Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

heloiza999

ALLIUM, JESTEŚ?

Polecane posty

ale gdybyś musiała o dpowiedzęć n a takie pytanie - co to dla ciebie nzaczy - kochać kogoś - to co byś odpowiedziawszy ?:) tak dla siebie samej , na własny użytek :)

dobrze- każdy sam to rozkłada w sercu rozumiem. a uważasz, że moja logika ma rację bytu? myślisz, że są pary, które wpasowałyby się w ten mój schemat? a mogę spytać jak wy z mężem się do tego schematu stosunkujecie?

wiele rzeczy powinno być takie czy inne - czy jest ? jest różnie .Ale tym masz nad tymi rzeczami przewagę - to ty rządizsz nimi i od ciebie zależy jaki kształt przybierze twój związek , twoje małżeństwo , twoje rodzicielstwo .

kochać to znaczy chcieć dla kogoś dobra. myśleć o kimś, zastanawiać sie co robi i jak się wiedzie tej osobie. kochać to znaczy chcieć uniknięcia zła dla takiej osoby- żeby było jej dobrze. po prostu, żeby był spokój i zdrowie dla tek osoby. takie rzeczy.

ja wiem, że ode mnie- ale co jeśli np. moja wizja będzie rozbieżna z wizją męża? czy na to można się przygotować jakoś? rozmawiać o tym przed ślubem? boję sie, bo sama nic nie wskóram- on musiałby mnie chcieć zrozumieć...i współpracować ze mną..

myśle , ze życie nie jest matematyką , nie jest sumą naszych strachów ani osiągnięć . Nie przekłada sie logicznie co do ilości poczynionych wyrzeczeń i nie sumuje zgodnie z naszymi wyliczeniami . to straszne ale i piękne zarazem . Bo tak naprawdę wyrównuje nasze szanse na suksces w każedj dziediznie i choć praca i wykształcenie , moralność i przyzwoitość z pewnością w tym pomogą - to i tak pewności nie ma . Ale z drugiej strony - w dołu i stagnacji , bez nadizeji i prespektywy mozęsz wychynąć zupełnie niepodziewanie :) i to j est w życiu fantastyczne :)

nie musisz z meżem mieć jednakowego zdania - wystarczy ,ze oboje będziecie dążyli w jednym kierunku i patrzyli w jedną stronę :) podstawa , fundament - to j est najważniejsze . Reszta to sprawa uzgodnień i kompromisów , które każdy i tak podejmuje :)

no włąsnie - chcieć dla niej dobra ... a co powoduje ,ze ludzie przestaja chcieć tego dobra dla swjego współmałżonka ?

allium- wiem, że Cię nie ma...ja musiałam ojcu komputera ustąpić....mam taką nadzieję, że będziemy kontynuować naszą rozmowę w następnych dniach... najważniejszy jest fundament??? w małżeństwie? to co to jest jeśli nie wspólna wizja? miłość? to pragnienie dobra dla siebie? a co sprawia, że przestają dla siebie chcieć dobra? matko...ja nie wiem....wiesz...w mojej obsesji powiedziałabym, że np. dziecko;-p bo są tak skoncentrowani na jego dobru, że o swoim wzajemnym zapominają;-pp a co jeszcze innego? może fakt, że ich związek nigdy nie był zbudowany na solidnych podstawach??

tak mi żal, że musiałyśmy przerwać tak wartościową rozmowę...;-((( co to znaczy patrzeć w tym samym kierunku? Na przykład wy z mężem? czym np. dla was jest ten kierunek? teraz np. macie już razem dorosłe dzieci z tego co wyczytałam...gdzie jest wasz cel teraz?

co jest fundamentem związku? czy milość- to dobro i interesowanie się swoimi potrzebami? a czym to jest dla Ciebie? miłość? jak określić ten wspólny kierunek?

