Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie ciumkająca

Przedszkole TAK czy NIE?

Polecane posty

Gość nie ciumkająca

Witam. Moj synek w pazdzierniku skonczy 3 latka i nie wiem czy zapisywać go do przedszkola. Bede jeszcze kolejny rok siedziec w domu, (obecnie jestem w ciazy z drugim dzieckiem) i mam dylemat czy posłać go juz czy jeszcze niech zostanie w domu. Jak radzicie drogie mamy? Puki co załatwia sie na nocnik, czasem jeszcze zdarza sie zapomniec, nie je sam, trzeba go karmic no i nie potrafi sie sam ubierac, a te warunki sa wymagane.

Gość tak i jeszcze razzz
tak! jak drugie dziecko przyjedzie na swiat to bedziesz zalowala, ze tego nie zrobilas! dziecku starszemu nic sie nie stanie, a nawet dobrze mu przedszkole zrobi, bedzie z rowiesnikami kiedy Ty bedziesz mogla sie maluszkowi poswiecic.

Gość nie ciumkająca
tylko jeszcze pytanie czy go przyjmą skoro ja nie pracuje tylko mąż? poza tym on bardzo lubi przebywać z dziećmi. Zastanawia mnie tylko, czy moze zalatwiac sie na nocnik, czy musi do toalety? i czy przedszkolanka pomoże w razie czego? z ubieraniem i jedzeniem do wrzesnia mamy jeszce troche czasu wiec mysle, ze ogarnie :)

Gość zastanów się nad ryzykiem
infekcji. Pójdzie do przedszkola, prawdopodobnie będzie częściej chorował, pomyśl o młodszym dziecku.

Gość nie ciumkająca
w takim celu, zeby przebywal z rowiesnikami a nie tylko ze mna, zeby lepiej sie rozwijal, bardziej usamodzielnil i przede wszystkim nie nudzil w domu.

Gość do allium
allium a w jakim celu posyla sie dziecko do przedszkola???? ja pierdziele, co za idiotki tu siedza:O

sam sie nie usamodzielni - tylko wszystkiego będą musiały nauczyć go tam przedszkolanki- bo tobie ise nie chce . Nudzić się ? zajmij się dzieckiem to nie będzie się nudziło . Dziecku trzyletniemu nie potrzeba tak bardzo rówieśników jak chcą wierzyć mamusie , dla których to jest argument , żeby się pozbyć dziecka w domu .

Gość cinamonic
pozbyc dziecka z domu? allium wez sie puknij w glowe!dziecko do normalnego rozwoju potrzebuje innych dzieci, kontaktu z rowiesnikami, dziecko trzeba socjalizowac i po to wlasnie jest przedszkole!

bzdura . Dziecko , szczególnie w takim wieku nie potrzebuje zadnej socjalizacji a poczucia bezpieczeństwa , powtarzalności i obecnosci matki . Ale jak ktoś woli słuchać " ekspertów " ...

Gość nie ciumkająca
all... gdybym chciala sie go pozbyc z domu to nie mialabym watpliowsci tylko zapisala i "problem" z glowy. Zajmuje sie dzieckiem, ale ono tez potrzebuje odskoczni i nie wmawiaj mi, ze dziecku nie jest potrzebny kontakt z dzieckiem bo widze jak na nie reaguje. Od razu baban na ustach i caly w skowronkach. Prowadzam go tez do klubu malucha raz w tyg i zabieramy do sal zabaw. samodzielnosci nauczy sie takze poprzez obserwowanie i nasladowanie innych dzieci. A panie przedszkolanki bywaja rozne. I wypraszam sobie twierdzenie, ze mi sie nie chce...

Gość cinamonic
jasne, kafeteryjny psychologu za dyche:d twoje gadanie ma sie nijak do faktow...dla normalnych matek pojscie dziecka jest kolejnym krokiem w rozwoju, a takie jak ty wychowuja dzieci na zahukane sieroty :O

Gość Aaliyahhhhhhhhhhhh
NIE, nie widze sensu posyłania małego do przedszkola jesli siedzisz w domu, po co ma chodzic i przynosic infekcje, zarażać niemowlaka. A samodzielności to dziecko powinni uczyc rodzice w domu a nie zwalac to na przedszkole, smiesza mnie mamuski co narobiły sobie dzieci, siedza z dupa w domu a dzieci wysyłaja do przedszkola pod pretekstem kontaktu z rówieśnikami , a w rzeczywistości lataja sobie po sklepach, czatuja i siedza pół dnia przed kompem (autorko to nie do Ciebie)

