliłam 200zł,to znaczy za poradę,niewazne ile czasu,stawka jest za poradę,no ale u mnie poszło szybko ale neistety 2 stówki niemoje...) no i zapytac co to znaczy "zabezpieczona".. oczywiscie przede wszystkim matki powinny pilnowac swoich dzieci ale różne sytuacje się zdarzają,założmy ze dziecko zostanie uprowadzone a potem wypuszczone i podrzucone pod twoje drzwi (tylko teoria-wiem,ze to irracjinalne ale prawdopodobne) albo jakas kobieta zgwałcona,naga,pobita,no takie osoby raczej nie czytają tabliczek,tylko starają się jaknajszybciej uzyskac pomoc,wiesz,sytuacje moga być różne i mysle ze załozenie zamka znacznie uspokoiłoby emocje i zyskałabyś spokój ducha a z tego co kiedyś słyszałam,to sa jakies tam okreslone wymogi co do ogodzenia,kiedy puszcza się psa luzem po swoim ogrodzie,płot musi miec chyba ze 2 metry czy cos takiego,wiem,ze słyszałam o czymś takim w zwiazku z zagryzieniem jakiegos dziecka przez psa,wtedy o tym trąbili.