no rzeczywiśćie - już mnie nie było o tej godiznie :) cześć heloizo :)

odpisałam Ci w tych 3 czy 4 postach powyżej pod Twoją ostatnią wypowiedzią z wczoraj0- tam wszystko wyjaśniam. ale fajnie, że Cię jeszcze zastałam;-) od 17 wyczekuję, prawie się spóźniłam, już się na tamtym temacie żegnałas, hehe

miło mi kochana ,ze tka na mnie czekałąś ale .... dość późno juz jest - smutno ci będize jak spotkamy sie jutro - powiedzmy po południu ?

nawet nie hcodzi o spanie - ale dizęń ciezki dizś miałam i trochę tępa jestem :)

ok- pogadajmy jeszcze chwilę a pózniej ise umówimy na jutro :) ok ?

cieżki dzień, rozumiem... ten topik łatwo znaleźć- wystarczy wpisać w google ten temet, tak jak jest napisany, tj z wielkiej litery i dopisać kafeteria- i zaraz jest.;-p będę go spradzać...chciałabym zaznać spokoju duszy;-p a widzę, że Ty możesz mi pewne kwestie wyjaśnić. dlatego tak mi zależy;-) pewnie przygotowania do świąt męczą?;-)

wracając do wspólnego fundamentu - dla iwelu ludzi to jest rodizna - po prostu .Dla wielu dzieci , dla jeszcze innych oni sami . I nie ma w tym niczego złego pod warunkiem ,ze obie strony sa co do tego zgodne .

dla iwelu ludzi fundamentem wszystkiego jest Bóg a dla innych wsppieranie w karierze - choć to najmniej pewna inwestycja - ale póki oboje isę zgadzają ....

ok- czyli najważniejsze to określić ten fundament. jeśli strony nie są zgodne co do niego, to wtedy dochodzi do nieporozumień. i dlatego ludziom przestaje zależeć na dobru współmałżonka? czyli, wg mojeje "definicji", dlatego przestają się kochać?

co zaś do patrzenia w jendym kierunku - przykład taki - maż i ja patrzymy na szkalnkę - on ją widzi pełna piwa - ja jako pozyje w zmywarce :) to żart oczywiscie - ale zgadzamy sie we wszystkich fundamentalnych sprawach naszego życia i małżeństwa . W innych - każde robi co chce i uwaza co chce :)

jeśli ludzie m ają odmienne fundamenty najlepiej w ogóle sie z takim kimś nie wiązać . Bo trudno zmienić dach - nie poruszając fundamentu . A fundament często wypływa z uwarunkowań o których nie zdajemy sobie sprawy - to zaszłosći z dzieciństwa , to obraz rodziców wyniesiony z domu , to postrzeganie roli kobiet i mężczyzny ,znaczenai pracy zawodowej i całej masy innych rzeczy .

jeśli jednak znajdziesz meżczyznę o innym fundamencie niz twój oczywiście jest sznasa ,ze miłość pokona przeszkody ale ... > nie ma sie co oszukiwać - to kosztuje i to sporo .

brzmi poważnie.... a jak Ty definiujesz miłość? ja miałam zdefiniować jakoś...a Ty jak uważasz?

wtedy pewnie trzeba jeszcze więcej rozmawiać...i traktować delikatnie wspólne życie. jakoś trzeba fundament razem zbudować

miłość jest uczuciem - ale j est też aktem woli . ludzie lubią myśleć ,ze miłość to tylko wczesne uniesienia i życie na wysokim " c " :) to piękne i miłe ale to nie jest miłość . To zakochanie .miłość krąży głęboko w żyłach , nie wypłuka jej byle kryzys ,byle kłopot . Jest stanem umysłu stałego , niepoddającego sie wahaniom ani nastroju ani okolicznością . Jest przysięga i dotrzymaniem przysięgi .Miłość zmienia swoje barwy jak liście na drzewnie i każda z tych barw jest pełna i dojrzała i każda tka samo ważna . Tak narawdę nie potrafię powiedzieć czym jest m iłość , wybacz :)