Gość goonies
nie ciumkajaca, moje dziecko idac do przedszkola wrecz biegnie bo sie nie moze doczekac innych dzieci, pani i zabawy:D cala w skowronkach:D najwazniejsze ze zrobila sie duzo bardziej samodzielna, rezolutna, bardzo ladnie bawi sie z dziecmi, chcetnie pomaga:) dla mnie przedszkole to najlepsza sprawa jak sie moze przytrafic w wieku 3 lat:)

Gość hi hi hi !!!!
u nas w przedszkolu nie ma nocników :) rozbawiłas mnie trochę. poślij go na 5 darmowych godzin, tak aby pobył z dziećmi a nie przesiadywał tam całymi dniami. POzatym jako niepracująca mama masz marne szanse na państwowe przedszkole.

dla mnie przedszkole to najlepsza sprawa jak sie moze przytrafic w wieku 3 lat xxxx masz racje - dla ciebie . i tu jest cały cymes - matki deportują dzieci do przedszkola - nawet jeśli nia ma takiej potrzeby bo twierdzą , ze dziecko potrzebuje tego czy tamtego - ale czego naprawdę potrzebują dizeci - tym sie nikt nie przejmuje . Bo nie daj Bóg by sie okazało ,ze dziecko , 3latek potrzebuje przede wszystkim matki ... no i jak tu oddać wtedy dziecko do przedszkola ?:D

Gość BeyonceKnowlessss
goonies z czego sie cieszysz?? ty powinnas nauczyc dziecka samodzielnosci a nie obce panie w przedszkolu :o

Gość BeyonceKnowlessss
posłanie dziecka do przedszkola w momencie kiedy urodzi mu sie rodzeństwo to najgorsza głupota jaka mozna zrobic, dziecko odbierze to jako pozbycie sie go z domu

Gość nie ciumkająca
nie napisalam, ze chce go zaprowadzac na caly dzien. Rodzice swoja droga, ale dziecko bez rodzicow tez musi umiec funkcjonowac i sie odnalezc, a nie tylko pod spodnica mamy. Wiem rowniez, ze pierwszenstwo dostania sie do panstwowego maja dzieci, ktorych rodzice oboje pracuja. I nie chce aby ktos za mnie wychowywal dziecko:)

Gość gabrysia zzielińska
z obserwacji własnych dzieci wnioskuję że dziecko jest gotowe do przedszkola w wieku ok 4 lat. Tzn w pełni korzysta z jego dobrodziejstw, koleżanki, pogadanki, zabawy. 3 latki tak naprawde bawią się jeszcze osobno, nie wchodzą w jakieś przyjaźnie. Przedszkolna drzemka w ciągu dnia często burzy rodzicom plany na wieczór, burzy dziecku jakiś wcześniejszy rytm (chyba że wasze jeszcze spią).

nie chcesz ,zeby ktoś wychowywał twoje dziecko a chcesz posłać malucha , który niczego jeszcze nie potrafi przedszkolankom ? Po co ? żeby wszystkiego go nauczyły ? to sie zdecyduj czego chcesz .

Gość Mama to wiem ja jja
allium pierniczysz jak potłuczona, dobrze wiesz ze nie socjalizowac to mozna dzieciaki roczne, ale 3 latki sa juz na to gotowe. zreszta nie musi wrzucac na caly dzien dziecka, ale na kilka hgodzin, a jak sie nim zajmie jak bedzie miala noworodka? dziecko sie rozerwie, pobawi, wielu rzeczy naucz, jedyne obawy co to wirusów zeby nie przynosil na mlodszego..

Gość nie ciumkająca
nie wiem, czy zajarzyłas, ale on poszedlby od wrzesnia, a mamy styczen, wiec do tego czasu opanuje samodzielne jedzenia i ubieranie sie ( mam nadzieje) on teraz ma 2 lata i 3 miesiace, a nie 3 lata! kumasz?

Gość Mama to wiem ja jja
wybierz prywatne i po klopocie, tam nie musi byc super samodzielny placisz i wymagasz

Gość Aaliyahhhhhhhhhhhh
ja mysle ze 3 latek to własnie potrzebuje spódnicy mamy, na reszte przyjedzie czas pozniej, moje dzieci wcale nie chodziły do przedszkola, posżły dopiero do zerówki i nic nie starciły, synowie oboje czytali majac 3,5 i 4 lata, wyrosli na fajnych nastolatków i nie sa ani zahukani ani zakompleksieni , maja super kontakt z równiesnikami

a ja sie zajmują noworodkiem i jego rodzeństwem inne kobiety ? co ? jakaś czarna magia albo inna misja niemożliwa ?

Gość nie ciumkająca
i jeszcze jedno nie robie tego dla wygody, tylko dla małego. dla mnie wiekszym dyskomfortem bedzie wnoszenie i znoszenie 2 razy dziennie wozka z 4 pietra z niemowlakiem i mlodego, niz jakby siedzial w domu ze mna.